30.04.2015. – DEZIDERATA

“Idi smireno kroz buku i užurbanost i sjeti se mira koji se može naći u tišini. Koliko je to moguće, budi u dobrim odnosima sa svim ljudima. Govori svoju istinu smireno i jasno i slušaj druge, čak i glupe i neuke, i oni imaju svoju priču. Izbjegavaj bučne i agresivne osobe, oni su teret duha. Ako uspoređuješ sebe s drugima, možeš postati ogorčen ili ponosan, jer uvijek će biti manjih ili većih od tebe. Raduj se svojim dostignućima i svojim planovima. Održi entuzijazam za svoj vlastiti poziv ma koliko skroman bio. To je pravo blago u promjenljivim vremenima.

Budi obazriv u svojim poslovima. Svijet je pun prijevara. Ali neka te to ne omete da vidiš vrline koliko je ima. Mnogi ljudi teže visokim idealima i svugdje je život pun heroizma. Budi ono što jesi, budi svoj. Pogotovo nemoj glumiti ljubav. A nemoj biti niti ciničan prema ljubavi, jer unatoč ogorčenosti i razočaranjima, ona je vječna kao i trava. Spokojno primi iskustva godina skladno napuštajući stvari iz mladosti. Gaji duhovnu snagu da te štiti od iznenadne nesreće. Ali nemoj sam sebe žalostiti izmišljanjima. Mnoga strahovanja nastaju od umora i osamljenosti. Osim održavanja zdrave discipline, budi blag prema sebi.

Ti si dijete svemira ništa manje nego što su to drveće i zvijezde. Imaš pravo biti ovdje. I bilo ti to jasno ili ne, nema sumnje da se svemir razvija kao što bi i trebalo. Dakle budi miran s Bogom, ma kako ga zamišljaš i bez obzira kakav ti je posao i kakve aspiracije u bučnom previranju života, zadrži mir u svojoj duši. Pored sve prljavštine i jadikovanja i porušenih snova, ovo je ipak divan svijet!”

Oglasi

O autoru zmusk

Zrnca mudrosti uz šalicu kave.
Ovaj unos je objavljen u Aforizmi, Izreke, pouke i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s