Blagovati na tragu klasika

Za prve dane mjeseca studenog za vas smo pripremili jelovnik “svjetskih klasika”. Kako su blagovali “klasici svjetske književnosti”, što su voljeli popiti i pojesti, a da je opet prilagođeno potrebama i željama našeg doba i našim novčanicima.

Kako se ovih dana bliži i Martinje, 11. studenog za taj smo vam dan pripremili poseban jelovnik. Bit će to noć kad će se po zagorskim klijetima i vikendicama oriti pjesma, bit će veselo i sve prepuno ića i pića. Baš kao da nije najžešća gospodarska kriza u tijeku. Ili, njoj uprkos?! Uživajte dok možete. Kakve su nam, naime, prognoze za iduću godinu, što više možemo reći nego: Bog zna je’l k letu bumo svi na svetu skup živeli?! Zato, “udrite brigu na veselje”, barem na Martinje!

 

Jelovnik od petka 07.11. do četvrtka 13.11.

 

Petak: Sendvič s patlidžanom i kozjim sirom

SASTOJCI:

  1. 1 čajna žličica maslinovog ulja
  2. 2 uzdužne ploške manjeg patlidžana
  3. ¼ žličica soli
  4. ¼ svježe mljevenog crnog papra
  5. 60 g kozjeg sira, smrvljenog vilicom
  6. 2 žemlje
  7. 2 ploške rajčice
  8. ½ šalice rikole

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Ploške patlidžana premažite uljem. Zagrijte veliku teflonsku tavu premazanu masnoćom na srednjoj temperaturi. Pecite patlidžan 5 minuta ili dok lagano ne posmeđi sa svake strane. Posolite i popaprite. Polovice peciva ravnomjerno prekrijete kozjim sirom. Stavite peciva na aluminijsku foliju namazanom stranom gore. Pecite na 160 stupnjeva oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice, prekrijete donju polovicu peciva 1 ploškom patlidžana, 1 ploškom rajčice te ½ šalice rikole pa poklopite gornjom polovicom peciva.

 

Subota: Pečene krvavice

SASTOJCI:

  • 50 dag krumpira
  • 50 dag krvavica
  • ulje, sol, crvena paprika
  • žganci

PRIPREMA:
Skuhajte žgance i rasporedite ih u tankom sloju po nauljenom limu za pečenje. Krumpir izrežite na tanke kolutiće, začinite ga solju i sitno nasjeckanom paprikom te pecite u pećnici dok ne porumeni. Pečeni krumpir složite na žgance, a preko krumpira stavite svježu ili malo dimljenu krvavicu, izrezanu na deblje kolute. Sve zajedno pecite u pećnici 20 minuta na 200 stupnjeva. Poslužite toplo sa salatom od cikle.

 

Nedjelja: Teleća jetrica s rižom

SASTOJCI:

  1. ½ teleće jetrice
  2. 20 dag riže
  3. 1 glavica luka
  4. malo soka od rajčice
  5. 3 dl bijelog vina
  6. 1 češanj češnjaka
  7. ulje, sol, papar

PRIPREMA:
Usitnite luk i pržite ga na ulju dok ne dobije lijepu zlatnu boju, zatim dodajte 3 žlice rajčice i narezanu jetricu, promiješajte, posolite i popaprite po ukusu. Sve sastojke lagano pirjajte dolijevajući pomalo bijelo vino dok jetrica ne omekša. Za to vrijeme skuhajte rižu, ocijedite je, malo posolite i dodajte češanj usitnjenog češnjaka. Jetricu poslužite uz rižu, sa salatom i naribanim parmezanom.

 

Desert: Bečki jastučići

SASTOJCI:

  1. 350 g brašna
  2. 240 g maslaca
  3. 140 g šećera
  4. korica limuna
  5. 2 tvrdo kuhana žumanjka
  6. 1 sirovi žumanjak
  7. 150 g marmelade od ribizla
  8. bjelanjak za premazivanje

PRIPREMA:
Na dasku stavite brašno, dodajte maslac i izmrvite ga. Dodajte šećer i sitno nasjeckanu limunovu koricu. Protisnite tvrdo kuhane žumanjke te dodajte i nih zajedno sa sirovim žumanjkom. Od te smjese zamijesite prhko tijesto i razvaljajte ga na 3 mm. Izrežite kvadrate veličine 8 cm. Svaki četverokut u sredini namažite marmeladom, preklopite uglove i čvrsto pritisnite. Premažite ih bjelanjkom i ispecite u pećnici.

 

Ponedjeljak: Omlet od jaja sa šunkom

SASTOJCI:

  • 3-4 jaja
  • mlijeko po potrebi
  • ulje za prženje
  • usitnjena šunka

PRIPREMA:
Dobro razmutite jaja s mlijekom (ne smije biti rijetko) i malo posolite. Kad mast bude vrela, izlijte dio smjese i pecite bez miješanja. Kad donja strana bude rumeno pečena, a gornja još mekša (ali ne i sirova), dodajte šunku i preklopite omlet. Poslužite odmah.

 

Utorak – Martinje:

Za večeru: pečena guska ili patka s mlincima, restanim krumpirom ili kuhanim širokim domaćim rezancima uz ukiseljenu salatu iz zimnice ili svježu grah salatu i zelenu salatu. Kao predjelo služit će se domaća šunka, domaće kobasice, “prezvuršt” ili “švargla”, odnosno, tlačenica, a kao desert poslužuje se: gibanica, štrukli, “repnjak”, orehnjača, makovnjača, prhki kolači. Recept vam nećemo ovom prilikom ponuditi nego vas potaknuti da se u ove tako sumorne dane (u svakom pogledu) uz čašicu mladog vina koje se tek “krsti” i uz zahvalnost za prepun stol, podružite i pozabavite sa svojim susjedima, prijateljima, rođacima… I da zapjevate! U svakom slučaju: udrite brigu na veselje!

 

Srijeda: Okruglice od krumpira

SASTOJCI:

  1. 800 g krumpira
  2. 2 kutije sardina
  3. 100 g crnih maslina
  4. 2 žlice kapara
  5. 2 češnja protisnutog češnjaka
  6. 2 žlice nasjeckanog peršina
  7. 2 žlice nasjeckanog vlasca
  8. sol, papar, maslinovo ulje

PRIPREMA:
Krumpir skuhajte u ljusci, ocijedite ga, djelomično ohladite, ogulite i krupno naribajte. Ocijeđene sardine zgnječite vilicom, masline grubo nasjeckajte, dodajte krumpiru, primiješajte kapare, vlasac, peršin, češnjak i sol i papar. Dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja i izmiješajte. Nauljenim rukama formirajte kuglice i složite ih na pladanj za posluživanje. Kao podloga mogu se koristiti listovi zelene salate, radiča ili rukole.

 

Četvrtak: Pikantna kobasica s kus-kusom

SASTOJCI:

  • 250 g kus-kusa
  • 1-2 glavice luka
  • 400 g mrkve
  • 2-3 žlice neutralnog biljnog ulja
  • 8 roštilj kobasica
  • kajenski papar (po želji)

PRIPREMA:
Kus-kus stavite u veliku zdjelu, prelijte vrelom vodom i ostavite da upije svu vodu. Poklopite i ostavite na toplom mjestu. Luk oljuštite i narežite na veće kocke. Mrkvu očistite, ogulite i prepolovite po dužini, a polovice narežite na kriške. Zagrijte ulje u loncu i popržite luk. Dodajte mrkvu i 30 ml vode, poklopite i pirjajte 10 minuta na srednjoj vatri. U međuvremenu u tavi zagrijte preostalo ulje. Kobasice ispržite sa svih strana da budu hrskave. Popaprite ih. Pirjanu mrkvu pomiješajte s polovinom kus-kusa i poslužite uz kobasice. Drugu polovinu kus-kusa ostavite za drugi dan u zatvorenoj posudi u hladnjaku.

(iz knjige Blagovati na tragu klasika,
autorice Irene Lukšić)

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s