Brza i jednostavna jela

Možda ćete se zapitati: Što imaju “brza i jednostavna jela” tražiti u “starinskoj kuhinji” kakvu mi nastojimo prezentirati na našem portalu u rubrici “A što prije kave”? Dakle, u današnje vrijeme, to već i ptice na grani znadu, rijetko tko ima vremena kuhati onako kako su to činile naše mame ili bake. Kuhinja se promijenila, način ishrane se promijenio, jedu se u većini slučajeva gotova jela ili polugotova.

Pa, opet, za kakav blagdan, stol nam znade zabljesnuti u punom sjaju: sa dobrim, starim, provjerenim delicijama i mirisima koje pamtimo iz kuhinja naših baka. Zato su nam ta jela još i draža u takvim trenucima. No, do tada vas, kako biste izbjegli gotova jela iz trgovine i ipak na stolu imali kakav-takav objed, mi “šopamo” sa receptima iz Suvremene kuharice “Brza i jednostavna jela”. A vi naučite uživati i u ovakvim jelima. A, što vam drugo preostaje?!

 

JELOVNIK OD PETKA 24.10. DO ČETVRTKA 30.10.

 

Petak: Juha od slanutka i rajčice

SASTOJCI:

  1. 2 žlice maslinovog ulja
  2. 2 poriluka, narezati
  3. 2 tikvice narezati na kockice
  4. 2 režnja češnjaka zgnječiti
  5. 1 limenka od 425 g nasjeckane rajčice
  6. 1 žlica koncentrata od rajčice
  7. 1 list svježeg lovora
  8. 900 ml pilećeg temeljca
  9. 425 g slanutka iz limenke, ocijedite i isperite
  10. 250 g špinata
  11. sol i papar

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u velikoj posudi, stavite na njega poriluk i tikvice te propirjajte 5 minuta, stalno miješajući. Dodajte češnjak, rajčice, koncentrat od rajčice, lovorov list, temeljac i slanutak. Pustite da zakuha na laganoj vatri 5 minuta. Sitno isjeckajte špinat, dodajte juhu i kuhajte 2 minute. Začinite prema ukusu. Izvadite i bacite lovorov list. Poslužite juhu sa svježe naribanim parmezanom i kruhom.

 

Subota: Topla krumpirova salata sa šunkom

SASTOJCI:

  • 175 g dimljene šunke
  • 500 g krumpira
  • 6 mladih lukova, zeleni i bijeli dijelovi narezana na kolutiće
  • 3 kisela krastavca, prepoloviti i narezati na ploške
  • 4 žlice majoneze
  • 4 žlice gustog prirodnog jogurta
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
  • sol i papar

PRIPREMA:
Narežite šunku na štapiće duge 4 cm. Narežite krumpire na kockice i kuhajte u kipućoj slanoj vodi dok ne omekšaju. Ocijedite krumpir i stavite u posudu s mladim lukom, šunkom i krastavcima. Izmiješajte majonezu, jogurt, kopar, sol i papar te dodajte u posudu. Miješajte dok se krumpir sav ne uvalja u smjesu. Prebacite u zagrijanu posudu i poslužite.

 

Nedjelja: Janjeći kuskus

SASTOJCI:

  1. 2 žlice maslinovog ulja
  2. 500 grama janjećih filea, tanko narezati
  3. 2 luka narezati na ploške
  4. 2 režnja češnjaka, nasjeckati
  5. 1 štapić cimeta
  6. 1 žlica mljevenog đumbira
  7. 1 žlica crvene mljevene paprike
  8. ½ žličice čilija u prahu
  9. 600 ml pilećeg temeljca
  10. 3 mrkve, narezati na tanke kolutiće
  11. 2 bijele repe, prepoloviti i narezati na ploške
  12. 425 g rajčice iz limenke
  13. 2 žlice grožđica
  14. 425 g slanutka iz limenke, ocijediti i isprati
  15. 3 tikvice, narezati na ploške
  16. 125 g svježih datulja, prepoloviti i izvaditi koštice ili 125 g sušenih marelica
  17. 300 g kuskusa
  18. 600 ml kipuće vode
  19. sol

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u tavi i kratko (3 min) propržite janjetinu dok ne posmeđi. Izvadite meso iz tave rupičastom lopaticom i ostavite sa strane. Dodajte luk u tavu i pržite miješajući dok ne omekša. Dodajte češnjak i začine pa pržite 1 minutu. Dodajte temeljac, mrkvu, bijelu repu, rajčicu, grožđice, slanutak i janjetinu. Poklopite, pustite da zakuha i kuhajte na laganoj vatri 12 minuta. Dodajte tikvice, datulje ili marelice i posolite. Ponovno poklopite i kuhajte 5 minuta. U međuvremenu stavite kuskus u zdjelu sa 1 žličicom soli i prelijte kipućom vodom. Pustite da se namače 5 minuta, zatim promiješajte vilicom da se ne zalijepi. Prije posluživanja iskrenite hrpicu kuskusa na tanjur i ostavite udubinu u sredini. Stavite u tu udubinu meso i povrće i prelijte preko toga malo umaka. Ostatak umaka poslužite zasebno.

 

Desert: Krema od limete s mangom

SASTOJCI:

  • 250 g svježeg sira
  • ribana kora od 1 limete
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 120 ml vrhnja s visokim udjelom mliječne masti

Umak od manga:

  • 1 mango
  • sok od limete
  • 4 žličice šećera u prahu

Za ukras:

  • 4 ploda fizalisa
  • strugotine kore od limete

PRIPREMA:
Stavite svježi sir, koru od limete i šećer u zdjelu i izmiješajte sve skupa. Izmiješajte vrhnje i umiješajte ga u svježi sir. Obložite 4 ukrasna kalupića ili posudice za nabujak gazom ili prozirnom plastičnom folijom i razdijelite smjesu u njih na jednake dijelove. Presavijte gazu preko vrha i čvrsto pritisnite prema dolje. Da biste napravili umak, razrežite cijeli mango na kriške sa svake strane velike plosnate koštice, a zatim odrežite meso s koštice. Ogulite kožu. Odrežite 12 tankih kriški i stavite na stranu. Nasjeckajte preostali mango i stavite u električnu mješalicu zajedno sa sokom od limete i šećerom. Miješajte dok ne dobijete glatku masu. Druga mogućnost je da protisnete mango kroz sitno cjedilo koje nije od metala, a zatim ga pomiješajte sa sokom od limete i šećerom. Iskrenite kalupiće na tanjure. Posložite 3 kriške manga na svaki tanjur, izlijte malo umaka uokolo i ukrasite bobama fizalisa i korom od limete.

Fizalis!

Fizalis ili “kineski lampion” ima opor i blago mirisan okus, a izvrstan je ukras za mnoge deserte. Ogulite papiraste ovojnice da biste došli do jarkonarančastih plodova.

 

 

Ponedjeljak: Tjestenina na provansalski način

SASTOJCI:

  1. 3 žlice maslinovog ulja
  2. 1 luk, narezati na kolutiće
  3. 2 režnja češnjaka, nasjeckati
  4. 3 svježe crvene paprike, očistiti od sjemenki i izrezati na štapiće
  5. 3 tikvice izrezati na kolutiće
  6. 425 g nasjeckanih rajčica iz limenke
  7. 3 žlice paste od rajčice sušene na suncu
  8. 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
  9. 250 g spiralne tjestenine
  10. 125 g naribanog sira Gruyere
  11. sol i papar
  12. grančice svježeg bosiljka za ukras

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u posudi s debelim, teškim dnom ili vatrostalnoj posudi. Dodajte luk i češnjak i pirjajte, povremeno miješajući, dok ne omekša. Dodajte papriku i tikvice te pržite 5 minuta, povremeno miješajući. Dodajte rajčicu, pastu od rajčica osušenih na suncu, bosiljak, sol i papar, poklopite i kuhajte još 5 minuta. U međuvrmenu stavite veliku posudu slane vode da uskuha i dodajte tjesteninu. Promiješajte i opet pustite da uskuha. Malo smanjite vatru i kuhajte nepokriveno 3 minute dok ne omekša u dovoljnoj mjeri. Lagano protresite da se dobro izmiješa. Stavite smjesu u plitku vatroslatalnu posudu i pospite sirom. Pecite na predgrijanom roštilju 5 minuta dok sir ne poprimi zlatnosmeđu boju. Ukrasite grančicama bosiljka i poslužite.

 

Utorak: Mađarska juha s kobasicom

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 luka, nasjeckana
  • 2 režnja češnjaka nasjeckati
  • 1 žlica mljevene crvene paprike
  • 500 g krumpira, narezati na kockice
  • 1 svježa crvena paprika, nasjeckati
  • 425 g nasjeckane rajčice iz limenke
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • 2 žlice kimovih sjemenki
  • 1 svježi lovorov list
  • 900 ml goveđeg temeljca
  • 175 g kobasice narezati na ploške
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • sol i papar
  • nasjeckan svježi peršin za ukras

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u posudi i pržite luk na jakoj vatri 2 minute. Dodajte češnjak i crvenu mljevenu papriku te kratko popržite, miješajući. Dodajte krumpir, svježu papriku, rajčice, koncentrat od rajčice, sjemenke kima, lovorov list, temeljac, sol i papar. Pokrijete i kuhajte na umjerenoj vatri 10 – 15 minuta. Dodajte kobasice i peršin, te kuhajte još dvije minute. Izlijte juhu u zagrijane tanjure i stavite malo kiselog vrhnja u svaki. Ukrasite peršinom i odmah poslužite.

 

Srijeda: Salata s kozjim sirom

SASTOJCI:

  1. 3 žlice maslinovog ulja
  2. 1 žlica bijelog vinskog octa
  3. 1 žlica paste od crnih maslina
  4. 1 režanj češnjaka, zgnječiti
  5. 1 žličica nasjeckane svježe majčine dušice
  6. 1 kruh “ciabatta” (ili talijan)
  7. 4 male rajčice narezati na ploške
  8. 12 listova svježeg bosiljka
  9. 2 puta 125 g kozjeg sira
  10. grančice svježeg bosiljka za ukras
  11. listovi salate kao prilog

PRIPREMA:
Stavite ulje, ocat, pastu od maslina, češnjak i majčinu dušicu u malu zdjelu i umutite. Prerežite ciabattu vodoravno po pola, a zatim okomito da dobijete 4 komada. Poprskajte malo začinskog preljeva po kruhu, a zatim posložite rajčice i listiće bosiljka na vrh. Razrežite svaki kozji sir na 6 kriški i stavite 3 kriške na svaki komad kruha. Premažite sir s malo začinskog preljeva i stavite u zagrijanu pećnicu na 230 stupnjeva na 5 – 6 minuta dok ne posmeđi na rubovima. Prerežite svaki komad kruha na pola. Posložite listove salate na tanjure i gore stavite pečeni kruh. Prelijte preostalim začinskim preljevom, ukrasite grančicama bosiljka i poslužite s listovima salate.

 

Četvrtak: Frittata s rajčicom i tikvicama

SASTOJCI:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk, nasjeckani
  • 2 režnja češnjaka, nasjeckati
  • 250 g grama tikvica, tanko narezati
  • 4 jaja
  • 425 g graha iz limenke, ocijediti i isprati
  • 3 rajčice oguliti i nasjeckati
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 60 grama naribanog (švicarskog) sira Gruyere
  • sol i papar

PRIPREMA:
Zagrijte 2 žlice ulja u tavi i pržite luk i češnjak, povremeno miješajući, dok ne omekšaju. Razbijte jaja u zdjelu, posolite, popaprite i dodajte prženo povrće, grah, rajčice i začinsko bilje. Ugrijte preostalo ulje u tavu za omlet promjera 24 cm, dodajte smjesu s jajima i lagano pržite 5 minuta dok jaja ne budu gotovo posve kruta i dok donja strana ne posmeđi. Pospite sirom i stavite ispod zagrijanog roštilja umjerene jačine 3 – 4 minute dok se ne stvrdne na vrhu, ali da bude jako vlažno u sredini. Izrežite na kriške i poslužite još toplo ili sobne temperature.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s