Kao što smo vam i obećali: predstavljamo vam ovaj tjedan kuhinju češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. To svakako nisu samo “knedlički” kako mi zamišljamo češku kuhinju koje idu uz češko pivo. To je kuhinja bogata okusima i mirisima, raznolika i oku ugodna. Pa, pridružite se ovaj tjedan češkoj kuhinji uz njihove recepte.
Prigodan jelovnik za cijeli tjedan
Goveđa pečenka s okruglicom u ubrusu:
SASTOJCI (pečenka):
- 3 glavice luka, 2 klinčića
- ½ celerovog korijena
- 1 mrkva
- 1 pastrnjak
- 75 g masne suhe slanine
- 750 g goveđe pisane pečenke
- 1 žlica soli
- 2 navrška noža papra
- 4 zrna papra
- 1 lovorov list
- 2 žlice maslaca
- ¼ l juhe od mesa
- 2 žlice brašna
- ¼ l kiselog vrhnja
- 1 žlica limunovog soka
- 1 navršak noža soli
- 1-2 prstohvata papra
Za okruglice u ubrusu:
- 6 žemička
- 1 glavica luka
- ½ vezice peršina
- 5 žlica maslaca
- 125 g brašna
- ½ žličice soli
- 3 žličice soli
- po 2 navrška noža papra i muškatnog oraščića
- 1/8 l mlijeka
- 2 žumanjka
PRIPREMA:
Povrće ogulimo ili ostružemo, operemo i narežemo sa slaninom na male kocke. Pećnicu ugrijemo na 220 stupnjeva. Meso operemo, obrišemo, po potrebi tanki kraj zavrnemo i svežemo. Pisanu pečenku natrljamo solju i paprom te stavimo s povrćem, slaninom i začinima u posudu za pečenje. Maslac rastopimo i njime pokapamo pečenku. Meso gotovimo 20 minuta u otvorenoj posudi za pečenje na srednjoj prečki pečenice; nakon 10 minuta pečenja okrenemo. Zakuhamo juhu od mesa. Temperaturu u pećnicu smanjimo na 180 stupnjeva. Juhom od mesa prelijemo povrće pa pisanu pečenku ispečemo za slijedećih 15 do 20 minuta. Pečenku držimo na toplu u isključenoj pećnici. Tekućinu od pečenja procijedimo, vratimo u posudu i zakuhamo na štednjaku. Brašno razmutimo s kiselim vrhnjem, pomiješamo s 2 žlice tekućine od pečenja i time zgusnemo umak. Začinimo limunovim sokom, solju, paprom. Goveđu pisanu pečenku narežemo na tanke ploške i uz njih poslužimo umak. Za okruglice u ubrusu žemičke i oguljenu glavicu luka narežemo na sitne kocke. Peršin vrlo sitno nasjeckamo. Rastopimo 3 žlice maslaca i na njemu uz prevrtanje popržimo kockice žemičaka, onda ih stavimo u veliku zdjelu. U tavi rastopimo žlicu maslaca, na njemu staklasto popržimo luk i stavimo ga u zdjelu s kockicama žemički. Umiješamo brašno, sol, papar, oraščić i peršin. Mlijeko ugrijemo, razmutimo ga sa žumanjcima i prelijemo smjesu od žemičaka; sve izmiješamo i pustimo da miruje 20 minuta. U duboku loncu zakuhamo 3 l slane vode. Rastopimo ostatak maslaca i njime namažemo velik ubrus. Na ubrus stavimo smjesu od žemičaka i oblikujemo je u hljepčić. Ubrus svežemo i ispod uzla utaknemo dugi držak kuhače. Okruglicu objesimo u kipuću vodu i skuhamo je za 40 minuta. Onda je prelijemo hladnom vodom i narežemo na ploške.
Češke krpice sa šunkom:
SASTOJCI:
- žlica soli
- 400 g krpica ili širokih rezanaca
- 300 g kuhane šunke
- 1 glavica luka
- 5 žlica maslaca
- 3 jaja
- 1/8 l kiselog vrhnja
- 1 žličica soli
- 1 navršak noža naribanog muškatnog oraščića
- 1 navršak noža crnog papra
PRIPREMA:
Zakuhamo 3 l osoljene vode. Široke rezance natrgamo, stavimo u kipuću vodu i skuhamo za 10-tak minuta; rezanci treba da budu toliko čvrsti da se mogu zagristi. Onda ih ocijedimo, naglo prelijemo hladnom vodom i opet ocijedimo. Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Vatrostalan kalup namažemo maslacem. Šunku narežemo na kockice, glavicu luka ogulimo, narežemo na kockice. U tavi rastopimo 2 žlice maslaca. Na njemu zlatno-žuto popržimo luk. Luk i kocke šunke pomiješamo s rezancima. Jaja razmutimo s kiselim vrhnjem, solju, oraščićem i paprom. Smjesu šunke i rezance stavimo u kalup i prelijemo mješavinom jaja i vrhnja. Nabujak pečemo 30 minuta na srednjoj prečki pećnice. Zatim ostatak maslaca narežemo na listiće i rasporedimo po nabujku od rezanaca, prekrijemo aluminijskom folijom, pa krpice od šunke pečemo još 10 minuta.
Češki popečci:
SASTOJCI:
- 400 g brašna
- 20 g kvasca
- ¼ l mlaka mlijeka
- 30 g maslaca
- 30 g šećera
- 1 prstohvat soli
- naribana kora ½ limuna
- 2 jaja
Za nadjev:
- 250 g pekmeza od šljiva
- 1 rakijska čašica ruma
- ½ žličice mljevenog cimeta
Za tavu:
- 3 žlice maslaca
Za posipanje: šećer u prahu
PRIPREMA:
Maslac rastopimo, izmiješamo ga sa šećerom, solju, limunovom korom i jajima, pridodamo s ostalim mlijekom u zdjelu s kvasom i sve zamijesimo u žitko tijesto. Tijesto pustimo da se diže 30 do 60 minuta. Pekmez od šljiva pomiješamo s rumom i cimetom. Tavu za popečke (s udubljenjima) namažemo tekućim maslacem ili u običnoj tavi rastopimo maslac. Uzašlo tijesto ulijemo u tavu za popečke i ispržimo ih zlatnožuto sa svake strane; ili u običnoj tavi ispržimo okrugle popečke. Na polovicu popečaka stavimo po žlicu pekmeza od šljiva, na pekmez stavimo popečak i njega pospemo šećerom u prahu.
Pišinger torta:
SASTOJCI:
- 250 g mekanog maslaca
- 250 g šećera
- 250 g gorke čokolade
- 4 bjelanjka
- 100 g samljevenih lješnjaka
- 1 vrećica vanilin šećera
- 6 velikih oblata
- 150 g šećera u prahu
PRIPREMA:
Maslac pjenasto izmiješajte s polovinom šećera. Izlomimo 150 g čokolade i otopimo u vodenoj kupelji. Bjelanjke čvrsto istučemo, pri tom polako dosipamo ostatak šećera. Žlicu po žlicu umiješamo pjenasto razmućeni maslac u otopljenu, mlaku čokoladu. Umiješamo samljevene lješnjake i vanilin šećer. Obliju stavimo na pladanj za tortu, namažemo je kremom od čokolade i maslaca i pokrijemo drugom. Tako nastavimo dok ne potrošimo kremu i sve oblije. Završnu obliju također namažemo kremom. Ostatak čokolade otopimo u vodenoj kupelji, dodamo šećer u prahu i 2-3 žlice mlake vode, pa sve izmiješamo u glatku smjesu. Time prelijemo površinu torte. Tortu prije posluživanja ostavimo nekoliko sati u hladnjaku.
(recepti su iz knjige Sve kuhinje svijeta)
Dobar tek, uz šalicu kave!