Češka nacionalna kuhinja

Kao što smo vam i obećali: predstavljamo vam ovaj tjedan kuhinju češke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. To svakako nisu samo “knedlički” kako mi zamišljamo češku kuhinju koje idu uz češko pivo. To je kuhinja bogata okusima i mirisima, raznolika i oku ugodna. Pa, pridružite se ovaj tjedan češkoj kuhinji uz njihove recepte.

Prigodan jelovnik za cijeli tjedan

Goveđa pečenka s okruglicom u ubrusu:

SASTOJCI (pečenka):

  1. 3 glavice luka, 2 klinčića
  2. ½ celerovog korijena
  3. 1 mrkva
  4. 1 pastrnjak
  5. 75 g masne suhe slanine
  6. 750 g goveđe pisane pečenke
  7. 1 žlica soli
  8. 2 navrška noža papra
  9. 4 zrna papra
  10. 1 lovorov list
  11. 2 žlice maslaca
  12. ¼ l juhe od mesa
  13. 2 žlice brašna
  14. ¼ l kiselog vrhnja
  15. 1 žlica limunovog soka
  16. 1 navršak noža soli
  17. 1-2 prstohvata papra

Za okruglice u ubrusu:

  1. 6 žemička
  2. 1 glavica luka
  3. ½ vezice peršina
  4. 5 žlica maslaca
  5. 125 g brašna
  6. ½ žličice soli
  7. 3 žličice soli
  8. po 2 navrška noža papra i muškatnog oraščića
  9. 1/8 l mlijeka
  10. 2 žumanjka

PRIPREMA:
Povrće ogulimo ili ostružemo, operemo i narežemo sa slaninom na male kocke. Pećnicu ugrijemo na 220 stupnjeva. Meso operemo, obrišemo, po potrebi tanki kraj zavrnemo i svežemo. Pisanu pečenku natrljamo solju i paprom te stavimo s povrćem, slaninom i začinima u posudu za pečenje. Maslac rastopimo i njime pokapamo pečenku. Meso gotovimo 20 minuta u otvorenoj posudi za pečenje na srednjoj prečki pečenice; nakon 10 minuta pečenja okrenemo. Zakuhamo juhu od mesa. Temperaturu u pećnicu smanjimo na 180 stupnjeva. Juhom od mesa prelijemo povrće pa pisanu pečenku ispečemo za slijedećih 15 do 20 minuta. Pečenku držimo na toplu u isključenoj pećnici. Tekućinu od pečenja procijedimo, vratimo u posudu i zakuhamo na štednjaku. Brašno razmutimo s kiselim vrhnjem, pomiješamo s 2 žlice tekućine od pečenja i time zgusnemo umak. Začinimo limunovim sokom, solju, paprom. Goveđu pisanu pečenku narežemo na tanke ploške i uz njih poslužimo umak. Za okruglice u ubrusu žemičke i oguljenu glavicu luka narežemo na sitne kocke. Peršin vrlo sitno nasjeckamo. Rastopimo 3 žlice maslaca i na njemu uz prevrtanje popržimo kockice žemičaka, onda ih stavimo u veliku zdjelu. U tavi rastopimo žlicu maslaca, na njemu staklasto popržimo luk i stavimo ga u zdjelu s kockicama žemički. Umiješamo brašno, sol, papar, oraščić i peršin. Mlijeko ugrijemo, razmutimo ga sa žumanjcima i prelijemo smjesu od žemičaka; sve izmiješamo i pustimo da miruje 20 minuta. U duboku loncu zakuhamo 3 l slane vode. Rastopimo ostatak maslaca i njime namažemo velik ubrus. Na ubrus stavimo smjesu od žemičaka i oblikujemo je u hljepčić. Ubrus svežemo i ispod uzla utaknemo dugi držak kuhače. Okruglicu objesimo u kipuću vodu i skuhamo je za 40 minuta. Onda je prelijemo hladnom vodom i narežemo na ploške.

Češke krpice sa šunkom:

SASTOJCI:

  • žlica soli
  • 400 g krpica ili širokih rezanaca
  • 300 g kuhane šunke
  • 1 glavica luka
  • 5 žlica maslaca
  • 3 jaja
  • 1/8 l kiselog vrhnja
  • 1 žličica soli
  • 1 navršak noža naribanog muškatnog oraščića
  • 1 navršak noža crnog papra

PRIPREMA:
Zakuhamo 3 l osoljene vode. Široke rezance natrgamo, stavimo u kipuću vodu i skuhamo za 10-tak minuta; rezanci treba da budu toliko čvrsti da se mogu zagristi. Onda ih ocijedimo, naglo prelijemo hladnom vodom i opet ocijedimo. Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Vatrostalan kalup namažemo maslacem. Šunku narežemo na kockice, glavicu luka ogulimo, narežemo na kockice. U tavi rastopimo 2 žlice maslaca. Na njemu zlatno-žuto popržimo luk. Luk i kocke šunke pomiješamo s rezancima. Jaja razmutimo s kiselim vrhnjem, solju, oraščićem i paprom. Smjesu šunke i rezance stavimo u kalup i prelijemo mješavinom jaja i vrhnja. Nabujak pečemo 30 minuta na srednjoj prečki pećnice. Zatim ostatak maslaca narežemo na listiće i rasporedimo po nabujku od rezanaca, prekrijemo aluminijskom folijom, pa krpice od šunke pečemo još 10 minuta.

Češki popečci:

SASTOJCI:

  1. 400 g brašna
  2. 20 g kvasca
  3. ¼ l mlaka mlijeka
  4. 30 g maslaca
  5. 30 g šećera
  6. 1 prstohvat soli
  7. naribana kora ½ limuna
  8. 2 jaja

Za nadjev:

  1. 250 g pekmeza od šljiva
  2. 1 rakijska čašica ruma
  3. ½ žličice mljevenog cimeta

Za tavu:

  1. 3 žlice maslaca

Za posipanje: šećer u prahu

PRIPREMA:
Maslac rastopimo, izmiješamo ga sa šećerom, solju, limunovom korom i jajima, pridodamo s ostalim mlijekom u zdjelu s kvasom i sve zamijesimo u žitko tijesto. Tijesto pustimo da se diže 30 do 60 minuta. Pekmez od šljiva pomiješamo s rumom i cimetom. Tavu za popečke (s udubljenjima) namažemo tekućim maslacem ili u običnoj tavi rastopimo maslac. Uzašlo tijesto ulijemo u tavu za popečke i ispržimo ih zlatnožuto sa svake strane; ili u običnoj tavi ispržimo okrugle popečke. Na polovicu popečaka stavimo po žlicu pekmeza od šljiva, na pekmez stavimo popečak i njega pospemo šećerom u prahu.

Pišinger torta:

SASTOJCI:

  • 250 g mekanog maslaca
  • 250 g šećera
  • 250 g gorke čokolade
  • 4 bjelanjka
  • 100 g samljevenih lješnjaka
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 6 velikih oblata
  • 150 g šećera u prahu

PRIPREMA:
Maslac pjenasto izmiješajte s polovinom šećera. Izlomimo 150 g čokolade i otopimo u vodenoj kupelji. Bjelanjke čvrsto istučemo, pri tom polako dosipamo ostatak šećera. Žlicu po žlicu umiješamo pjenasto razmućeni maslac u otopljenu, mlaku čokoladu. Umiješamo samljevene lješnjake i vanilin šećer. Obliju stavimo na pladanj za tortu, namažemo je kremom od čokolade i maslaca i pokrijemo drugom. Tako nastavimo dok ne potrošimo kremu i sve oblije. Završnu obliju također namažemo kremom. Ostatak čokolade otopimo u vodenoj kupelji, dodamo šećer u prahu i 2-3 žlice mlake vode, pa sve izmiješamo u glatku smjesu. Time prelijemo površinu torte. Tortu prije posluživanja ostavimo nekoliko sati u hladnjaku.

(recepti su iz knjige Sve kuhinje svijeta)

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s