Brza i jednostavna jela 2

Kako upravo ovog petka pada Svjetski dan štednje, a kod nas se štedi da se ne more više štedjeti, za vas smo opet pripremili brzu i jednostavnu kuhinju za ovaj tjedan. I sve tako dok ne dođe Martinje pa se ljudi malo ne opuste kod stola i u društvu, pa se nešto bolje ne pojede ili ne popije…

Uživajte u jelima koje vam mi predlažemo za ovaj tjedan.

 

Jelovnik od petka 31.10. do četvrtka 6.11.

Petak: Pizza s rajčicom i kobasicom

SASTOJCI:

  1. tijesto za pizzu promjera 23 cm
  2. 1 žlica paste od crnih maslina
  3. 1 žlica maslinovog ulja
  4. 1 luk, narezati na kolutiće
  5. 1 režanj češnjaka, zgnječiti
  6. 4 rajčice, narezati na kolutiće
  7. 75 g chorizo kobasice tanko narezati
  8. 1 žlica nasjeckanog svježeg origana
  9. 125 g sira mozzarelle, narezati
  10. 6 crnih maslina, bez koštica i prepolovljenih
  11. crni papar

PRIPREMA:
Stavite tijesto za pizzu na lim za pečenje i namažite pastom od crnih maslina, s time da 1 cm ruba ostane prazno. Zagrijete ulje u tavi i pirjajte luk 2 minute. Dodajte češnjak i pirjajte 1 minutu. Raširite smjesu s lukom po osnovi za pizzu i poslažite ploške rajčica i kobasica na vrh. Pospite origanom, začinite crnim paprom i poslažite sir i masline na vrh. Pecite 8 – 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 230 stupnjeva dok se sir ne otopi i ne dobije zlatnu boju. Poslužite odmah.

 

Subota: Curry s povrćem

SASTOJCI:

  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 1 luk, narezati na ploške
  • 2 žličice kuminovih sjemenki
  • 2 žličice mljevenog korijandra
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg crvenog feferona
  • 2 režnja češnjaka, nasjeckati
  • 425 g nasjeckane rajčice iz limenke
  • 3 žlice kokosa u prahu pomiješanog s 300 ml kipuće vode
  • 1 mala cvjetača, iskidati na listiće
  • 2 tikvice, narezati na kolutiće
  • 2 mrkve, narezati na kolutiće
  • 1 krumpir narezati na kockice
  • 425 g slanutka iz limenke, ocijediti i isprati
  • 150 ml gustog jogurta
  • 2 žlice mango chutneya
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg korijandra
  • sol i papar
  • grančice svježeg korijandra za ukras

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u posudi i pržite luk dok ne omekša. Dodajte kumin, mljeveni korijandar, češnjak, kurkumu, đumbir, feferon, te pržite 1 minutu. Dodajte rajčicu i kokosovu smjesu, te dobro izmiješajte. Dodajte cvjetaču, tikvice, mrkvu, krumpir, slanutak, sol i papar. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte jogurt, mango chutney i svježi korijandar, te lagano zagrijte, ali nemojte kuhati. Ukrasite grančicama korijandra i poslužite uz začin od luka, bananu raitu, basmati rižu i kruh naan.

 

Nedjelja: Junetina stroganoff

SASTOJCI:

  1. 500 g odrezaka od junećeg bubrežnjaka debljine oko 5 mm
  2. 2 žlice maslinovog ulja
  3. 250 g šampinjona, narezati na kriške
  4. 1 režanj češnjaka, isjeckati
  5. 1 vezicu mladog luka, bijeli i zeleni dijelovi, izrezati na štapiće
  6. 150 ml punomasnog vrhnja
  7. 2 žlice konjaka
  8. sol i papar
  9. grančice svježeg peršina za ukras

PRIPREMA:
Narežite meso, poprečno u odnosu na vlakna, na štapiće veličine 5 mm puta 4 cm. Zagrijte 1 žlicu ulja u tavi teškog, debelog dna ili woku, dodajte meso i pržite 2 minute dok meso ne posmeđi. Izvadite iz tave rupičastom lopaticom i držite na toplom. Dodajte preostalo ulje u tavu, zatim popržite gljive, češnjak i mladi luk te pirjajte 2 minute. Vratite meso u tavu s vrhnjem, konjakom te solju i paprom prema ukusu, te lagano zagrijte da sve bude toplo. Ukrasite peršinom i poslužite basmati rižom i divljom rižom, te zelenom salatom.

 

Desert: Brzi tiramisu

SASTOJCI:

  • 250 g mekog sira (Mascarpone) ili punomasnog sira
  • 1 jaje, odvojiti žumance od bjelanjka
  • 2 žlice prirodnog jogurta
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice tamnog ruma
  • 2 žlice jake crne kave
  • 8 piškota
  • 2 žlice ribane tamne čokolade

PRIPREMA:
Stavite sir u zdjelu, dodajte žumance i jogurt te miješajte dok ne dobijete glatku masu. Umutite bjelance u čvrst snijeg, ali ne suh, zatim umiješajte šećer i sve pažljivo umiješajte u mješavinu sa sirom. Izvadite pola smjese u 4 čaše za sladoled. Izmiješajte rum i kavu u plitkoj posudi. Umočite piškote u smjesu s rumom, prepolovite ih, ili izlomite na manje komade ako je potrebno, te podijelite po čašama. Umiješajte svu preostalu mješavinu s kavom u preostalo sir i istresite na vrh. Pospite ribanom čokoladom. Poslužite odmah ili hladite koliko želite.

 

Ponedjeljak: Tjestenina s brokulom

SASTOJCI:

  1. 500 g brokule
  2. 300 g krem sira sa češnjakom i začinskim biljem
  3. 4 žlice mlijeka
  4. 350 g svježih “tagliatella” sa začinskim biljem
  5. 30 g ribanog parmezana
  6. nasjeckan svježi vlasac za ukras

PRIPREMA:
Narežite brokulu na cvjetiće podjednake veličine. Kuhajte brokulu u kipućoj slanoj vodi 3 minute i temeljito ocijedite. Stavite meki sir u posudu za kuhanje i lagano zagrijavanje, miješajući, dok se ne rastopi. Dodajte mlijeko i miješajte dok se sastojci dobro ne prožmu. Dodajte brokulu sa sirom i miješajte dok se brokula sva ne uvalja u smjesu. U međuvremenu zagrijte slanu vodu u velikoj posudi i kad zakuha dodajte tagliatelle. Promiješajte i pustite da ponovno uskuha. Malo smanjite vatru i kuhajte tagliatelle nepoklopljene, 3 – 4 minute dok ne omekšaju u dovoljnoj mjeri da se mogu jesti. Dobro ocijedite tagliatelle i podijelite na 4 ugrijana tanjura. Prelijte umakom. Pospite ribanim parmezanom, ukrasite vlascem i poslužite.

 

 

Utorak: Slatko-kisela salata od tunjevine

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckani
  • 2 režnja češnjaka, nasjeckati
  • 2 tikvice, narezati na kolutiće
  • 4 rajčice, oguliti
  • 400 g sitnog graha iz limenke, ocijedite i isperite
  • 10 crnih maslina, bez koštice i prepolovljenih
  • 1 žlica kapara
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žlica senfa zrnate strukture
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 200 g tunjevine iz limenke, ocijediti
  • 2 žlice isjeckanog svježeg peršina
  • isjeckan svježi peršin za ukras
  • hrskav kruh kao prilog

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u tavi, pa pržite luk i češnjak pet minuta dok ne omekšaju. Dodajte tikvice i pržite 3 minute, povremeno miješajući. Razrežite rajčice napola, a zatim na tanke kriške. Dodajte rajčice u tavu s grahom, maslinama, kaparima, šećerom, senfom i octom. Kuhajte na slaboj vatri 2 minute, lagano miješajući, a zatim pustite da se malo ohladi. Izmrvite tunjevinu na listiće umiješajte u smjesu s grahom i peršinom. Ukrasite peršinom i poslužite mlako s hrskavim kruhom.

 

Srijeda: Riblji ražnjići

SASTOJCI:

  1. 750 g grdobine
  2. 3 žlice maslinovog ulja
  3. 2 režnja češnjaka, zgnječiti
  4. 1 žlica kokosa u prahu
  5. 120 ml kipuće vode
  6. 1 žlica mljevenog korijandra
  7. ½ žličice mljevenog kumina
  8. 1 žličica mljevene kurkume
  9. 1 žličica mljevenog đumbira
  10. 3 žlice vrhnja
  11. 1 žlica nasjeckanog svježeg korijandra

PRIPREMA:
Izvadite srednju kost iz ribe i narežite je na kockice od 2,5 cm. Stavite u zdjelu s uljem i češnjakom te miješajte dok sva riba ne bude premazana smjesom. Maknite ribu iz smjese ulja i češnjaka te nanižite na 8 drvenih štapića za ražnjić. Stavite u stranu. Izmiješajte kokosov prah s kipućom vodom. Zagrijte ulje i smjesu sa češnjakom u posudi za kuhanje, dodajte začine i kuhajte, miješajući, 30 sekundi. Dodajte smjesu s kokosom i kuhajte 5 minuta. Dodajte vrhnje i nasjeckani korijandar te kuhajte 1 minutu. Stavite ribu na prethodno zagrijani vrući roštilj i pecite 5 – 6 minuta, okrečući jednom, dok se ne prepeče izvana, a da je još vlažna iznutra. Stavite 2 ražnjića na svaki ugrijani tanjur, prelijte umakom i poslužite.

 

Četvrtak: Svinjetina s krem umakom od senfa

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 svinjska odreska
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckati
  • 6 mladih lukova, bijeli i zeleni dijelovi, narezati dijagonalno
  • 120 ml suhog bijelog vina
  • 1 žlica nasjeckane svježe kadulje
  • 1 žličica gustina
  • 2 žlice mlijeka
  • 75 ml punomasnog vrhnja
  • sol i papar
  • grančica svježe kadulje za ukras
  • svježi rezanci sa začinskim biljem kao prilog

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u tavi za prženje s debelim, teškim dnom i pržite svinjetinu na jednoj strani 1-2 minute dok upravo počnu smeđiti, zatim okrenite i pržite na drugoj strani 1-2 minute. Dodajte češnjak i mladi luk te pržite 1 minutu. Ulijte vino, dodajte kadulju, sol i papar, zatim poklopite i pirjajte 4 minute. Izmiješajte gustin i mlijeko pa umiješajte u tavu. Umiješajte senf, zatim vrhnje i prokuhajte 2 minute, miješajući, dok se ne zgusne. Ukrasite grančicama kadulje i poslužite uz svježe rezance sa začinskim biljem.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj