29.04.2015. – ZA DRUGAČIJE!

Prijateljice, suradnici ili kolege, supruzi ili supruge, ljubavnici ili ljubavnice, susjedi i susjede – i sve to s onima koji nas kao takve odaberu ili uključe u svoje živote i poslove. I u svemu tome i u mnogo drugih područja i aktivnosti koje ne možemo sve nabrojati, jer su brojne kao i kod većinskih ljudi, i mi možemo biti sretni i zadovoljni, uspješni i kreativni, ugodni i zabavni, ali nesretni i tužni, jadni i nikakvi – kao što to mogu biti i većinski ljudi. Kad bismo pažljivo pogledali oko sebe, vidjeli bismo kako se svuda oko nas dotiču, ali ne prožimaju, svjetovi različitih: bogatih i siromašnih, mladih i starih, lijepih i ružnih, većinskih i manjinskih ljudi.

Ali zato što ne razmišljamo o onome što je toliko veće od nas poput, na primjer svemira, u usporedbi s kojim nismo ni mrvice, ni zrna praha. Ne razmišljamo ni o sićušnom svijetu ameba i još manjih bakterija i virusa. I iznad i ispod nas, kao i svuda oko nas, postoje drukčiji svjetovi, drukčija živa bića, drukčiji ljudi, a ipak sve sastavljeno od istih djelića tvari, sve podvrgnemo zakonima prirode, sve sa svojim vijekom trajanja i svojim obilježjima. Sve i svatko sa svojim pravom na postojanje.

Kad bismo našli vremena da sami sebe prepoznamo kao djelić tog složenog svijeta, možda bismo s više snošljivosti gledali i na ljude oko sebe. Možda bismo tada lakše pronašli svoje mjesto u toj velikoj zajednici različitih, a ravnopravnih. Možda bismo tada mogli sa sebe isprati nesnošljivost prema drugačijima, predrasude prema različitima, možda bismo s lakoćom bez ikakve primisli, mogli svima u sebi i javno dopustiti da jednostavno postoje i budu.

Sve je to već odavno, ljepše i mudrije, bilo rečeno i napisano u tekstu iz XI. Stoljeća koji je pronađen u crkvi svetog Pavla u Baltimoreu, a bio je i još je uvijek namijenjen svima nama.

O autoru zmusk

Zrnca mudrosti uz šalicu kave.
Ovaj unos je objavljen u Aforizmi, Izreke, pouke i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s