DOMAĆI RECEPTI

Umjesto kuhinje prokušanog majstora Steve Karapandže za ovaj smo vam tjedan pripremili jelovnik iz domaće, tradicionalne kuhinje kako su kuhale varaždinske gospođe ili gazdarice u svojoj kuhinji. Uživajte s nama u tradicionalnom jelovniku koji smo samo za vas pripremili.

Vjerujemo da bi se i sam Stevo karapandža želio okušati u “dvoboju” sa kojom starom varaždinskom gazdaricom – domaćicom. Samo, ne znamo tko bi u tom dvoboju pobijedio?!

JELOVNIK OD PETKA 13.06. DO ČETVRTKA 19.06.

 

Petak: Pečene sardele i salata od krumpira

SASTOJCI:

  • sardele
  • sol, ulje za prženje, češnjak, peršin
  • krumpir u ljusci
  • glavica luka
  • bučino ulje, jabučni ocat i voda, te malo papra

PRIPREMA:
Sardele očistite, operite, osušite i uvaljajte u brašno. Popržite ih na brzinu na vrelom ulju sa svake strane par minuta. Kad su gotove malo ih pokapajte s maslinovim uljem, te dodajte sitno scjeckani češnjak i peršin. Na kraju sve posolite.

 

Krumpir-salata:

Ovo je recept za krumpirovu salatu od bake urednice portala ZMUSK, gđe. Anke Kišiček za koju su se svi otimali, a koji je ostao podijeljen među ženskim članovima obitelji, i prema kojem se rijetko gdje priprema krumpirova salata. Možda zato i nije tako slasna.

PRIPREMA:
Krumpir oprati, staviti u posoljenu vodu i kuhati dok ne omekša. Ocijediti vodu kad je krumpir kuhan i čekati da se krumpir na pola ohladi. Tada krumpir oguliti, te rezati na ploške srednje debljine. U zdjeli za salatu stavljati jedan red krumpira, posoliti, pa red narezanog luka na listiće, posoliti i tako redom dok na kraju ne doše red krumpira i sitno sjeckani češnjak. Sve zaliti crnim, bučinim uljem sa malo suncokretovog ulja. U jednoj čaši pomiješati jabučni ocat sa mlakom vodom u omjeru; pola-pola i sve preliti po salati. Popapriti i lagano promiješati. Poslužuje se uz ribice, kruh i čašu crnog vina.

 

Subota: Kajgana od jaja sa zelenom salatom

Recept za ovo jelo dali smo vam u prethodnim brojevima starinske kuhinje. Kajganu možete peči na ulju, maslacu, svinjskoj masti ili kosanoj masti (ako je još ima negdje za kupiti ili je dobijete od rođaka sa sela). Neka ne bude pretvrdo pečena, ali morate paziti da ne bude niti sirova. Uz to se poslužuje kruh i zelena svježe pripremljena salata.

 

Nedjelja

Goveđa juha, kuhana govedina sa paradajz sosom, pire-krumpir, hren, zelena salata i savijača od sira.

Sve recepte za ovaj svečani nedjeljni objed koji se često znade naći na stolu u varaždinskim obiteljima kod starih omama, ponudili smo vam u prethodnim izdanjima starinske kuharice.

 

Ponedjeljak

Isti jelovnik kao i za nedjelju, jedino morate na “friško” zakuhati juhu, nemojte ostavljati pire-krumpir za ponedjeljak, jer se krumpir ne smije podgrijavati i od ostataka govedine i luka, te kuhanih jaja pripremite ukusnu salatu. Govedina mora biti hladna, čuvana u hladnjaku.

 

Utorak: Pirjani želučeki sa širokim rezancima ili njokima i zelenom salatom

SASTOJCI:

  • svježe kupljeni u mesnici ili trgovini pileži želučeki
  • domaći široki rezanci
  • sol, crveni luk, ulje za pirjane, papar

PRIPREMA:
Želučeke očistiti, oprati i staviti kuhati. Kad su nakon 40 minuta u slanoj vodi kuhani, ocijedite ih i stavite da se ohlade. U međuvremenu propirjajte luk na ulju tako da bude staklast, dodajte narezane želučeke, posolite, dodajte malo vegete i papra, te crvene slatke paprike, a može i malo rajčice iz konzerve, podlijte toplom vodom i pirjajte oko pola sata. Za to vrijeme skuhajte domaće široke rezance ili njoke. Poslužujte pirjane želučeke sa širokim rezancima ili njokima i zelenom salatom.

 

Srijeda: Krpice za zeljem i za desert domaće buhtle

Za ovo omiljeno jelo našeg djetinjstva koje je odlika prave “domaćinske, obiteljske atmosfere u kući” recepte smo vam ponudili u prethodnim izdanjima starinske kuharice portala ZMUSK.

 

Četvrtak: Čušpajz poriluk

SASTOJCI:

  • poriluk
  • maslac
  • krumpir
  • lovorov list, sol, Vegeta, češnjak, papar, kiselo vrhnje

 

PRIPREMA:
Poriluk narezati na kolutiće i dobro ga oprati. U posudi za kuhanje rastopite maslac i na njega stavite narezan poriluk. Posolite, popaprite dodajte lovorov list i malo vegete i zalijte vodom. U to stavite krumpir narezan na kockice i pustite da se sve pirja oko 15 minuta. Potom zalijte sve sa toplom vodom tako da prekrije sastojke i pustite da kuha oko 20 minuta. Na kraju dodajte zamučeno brašno, pustite da kuha oko 10 minuta, dodajte na sitno nasjeckani češnjak i ukuhajte cijelo kiselo kupovno vrhnje. Pustite da proključa oko 5 minuta. Uz ovo varivo (čušpajz) možete poslužiti kuhane hrenovke ili kobasice ili kuhano suho meso i kruh.

 

Dobar tek, uz šalicu kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s