FRANCUSKA KUHINJA

Francuska kuhinja na hrvatskom stolu? Zašto ne?! Pa, koliko ste puta, a da toga niste bili niti svjesni, imali pečeno pile sa prilogom od graška i mrkve na stolu? Znači –  francusku deliciju! Stoga smo vam za ovaj tjedan pripremili jednu od najsofisticiranijih kuhinja svijeta – francusku kuhinju. I ne bojte se, bit će ona za svačiji džep, a ne samo za onaj najdublji. Da se ne postavi pitanje: Pa, tko još može to platit? Stoga, bon apetit, uz šalicu kave…

 

JELOVNIK OD PETKA 21.02. DO ČETVRTKA 27.02.

Petak: Nabujak od špinata

SASTOJCI:

  • 23 dag špinataa33ba6671d750edda1015b1f16cb471f_header
  • 2 žlice ulja
  • 4,5 dag maslaca, te još za namastiti
  • 3,5 dl mlijeka
  • 7,5 dag ribanog parmezana
  • prstohvat ribanog muškatnog oraščića
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 4 velika jaja, odvojena

PRIPREMA:
U tavu s uljem stavimo špinat još mokar od pranja. Poklopimo i pirjamo 2-3 minute na srednjoj temperaturi. Ocijedimo ga. Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Keramičke zdjelice namažemo maslacem i dodamo brašno. Lagano pirjamo, dodamo mlijeko i pustimo da zavre. Lagano kuhamo 3-4 minute. Sačuvamo 2 žlice parmezana, a ostatak dodamo u tavu zajedno sa muškatnim oraščićem, pa posolimo i popaprimo prema ukusu. Umak prebacimo u veću zdjelu. Špinat krupnije nasjeckamo i umiješamo. Bjelanjke istučemo. U umak dodamo 2 žlice snijega od bjelanjaka, pa oprezno umiješamo ostatak smjese. Pažljivo žlicom prebacimo smjesu u zagrijane keramičke zdjelice. Nožem odmaknemo smjesu od ruba zdjelice kako bi se nabujak digao. Pospemo preostalim parmezanom i pečemo 20-25 minuta. Odmah poslužimo.

Subota: Pita sa slaninom i sirom

SASTOJCI:

  • 23 dag bijelog brašna, te još za posipavanje
  • 12 dag maslaca
  • 1 žumanjak47a93db25d6b588385a4be6c73150745

SASTOJCI (nadjev):

  • 20 dag masne slanine
  • 1 glavica luka
  • 7,5 dag ribanog sira prema izboru
  • 4 velika jaja
  • 1,5 dl mlijeka
  • svježe mljeveni crni papar

PRIPREMA:
Maslac narežemo na kocke. Za tijesto u multipraktiku stavimo brašno i maslac, pa miksamo dok ne dobijemo mrvičastu smjesu. Dodamo žumanjak i 3-4 žlice hladne vode. Premjestimo na pobrašnjenu površinu i kratko izmijesimo. Pokrijemo i stavimo u hladnjak najmanje 30 minuta. Pećnicu zagrijemo na 190 stupnjeva. Razvaljamo tijesto na pobrašnjenoj površini i obložimo njime kalup te ga utisnemo uz stranice, izbodemo ga, obložimo papirom i kuglicama za pečenje. Pečemo na suho 12 minuta, maknemo papir i kuglice, pa pečemo još oko 10 minuta. Luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Jaja blago istučemo. U zagrijanoj tavi na suho popržimo slaninu 3-4 minute. Dodamo luk i pržimo 2-3 minute, pa rasporedimo luk i slaninu po tijestu. Dodamo sir. Umiješamo jaja, vrhnje, mlijeko i crni papar te ulijemo u tijesto. Stavimo kalup u lim za pečenje i pečemo 25 do 30 minuta. Narežemo na kriške i odmah poslužimo.

Nedjelja: Pečeno pile na francuski način

SASTOJCI:

Punjeno-pile

  • 4 žličice svježeg začinskog bilja poput estragona ili peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 12 dag omekšanog maslaca
  • 1 pile od 1,5 kg
  • 1 limun
  • 1,2 dl suhog bijelog vina
  • 5 dag pilećeg temeljca
  • sol i svježe mljeven crni papar

PRIPREMA:
Češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Limun izbodemo vilicom. Pećnicu zagrijemo na 190 stupnjeva. Maslacu dodamo začinsko bilje i češnjak, pa promiješamo. Uvučemo prste između kože i prsa , pazeći da ne razderemo kožu, pa vršcima prstiju razmažemo maslac. Stavimo limun u pile i podvežemo ga. Pile stavimo u lim za pečenje i prelijemo ga vinom i ¾ temeljca, pa ga posolimo i popaprimo. Pečemo ga oko 1 sat i 30 minuta. Tijekom pečenja podlijevamo sokom iz lima. Izvadimo pile iz lima i ostavimo da, pokriveno folijom, odstoji 10 minuta. Ostružemo masnoću iz lima, dodamo preostali temeljac i pustimo da vrije, uz miješanje, dok tekućina gotovo posve ne ispari. Procijedimo i poslužimo uz pile.

Desert: Krostata s limunom

SASTOJCI (nadjev):

  1. 5 jaja
  2. 20 dag kristal šećeralimun2
  3. korica i sok od 4 limuna
  4. 2,5 dl punomasnog vrhnja
  5. šećer u prahu za posluživanje
  6. limunova korica za posluživanje

SASTOJCI (tijesto):

  1. 18 dag brašna
  2. 8,5 dag ohlađenog maslaca
  3. 4,5 dag kristal šećera
  4. 1 jaje

PRIPREMA:
Za tijesto u multipraktiku stavimo brašno, maslac i šećer i miksamo u mrvičastu smjesu. Dodamo jaje i miksamo dok se tijesto ne oblikuje u loptu. Na pobrašnjenoj površini razvaljamo tijesto u veliki krug kojim ćemo obložiti kalup. Stavimo ga najmanje u hladnjak na 30 minuta. Za nadjev istučemo jaja i šećer. Umiješamo limunovu koricu i sok, pa vrhnje. Stavimo 1 sat u hladnjak. Zagrijemo pećnicu na 190 stupnjeva. Tijesto obložimo papirom za pečenje, napunimo ga kuglicama za pečenje pa pečemo 10 minuta. Izvadimo papir i kuglice za pečenje, pa pečemo još 5 minuta. Smanjimo temperaturu pećnice na 140 stupnjeva. Ulijemo nadjev s limunom, pazeći da se ne prelije preko ruba. Pečemo 30 minuta. Izvadimo iz pećnice, pa ostavimo da se hladi. Poslužimo posuto šećerom u prahu i limunovom koricom.

Ponedjeljak: Gratinirani krumpir

SASTOJCI:gratinirani-krompir-3dc9d7aff81e185782d272bb122b4516_header

  • 4,5 dag maslaca
  • 90 dag krumpira
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 6 dl punomasnog vrhnja
  • 1 češanj češnjaka
  • prstohvat svježe ribanog muškatnog oraščića

PRIPREMA:
Češnjak oljuštimo i prerežemo po pola. Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva. Namastimo vatrostalnu zdjelu. Ogulimo krumpire i narežemo ih na jednake kriške debljine 3 mm. U hladnoj vodi isperemo kriške krumpira, ocijedimo ih i osušimo na kuhinjskom papiru. Krumpir u slojevima posložimo u pripremljenu zdjelu. Posolimo i popaprimo. U lonac stavimo vrhnje s češnjakom i muškatnim oraščićem i pustimo da zavre. Zatim prelijemo preko krumpira. Na vrh stavimo nekoliko grudica maslaca. Poklopimo i stavimo u pećnicu 1-1 i 1/2 sata. Posljednjih 10 minuta maknemo poklopac i pojačamo temperaturu. Poslužimo vruće.

Utorak: Suho meso s kiselim kupusom

SASTOJCI:

  • 3 žlice guščje masti
  • ili suncokretovog ulja
  • 25 dag dimljene šunke u komaduim
  • 50 dag svinjskih rebrica
  • 2 luka
  • 2 zelene jabuke, bez koštica, narezane
  • 1 češanj češnjaka
  • 6 zrna crnog papra
  • 6 bobica borovnice
  • 3 dl bijelog piva ili rizlinga
  • 5 dl pilećeg temeljca
  • 35 dag dimljene kobasice
  • crni papar
  • nascjekan perišin za ukras

PRIPREMA:
Šunku i rebrica narežemo na kockice. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Jabukama izvadimo koštice i narežemo na komadiće. Papar i borovnice zgnječimo u mužaru. Kupus isperemo i ocijedimo. Kobasicu debelo narežemo. U zdjeli zagrijemo dvije žlice guščje masti i okrečući pržimo šunku i svinjetinu, 3-4 minute. Izvadimo meso i stavimo na toplo. U zdjelu dodamo luk i pržimo ga 2-3 minute. Dodamo jabuke, češnjak, papar u zrnu, borovnicu, majčinu dušicu i lovorov list. Umiješamo kiseli kupus, u zdjelu vratimo šunku i svinjetinu, pa ulijemo pivo i temeljac. Čvrsto poklopimo i ostavimo da lagano vrije 2 sata na jako slaboj vatri. Uspemo krumpir pa poklopimo i kuhamo na slaboj vatri 50-60 minuta. U tavi zagrijemo preostalu guščju mast ili ulje i brzo popržimo kobasice, jednom ih okrenuvši, dok ne posmeđe. Na velik tanjur stavimo smjesu s kiselim kupusom, a na vrh dimljene kobasice. Posolimo, popaprimo, pospemo peršinom i poslužimo.

Srijeda: Popečci od krumpira sa začinskim biljem

SASTOJCI:

  • 45 dag krumpira2febef42728aa8157accdcaf352b0668_view_l
  • 1 glavica luka
  • šaka začinskog bilja poput peršina, majčine dušice i vlasca
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 2 žlice brašna
  • sol, svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ili suncokretovo ulje

PRIPREMA:
Krumpir ogulimo, skuhamo, ocijedimo i ohladimo. Luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva, naribamo krumpir i pomiješamo sa svim sastojcima osim uljem. U tavu na malo zagrijanom ulju stavimo smjesu sa krumpirom utisnuvši je u jednu debelu palačinku. Pečemo na vatri srednje jačine 5 minuta. Na tavu stavimo tanjur, preokrenemo galette, pa vratimo u tavu i pečemo drugu stranu još 5 minuta. Zapečemo u pećnici još 15 minuta i odmah poslužimo.

Desert: Zapečena krema

zapečena-krema-310x250

SASTOJCI:

  1. PRIPREMA:5 dl punomasnog vrhnja
  2. 1 mahuna vanilije
  3. 5 žumanjaka
  4. 5 dag kristal šećera
  5. 4 žlice kristal šećera

Mahunu vanilije prepolovimo po dužini. Pećnicu zagrijemo na 140 stupnjeva. Stavimo vrhnje u lonac i dodamo mahunu vanilije. Zagrijemo na slaboj vatri dok ne počne vreti, sklonimo  s vatre i ostavimo da odstoji najmanje 1 sat. U zdjeli izmiksamo šećer i žumanjke. Izvadimo vaniliju iz vrhnja, pa oštrim nožem ostružemo sjemenke u vrhnje. Umiješamo vrhnje u smjesu s jajima, pa smjesu kroz sito procijedimo u vrč. Ravnomjerno je ulijemo u 6 zdjelica i stavimo ih u lim za pečenje, dopola napunjen vrelom vodom. Pečemo ih oko 40 minuta. Izvadimo iz lima, ostavimo da se ohlade, pa ih stavimo u hladnjak. Za posluživanje zagrijemo pećnicu na najvišu temperaturu. Svaku zdjelicu ravnomjerno pospemo s 2 žlice šećera. Zapečemo u pećnici dok se šećer ne karamelizira, pa stavimo u hladnjak.

Četvrtak: Teleći gulaš

SASTOJCI:

  • 68 dag teleće plečke bez kostiju236762
  • 2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • malo limunovog soka
  • 1 bouget garni
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • 8,5 dag maslaca
  • 18 malih glavica luka srebrenca
  • 1 žumanjak
  • 2-3 žlice nemasnog vrhnja
  • nasjeckani peršin za ukras

PRIPREMA:
Meso obrežemo i narežemo na kockice. Luk oljuštimo i krupno nasjeckamo. Mrkve ogulimo i narežemo na komadiće. Gljive narežemo na četvrtine. Stavimo teletinu, luk, mrkve, limunov sok i začine u lonac, pa potpuno prelijemo vodom. Posolimo i popaprimo. Pustimo da lagano vrije 1 sat. U tavi, na vatri srednje jačine, otopimo 2,5 dag maslaca. Dodamo luk i pržimo ga, povremeno miješajući, oko 5 minuta. Ocijedimo tekućinu od teletine, sačuvavši 6 dl. Dodamo meso i povrće gljivama i luku, pa odložimo na toplo. U velikoj tavi otopimo preostali maslac. Uspemo brašno i pirjamo ga, stalno miješajući, 1 minutu. Sklonimo tavu s vatre i postupno umiješamo sačuvanu tekućinu. Vratimo tavu na vatru i miješamo umak dok ne zavri i zgusne se. Sklonimo tavu  s vatre i ostavimo malo da se ohladi. U zdjelici umiješamo žumanjak I vrhnje, pa mješavinu polagano umiješamo u umak. Dodamo meso i povrće pa prokuhamo 5 minuta, a da ne zavre. Začinimo, ukrasimo peršinom i poslužimo.

Bon apetit, uz šalicu kave…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s