03.08.2014. – SMIJ NAŠ SVAGDAŠNJI III.

(Sav prihod od ovog izdanja knjige namijenjen je izgradnji mrtvačnice u Vidu. Uplata se može izvršiti na žiro-račun Udruga lađara “Domagojevi gusari” Vid br: 2485003-1100236867, CROATIA BANKA d.d. Metković)

*  *  *

U ono vrime kad su poplave bile u našoj Dolini svakogodišnja pojava iz Vida se u Metković išlo, pa tako i u školu i na posao, isključivo trupinama, kao jedninim prijevoznim sredstvom. Jednog dana, rano u jutro, još se za mraka željezničar Pajdo uputio na posao trupinom u Metković. Zaustavila ga je jedna Hercegovka pa ju je poveo. Na Tumbinu navalio Pajdo na Hercegovku, ona se branila i da spasi svoju čast, iskočila u jednom trenutku iz trupine, te se gazeći vodu do pojasa vrati cestom u Vid. I jer je bilo hladno svrati u prvu kuću da se presvuće i osuši. Domaćica Jurka pita Hercegovku, što joj se dogodilo da je tako mokra. Kaže Hercegovka: Poveza me jedna čovik trupinom, a onda je na Tumbinu navalio na mene pa sam morala skočiti u vodu.

Pita Jurka Hercegovku: – A kako izgleda taj čovik?

Kaže Hercegovka: – Brkat, suvonjav, ima na sebi željezničarsku uniformu.

Jurka skoči: – Đava mu sriću odnija, to je moj Pajdo, čut će on Boga svoga! Dabogda da mu se već jednom osušija! Vratio se Pajdo s posla, a žena navalila na nj optužujući ga za napastvovanje Hercegovke. Pajdo se brani i ne priznaje.

Jurka dalje viče: – Ne vrdaj mi više, jerbo ću razbit bocunom sva cakla na kužini. Bar mi reci zašto si to učinija tuđoj poštenoj ženi?

  • Poštenoj? Baš zato Bog te u boture naputija: j… eš ženu koja je poštena, kad ostari, nema uspomena.

*  *  *

Kažu da je nastavnik Vele bio jako strog, a posebno prrema učenicima iz Vida. Ispitivao Antu i Ivicu istodobno na školskoj ploči, na kraju školske godine, za prolaznu ocjenu. Znanje jadno na kraju kao i na početku, a kad je ispitivanje završilo, pita Ante nastavnika Velu: – Druže, nastavniče, koje ste nam ocjene ubiližili u dnevnik?

A Vele će: – najprije uzmi spugu pa obriši tu nešenciju što ste je našarali, a što se ocjena tiče – evo vam dva pa podijelite.

*  *  *

Nakon što je rekao mladu misu don Ante iz Dubrava je po uputama nadbiskupa Franića upućen na daljnji studij u Rim, a kad je doktorirao, papa ga je imenovao veleposlanikom Svete Stolice

u Iranu.

Došao Ante doma pozdraviti se s roditeljima i ostalom rodbinom prije odlaska u diplomatsku službu te priredio oproštajni ručak.

Pita ga majka: – Sine, kud ćeš tako daleko?

Don Ante odgovara: – Po zakonima Svete Stolice moram prihvatiti tu dužnost, ne smijem odbiti.

Majka će: – Pa, dobro, što ćeš ti tamo radit, oćeš li držat mise i vrnauk?

Don Atne odgovara: – Ma kakvi, taj moj posao je čista politika.

Majka će razočarano: – E moj sinko, za to ti nije ni tribalo svršit visoke škole.

*  *  *

Baba Maša Antinica svaki dan čitala novine i gledala televiziju. Početkom pretvorbe u Hrvatskoj novine i televizija stalno izvještavali o tome. Mašin unuk živio u Zagrebu, uzimao kredite ne bi li mu posao krenuo, ali nikako na zelenu granu. Pita Maša unuka kad je za Božić došao kući: – Vidiš li ti ovu pritvorbu? Bojin se da će nam raščepurat cilu Rvacku.

Unuk: – Dobro je to, baba. Triba sve u ovoj pretvorbi pritvorit u privatno, ka na Zapadu. Tako će najmanje sto hrvackih obitelji biti bogato.

A baba će Maša: – Ne končijaj sinko,  a što si i ti unda, ka unaj Kutle, bar malo ne pritvoriš?!

*  *  *

Jure Prskalo sa Zvirića ženio sina 1972. godine, a sin bio sekretar Partije u našem gradu. Ćaća pozvao prijatelje i rodbinu, a sin pozvao svoje drugove iz partijske organizacije. Prije svadbenog ručka ćaća je u velikoj dvojbi: moliti ili ne moliti Očenaš, razapet između tradicije da se moli i bojazni da bi sinu mogao naškoditi u partijskoj karijeri, ako se pomoli. Brzo se domisli. Pozva Jure svatove da ustanu. Prekriži se i glasno reče:

  • Izmolit ćemo jedan Očenaš za ove naše lipe mladence i našeg dragog druga Tita koji skita po svitu! Ko ih ne voli, neka ne moli!
  • Tko za mladence, tko za Tita, svi su molili.
Oglasi

O autoru zmusk

Zrnca mudrosti uz šalicu kave.
Ovaj unos je objavljen u Izreke, pouke, vicevi i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s