Glumačka kuhinja 2

Kad glumci kuhaju!

Kako to izgleda kad glumci kuhaju mogli ste doznati u prošlom broju naših recepata. Ako vam se dopalo zašto se u kuhinji ne bismo još malo družili sa glumcima koji kuhaju? Vaše je samo da se prepustite čarima i mirisima koji dolaze iz glumačke kuhinje. I uhvatite se kuhače. Za ozbač!

 

JELOVNIK OD PETKA 10.10. DO ČETVRTKA 16.10.

Petak: Marinirane dagnje
(recept glumice Nade Abrus)

SASTOJCI:

  1. 1 kg smrznutih dagnji
  2. 1 l vode
  3. nekoliko zrna papra
  4. sol
  5. nekoliko kapi maslinovog ulja
  6. lovorov list
  7. 3 kriške limuna
  8. Marinada:
  9. ½ kg ogluljenih rajčica (narezanih na sitno)
  10. 2 češnja češnjaka (narezana na sitno)
  11. 1 mala glavica luka (narezana na sitno)
  12. 1 stručak peršina (nakosan na sitno)
  13. ½ dl maslinovog ulja
  14. ¼ dl vinskog octa
  15. sol
  16. mljeveni crni papar
  17. malo šećera (vrh noža)
  18. 5 kapi umaka worcester

PRIPREMA:
Dagnje, papar, sol, lovor, maslinovo ulje i limun skuhati i ohladiti. Marinadu izmiješati i preliti preko ohlađenih dagnji, postavljenih na pladanj. Dobar tek!

 

Subota: Uštipci sa sirom iz mijeha
(recept glumca Dejana Ačimovića)

SASTOJCI:

  • 1 kg brašna (glatkog)
  • 2 jaja (1 cijelo jaje plus jedan žumanjak)
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 3 velike žlice rakije lozovače
  • malo tople vode
  • ulje

PRIPREMA:
U brašno umiješati žutanjak, 1 cijelo jaje, malo soli, mlijeko, rakiju lozovaču. Smjesu dobro izmiješati i polako dodavati toplu vodu dok smjesa ne postane jednolična, ali ne pregusta (malo gušća od smjese za palačinke). Dobivenu smjesu poklopiti i ostaviti da odstoji ½ sata. U tavi zagrijati ulje (ulje mora biti jako vruće) i vaditi smjesu malom zaimačom za juhu (količina smjese za jedan uštipak). Peći uštipke dok ne porumene. Poslužiti ih tople sa sirom iz mijeha i hladnom rakijom kao predjelo za brudet.

 

Nedjelja: Filipinski složenac i za desert Mousse au chocolat
(recept glumca Relje Bašića)

SASTOJCI:

  1. 50 dag miješanog mljevenog mesa (svinjetina, teletina, janjetina – što više vrsta to bolje)
  2. 1 žemlja
  3. malo mlijeka
  4. sol, papar
  5. curry
  6. 1 jaje
  7. 3 glavice luka
  8. 3 velike svježe paprike
  9. 1 patlidžan
  10. malo mljevene crvene paprike
  11. 50 dag rajčice
  12. 1 konzerva ananasa
  13. malo umaka od soje
  14. 1-1,5 dl bijelog vina

PRIPREMA:
Vatrostalnu posudu posuti slojem soli, što čuva da sastojci ne zagore. Luk oguliti i narezati na ploškice. Paprike narezati na rezance, a rajčice i patlidžan na kockice. Namočiti žemlju u mlijeko, pa je dobro ocijediti i pomiješati s mesom. Dodati jaje, sol, papar i curry, te izmijesiti smjesu i oblikovati štrucu. U vatrostalnu posudu staviti sloj luka, sloj paprike, pa meso. Po tome posuti rajčice, patlidžan, pa opet luk i paprike. Svaki sloj povrća posuti paprikom. Na vrhu neka budu kockice ananasa. Posoliti s malo umaka od soje i staviti u pećnicu na 45 minuta. Za pečenje zalijevajte vinom, vlastitim sokom, a može i s malo soka od ananasa. Prilog: riža.

 

Desert: Mousse au chocolat

SASTOJCI:

  • 4 jaja
  • 12,5 grama maslaca
  • 18 dag gorke čokolade
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 3 žlice slatkog vrhnja
  • 2 žlice konjaka
  • 1 žlica kave u prahu

PRIPREMA:
Žutanjke i šećer miješati dok ne postanu pjenasti. Dodati konjak. Staviti u posudu koja je gotovo u kipućoj vodi, tući nekoliko minuta onim za snijeg, žutanjci se moraju zagrijati (pazi da se ne skuhaju) zatim ih u hladnoj vodi ohladiti i tući dok masa ne postane hladna i gusta. Izmiješati rastopljenu čokoladu, maslac i kavu. Zatim obje mase spojiti. Istući četiri bjelanjka (čvrsto) i oprezno umiješati s ostalom smjesom (pola dolje, pola gore). Staviti u hladnjak i poslužiti sa šlagom.

 

Ponedjeljak: Štrukli punjeni hajdinom kašom
(recept glumice Ljiljane Bogojević)

SASTOJCI:

  1. 25 dag hajdine (heljdine) kaše
  2. 25 dag gljiva
  3. 25 dag dimljene slanine
  4. luk
  5. češnjak
  6. vrhnje
  7. ½ kg gotovih kora za savijaču
  8. sol, papar
  9. ulje

PRIPREMA:
Hajdinu kašu najprije skuhati u slanoj vodi. Na ulju popržiti usitnjenu slaninu, luk, gljive i ocijeđenu kašu. Dodati zgnječenog češnjaka, soli i papra. Tim nadjevom premazati kore i uviti u savijače. Namazati lim za pečenje, te poslagati savijače. Zaliti obilno vrhnjem i ispeći u pećnici.

 

Utorak: Penne alla lumpara
(recept glumca Rene Bitorajca)

SASTOJCI:

  • ½ kg penna (talijanska tjestenina)
  • 1-3 male ljute papričice
  • 20 dag slanine
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 vrećica naribanog parmezana

PRIPREMA:
U 5 l slane vode stavimo kuhati penne. Dok se tjestenina kuha, na vrućoj tavi zagrijemo 2 žlice maslinovog ulja i na njemu popržimo sitno narezane ljute papričice. Na to odmah stavimo na rezance narezanu slaninu i sitno kosani češnjak. Sve to lagano popržimo i stavimo sa strane. Kuhane ocijeđene penne istresemo u veću zdjelu i prelijemo ih pikantnim preljevom od ljutih papričica, slanine i češnjaka. Sve to dobro izmiješamo i pospemo sitno kosanim peršinom i ribanim parmezanom. Po želji možete posuti i mljevenim paprom. Poslužujemo uz crno vino. Brzo gotovo i vrlo ukusno.

 

Srijeda: Riba u povrću i hrostule
(recept glumice Ene Begović)

SASTOJCI:

  1. 1 kg bijele ribe (lubin, grdobina, oslić)
  2. 4 svježe paprike, sitno narezane
  3. 1 glavica luka, sitno narezanog
  4. 10 dag maslaca
  5. 4 rajčice, sitno narezane
  6. 1 kg krumpira narezanog na tanke ploške
  7. 3 velike žlice kapara
  8. 2 dl maslinovog ulja
  9. sol, papar
  10. 1 limun, narezan na tanke ploške

PRIPREMA:
Ribu očistiti, oprati i dobro ocijediti. Posoliti ju, popapriti (osobito trbuh) i staviti u posudu za pečenje (po mogućnosti zemljanu posudu) s paprikama, rajčicom, lukom, krumpirom i kaparima. Po ribi staviti ploške maslaca i ubaciti u pećnicu da se peče na 200 stupnjeva jedan sat. Prije kraja staviti po vrhu limun, narezan na ploške i kratko zapeći. Izvaditi iz pećnice, odstraniti limun i poslužiti. Dobar tek!

 

Desert: Hrostule

SASTOJCI:

  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • 4 žlice rakije
  • brašna koliko popije

PRIPREMA:
Šećer i jaja izmiksati i dodati rakiju. Dodavati brašno dok ne dobijete srednje tvrdo tijesto. Dobro izrađeno tijesto ostaviti da odstoji jedan sat. Što tanje ga razvaljati i rezati rotulom. Pržiti na dosta ulja, ocijediti na papirnatom ubrusu i pošećeriti.

 

Četvrtak: Goveđi gulaš sa žgancima i za desert pečene banane
(recept operne pjevačice Sandre Bagarić)

SASTOJCI:

  1. 1 kg govedine
  2. 4 žlice masti
  3. 2 žlice koncentrata od rajčice
  4. 1 velika glavica luka
  5. 1 žlica slatke mljevene paprike
  6. ½ žlice ljute mljevene paprike
  7. sol, papar

PRIPREMA:
Na masti popržiti sitno narezan luk, dodajte usitnjeno meso, mljevenu slatku papriku, malo soli i pirjajte dok ne porumeni. Dodajte rajčicu, papar i vode po želji, ovisno o gustoći koju volite, ocijenite sami. Kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Povremeno promiješajte i dodajte po potrebi vode. Na kraju dodajte ljutu papriku, provjerite okus, i poslužite s vrućim žgancima.

 

Desert: Pečene banane

SASTOJCI:

  • Dvije lijepe ne prezrele banane
  • 4 velike žlice meda
  • 1 dl konjaka
  • mljeveni bademi
  • tekuća čokolada
  • žlica maslaca

PRIPREMA:
U tavi premazanoj maslacem na laganoj vatri pržite banane nekoliko minuta dok ne požute i malo omekšaju. U šalici smutite med i konjak, te smjesu prelijte preko banana. Banane prelijevajte smjesom i pržite još minutu-dvije. Servirajte ih u zagrijanim tanjurima, prelijte smjesom meda i konjaka te pospite mljevenim bademima i tekućom čokoladom. Po želji možete ukrasiti sladoledom ili šlagom. Ja najviše volim s bademima. Pravi afrodizijak.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s