A što prije kave? – Starinski kuharski recepti

A što prije kave? Krumpir, blitva i riba sitna, purica masna, štrudla slasna, dalmatinska pašticada ili rožata iz Grada, boškarin slatko-slani ili kulen koji mami…
Starinski kuharski recepti iz dana u dan za svaku domaćicu.

Poštovane čitateljice i čitatelji,
oni koji se rado primate kuhače,

Svakog petka družit ćemo se zajedno uz recepte naše kuhinje po kojima su “od oka kuhale” naše omame, bake ili none u Zagrebu, Varaždinu, Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Istri, Dalmaciji, Dubrovniku i Slavoniji. A bit će tu i slasnih delicija koje ćemo vam preporučiti iz kuhinja diljem svijeta. Od talijanske, mađarske, turske, austrijske kuhinje, dakle, one koja je najviše ostavila traga u našoj kulturi objedovanja, sve do židovske, bosansko-hercegovačke, srpske, koje su jednako tako svakog dana nazočne makar i u najsitnijim detaljima na našem tanjuru ili azijatske i skandinavske, pa sve do multikulturalne – američke kuhinje. Dakle, svakog petka ćemo napraviti jelovnik za svaku obitelj za svaki dan ponajviše za ručak. A što poslije ručka slijedi? Šalica kave, dakako. Ovaj petak započet ćemo sa receptima iz zagrebačke kuhinje, pa malo-pomalo predstavit ćemo sve kuharske delicije od onih najskromnijih i najjeftinijih, ali zato ništa manje ukusnih do onih skupih poslastica koje su danas baš kao i nekad samo za “duboki džep” ili za svetke, kako bi narod kazao. I to iz dana u dan. Da se ne biste u jutro probudili i zdvojno zapitali: a što ćemo danas za ručak? Znači: krumpir, blitva i riba sitna. Može i krupna, samo da je do 100 kuna. Obrok skroman za svaku hvalu, za malo kuna, na prostrtom stolu za kraljevski domet! A bit će tu i iznenađenja: poput recepata čuvenih kuhara koje ćemo ugostiti na našoj stranici s vremena na vrijeme.

I svi su bili sretni
(Jelovnik od petka 26.06. do četvrtka 02.07.)

Zauvijek ljeto II.
(Jelovnik od petka 19.06. do četvrtka 25.06.)

Talijanska kuhinja
(Jelovnik od petka 12.06. do četvrtka 18.06.)

Zauvijek ljeto
(Jelovnik od četvrtka 04.06. do petka 12.06.)

Grčka kuhinja
(Prigodan jelovnik za cijeli tjedan)

Slavičina kuhinja za prste polizat’
(Prigodan jelovnik za cijeli tjedan)

Ruska nacionalna kuhinja
(Prigodan jelovnik za cijeli tjedan)

Njemačka nacionalna kuhinja
(Prigodan jelovnik za cijeli tjedan)

Austrijska nacionalna kuhinja
(Prigodan jelovnik za cijeli tjedan)

Makedonska kuhinja glumice Kostadinke Velkovske
(Prigodan jelovnik za cijeli tjedan)

Mađarska kuhinja
(Prigodan jelovnik za cijeli tjedan)

Češka nacionalna kuhinja
(Prigodan jelovnik za cijeli tjedan)

.

Uskrsni jelovnik naših baka i mama
(Jelovnik od Velikog petka 03.04. do četvrtka 09.04.)

Korizmena kuhinja iz Sjeverozapadne Hrvatske
(Jelovnik od petka 27.03. do četvrtka 02.04.)

Židovska kuhinja 3
(Jelovnik od petka 20.03. do četvrtka 26.03.)

Židovska kuhinja 2
(Jelovnik od petka 13.03. do četvrtka 19.03.)

Židovska kuhinja
(Jelovnik od petka 06.03. do četvrtka 12.03.)

.

Joga kuharica 2
(Jelovnik od petka 27.02. do četvrtka 05.03.)

Joga kuharica
(Jelovnik od petka 20.02. do četvrtka 26.02.)

Pokladnička i posna kuhinja
(Jelovnik od petka 13.02. do četvrtka 19.02.)

Goli kuhar 3
(Jelovnik od petka 06.02. do četvrtka 12.02.)

Goli kuhar 2
(Jelovnik od petka 30.01. do četvrtka 05.02.)

Goli kuhar, Jamie Oliver
(Jelovnik od petka 23.01. do četvrtka 29.01.)

.

Blagovati na tragu klasika 3
(Jelovnik od petka 16.01. do četvrtka 22.01.)

Rene Bakalović, 100 recepata
(Jelovnik od petka 09.01. do četvrtka 15.01.)

Jela naših baka
(Jelovnik od petka 02.01. do četvrtka 08.01.)

Novogodišnji jelovnik
(Jelovnik od petka 26.12. do četvrtka 01.01.2015.)

Božićni jelovnik
(Jelovnik od petka 19.12. do četvrtka 25.12.)

Jela iz cijelog svijeta IV.
(Jelovnik od petka 12.12. do četvrtka 18.12.)

Jela iz cijelog svijeta III. 
(Jelovnik od petka 05.12. do četvrtka 11.12.)

Jela iz cijelog svijeta II. 
(Jelovnik od petka 28.11. do četvrtka 04.12.)

Jela iz cijelog svijeta
(Jelovnik od petka 21.11. do četvrtka 27.11.)

Blagovati na tragu klasika 2
(Jelovnik od petka 14.11. do četvrtka 20.11.)

Blagovati na tragu klasika
(Jelovnik od petka 07.11. do četvrtka 13.11.)

Brza i jednostavna jela 2
(Jelovnik od petka 31.10. do četvrtka 06.11)

Brza i jednostavna jela
(Jelovnik od petka 24.10. do četvrtka 30.10.)

Glumačka kuhinja 3
(Jelovnik od petka 17.10. do četvrtka 23.10.)

Glumačka kuhinja 2
(Jelovnik od petka 10.10. do četvrtka 16.10.)

Glumačka kuhinja
(Jelovnik od petka 03.10. do četvrtka 09.10.)

.

Kako se kuhalo u “Dobro jutro, Hrvatska” svih ovih godina?! – 2
(Jelovnik od petka 26.09. do četvrtka 02.10.)

Kako se kuhalo u “Dobro jutro, Hrvatska” svih ovih godina?!
(Jelovnik od petka 19.09. do četvrtka 25.09.)

.

Maštovita zimnica

Kuhinja TV voditeljice Željke Ogreste II.
(Jelovnik od petka 05.09. do četvrtka 11.09.)

Recepti za obitelj i prijatelje od Željke Ogreste II.
(Jelovnik od petka 29.08. do četvrtka 04.09.)

Recepti za obitelj i prijatelje od Željke Ogreste
(Jelovnik od petka 22.08. do četvrtka 28.08.)

Kuhinja TV voditeljice Željke Ogreste
(Jelovnik od petka 15.08. do četvrtka 21.08.)

 .

Sva jela od povrća
(Jelovnik od petka 08.08. do četvrtka 14.08.)

Povrće na tisuću ljetnih načina i pokoja slastica gđe. Albine
(Jelovnik od petka 25.07. do četvrtka 31.07.)

Povrće na bezbroj ljetnih načina II.
(Jelovnik od petka 11.07. do četvrtka 17.07.)

Ljetna kuhinja gđe. Albine II.
(Jelovnik od petka 04.07. do četvrtka 10.07.)

Ljetna kuhinja gđe. Albine iz Zagreba
(Jelovnik od petka 20.06. do četvrtka 26.06.)

.

DOMAĆI RECEPTI
(Jelovnik od petka 13.06. do četvrtka 19.06.)

Kreativna kuhinja Steve Karapandže II.
(Jelovnik od petka 06.06. do četvrtka 12.06.)

Kreativna kuhinja Steve Karapandže
(Jelovnik od petka 30.05. do četvrtka 05.06.)

.

TITOVA KUHARICA IV. – Intimni ručak druga Tita sa Jacqueline Kennedy

TITOVA KUHARICA III. – Dijetni jelovnik za Tita i Jovanku,
a i Titovi ljevanci i White lady za Jovanku

TITOVA KUHARICA II. –  Tito na ručku kod Fidela Kastra!

TITOVA KUHARICA – Što je Tito ručao kod Staljina 1944. godine, a nije ga impresioniralo?!

.

KUHINJA NAŠA SVAGDAŠNJA!
(Jelovnik od petka 25.04. do četvrtka 01.05.)

USKRSNI JELOVNIK
(od petka 18.04. do četvrtka 24.04.)

KAKO SE JELO U ISUSOVO DOBA? i SLASTICE U BIBLIJSKO DOBA

MEDITERANSKA KUHINJA IV.
(jelovnik od petka 28.03. do četvrtka 03.04.)

MEDITERANSKA KUHINJA III.
(jelovnik od petka 21.03. do četvrtka 27.03.)

MEDITERANSKA KUHINJA II.
(jelovnik od petka 14.03. do četvrtka 20.03.)

MEDITERANSKA KUHINJA
(jelovnik od petka 07.03. do četvrtka 13.03.)

.

MACINI RECEPTI ZA FAŠNIK
(jelovnik od petka 28.02. do četvrtka 06.03.)

FRANCUSKA KUHINJA
(jelovnik od petka 21.02. do četvrtka 27.02.)

.

TURSKA KUHINJA III.
(jelovnik od petka 14.02. do četvrtka 20.02.)

TURSKA KUHINJA II.
(jelovnik od petka 07.02. do četvrtka 13.02.)

TURSKA KUHINJA
(jelovnik od petka 31.01. do četvrtka 06.02.)

.

TALIJANSKA KUHINJA III.
(jelovnik od petka 24.01., do četvrtka 30.01.)

TALIJANSKA KUHINJA II.
(jelovnik od petka 17.01., do četvrtka 23.01.)

TALIJANSKA KUHINJA
(jelovnik od petka 10.01, do četvrtka 16.01.)

.

NOVOGODIŠNJI JELOVNIK
(Od petka 27.12.2013. do četvrtka 02.01.2014.g.)

BOŽIĆNI JELOVNIK (20.12. – 26.12.)

JELOVNIK OD PETKA 3.1. DO ČETVRTKA 9.1.2014. 

OD KATOLIČKOG BLAGDANA SVETA TRI KRALJA,
PREKO PRAVOSLAVNOG BADNJAKA I  BOŽIĆA…

Petak: Filet oslića i salata od mahuna

SASTOJCI:

  1. Fileti oslića
  2. sol
  3. smrznute mahune
  4. suncokretovo ulje, maslinovo ulje, peršinov list, češnjak

PRIPREMA:
Smrznute mahune skuhati, ohladiti, prije toga procijediti, te u ohlađene dodati malo soli, dosta nasjeckanog češnjaka na sitno, malo maslinovog ulja i malo limunovog soka. Sve nježno promiješati.

Filete oslića oprati, posoliti, uvaljati u brašno staviti pržiti na suncokretovo ulje. Kad je gotovo pospite filete nasjeckanim češnjakom i nasjeckanim peršinovim lišćem. Poslužuje se toplo uz hladnu salatu od mahuna.

(recept od susjede Vesne iz Zagreba)

Subota: Kajgana od jaja na pečenom luku uz zelenu salatu

SASTOJCI:

  1. Jaja (onoliko koliko je ukućana)
  2. glavica crvenog luka
  3. sol, suncokretovo ulje
  4. zelena salata
  5. maslinovo ulje
  6. sok od limuna
  7. kruh

PRIPREMA:
Na ulju popržiti luk narezan na listiće tako da postane staklast. Posoliti ga, maknuti s vatre na njega sipati umućena jaja koja ste prethodno posolili. Sve peči na vatri uz miješanje. Kad je kajgana gotova poslužuje se topla uz svježu zelenu salatu pripremljenu od maslinovog ulja i limunovog soka, te uz kriške raženog kruha ili po želji.

Nedjelja: Sarma i pire krumpir

Najbolje je sarmu koja je ostala od dočeka Nove godine staviti u hladnjak ili zamrzivač kako bi bila dobra za jelo idućih dana, uz to  pripremiti svježi pire krumpir i poslužiti u nedjelju za ručak. Uz prhke kolače koji su ostali od Nove godine i uz šalicu kave i kakvo kvalitetno domaće vino. Nema boljeg…

Ponedjeljak, Sveta tri kralja: 

Pošto ste se istrošili za prethodne blagdane preporučamo vam “skroman jelovnik”: 

Domaća pileća juhica sa rezancima i pečeno pile sa mlincima uz desert – rafaelo kuglice

PRIPREMA:
Recepte za ova jela dali smo vam u prijašnjim brojevima Starinskih recepata.

Rafaelo kuglice

SASTOJCI:

  • ½ l mlijeka
  • 15 žlica šećera
  • 10 žlica gustina
  • 20 dag maslaca
  • 20 dag kokosa
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 10 dag kokosa
  • 20 dag prženih lješnjaka
  • male, bijele papirnate košarice

PRIPREMA:
Gustin, šećer i vanilin šećer promiješajte da dobijete smjesu sličnu kao puding. Mlijeko zakuhajte i kad zavrije maknite s vatre pa promiješajte smjesu šećera i gustina, te skuhajte gustu kremu. Ohladite. Kad se smjesa ohladila dodajte joj izrađen malsac i dobro promiješajte, pa dodajte kokos. Lagano pravite malene kuglice, a u sredinu svake stavite prženi oguljeni lješnjak te uvaljajte u kokos. Poslužuje se hladno u košaricama od papira.

(recept od prijateljice Nataše iz Varaždina)

Pravoslavni Badnjak:

Domaćin na selu u kuću unosi drvo od hrasta ili Badnjak, te slamu na kojoj će djeca spavati. Domaćica peče pogaču, cicvaru ili proju, i priprema kolač u koji stavlja kovani novčić za sreću. Kod koga se na pravoslavni Božić nađe novčić taj će cijelu godinu imati sreće, takvo je vjerovanje. U Zapadnom kršćanstvu kod naših vjernika je slično vjerovanje, pa se zato na Badnjak stavlja ispod  svečanog stolnjaka gdje je pšenica najveća novčanica koja se nađe u kući kako bi nadolazeća godina bila bogata.

Utorak:

Kod kršćana po Gregorijanskom kalendaru je radni dan i objeduje se ono što je ostalo od prethodnog dana od Sveta tri kralja.

Pravoslavni Božić:

Kod Srba se najčešće na stolu za pravoslavni Božić nađe cicvara, proja, odojak, turšija, gibanica, pogača i sl. Stol i jelovnik je bogat.

Stoga svim kršćanima koji slave Božić po Julijanskom kalendaru čestitamo: sa Hristos se rodi, va istinu se rodi. Ako imate susjede koji  po Julijanskom kalendaru slave Božić i ako ste pozvani rado se odazovite i razmijenite uz životna iskustva i kuharske recepte.

(recepti su od poznanika i prijatelja kojih više niti nema među živima, a koji su bili srpske nacionalnosti i hrvatskog roda – po rođenju u Hrvatskoj. Baš kao i Tesla!)

Srijeda: Pašta fažol

SASTOJCI:

  • Grah,
  • glavica crvenog luka,
  • sol, papar, Vegeta, ulje, crvena paprika
  • lovorov list, češanj češnjaka, tijesto
  • rajčica pasterizirana
  • brašno
  • mrkva

PRIPREMA:
Grah skuhajte. Na ulju dobro propirjajte luk na sitno nasjeckan, te dodajte mrkvicu na kolutiće narezanu neka se sve pirja dok ne omekša. U sve to dodajte kuhani grah, nalijte vodom, posolite, popaprite, dodajte Vegete, lovorov list, češnjak nasjeckan na sitno, kobasice domaće , sve zalijte sa pasteriziranom rajčicom i u sve dodajte skuhano tijesto. Nakon svega dodajte u varivo razmućeno brašno u vodi i sve kuhajte još kojih 10 do 15 minuta. Poslužujte toplo uz  šnite kruha.

Četvrtak: Kuhana repa sa karmenadlama

SASTOJCI:

  1. Kisela repa
  2. papar u zrnu, lovorov list
  3. brašno, crvena paprika
  4. svinjski karmenadli

PRIPREMA:
Repu kuhati dok ne omekša zajedno sa cijelim komadom od kojih pet-šest karmenadla. Kad je sve gotovo, karmenadle u cijelom izvaditi van, dodati crvenu papriku i razmućeno brašno u vodi, te postuti da prokrčka još 10 minuta. Poslužuje se uz pire krumpir ili heljdine žgance.

Dobar tek uz … šalicu kave

JELOVNIK OD PETKA 13.
DO ČETVRTKA 19. PROSINCA

(ILI ZA ONE MLAĐE: VAGA ZA TOČNO MJERENJE!)

PETAK: Srdelice sa blitvom i kuhanim krumpirom

SASTOJCI:

  1. 1 kg srdelica
  2. ulje za pečenje
  3. brašno
  4. sol
  5. peršinov list
  6. češnjak
  7. blitva
  8. krumpir
  9. maslinovo ulje

PRIPREMA:
Srdelice očistiti, oprati, svaku uvaljati u brašno i staviti peči na vrelo ulje. Par minuta peči i vaditi srdelice van iz vrelog ulja. Nakon pečenja srdelice posoliti, posipati po njima nasjeckan češnjak i peršinov list, te iz zaliti sa malo maslinova ulja. Poslužuju se tople uz kuhani krumpir i blitvu.
Blitvu oprati list po list pod mlazom vode, stavite je kuhati. Nakon što je kuhana, procijedite je. Nasjeckajte je na kockice, posolite i zalijte sa maslinovom uljem, te  pomiješajte sa toplim kuhanim krumpirom narezanim na kockice. Možete dodati malo na sitno nasjeckanog češnjaka.

SUBOTA: Picek na saft sa domaćim širokim rezancima

SASTOJCI:

  • 1 pile
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 3 dl kiselog domaćeg vrhnja
  • slatka mljevena paprika, sol i papar

Za široke rezance:

  • 3 jaja
  • oštro brašno

PRIPREMA:
Na jednoj žlici masti ili ulja propirjati luk sitno nasjeckan da postane staklast, dodati jednu čajnu žličicu slatke crvene paprike, promiješati i dodati piletinu narezanu na komade. Posoliti i popapriti. Pirjati na laganoj vatri u vlastitoj tekućini (znači, ne dolijevati vode). Kada je piletina napola gotova dodati kiselo vrhnje i nastaviti pirjati još oko pola sata, odnosno, dok se vrhnje ne popeče i postane fini kremasti saft.

ŠIROKI REZANCI

Jaja (cijela) zamijesiti sa oštrim brašnom da bude tvrdo, razvaljati, malo posušiti tijesto, te potom rukom izrezati široke trakice koje malo posušite i stavljate ih kuhati u slanu, kipuću vodu oko 10 do 15 minuta. Poslužuju se topli uz piceka na saft.

Ovo originalno jelo dobilo je glavnu nagradu na prvoj manifestaciji “Kaj su jeli naši stari” u Vrbovcu. Jelo je bilo posluženo u glinenoj starinskoj zdjeli.

NEDJELJA: Kuhani karmenadli s kiselim zeljem

SASTOJCI:

  1. 1 kg kiselog zelja
  2. 1 do 1, 5 kg karmenadla u cijelom
  3. 1 lovorov list
  4. 1 žlica masti
  5. 2 žlice glatkog brašna
  6. 1 češanj češnjaka

PRIPREMA:
U duboki lonac stavite kuhati kupus i karmenadle (stavite vode da prekrije sastojke). Dodati lovorov list. Kuhati tako dugo dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Izvadite kuhane karmenadle i napravite laganu zapršku kojoj ste dodali sitno nasjeckan češnjak. Prokuhati sve zajedno oko 10 minuta. Po potrebi još dosoliti, ovisno o tome koliko je bilo slano kiselo zelje.

Desert – KOLAČ OD SIRA I ŠLJIVA

SASTOJCI:

  1. 80 dag svježeg sira (ocijeđenog)
  2. 80 dag glatkog brašna
  3. 80 dag maslaca
  4. malo soli

PRIPREMA:
Sir, putar i brašno s malo soli dobro izmiješati. Umijesiti tijesto i pustiti da odstoji, najbolje preko noći. Razvaljati tijesto na debljinu oko 1 cm i izrezati na kvadratiće. Na svaki utisnuti suhu šljivu bez koštica ili neko drugo voće i ispeći. Pečeno posipati šećerom u prahu.

PONEDJELJAK: Juha od poriluka s krumpirom i žličnjacima

SASTOJCI:

  1. 1 poriluk
  2. 2 krumpira
  3. špeka
  4. 1 veća mrkva
  5. 1 jaje
  6. oštro brašno
  7. malo masnoće

PRIPREMA:
Na malo masnoće proprijati slaninu, poriluk narezan na kolutiće, mrkvu isto narezanu na kolutiće (sve prethodno dobro oprano i očišćeno), dodati krumpir na kockice narezan i doliti vode oko 1 litru. Pred kraj dodati žličnjake napravljene od jednog jajeta i oštrog brašna. Sve još ostaviti da krčka oko 10 minuta. Posoliti po želji.

Desert: Ispeći pola buče u pećnici oko 2 sata.

UTORAK: Pirjano kiselo zelje sa žgancima od hajdinog brašna i kuhanim kobasicama

SASTOJCI:

  1. kiselo zelje
  2. glavica crvenog luka
  3. ulje
  4. kobasice
  5. hajdino brašno za žgance
  6. lovorov list
  7. sol, Vegeta
  8. brašno

PRIPREMA:
Na ulju popržiti luk tako da postane staklast. Dodati kiseli kupus i lovorov list, sve pirjati i podlijevati s malo tople vode. Kuhano je dok je kupus mekani. Posebno skuhati domaće sušene kobasice i skuhati žgance od heljdinog brašna. Poslužiti toplo. Za desert poslužiti palačinke od sira ili pekmeza ili punjene Nutelom.

SRIJEDA: Knedli od sira

SASTOJCI:

  1. 5 dag masti ili maslaca
  2. 4 žumanjka
  3. ½ kg masnog kravljeg sira dobro propasiranog ili zgnječenog
  4. malo soli, na vrhu noža
  5. 3 žlice brašna
  6. 6 žlica grisa
  7. 4 bjelanjka za snijeg

PRIPREMA:
Od gore navedenih sastojaka (sviju osim bjelanjaka) zamiješajte tijesto. Pustite tijesto da na strani odstoji 30 minuta, nakon čega istučeni snijeg od četiri bjelanjka polako umiješajte u tijesto. Sve dobro i polako promiješajte. Zatim rukom oblikujte okruglice i uvaljajte ih u brašno, te ih polako spuštajte u vrelu posoljenu vodu. Kuhajte dok knedle ne isplivaju na površinu. Nakon toga knedle izvadite rešetkastom žlicom na pladanj ili porculansku zdjelu, te pospite mrvicama koje ste ispržili na maslacu. Ovo jelo se poslužuje toplo.

ČETVRTAK: Krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom

SASTOJCI:

  1. kiseli kupus
  2. ulje
  3. sol
  4. glavica luka
  5. krumpir
  6. krvavice

PRIPREMA:
Na ulju propirjati luk tako da postane staklast. Na njega staviti kuhani krumpir oguljen od ljuske i narezan na kolutiće, sve pomiješati, posoliti i blago popapriti. Dotle, u tavi ili u pećnici ispeći krvavice (pazite da vam se ne raspadnu) i propirjati kiseli kupus. Jelo se poslužuje toplo.

Desert: Knedle sa šljivama

SASTOJCI:

  1. krumpir
  2. brašno
  3. šljive ili pekmez od marelica
  4. jaje
  5. sol
  6. mrvice

PRIPREMA:
Krumpir oprati, oguliti, narezati na kockice i skuhati u slanoj vodi. Nakon toga dok je još vrući propasirati ga ili zgnječiti, dodati brašno, jaje i zamijesiti tijesto u glatku masu. Razvaljati na krpi koju ste posipali brašnom, rezati kvadratiće veličine 10 sa 10 cm. Na kvadrat staviti šljivu ili pekmez od marelica. Saviti vrhove I rukom napraviti okruglicu. Sve okruglice staviti polako kuhati u slanu kipuću vodu. Kuhati tako dugo dok ne isplivaju na površinu. Pospite ih mrvicama prženim na maslacu. Poslužuju se tople.

Moja “špica”

Bilo je to 70 do 80 tih godina. Imala sam tada 10 do 15 godina. U našoj kući bilo je okupljalište mještana, danas bi to popularno kazali “špica”. I onda se uživalo u kavi. Samo mao ležernije i opuštenije nego danas. Nije se toliko žurilo i jurilo, nekako si puno dublje i osvještenije proživljavao svaki trenutak, pogotovo onaj, slobodni. Moja kuća bila je usred sela. Eto, baš ko danas na špici u sred grada. Mi smo sa svima iz sela bili nekako povezani ili rodbinski ili smo bili kumovi. Samo da kažem: 17 puta sam bila kuma. Rekla sam tko god ne zna koga bi uzeo za kumu , taj je pitao mene. I bogati i siromašni i obični ljudi i “našpičeni”. I kako onda da ne bude kod nas uvijek puna kuća?! Svatko rado i slobodno svrati do “kumice”. Kava se pila i ujutro i poslije podne, a i uvečer. I tako, ljeti i zimi. U jutro prije nego što se krene u polje raditi, navečer ako se istovarivao kukuruz, “čihalo perje” i sl.

U zimskim mjesecima se pila kava, jer nisi mogao nikuda. Daleko od snijega, osim do susjeda i kumova. A kako nećeš ponuditi kavu “kumici” koja ti je cijelo ljeto pomgala u polju, “a trebalo si je i  za k letu zaslužiti težaka!. A onda je pao i pokoji trač. “Znaš, ti kumica,  s kim je Štefek ščera išel v senokošu (livadu)?!” Ko je kraj koga stal v cerkev?” i sl. Uvijek je moralo biti nešto i za “prigristi”. Radnim danom obična cicmara ili bezlamača, a nedjeljom “nekaj boljšega!. Uvijek neki kolač. Tu su moja baka i mama bile prave “majstorice”. One su i za svadbe kuhale. Onda bi one morale i recepte davati, ali radije bi susjeda opet došla k nama. Kaj da doma peče , nije zanimljivo, tak. Radije bu išla na “špicu”. Tu nekaj pametnog i čuje. Susjeda je pekla kolač jedino za svetke. A onda su to bile “fale”. “Znaš, tvoj je fini, ali moj je tak uspjel da su si moji prste polizali za njim…” Ali nisu samo “trač i razbibriga” bili razlog dolaska na “špicu”. U selu nije bilo trgovine, a u kući uvijek nešto usfali. Onda bi naša susjeda došla s malom “šaličkom” k nama i tražila “malo cukora”. Ili soli, brašna i sl. A ta kava i posudba bi se odužile tako dugo da je njezina svekrva kod kuće skuhala ručak i bez te namirnice po koju je susjeda došla.

Lijepo mi se vratiti u djetinjstvo i oživjeti ta sjećanja. Imam osjećaj da je “ta kava” imala dublji smisao nego danas. Opuštenije, veselije druženje, a danas je sve onako ubrzano i s većom zabrinutošću za egzistenciju. Tu su pridonijele i razne serije. Pijuckaš kavu i “buljiš” u TV i nisi svjesna niti da piješ kavu niti ti u tom trenutku itko treba. A takvih trenutaka je sve više. Zato, dragi moji u ovo predblagdansko vrijeme ne gledajte puno TV, pozovite svoje najmilije na kavu, družite se , uživajte pričajte o svemu i svačemu, jer i problemi su manji kad ih podijeliš sa drugima!

Puno ugodnih trenutaka uz kavicu, želi vam Ana Hunjed koja vam za ovu prigodu šalje recepte za objed za subotu, nedjelju i ponedjeljak koje je naslijedila od svoje bake i koja je inače poput svoje bake rodom iz Vrbovečkog kraja, a živi u Zagrebu, a  koja vma se potrudila napisati sve o “špici iz svojeg kraja, a kakve se sjeća iz svojeg djetinjstva”. Za srijedu je recept poslala “teta Vera” iz Varaždina, a za sve ostale dane recepti su iz kuharice bake urednice portala Zrnca mudrosti uz šalicu kave, danas pokojne Anke Kišiček iz Varaždina.

Dobar tek, uz šalicu kave i zrnca mudrosti na “špici” ma gdje ona bila!

JELOVNIK OD PETKA 6.12. (Sv. Nikole)
DO ČETVRTKA 12.12.

PETAK: Šaran s krumpirom i za najmlađe kolač od pudinga

SASTOJCI:

  1. 1 kg šarana
  2. 6 krumpira
  3. sol, papar, ulje
  4. češnjak
  5. peršinov list
  6. 1 žlica vinskog octa

PRIPREMA:
Šaran se kuha zajedno sa krumpirom u ljusci. Kuhani krumpir oljuštiti i narezati na ploške. Sa kuhanog šarana skinuti kožu, te ga odstraniti od kostiju. Ribu pomiješati sa krumpirom, dodati papar, usitnjeni češnjak, nasjeckan peršinov list, te pokapati sa nekoliko kapi vinskog octa. Zapeći u pećnici na temperaturi od 200 stupnjeva 10 minuta. Poslužuje se toplo uz zelenu salatu.

Kako 6.12. pada blagdan Sv. Nikola dobro je za djecu pripremiti kolač od pudinga.

SASTOJCI:

  1. Vrećica pudinga od čokolade i vrećica pudinga od vanilije
  2. kutija keksa Pettit Beare
  3. mlijeko
  4. šlag

PRIPREMA:
Puding skuhati prema uputstvu na vrećici. U plitku staklenu duguljastu posudu ili posudu od plastike posložiti u nekoliko redova, jedan do drugoga kekse Pettite Beare. Na to ulijte vrući skuhani puding od čokolade, potom to prekrijte sa drugim slojem ravnomjerno posloženih istih keksa, jedan do drugoga, potom na to sipajte vrući skuhani puding od vanilije i na to po redu opet posložite kekse. Kad je puding hladan, ulupajte šlag i na gornji sloj prekriven keksima razmažite šlag. Sve možete ukrasiti čokoladnim mrvicama. Kolač se poslužuje hladan iz hladnjaka i prava je poslastica i radost za djecu!

SUBOTA: Kajgana od jaja, luka i šampinjona uz zelenu salatu

SASTOJCI: 

  1. Glavica crvenog luka,
  2. jaja po potrebi, koliko ima članova obitelji
  3. šampinjona isto tako po potrebi ili gljiva zamrznutih iz “frizera”
  4. ulje, sol
  5. zelena salata
  6. jabučni ocat

PRIPREMA:
Oguliti luk i narezati ga na tanke ploške. Oprati šampinjone ili skuhati smrznute šumske jestive gljive. Na toplo ulje staviti narezani luk i pirjati polako dok luk ne postane staklast, dodati narezane šampinjone na listiće ili gljive narezane na listiće i sve zajedno pirjati na laganoj vatri oko 30 minuta. Posoliti jelo. Umutiti jaja i kad je luk zajedno sa šampinjonima pirjan dodati umučena jaja, polako peči i miješati polako sa kuhačom. Kad je sve dobro izmiješano i kad su jaja pečena, jelo je gotovo. Ovo jelo se poslužuje toplo, uz šnite kukuruznog ili drugog kruha, po želji i mogućnostima, uz svježu zelenu salatu ili zimi uz kisele krastavce, domaće ili kupljene.

NEDJELJA: Goveđa juha, kuhana govedina, paradajz sos, pire krumpir, hren, zelena salata i za desert: zagorski pečeni štrukli

GOVEĐA JUHA

SASTOJCI:

  1. komad svježe govedine može prošarane sa masnoćom i može goveđa kost, iako nije više tako tražena zbog bolesti “Kravljeg ludila”
  2. zelenje za juhu,
  3. papar u zrnu, sol, Vegeta

PRIPREMA:
U hladnu vodu staviti kuhati govedinu. Neka polako kuha, ne na brzinu, jer će u tom slučaju juha biti mutna. Vodu u kojoj se kuha govedina posoliti, staviti par zrna papra, žlicu Vegete i pred kraj kad je govedina nakon jedna i pol sat kuhana, dakle, 30 minuta ranije staviti svo zelenje za juhu neka se kuha zajedno sa govedinom. Kad je juha kuhana pustite je da odstoji. Kuhanu govedinu i kost izvadite van, a zelenje procijedite. Juha neka bude bistra i u takvu juhu zakuhajte gris knedle ili domaće tanke rezance za juhu. Griz knedli se rade iz jednog ili dva jajeta i gris krupice, te se doda prstohvat soli i sve izmiješa. Kad juha polako ponovno zavri stavljaju se sa žličicom knedli od grisa u juhu. Na kraju kad su knedli nakon 15 do 20 minuta kuhani u juhu se doda nasjeckani peršinov list, a u zdjelu u kojoj će se posluživati juha stavi se nekoliko cijelih kuhanih mrkvica iz juhe.

Kad je juha gotova, narežite na srednje debljine šnite od komada kuhane govedine, te stavite na pladanj za posluživanje. Dok se juha i govedina kuhaju pripremite pire krumpir prema našim receptima koje smo vam predstavili prije nekoliko tjedana, a uz to pripremite sos paradajz na sljedeći način:

SOS PARADAJZ

SASTOJCI:

  1. Pasterizirana rajčica
  2. brašno
  3. ulje, sol i šećer

PRIPREMA:
Na toplom ulju napravite zapršku od brašna, dodajte paradajz iz tube ili pasteriziranu rajčicu, pazite da ne nastanu grudice. Sve posolite, kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta da nastane jednolična “krema”,ali rjeđa od obične kreme i na kraju dodajte šećera po želji, te još malo prokuhajte. Kuhana govedina poslužuje se uz sos paradajz, pire krumpir i ribani hren kojeg ste zalili sa malo bistre goveđe juhe.

PEČENI ZAGORSKI ŠTRUKLI

SASTOJCI (TIJESTO):

  1. 500 grama brašna
  2. 1 jaje
  3. ½ dl ulja
  4. 1 žličica soli

SASTOJCI (NADJEV):

  1. 500 grama svježeg kravljeg sira
  2. 5 jaja
  3. 1 dl kiselog vrhnja
  4. sol

PRIPREMA:
Prosijati brašno, dodati jaje, ulje i sol. Umijesiti tijesto s malo mlake vode. Potom ga razvaljati na tanku površinu. Na njega stavljati nadjev od sira koji ste pripremili tako što ste sir zgnječili i u njega stavili jaja i vrhnje, sve dobro promiješali i dodali sol, te ponovno pomiješali. Na tijesto se, dakle, stavlja žlicom nadjev, potom se tijesto zarola i stavi u namašćeni lim. Na limu se tijesto reže u komade velike 15 cm. Štrukli se stave peći u pećnicu na 10 minuta na temperaturu od 200 stupnjeva, potom se izvuku van i obilato preliju s vrhnjem i stave ponovno peći na temperaturu od 180 stupnjeva. Kad je na štruklima zlatno-smeđa korica to je znak da su štrukli pečeni. Poslužuju se topli.

PONEDJELJAK:

Ostavite nezakuhanu goveđu juhu za idući dan, pa kad dobro provrije, a vi je zakuhajte sa rezancima ako su u nedjelju bili gris knedli ili obrnuto. Pire krumpir se ne smije posluživati dan kasnije stoga najbolje uz sos paradajz koji isto mora nakon što ste ga iznijeli iz hladnjaka dobro provrijeti, ide tjestenina ili riža i zelena salata.

UTORAK: Varivo (ćušpajz) od graha i kiselog kupusa (zelja) sa kobasicama i kao desert palačinke sa čokoladom ili pekmezom

SASTOJCI:

  1.  Grah iz konzerve ili kuhani
  2. kiselo zelje ( kupus)
  3. glavica crvenog luka
  4. češnjevi češnjaka
  5. kobasice
  6. sol, papar, pasterizirana rajčica,
  7. Vegeta, lovorov list, brašno

PRIPREMA:
Grah prethodno namočiti najbolje na večer kako bi nabubrio. Slijedeći dan grah staviti kuhati, nakon pola sata kuhanja prvu vodu bacite, pa potom kuhajte u drugoj vodi isto slanoj dok grah ne omekša. U drugoj posudi kuhajte kiseli kupus u koji ste stavili lovorov list, malo posolili, malo “povegetili”, dodali nasjeckanu glavicu luka i pred kraj dodali kuhati kobasice domaće ili kupljene, te dodali kuhani i procijeđeni grah i pasteriziranu rajčicu. Kad je sve pri kraju promiješano i kuhano dodajte žlicu brašna razmućenog u vodi, prelijte varivo sa tom smjesom, malo popaprite, tek toliko i prokuhajte još 15 minuta. Poslužuje se toplo uz šnite kruha.

Palačinke slažite prema našem receptu koji smo vam ponudili prije nekoliko tjedana.

SRIJEDA: Pileća jetrica ili gušća sa pire krumpirom ili tjesteninom i zelenom salatom

SASTOJCI:

  1. pola kilograma ili kilogram pilećih jetrica, može i guščja
  2. glavica luka
  3. sol, uljem papar, Vegeta, a može i guščja mast

PRIPREMA:
Pileća jetrica ili guščja potrebno je dobro očistiti od svih suvišnih žilica, masnoća i otpadaka, te dobro oprati pod mlazom vode. Za to vrijeme očišćenu glavicu luka, narezanu na sitne kockice pržite na ulju ili guščjoj masti. Ne predugo. Kad je luk staklast na njega iz cjedila sipajte jetrica i na laganoj vatri pirjajte bez dodavanja vode, te polako miješajte da jetrica ne izgnječite (moraju ostati cijeli, veliki komadi) sve dok jetrica ne dobe smeđu boju zajedno sa lukom. Prije nego što su gotova, dvije-tri minute ranije, posipajte jetrica sa žlicom Vegete I lagano promiješajte. Kad su jetrica gotova (pazite da ne ostanu iznutra sirova, ali niti da izvana ne izgore) tek ih tada posolite i popaprite mljevenim paprom. Ovo jelo poslužuje se toplo uz pire krumpir ili tijesto i zelenu salatu.

ČETVRTAK: Pohane sunčanice sa pire krumpirom i zelenom salatom, za desert može i puding ili kesten pire iz domaće radinosti ili kupljeni

Ako ste tijekom jeseni nabavili poznate gljive velikog klobuka i pospremili ih u zamrzivač sad je prava prilika da ih izvadite i pržite, pa da se prisjetite u zimskim danima okusa jeseni.

SASTOJCI:

  1. Klobuci sunčanica prema broju članova obitelji
  2. jaja, mrvice, sol i ulje za prženje

PRIPREMA:
Sunčanice posušiti na suhoj, čistoj kuhinjskoj krpi. Pripremiti smjesu za prženje od jaja, brašna i mrvica. Umočiti klobuk prvo u brašno, potom u razmućena i posoljena, a zatim u mrvice. Prethodno sunčanice posolite. Tako pripremljene sunčanice stavljati u vrelo ulje pržiti. Kada dobiju hrskavu koricu i sa jedne i sa druge strane sunčanice su gotove. Poslužuju se tople uz pire krumpir i zelenu salatu.

Za desert skuhajte puding ili napravite kod kuće kesten pire. Vrlo je jednostavno: skuhajte kestene, oljuštite ih, izgnječite ih, stavite malo šećera, malo vanilin šećera i mrvicu cimeta, te promiješate. Na kraju dodajte umučeni šlag.

Recepte za ovaj tjedan poslale su gđa. Branka Marunica iz Vinkovaca sa adresom u Zagrebu za šarana sa krumpirom za petak, za kolač od pudinga na Sv. Nikolu poslala je gđa. Darinka Igrec iz Varaždina sa adresom u Austriji, recept za srijedu je od prabake urednice portala Zrnca mudrosti, danas pokojne gđe. Amalije (zvane Malčike) Sente iz Marije Bistrice, recept za četvrtak za pohane sunčanice je od gđe. Nevenke Suhić iz Varaždina, kao i recept za domaći kesten pire je od danas pokojne “tete Ane” iz Varaždina, a ostali recepti su iz ostavštine uredničine bake, danas pokojne gđo. Anke Kišiček isto tako iz Varaždina.

Dobar tek, uz šalicu kave…

JELOVNIK ZA CIJELI TJEDAN,
OD PETKA 29.11. DO ČETVRTKA 5.12.

PETAK: Juha od riblje glave

SASTOJCI:
–        riblja glava od bilo koje morske ili riječne ribe
–        peršinov list
–        lovorov list
–        papar u zrnu
–        maslinovo ulje
–        sol i papar mljeveni
–        šalica riže

PRIPREMA:
Staviti u lonac sa hladnom vodom opranu glavu ribe i kuhati na srednje jakoj temperaturi. Dodati sol, papar u zrnu i lovorov list. Kad je nakon 45 minuta juha kuhana, glavu izvaditi iz juhe, sasuti rižu i kuhati dok riža ne bude kuhana. Sve posuti nasjeckanim peršinovim listom, dodati malo mljevenog papra i prije toga po želji žličicu Vegete, tek toliko, te malo maslinovog ulja. Juha se poslužuje topla.

Tijelo ribe od koje je odvojena glava najbolje je očistiti i staviti u zamrzivač za idući petak za objed.

SUBOTA: Slavonska juha od graha i za desert – listići

SASTOJCI:

  • –        250 grama graha
  • –        100 grama suhe slanine
  • –        1 glavica crvenog luka
  • –        1 žlica masti
  • –        1 žlica brašna
  • –        1 rajčica
  • –        sol i papar

PRIPREMA:
U lonac ulijte vodu koje ste posolili, stavite grah, oguljenu i narezanu rajčicu, te sve kuhajte jedan sat. Slaninu narežite na kockice, te popržite zajedno s lukom, potom dodajte sve to u juhu. Kuhajte dok grah potpuno ne omekša. Po želji pobiberite. Poslužuje se toplo.

LISTIĆI

SASTOJCI:

  • –        2,5 dl mlijeka
  • –        1 žlica šećera
  • –        1 kocka svježeg kvasa
  • –        1 jedno jaje + žumanjac i malo soli
  • –        masti na vrhu noža

PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Neka bude tvrđe. Potom tanko razvaljati, pa do polovine namazati rastopljenom mašću, a drugom polovinom poklopiti. Tako namazati i preklapati dok ne bude mala kocka. Ostaviti pokriveno 15 minuta. Tada ponovno tanko razvaljati i izrezati na kocke. Peči na vreloj masnoći. Po želji namazati pekmezom od šljiva.

(recept je poslala gđa. Branka Marunica, rođena Vinkovčanka koja živi u Zagrebu)

NEDJELJA: Svinjsko pečenje sa prilogom od krumpira i
za desert – pita od sira

SASTOJCI:

  • –        1 komad vratine u komadu
  • –        ulje
  • –        sol

PRIPREMA:
Meso posoliti sa svih strana, te ostaviti da odstoji dva sata. Peći na temperaturi od 190 stupnjeva oko jedan sat, povremeno zalijevati masnoćom u kojoj se meso peče. Posluživati toplo uz prilog od krumpira. Dok se meso peče, skuhajte krumpir u ljusci, oljuštite ga, te ga stavite u masnoću od pečenja i zapecite 10 minuta. Poslužuje se uz pečenje i uz zelenu salatu ili salatu od cikle.

PITA OD SIRA

SASTOJCI ZA KORU:

  • –        25 dkg oštrog brašna
  • –        12 dkg masti
  • –        15 dkg šećera
  • –        2 žumanjka
  • –        2 žlice kajmaka
  • –        1 žličica sode bikarbone

SASTOJCI ZA NADJEV:

  • –        50 dkg kravljeg svježeg sira
  • –        15 dkg šećera
  • –        žlicu brašna
  • –        snijeg od dva bjelanjka

PRIPREMA:
Slijedite upute sastava sastojaka za pripremu kore i tako načinite, te potom  izvaljajte kore, pa stavite prvu koru u lim za pečenje, potom nalijte smjesu od kravljeg svježeg sira i ostalih sastojaka koju ste prethodno dobro izmiješali i obradili tako da je jednolična. Sve to prekrijete drugom korom koju je potrebno viljuškom izbosti na nekoliko mjesta. Pecite na 190 stupnjeva u zagrijanoj pećnici. Kad se stvori zlatna korica na vrhu, pita je pečena. Izvadite je iz pećnice. Sačekajte da se ohladi, te je posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.

(recept za nedjeljni ručak je od gđe. Branke Marunice,
porijeklom Slavonke sa adresom u Zagrebu)

PONEDJELJAK: Čobanac i za desert – šnufnudle

SASTOJCI ZA ČOBANAC:

  • –        40 dkg junetine
  • –        40 dkg svinjetine
  • –        40 dkg srnetine
  • –        3 glavice crvenog luka
  • –        4 mrkve
  • –        peršinov list
  • –        3 češnja češnjaka
  • –        papar
  • –        mljevena ljuta crvena paprika
  • –        pire od rajčice
  • –        masnoća

PRIPREMA:
Luk se očisti i nareže na kockice, te se stavi pirjati na masnoću. Kad luk lagano požuti doda se meso izrezano na veće komade i dalje se pirja sve zajedno. Nakon što meso malo omekša doda se naribana mrkva, papar, sol, crvena mljevena, ljuta paprika i dalje se sve zajedno pirja. Zalijeva se toplom vodom. Kad je jelo pri kraju kuhanja uzmu se tri žlice brašna i pomiješaju sa vodom ( pazite da ne nastanu grudice) potom se sve to saspe u čobanac. Doda se pire od rajčice i lagano se promiješa. U čobanac se mogu dodati kockice od krumpira, ali ja još uvijek radim sa žličnjacima ( 2 jaja, brašno, to zamutiti, te sa malom žlicom lagano stavljati u čobanac).

SASTOJCI ZA ŠNUFNUDLE:

  • –        80 dkg krumpira
  • –        1 jaje
  • –        20 dkg brašna
  • –        malo soli
  • –        krušne mrvice
  • –        šećer

PRIPREMA:
Skuhani krumpir izgnječiti i pomiješati sa brašnom, dodati jaje i sol, pa sve zajedno izmiješati u tijesto. Nakon toga, tijesto razvaljajate i narežite kocke veličine 4 cm. Skuhajte u slanoj vodi, kad su gotove one isplivaju na površinu. Na masnoći popržite krušne mrvice, te prelijte po šnufnudlama. Poslužuje se toplo.

(Al’ se nekad dobro jelo baš… za vas je za subotu, nedjelju i ponedjeljak recepte poslala gđa. Branka Marunica iz Zagreba, a rodom iz Vinkovaca)

UTORAK: Plućica na kiselo i za desert – šnenokle

SASTOJCI:

  • –        pola kilograma do kilogram svinjskih plućica
  • –        glavica do dvije crvenog luka,
  • –        sol, papar mljeveni, Vegeta, ulje od suncokreta
  • –        žličica crvene slatke paprike, pasterizirana rajčica
  • –        jabučni ocat, nekoliko češnjeva češnjaka, lovorov list
  • –        brašno

PRIPREMA:
Na ulju dobro propirjati nasjeckan na sitne komadiće luk, plućica skuhati u komadu, ohladiti i  narezati ih na kockice dosta sitne, dodati na luk, zaliti vodom, dodati sol, žlicu Vegete, lovorov list, crvenu slatku papriku i malo, jednu žličicu pasterizirane rajčice. Kuhati još sat vremena. Kad je varivo kuhano dodati u šalici razmućenu žlicu brašna sa vodom radi gustoće i preliti varivo, staviti na sitno nasjeckan češnjak i pustiti da provri. Kad je gotovo kapnuti nekoliko kapi jabučnog octa radi kiselosti. Ovo se jelo poslužuje toplo.

ŠNENOKLE

PRIPREMA:
U jednu litru mlijeka sipati dvije vrećice vanilin šećera, pa pustiti da zakipi. U međuvremenu umutiti čvrst snijeg od šest bjelanjaka. Kad mlijeko prokuha žlicom vadite nudle i spuštajte ih u mlijeko. Kuhajte ih nekoliko sekundi, pa preokrenite na drugu stranu. Ne trebaju se kuhati dugo. Oko pola minute. Vadite ih mrežastom ili rupičastom žlicom i stavljajte ih na tanjur. Kad su sve nudle kuhane napravite kremu od žumanjaka. Umutite šest žumanjaka sa osam žlica šećera i jednom žlicom brašna. Sve to promiješano dodati u mlijeko koje smo prethodno skinuli sa štednjaka. Dobro sve izmiješajte, pa ponovno vratite na štednjak tek da prokuha. U prozirnu staklenu zdjelu sipajte kremu od žumanjaca, pa odozgo stavite nokle.

SRIJEDA: Varivo od kelja sa faširancima

SASTOJCI:

  • –        glavica kelja
  • –        glavica crvenog luka
  • –        mrkvica
  • –        češnjevi češnjaka
  • –        pasterizirana rajčica
  • –        krumpir
  • –        mljeveno meso, najbolje mljevena junetina ili kombinirano: mljevena junetina sa               mljevenom svinjetinom
  • –        Fant za ćufte
  • –        sol, papar, crvena, slatka paprika
  • –        ulje od suncokreta

PRIPREMA:
Glavici kelja odvojiti listove, te ih isprati dobro pod mlazom vode, potom narezati na sitne komade i preliti vrelom vodom, pa staviti kuhati u lonac pun vode koju ste prethodno posolili. Dok se kelj kuha, u drugom loncu propirjati glavicu luka, oguliti i oprati mrkvicu, te je narezati na kolutiće i staviti na propirjani luk,  a odmah potom staviti na kockice narezan krumpir. Pazite da omjer mrkvice i krumpira bude jednak. Sve podliti sa malo tople vode, dodati sol, žlicu Vegete (pazite da ne presolite), malo mljevenog papra i sve pirjati oko 20 minuta. Potom ulijte tople vode do vrha i kad je kelj kuhan, ocijedite ga, stavite u zajednički lonac gdje se pirjalo i gdje se kuha povrće, dodajte pasteriziranu rajčicu, malo češnjeva češnjaka na sitno nasjeckanog i na kraju umutite žlicu brašna u vodi. Pustite da sve još zajedno krčka oko 20 minuta. Jelo se poslužuje toplo uz faširance.

FAŠIRANCI

Meso saspijte u zdjelu u kojoj ćete napraviti smjesu za faširance. U vodi razmutite i promiješajte Fant za ćufte, dodajte smjesi, još malo posolite ili povegetite, dodajte crvene mljevene slatke paprike, vrlo malo i izmiješate smjesu tako da bude dosta mekana i jednolična. Od smjese oblikujte kuglice ili popečke koje stavljate peči na toplo ulje. Kad i sa jedne i sa druge strane faširanci koji se peku na laganoj vatri dobiju boju i koricu tada su gotovi. Poslužuju se topli uz varivo od kelja.

ČETVRTAK: Pečeni krumpir na šnite preliven sa umučenim jajima i zelenom salatom; za desert palačinke sa sirom ili džemom od marelica, šljiva ili smokava sa narančom.

SASTOJCI:

  • –        pola kg krumpira
  • –        četiri jaja
  • –        ulje, sol
  • –        zelena salata
  • –        jabučni ocat

PRIPREMA:
Krumpir oprati, oljuštiti i narezati na tanke kolutiće. Staviti na suhu i čistu kuhinjsku krpu kaka bi se osušio. Staviti ga na toplo ulje peči. Kada s obje strane dobije koricu, a po mogućnosti izbjegnite stalno miješanje krumpira kako se ne bi “zgnječio”, umučena jaja sipajte po krumpiru, nakon nekoliko minuta sve promiješajte i kad su jaja gotova sve posolite. Poslužuje se toplo uz šnite kruha i zelenu salatu.

ZELENA SALATA

Priprema se kako smo u prethodnim receptima za pripremu zelene salate opisali. Palačinke se jednako tako pripremaju kao što smo dali recept u prethodnim jelovnicima koje smo predlagali.

Recepte za subotu, nedjelju i ponedjeljak sastavila je i poslala gđa. Branka Marunica iz Vinkovaca koja živi u Zagrebu,  a za sve ostale dane recepti su od bake urednice portala Zrnca mudrosti uz šalicu kave, iz Varaždina, danas pokojne gđe. Anke Kišiček. S time da je recept za Šnenokle dala prije puno, puno godina, baki od urednice portala “teta Kurečić” iz Varaždina, odnosno, tada patronažna sestra gđa. Nada Kurečić.

JELOVNIK ZA SLJEDEĆI TJEDAN
(od 22.11. do 28.11.):

 Prema kuharskim receptima starih domaćica iz Zagreba i Varaždina

PETAK: Pohani oslić sa krumpir salatom ili salatom od graha

SASTOJCI:
oslić (toliko komada cijelog smrznutog fileta ili svježeg koliko vas ima u obitelji), sol, jaja, brašno, mrvice, grah suhi ili iz limenke, crveni luk, jedna glavica, par češnja češnjaka, peršinov list, ulje, jabučni ocat,

PRIPREMA:
Oslić prije paniranja oprati pod mlazom vode i osušiti na papiru iz kuhinjske role. Potom oslić posoliti, zatim ga uvaljati u brašno, potom ga staviti u razmućena jaja, pa odmah potom ga uvaljati u krušne mrvice. Staviti ga pržiti na vrelo ulje na srednje jakoj temperaturi. Kad je oslić s obje strane pržen izvaditi ga van iz ulja od suncokreta i staviti na pladanj na kojem ćete ga posluživati. Dok se oslić prži na sitno nasjeckati nekoliko češnjeva češnjaka i svježi peršinov list kojeg ste prethodno dobro oprali, te prženog oslića posuti nasjeckanim češnjakom, potom nasjeckanim peršinovim lišćem i jušnom žlicom politi s malo ulja na kojem ste pržili oslića. Sve dekorirati sa kriškama limuna kojeg ste prethodno oprali. Prženi oslić poslužuje se vrući.

SALATA OD GRAHA:

Ako imate suhi grah “trešnjevac” kojeg ste kupili na tržnici ili u trgovini u tom slučaju potrebno je grah prethodnu noć dobro probrati, oprati pod mlazom vode i staviti “namakati” u zdjelu kako bi nabubrio i omekšao. Nakon toga, slijedeći dan kad se pripremate kuhati grah, ocijedite preostalu vodu koju grah nije popio i stavite grah kuhati. Grah stavite kuhati prije prženja oslića, jer mu treba dulje za pripravu. Nakon 30 minuta kuhanja, prvu vodu u kojoj ste kuhali grah odlijte i procijedite grah kroz cijedilo, te stavite grah kuhati u drugu vodu u koju ste dodali malo soli i lovorov list. Kad je grah kuhan, a to ćete znati tako što probate jedno zrno graha i ako je ono mekano, grah iscijedite u cjedilu. Stavite u zdjelu za salatu, sačekajte oko 40 minuta da se ohladi, dodajte sol, glavicu luka narezanog na listiće, nasjeckani češnjak, malo papra, malo maslinovog ulja i malo bučinog ulja, te u čašu naspite malo tople vode do pola (sve zavisi od količine kuhanog graha) i nju stavite nekoliko jušnih žlica jabučnog octa. Tu tekućinu saspijte u već pripremljen grah. Polako sve sastojke promiješajte. Salata od graha poslužuje se hladna.

SUBOTA: “Grenadirmarš” i zelena salata

SASTOJCI:
Krumpir, tjestenina, sol, glavica crvenog luka, ulje od suncokreta, zelena salata, jabučni ocat, bučino ulje

PRIPREMA:
Krumpir oprati, staviti ga u ljusci u vodu koju ste posolili kuhati na srednje jakoj vatri. Pred kraj kuhanja krumpira stavite nakon što voda proključa kuhati u slanu vodu tjesteninu, najbolje “svrdla”. Kad je tijesto gotovo, ocijedite ga u cjedilu, a kad je krumpir kuhan, sačekajte oko 15 do 20 minuta da ga počnete ljuštiti. Kad je krumpir oljušten narežite ga na kockice, a prije toga na ulju od suncokreta ispržite glavicu crvenog luka narezanog na kockice ili ploške sve dok luk ne dobije smeđu boju. Na to stavite kuhani krumpir narezan na kockice, potom kuhanu tijesteninu, posolite, popaprite, možete dodati i mrvu crvene paprike. Sve dobro i nježno promiješajte. Poslužuje se toplo uz zelenu salatu.

(recept od etnologinje Ivanke Ivkanec iz Zagreba)

ZELENA SALATA:
Listove razdvojite i perite ih pod mlazom vode, list po list. Natrgajte listove na manje komadiće, već kako volite vi ili vaši ukućani. Posolite salatu, dodajte malo bučinog ulja i malo jabučnog octa. Sve dobro i lagano promiješajte.

NEDJELJA: EINGEAMAHTEZ

PRIPREMA:
Na masti popržiti povrće koje smo predhodno narezali na kockice (mrkva, celer, grašak, peršin) dodati sitniš od pileta (krilca, nogice) sve popržiti,dodati 1 žlicu brašna, malo crvene paprike, zaliti vodom i kuhati dok sve ne omekša. Zakuhati žličnjake (1 jaje, brašno, sol, malo ulja) i sve kuhati jos 10 min i na kraju dodati nasjeckani peršin.

PILE

PRIPREMA:
Pile se dobro nasoli,namaže crvenom paprikom,nakon toga se prelije vrućom mašću,doda se malo vode i stavi peči na 180’C. Nakon toga se na masnoći od pileta naprave mlinci. (U dućanu najbolji za kupiti Zagorski mlinci) postupak je potopit mlince vrelom vodom, pustit na kratko da voda upije i stave se na masnoću od pileta i dobro promiješaju.

ŠTRUDLA

SASTOJCI:
Tijesto: 30 dag brašna, 1žlica ulja ili masti, 1 1/2 dl mlake vode, sol, 1 žlica octa (ostaviti tijesto da odstoji na toplom pola sata).

Nadjev: jabuke. cimet, šećer, malo mljevenih oraha

PRIPREMA:
Razvuci tijesto i filati sa nadjevom sa svake strane. Zarolati i premazati maslacem zagrijanim koricu. Staviti u pećnicu i lagano peči.

(recept gđe. Ane Sesjak iz Zagreba)

PONEDJELJAK:

Ručak u ponedjeljak u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj je standardan. Objeduje se, naime, ono što je ostalo od nedjelje. Sve osim krumpira. U tom slučaju kuha se na brzinu novi prilog. A sve ostalo ostaje isto, samo skromnije. To zovu domaćice u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj “ostanjkima”.

 UTORAK: Varivo ili ćušpajz od kuhane repe sa grahom i kobasicama; a za desert – domaća zlevanka.

SASTOJCI:
kupljena sirova naribana i ukiseljena repa na tržnici ili u trgovini, grah iz konzerve ili suhi, glavica crvenog luka, nekoliko češnjeva češnjaka, sol, papar, Vegeta, brašno, crvena paprika, ulje od suncokreta, lovorov list, papar u zrnu, rajčica iz tube ili pasterizirana, kobasice, domaće, sušene ili kupljene

PRIPREMA:
Repu staviti kuhati u vodu, te je posoliti blago, dodati malo Vegete, papra u zrnu i jedna lovorov list, te dodati pred kraj kad je repa kuhana malo crvene paprike i pasterizirane rajčice. U repu kad je kuhana i mekana dodati kuhani grah ili grah iz limenke. Sve promiješati, dodati umočenu jušnu žlicu brašna u vodi u kuhanu repu sa grahom, te promiješati kako bi se varivo zgusnulo, a da ne pečemo zapršku. Pustimo neka lagano varivo ključa još kojih 20 minuta dok se i kobasice narezane na kolutiće na prokuhaju do kraja. Poslužuje se toplo, uz šnite crnog, raženog ili kukuruznog kruha. Ili integralnog.

DOMAĆA ZLEVANKA:

SASTOJCI:
kukuruzno brašno, mlijeko, jaja, vrhnje, sol, šećer, Digo kvasac, ulje, maslac, pekmez od šljiva

PRIPREMA:
U zdjelu u kojoj i inače pripremate kolače saspite kukuruzno brašno (prema veličini tepsije koju imate za pečenje kolača. Obično je dovoljna jedna vrečica kupljene palente). U brašno sipajte Digo kvasac, stavite malo šećera onako “od oka”, stavite malo soli, ulijte mlijeka ne prehladnog, te ulijte šalicu vrhnja i čašu ulja od suncokreta. Morate sve sastojke dobro promiješati kuhačom “po starinski” da se dobije žitka i glatka, jednolična masa, malo gušča od smjese za palačinke. Nakon što ste smjesu za zlevanku dobro promiješali, tepsiju u kojoj ćete peči zlevanku namažite maslacem ili margarinom za kuhanje i u nju saspite smjesu za zlevanku. Zlevanku polijte sa vrhnjem i to dosta obilato i ponegdje stavite na pojedina rubna mjesta i u sredini malu žličicu pekmeza od šljiva. Sve stavite peči u vruću pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 minuta. Nakon 35 minuta pečenja slobodno otvorite pećnicu i nožem okomito prodrite, polako u zlevanku. Ako je nož suh, a na zlevanki se napravila lijepa zapečena korica to je znak da je zlevanka pečena. Zlevanka se poslužuje topla.

SRIJEDA: “Šmarn” i zelena salata

Pripremite tijesto kao za palačinke (samo ne stavljajte puno šećera ili limunove korice) s time da tijesto mora biti malo gušće od onoga za palačinke. U veliku tavu ulijte ulja od suncokreta i kad je ulje vruće saspijte smjesu u tavu tako da neprestano sa kuhačom miješate na srednje jakoj vatri kako bi nastale “natrgane palačinke”. Smjesu za šmarn je najbolje ipak peči u tepsiji u pećnici. Prethodno u tepsiju ulijte ulja (ne previše) zagrijte u pećnici, izvadite van i saspijte smjesu, te stavite peči u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva s time da stalno sa kuhačom idete smjesu koja se peče u pećnici promiješati kako bi nastali “trganci”. Kad je smjesa “potrgana na komadiće” i pečena izvadite tepsiju iz pećnice: Šmarn se poslužuje topao uz zelenu salatu.

ČETVRTAK: Sekeli gulaš sa pire krumpirom

SASTOJCI:
kiseli kupus, glavica crvenog luka, ulje suncokreta, lovorov list, Vegeta, svinjsko meso od buta narezano na komadiće, topla voda za podlijevanje, crvena paprika, brašno, krumpir, mlijeko, maslac

PRIPREMA:
Na ulju od suncokreta popržiti na sitno nasjeckanu glavicu crvenog luka, dodati kiseli kupus, dodati malo Vegete i lovorov list, te dodati svinjetinu od buta na sitne kockice narezanu. Sve podlijati sa šalicom tople vode, kako bi se jelo pirjalo. Nakon sat vremena laganom pirjanja i miješanja, te podlijevanja sa toplom vodom, jelo je gotovo. Na kraju se pospe “abštauba” sa žlicom brašna i sve dobro promiješa i stavi da se još krčka barem 15 minuta. Sva voda iz jela mora se pokuhati, meso mora biti mekano i ukusno, a zelje isto tako dovoljno pirjano. Poslužuje se toplo uz prilog od pire krumpira. (Vidi naš recept za pire krumpir od prošlog tjedna na našoj stranici Starinski kuharski recepti)

Starinske kuharske recepte za jelovnik za subotu “grenadirmarš” sa zelenom salatom priložila je etnologinja iz Zagreba gđa. Ivanka Ivkanec, a za nedjeljni objed “a’la Šafranek” priložila je gđa. Ana Sesjak isto tako iz Zagreba. Starinski kuharski recepti za ostale dane u tjednu su u ostavštini urednice portala Zrnca mudrosti uz šalicu kave, od njezine pokojne bake gđe. Anke Kišiček iz Varaždina.

Dobar tek, uz, dakako, šalicu kave nakon objeda…

JELOVNIK ZA RUČAK ZA SLJEDEĆI TJEDAN
(od 15.11. do 21.11.):

Prema kuharskim receptima starih domaćica iz zagrebačkog i varaždinskog područja

PETAK Pohani šaran na šnite i salata od krumpira:

SASTOJCI:
Onoliko šnita šarana koliko vas ima kod kuće u obitelji isto toliko i krumpira i luka, sol, papar, jaja, mrvice za pohanje, brašno za pohanje, češnjak, bučino ulje, suncokretovo ulje za pohanje, jabučni ocat i mlaka voda, peršinovo lišće i limun

PRIPREMA:
Šnite šarana najprije uvaljati u brašno, potom u razmućena jaja, pa odmah u mrvice. Sve staviti pohati na vrelo ulje. Peči dok se ne zarumene šnite sa jedne i sa druge strane i dok ne nastane hrskava, rumena korica. Peči na srednje jakoj vatri. Ne okretati dok se jedna strana ne ispeče kako se korica ne bi odvajala. Kad je gotovo pohanje, šnite šarana posuti sitno nasjeckanim peršinovim lišćem i sitno nasjeckanim češnjakom, te malo politi sa uljem na kojem se šaran pržio. Na takve šnite šarana staviti režanj limuna koji ste prethodno oprali.

Krumpir oprati, staviti ga u ljusci kuhati, dodati u vodu prstohvat soli, po potrebi. Kad je krumpir kuhan pustiti ga da se ohladi dok nije mlak. Ne smije nikako biti hladan, te ga takvog početi ljuštiti. Za vrijeme dok se krumpir hladi ogulite glavicu luka i par režnja češnjaka. Kad ste oljuštili krumpir režete ga na tanke kolutiće i stavite prvi red krumpira narezanog, posolite lagano i na to stavite red narezanog luka isto na tanke ploškice i taj luk lagano posolite. I tako sve redom slažite dok zdjela za salatu nije puna. Na kraju dodajte na sitno nasjeckan češnjak. Pazite da salatu ne presolite. Dodajte malo suncokretovog ulja i malo više crnog, bučinog ulja, pa potom u čašu na pola punoj mlakom vodom ulijte za dvije do tri žlice jabučnog octa. Možete, po domaći, prstom probati je li tekućina dovoljno kisela, da ne bude preslabo ili prejako kisela. Potom tu mješavinu octa i vode prelijte preko salate. Uzmite žlicu za salatu i lagano promiješajte od dna zdjele prema vrhu kako se krumpir ne bi razmrvio i kako bi ostao čitav. Salatu servirati hladnu.

(recept gđe. Anke Kišiček iz Varaždina, danas pokojne.
Inače, bake urednice portala Zrnca mudrosti uz šalicu kave)

SUBOTAJuha od paradajza, Francuski krumpir, palačinke

Juha od paradajza:

POSTUPAK:
Na masti napraviti zapršku od 2 žlice brašna, dodati kim, 2 žlice šećera i sve popržiti. Dodati paradajz, sve zaliti hladnom vodom i posoliti. Kada juha prokuha dodati razmućeno jaje i sve nakratko prokuhati.

Francuski krumpir:

SASTOJCI:
1 kg krumpira, 5 jaja, 5dkg masti, 2dl vrhnja, sol

POSTUPAK:
Kuhani krumpir se oguli i izreze na ploske. Jaja se tvrdo kuhaju, ogule i režu na ploske. Zdjela se namaže mašću, pa se u nju složi jedan red krumpira i jedan red jaja. Svaki se red posoli i polije vrućom masti. Kad su krumpir i jaja složeni, polije se vrhnjem i stavi u pećnicu. Poslužiti uz zelenu salatu.

Palačinke:

SASTOJCI:
20dag brašna, 3dl mlijeka, 1jaje, šećer, sol

POSTUPAK:
Dobro izmiksati sve sastojke i pržiti na vrelom ulju. Najbolje poslužiti uz domaći pekmez.

(recept gđe. Ane Sesjak iz Zagreba)

 

NEDJELJA Kokošja ili pileća juhica, pečeno pile, rizi-bizi, zelena salata i savijača od jabuka.

SASTOJCI:
1 pile ili domaća kokica, zelenjava za juhu, smrznuti grašak, glavica crvenog luka, sol, papar, vegeta, zelena salata, ulje, jabučni ocat, jabuke, tijesto za savijače ili tijesto izradite kod kuće

Pileća juhica:
Pile dobro oprati, staviti ga u vodu, dodati sol, staviti kuhati, nakon pola sata kuhanja, dodati zelenjavu za juhu i Vegetu. Kuhati oko jedan sat do sat pol na srednje jakoj vatri. Nakon toga pile izvaditi iz juhe. Na pile staviti žlicu masti ili ulja, dobro ga još jednom posoliti i staviti malo Vegete, te staviti u pećnicu na 180 stupnjeva da se zapeče. Nakon što pile dobije hrskavu koricu, izvadi se iz pećnice i čeka nekoliko minuta da se ohladi kako bi se moglo izrezati. Poslužuje se toplo. U juhu se dok se pile peče zakuhaju domaći ili kupljeni sitni rezanci za juhu i na kraju stavi nasjeckani peršinov list. S time da juhu prije nego ste je zakuhali morate procijediti kroz cijedilo. Tek dekorativno u svaki tanjur stavite jednu mrkvu, a ostalo povrće poslužite kao prilog.

Rizi-bizi:
Na masti ili ulju (paziti da se masnoće ne stavi previše) popržiti na sitno nasjeckan crveni luk, na to staviti šalicu ili šalicu i pol riže, malo popržiti, par minuta, posoliti, dodati Vegetu i zaliti sa tri šalice juhe ili tople vode, dodati smrznuti grašak , promiješati, pa staviti u pećnicu neka se pirja bez poklopca u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Poslužuje se toplo uz pečeno pile.

Savijača od jabuka:
Listove za savijaču kupite u trgovini ili tijesto napravite kod kuće.

Priprema tijesta:
Od glatkog brašna, soli i tople vode i malo ulja od suncokreta umijesite tijesto. Tijesto valja tako dugo mijesiti dok ne počne stvarati “mjehure” na površini. Tijesto se ostavi na strani dok se na stol ne rasprostre pamučan stolnjak za tu svrhu na kojem se tijesto razvalja, a potom rukama polako širi na debljinu “flis papira”. Na tako tanko tijesto nadjeva se nadjev.

Nadjev od jabuka:
Jabuke oprati, oguliti, na sitno naribati, pošećeriti, staviti, cimeta, grožđica i malo vanilin-šećera. Ostaviti da odstoji. Prije nadijevanja, jabuke iscijediti sa obje ruke i nadijevati tijesto žlicom. Pazite da tijesto bude jednakomjerno nadjenuto. Tijesto prije nadijevanja treba sa toplim uljem koje se stavi na žlicu (ulje ne smije biti vruće niti hladno, već toplo!) polako u tankim linijama preliti I potom na to posuti u tankim slojevima mrvice, pa tek onda stavljati nadjev od jabuka. Potom uzeti rubove stolnjaka i zamotati prvu rolicu savijače, zarolati je ne na debelo i razrezati tanjurićem ili nožem, pritisnuti krajeve, te staviti u nauljeni “protvanj” ili namazan maslacem, rubove skupiti i tako raditi dalje sve dok ima nadjevenog tijesta i slagati “rolice” jednu do druge. Malo probosti vilicom. Lagano namazati odozgo toplim uljem ili rastopljenim maslacem. Peči u pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Pazite da vam savijača ne zagori ili ne ostane sirova. Nakon što je savijača pečena, sačekajte da se ohladi i pospite je šećerom u prahu, ravnomjerno. Režite savijaču na rombove.

PONEDJELJAK:

U gotovo većini obitelji u Zagrebu kao i u Varaždinu ili u cijeloj Sjeverozapadnoj Hrvatskoj u ponedjeljka za ručak se jede ono što ostane od nedjelje. Jedino se ne preporuča jesti krumpir pečen ili pripravljen na bilo koji drugi način slijedeći dan. Svako ostalo jelo valja dobro podgrijati, da provri i paziti da ne zagori, te se držati pravila da se jelo dva puta ne podgrijava i da je, nakon što se u nedjelju ohladilo, na odgovarajući način spakiralo i spremilo u hladnjak.

UTORAK Teleća jetrica sa pire krumpirom i zelena salata

Teleća jetrica

SASTOJCI:
Teleća jetrica narezana na tanke šnite, mlijeko, peršin, sol, papar, brašno, suncokretovo ulje za pečenje, češnjak, krumpir, maslac, režanj crvenog luka

PRIPREMA:
Šnite telećih jetrica umočiti u zdjelu sa mlijekom i držati oko pola sata u mlijeku kako bi mlijeko izvuklo gorčinu iz jetrica. Potom svaku šnitu uvaljati u brašno i staviti sve peči u vrelo ulje u tavu. Peči dok se ne zarumeni jetrica sa svake strane na srednje jakoj vatri. Pazite da vam jetrica ne zagore ili ne ostanu sirova. Kad su pečena s obje strane izvadite ih na pladanj za serviranje, tek tada ih posolite i popaprite, te dodajte nasjeckani na sitno češnjak i na sitno nasjeckani list peršina. Polijte malo sa uljem na kojem su se jetrica pržila. Služi se vruće ili toplo.

Pire od krumpira:
Krumpir oprati, oljuštiti, narezati na kockice i staviti u vodu kuhati. Vodu u kojoj se krumpir kuha posoliti (od oka), pazite da ne presolite, ali i da ne bude premalo slano, jer je u tom slučaju pire od krumpira je bljutav, bezukusan. Kad je krumpir kuhan (probajte viljuškom) ocijedite ga u cjedilu, natrag vratite u posudu u kojoj se kuhao dok u drugoj posudi na štednjaku topite maslac (jedna žličica maslaca ili više, ovisno od količine krumpira), a na maslacu pecite režanj crvenog luka dok ne dobije boju. Samo za miris se to radi. Pazite da vam maslac ne zagori. Luk odstranite iz rastopljenog maslaca i takvoga ga ulijete u krumpir dok ga gnječite ili mikserom ili starinskim priborom za gnječenje krumpira. Mlijeko podgrijete da zavrije i ulijete ga u smjesu. Pire krumpir ne smije biti niti premekan niti pretvrd. Služi se uvijek kao vrući prilog.

Zelena salata:
Perite pod mlazom vode, list po list salate kako biste je dobro oprali. Usitnite je rukama na željene komade. Začinite solju, maslinovim uljem ili bučinim uljem, te dodajte jabučni ocat ili sok od limuna i pažljivo promiješajte.

SRIJEDAJuha od krumpira i krpice sa zeljem uz salatu od mrkvice

SASTOJCI: svježi kupus, luk, ulje od suncokreta, maslinove ulje, sol, šećer, papar, mrkva, krumpir, krpice kupljene ili doma spravljene, peršinov list

Juha od krumpira:

PRIPREMA:
Glavicu luka oguliti, nasjeckati na sitno i staviti na toplo ulje, te “izglazirati” luk da postane “staklast”. Na to staviti očiščenu i opranu mrkvu narezanu na kolutiće, te zaliti malo vodom i pustiti da se sve “prodinsta” oko 15 minuta. Dodati soli i žličicu Vegete. Nakon 15 minuta dodati krumpir izrezan na kockice i sve zaliti toplom vodom. Nakon 30 minuta kuhanja juha od krumpira je gotova i na kraju je valja posuti nasjeckanim peršunovim lišćem. Poslužiti dok je još topla ili vruća.

Krpice sa zeljem:
Kupus naribati ili narezati na sitno. Obariti ga u cijedilu sa vrelom vodom. Na toplo ulje staviti na sitno nasjeckan luk i “zastakliti ga” da se dobro “izglazira”. Na to staviti obaren kupus, posoliti, staviti malo Vegete. Pokriti i na najslabijoj temperaturi pirjati oko 1 sat do 1, 30 minita dok se zelje ne propirija i ne omekša. Na kraju dodati žličicu šećera (može manje ili više, ovisi o količini kupusa koji ste polako pirjali). Važno je cijelo vrijeme polako promiješati kupus, pirjati ga na najlaganijoj temperaturi. I on je završen kad se doda šećer i kad kupus dobije priodno smečkastu boju, a da ne zagori. Krpice skuhati u slanoj vodi, ocijediti ih i umiješati u propirjani kupus. Sve popapriti prema želji. Dobro i polako sve promiješati da se sve prožme. Servirati polutoplo.

Salata od mrkve:

SASTOJCI:
1kg mrkve ili prema potrebi, luk, češnjak, peršinov list

PRIPREMA:
Mrkvu skuhati, ali neka ostane malo tvrdkasta, ogulite je nakon toga, narežite na kolutiće, pomiješajte sa crvenim lukom narezanim na tanke listiće, dodati sitno nasjeckan češnjak i sitno nasjeckan peršinov list. Dodati prstohvat soli, maslinovo ulje i jabučni ocat. Salata se poslužuje hladna.

ČETVRTAK: Kiselo zelje sa restanim krumpirom i krvavicama i palačinke sa sirom

SASTOJCI:
Kiselo zelje kupljeno na tržnici ili u trgovini, krvavice, ulje od suncokreta za pečenje, crveni luk, krumpir, smjesa za palačinke (brašno, jaja, sol, šećer, mineralna voda, mlijeko, korica limuna), domaći kravlji sir, vrhnje

Pirjani ili “dinstani” kiseli kupus:
Na toplom ulju popržiti na sitno nasjeckan crveni luk, dodati kiseli kupus, promiješati kuhačom, dodati malo Vegete i podliti sa malo tople vode. Pirjati oko 40 minuta dok kupus ne omekša na srednje jakoj temperaturi, podlijevajući po potrebi sa toplom vodom. Na kraju sva voda mora ispariti, a pirjani kupus se mora “abštabati” sa žlicom brašna glatkog ili oštrog. Žlicu brašna polako uz miješanje posuti po pirjanom kupusu i još na laganoj temperaturi polako pirjati uz miješanje 20 minuta. Jelo se služi toplo.

Pečene krvavice:
Kupljene ili domaće krvavice crne ili bijele staviti na malo svinjske masti ili malo ulja i polako na srednje jakoj temperaturi peči. Dok ne dobiju nježnu koricu. Pazite da krvavice ne prepečete, pa da ne puknu i ne izgube svoj oblik ili da ne ostanu sirove. Krvavice se peku polako sa obje strane. Poslužuju se dok su tople.

Restani krumpir:
Krumpir oprati i staviti ga kuhati u slanu vodu. Kad je kuhan, počekati pola sata da se malo ohladi, oljuštiti ga i narezati na kolutiće. Na ulju popržiti sitno nasjeckani crveni luk da dobije smečkastu boju, ali ne smije zagorjeti. Na to staviti narezani kuhani krumpir na kolutiće, sve posoliti, malo popapriti , po želji i sve dobro promiješati. Poslužuje se toplo uz pirjani kiseli kupus i pečene krvavice.

Palačinke sa sirom:
Napraviti smjesu za palačinke. Ako želite da budu “rahle”(prhke) možete ih slagati sa mineralnom vodom ili kao tijesto od biskvita, dakle, žumanjka, brašno i jaja sa solju i šećerom, mlijekom, te sitno naribanom limunovom koricom (prethodno dobro opranog limuna) miješati zajedno sa mikserom, a na kraju dodati tučen snijeg od bjelanjaka koji se polako umiješa u smjesu.

Nadjev od sira:
U domaći sir koji se izmiksa ili viljuškom izgnječi doda se malo soli, jedno žumanjke, malo šećera i vanilin šećera. Tom smjesom se nadijevaju pečene palačinke i stavljaju se u vatrostalnu posudu jedna do druge, te se na kraju dok je posuda puna sve prelije vrhnjem i staviti u pećnici peči na 180 stupnjeva dok se na površini ne napravi smečkasta korica. Pazite da ne zagore palačinke. Poslužuje se toplo kao desert uz šalicu kave.

Drage domaćice, gazdarice i dame u kuhinji. Ne treba spominjati posebno da je ruke potrebno prije kuhanja temeljito oprati, da kuhinja treba biti čista, na sebe je potrebno staviti pregaču (osjećat ćete se posebno sexy u takvom izdanju bez obzira na godine), kosu povezati, rukave zasukati (podviti) i uz puno radosti i ljubavi ići pripremati objed za svoje ukućane ili goste koji će navratiti i u tjednu, makar i nepozvani.

O tome da stol treba biti uvijek svakog dana uz bijeli stolnjak besprijekorno postavljen, bez obzira bilo riječ o skromnom, svakodnevnom obroku ili raskošnijem nedjeljnom objedu ili nekom prigodnom, ne treba niti govoriti!

Ali o tome u nekoj drugoj rubrici pod nazivom: „Ljubim ruke, milostiva…“ Pravila lijepog ponašanja kod kuće i izvan kuće koji kreće 21. studenog na našem portalu. A dotle: uz palačinke za koje nismo ni u ludilu sastojke za smjesu željeli do kraja otkriti, jer su dio obiteljske tajne i tradicije, te uz šalicu kave – uživajte. Odlično će nakon dobrog obroka doći i čaša dobrog vina, te ZAHVALNOST što pripadate onom dijelu stanovništva Hrvatske, pa i cijelog svijeta, koje ima privilegiju imati svaki dan svjež objed na uređenom stolu i blagovati u miru. Stoga, mlade domaćice učite od svojim mama, baka ili teta i ujna, da se hrvatska tradicijska kuhinja ne zatre! Baš kao i svaka druga bilo koje pripadnice ili pripadnika drugog naroda koji živi u “lijepoj našoj”. Inače, ove recepte su poslale gđa. Ana Sesjak iz Zagreba i urednica portala Zrnca mudrosti uz šalicu kave, koja ih je u nasljedstvo dobila od svoje, danas, pokojne bake gđe. Anke Kišiček iz Varaždina.

I još nešto drage domaćice i dame u kuhinji – ako ste zadovoljne receptima, šaljite i vi nama na našu e-mail adresu recepte za omiljena i jednostavna jela iz cijele Hrvatske i svakog naroda koji živi na hrvatskom području, a koja spravljate kroz cijeli tjedan. Sa veseljem ćemo ih objavljivati, a sa zadovoljstvom i – kušati!

E-mail adresa našeg portala: anagord.greci@gmail.com

Hvala dobrim domaćicama na ukazanoj časti što su pročitale naše recepte, a mladim gospođicama želimo da počnu učiti.

DOBAR TEK! Uz… šalicu kave

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s