Blagovati na tragu klasika 3

Vjerujemo da je domaćicama teže nego ministru financija g. Lalovcu! One moraju svakog dana smišljati novi jelovnik i “pretaki iz šupljeg u prazno”. Izbalansirati obiteljske financije sa zahtjevima ukućana i držati kakav-takav nivo na stolu. Zato, ako ste se zasitili dosadašnjih recepata iz domaće kuhinje, pa strane kuhinje, vratimo se mi ponovno kuhinji “na tragu klasika”. Nadamo se da će vam prijati! U slast!

 

Jelovnik od petka 16.01. do četvrtka 22.01.

 

Petak: Punjeni kroketi od riže

SASTOJCI:

  1. 40 dag riže
  2. 10 dag šunke
  3. krušne mrvice
  4. 2,5 dag maslaca
  5. 8 dl temeljca
  6. brašno
  7. 2 jaja
  8. 10 dag tvrdog sira
  9. sol, papar

PRIPREMA:
Rižu prvo propirjajte na zagrijanom maslacu, a potom je pržite nekoliko minuta uz miješanje. Dodajte temeljac po izboru te kuhajte dok tekućina ne ishlapi. Začinite prema ukusu. Kuhanu rižu ocijedite bez ispiranja i ohladite. Šunku i tvrdi sir izrežite na kockice ili ih naribajte. Hladnu rižu izmiješajte s jednim jajetom, prethodno malo razmućenim. Od pripremljene smjese oblikujte loptice, a svakoj loptici u sredinu utisnite komadić sira i šunke. Loptice zatvorite sa svih strana, lijepo ih oblikujte i uvaljajte najprije u brašno, potom u razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Ostavite ih da počivaju 30 minuta. Pržite ih na zagrijanom ulju i stalno ih okrećite kako bi sa svih strana dobile ravnomjernu zlaćanu boju.

 

Subota: Pečena gušća jetra

SASTOJCI:

  • jetra
  • 8-10 dag gušće masti
  • voda, sol

PRIPREMA:
Jetra stavite u mlijeko na jedan sat. Potom ih očistite od kožice, osušite i pecite na ugrijanoj masti. Dodajte vode da jetra budu pokrivena, a kad voda prokuha, jetra su gotova. Izvadite ih na dubok tanjur, posolite, popaprite, prelijte mašću i pustite da se ohlade.

 

 

Nedjelja: Puretina u umaku

SASTOJCI:

  1. ½ kg purećeg bijelog mesa
  2. 1 dl vrhnja za kuhanje
  3. 20 dag šampinjona
  4. 2 žlice ulja
  5. 5 dag maslaca
  6. sol, papar

PRIPREMA:
Meso narežite na odreske, malo ih istucite, posolite i popaprite. Pržite ih na ulju i maslacu. Kad porumene, izvadite ih na tanjur, a na masnoću stavite šampinjone narezane na listiće. Šampinjoni su gotovi kad ishlapi sok koji su pustili. Dolijte vrhnje, pustite da još jednom uzavri pa vratite odreske u umak. Poslužite uz pire krumpir i zelenu salatu.

 

Za desert: kremšnite od pudinga sa petit ber keksima
(recept se nalazi u našoj arhivi)

 

Ponedjeljak: Omlet od jaja sa šunkom
(recept smo vam ponudili u jednom od naših prijašnjih brojeva kuharice)

 

 

Utorak: Okruglice od krumpira

SASTOJCI:

  • 800 g krumpira
  • 2 kutije sardina
  • 100 g crnih maslina
  • 2 žlice kapara
  • 2 češnja protisnutog češnjaka
  • 2 žličice nasjeckanog peršina
  • 2 žličice nasjeckanog vlasca
  • sol, papar, maslinovo ulje

PRIPREMA:
Krumpir skuhati u ljusci, ocijediti ga, djelomično ohladite, ogulite i krupno naribajte. Ocijeđene sardine zgnječite vilicom, masline grubo nasjeckajte, dodajte krumpiru, primiješajte kapare, vlasac, peršin, češnjak, sol i papar. Dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja i izmiješajte. Nauljenim rukama formirajte kuglice i složite ih na pladanj za posluživanje. Kao podloga mogu se koristiti listovi zelene salate i radiča ili rikole.

Srijeda: Juha od slanutka

SASTOJCI:

  1. 20 dag slanutka namakanog 24 sata u vodi
  2. 1 glavica krupno nasjeckanog luka
  3. 1 nasjeckana mrkva
  4. nasjeckana veća grančica celera
  5. ružmarin
  6. 20 dag sitne integralne tjestenine
  7. 2 žlice maslinovog ulja
  8. papar, sol

PRIPREMA:
Slanutak kuhajte u dosta slane vode oko sat i pol. Ocijedite ga, sačuvajte vodu te veći dio izmiksajte ili propasirajte. Na nekoliko žlica vode sačuvane od kuhanja kuhajte luk, mrkvu, celer i ružmarin. Izvadite ružmarin, umiješajte pasirani slanutak, dodajte vode od kuhanja. Kad zavri dodajte tjesteninu i skuhajte je al dente. Začinite prema ukusu, dodajte cijeli slanutak i ulje te poslužite.

 

Četvrtak: Goveđi gulaš

SASTOJCI:

  • ½ kg govedine bez kosti
  • 1 žlica masti
  • 3 glavice luka
  • malo kima
  • malo crvene paprike
  • malo papra u prahu
  • 1 žlica brašna
  • sol

PRIPREMA:
Opranu govedinu narežite na srednje velike komade. Luk narežite na tanke ploške koje raspolovite i pirjajte na vrućoj masti na slaboj vatri dok ne dobije zlatnu boju i gotovo povenu. Zatim dodajte kim i meso te pirjajte nekoliko minuta uz miješanje dok meso ne dobije boju. Meso pospite paprikom i paprom, posolite i dalje pirjajte. Po potrebi dodajte malo vode ili goveđe juhe. Dodajte brašno, promiješajte i pirjajte dok ne omekša.

 

(recepti su iz knjige Blagovati na tragu klasika,
autorice Irene Lukšić)

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s