Blagovati na tragu klasika 2

Ako ste se zasitili u svakom pogledu svakodnevne kuhinje, a debljina novčanika još vam uvijek dozvoljava da napravite izlet u poneku specijalnu deliciju, u tom slučaju opet navratite nama u našu kuhinju pod nazivom Blagovati na tragu klasika. Pisci ne pišu samo knjige više ili manje zanimljive ili dobre. Oni vole i dobro pojesti i popiti. Pa, stoga za ovaj tjedan za vas smo pripremili kuhinju “klasika”, a vi se samo opustite i prepustite…

 

JELOVNIK OD PETKA 14.11. DO ČETVRTKA 20.11.

 

Petak: Riblja tempura

SASTOJCI:

  1. 12 velikih sirovih kozica
  2. 2 fileta bijele ribe bez kože, narezane na prutiće veličine 5 puta 2
  3. malene cijele ribe primjerice: snetac ili crvenrepka
  4. 115 g glatkog brašna i još 2 jušne žlice za posipanje
  5. 1 žumanjak
  6. 240 ml hladne vode
  7. biljno ulje
  8. 90 ml sojina umaka
  9. sitno naribana korica i sok od 2 limete
  10. 50 ml suhog šerija

PRIPREMA:
S kozica odstranite ljušturu, ali ostavite repove. Operite ribu i lignje te ih osušite papirnatim kuhinjskim ubrusom. Kozice, ribu i lignje pospite s 30 ml (2 jušne žlice) brašna. U zdjeli izmiješajte žumanjak i vodu, dodajte ostatak prosijanog brašna i dobro promiješajte. Svaki komad ribe umočite u tijesto i potom ocijedite višak. Ulje u woku zagrijete na 180 stupnjeva. U ulje stavljajte po nekoliko komada ribe odjednom i pržite ih oko 3 do 3 minute. Pažljivo ih izvadite šupljikavom žlicom i ocijedite na papirnatom kuhinjskom ubrusu. Držite na toplom dok se prže preostali komadi. U zdjelici pomiješajte sojin umak, koricu i sok limete i šeri te poslužite umak uz vruću prženu ribu.

 

Subota: Svinjski mozak

SASTOJCI:

  • 500 g svinjskog mozga
  • 500 g mljevenog mesa
  • 2 velike glavice luka
  • sol, papar

PRIPREMA:
Mozak očistite, iscijedite i izrežite te pomiješajte s mljevenim mesom. Luk izrežite na komadiće i umiješajte u masu. Dodajte sol i papar. Sve stavite u veliku tavu i pirjajte pola sata uz često miješanje. Poslužite uz svježe pečen domaći kruh.

 

Nedjelja: Puretina u umaku

SASTOJCI:

  1. ½ kg purećeg bijelog mesa
  2. 1 dl vrhnja za kuhanje
  3. 20 dag šampinjona
  4. 2 žlice ulja
  5. 5 dag maslaca
  6. sol, papar

PRIPREMA:
Meso narežite na odreske, malo ih istucite, posolite i popaprite. Pržite ih na ulju i maslacu. Kad porumene, izvadite ih na tanjur, a na masnoću stavite šampinjone narezane na listiće. Šampinjoni su gotovi kad ishlapi sok koji su pustili. Dolijte vrhnje, pustite da još jednom uzavri pa vratite odreske u umak. Poslužite s pire-krumpirom.

 

Desert: Piroške

SASTOJCI:

  • 172 vrećice suhog kvasca
  • 20 dag margarina
  • 25 dag brašna
  • 25 dag kuhanog protisnutog krumpira
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 dag kuhane šunke
  • vegeta
  • 1 tvrdo kuhano jaje
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 5 dag naribanog trapista
  • sol, ulje

PRIPREMA:
Umijesite tijesto od margarina, kuhanog krumpira, 1 jajeta, malo soli i brašna pomiješanog s praškom za pecivo te suhim kvascem otopljenim u posoljenom mlijeku. Na dasci posutoj brašnom tijesto razvaljajte na ½ cm debljine, režite četvrtaste komade veličine 12 puta 10 cm. Na svaki komad stavite mješavinu od nasjeckane šunke, tvrdo kuhanog jajeta i vegete. Svaku pirošku uvijte i složite u prethodno namašćen lim. Premažite ih razmućenim jajetom. Odmah stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na srednje jakoj vatri oko 20 minuta. Kad se ispeku, lim izvadite iz pećnice, svaku pirošku premažite kiselim vrhnjem, pospite naribanim sirom i vratite u pećnicu da se malo zapeku. Poslužite tople.

 

Ponedjeljak: Omlet na biskajski način

SASTOJCI:

  1. 2 jaja
  2. 1 čajna žličica sira
  3. Dor bleu
  4. 1 neveliki zucchini
  5. ½ ružičastog grejpa
  6. 1 žlica kosane metvice
  7. 1 čajna žličica limunova soka
  8. 2 žličice maslinovog ulja
  9. svježe samljeven papar

PRIPREMA:
Sir zgnječite vilicom, škrob umočite u malo vode. Jaja umutite mikserom, dodajte škrob i žlicu maslinovog ulja. Miješajte dok se ne stvori glatka masa te potom dodajte sir. Zucchini narežite na kockice, a meso grejpa sitno izrežite. Na tavi zagrijete maslinovo ulje. Dodajte zucchini, pirjajte oko jedne minute i stalno miješajte. Dodajte grejp i listove metvice, pirjajate još jednu minutu i još jednom promiješajte. Ulijte jaja i lagano promiješajte. Poklopite i pirjajte još tri minute. Na kraju dodajte sok od limuna i mljeveni papar te ukrasite listićem metvice i kriškom grejpa.

 

Utorak: Orijentalni ražnjići od piletine

SASTOJCI:

  • 3 pileća prsa bez kostiju
  • narezane šitaki gljive
  • 185 g klica mladih mahuna ili salata potočarka
  • 2 mrkve naribane na trakice
  • 4 nasjeckana mlada luka
  • 2 čajne žličice šećera
  • 2 žličice soka od limete

 

Marinada od čilija i limete:

SASTOJCI:

  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 3 lista limete narezane na trake
  • 1 nasjeckana crvena svježa čili papričica
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 žlica soka od limete

PRIPREMA:
Zagrijte roštilj na jaku vatru. Pripremite marinadu: pomiješajte šećer, listove limete, čili, umak od soje i sok od limete. Dodajte piletinu, dobro je umočite sa svih strana u marinadu i marinirajte 20 minuta. Ocijedite, složite piletinu i gljive na nauljene drvene štapiće i pecite na roštilju 5 minuta okrečući i mažući preostalom marinadom. Složite klice mladih mahuna, mrkvu, mladi luk u zdjelu. Pomiješajte šećer sa sokom od limete, prelijte salatu i promiješajte. Stavite salatu u tanjure pa po njoj složite ražnjiće od piletine i gljiva.

 

 

Srijeda: Španjolski omlet

SASTOJCI:

  1. 80 dag krumpira
  2. 30 dag luka
  3. 10 žlica maslinovog ulja
  4. 6 jaja
  5. sol, papar

PRIPREMA:
Oprani krumpir ogulite i izrežite na tanke ploške, a luk na kolute. Na zagrijano ulje stavite krumpir. Kad se napola isprži, dodajte luk te zajedno pržite do kraja. Jaja sa soli i paprom istucite, izlijte na krumpir i dobro izmiješajte. U tavi ugrijte dio ulja i pecite omlet u tankom sloju po 5 minuta sa svake strane.

 

Četvrtak: Prženice

SASTOJCI:

  • 10 do 12 kriška starog kruha
  • 3 jaja
  • 3 dl mlijeka
  • ulje za prženje

PRIPREMA:
U posudici razmutite jaja vilicom. Dolijte mlijeko i promiješajte. Kriške kruha umočite s obje strane u mješavinu jaja i mlijeka te složite na poslužavnik. Na zagrijanu teflonsku tavu stavite pola žlice ulja i pržite kruh otprilike minutu-dvije sa svake strane. Prženica izvana treba dobiti koricu, a unutra ostati meka.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s