Glumačka kuhinja

“Neka glumci uđu” tako kaže gospar kada glumačka družina treba ući u Grad podno Srđa. A mi kažemo: neka gozba glumačka počne. Neka maske padnu i saznajmo, konačno što glumci vole dobroga pojesti ili popiti ili što su legende glumišta za svojeg života voljele finoga naći na svome tanjuru? Ili, čime si to vole život zasladiti ili su si ga voljeli?

A sve to možemo saznati iz knjige glumca Dejana Ačimovića “Glumačka kuhinja” u ovom slučaju br. 2. Neka vam je u slast i na veselje! Udrite brigu na veselje i u ove jesenje dane “omastite brk” kojom glumačkom delicijom. Samo neka to ne bude – pašta šuta! Jedino?!

 

Jelovnik od petka 03.10. do četvrtka 09.10.

Petak: Pašta fažol na brujet
(recept glumca Borisa Dvornika)

SASTOJCI:

  1. 1 kg fažola (neka bude kok)
  2. 1 kg pašte (penete)
  3. 1 – 2 kg ribe (najbolje miješane)
  4. selen (celer)
  5. Vegeta
  6. kapula
  7. karota
  8. maslinovo ulje
  9. rajčica
  10. petrusimul
  11. vinska kvasina
  12. prošek
  13. sol, papar

PRIPREMA:
Grah se preko noći stavi močiti. Ujutro ga se stavi prokuhat (prva se voda prolije). Kad ste ga nanovo stavili u lonac s čistom vodom, stavit ćete unutra sve sastojke kao za juhu: selen, Vegeta, malo poslije kapula i karota. Sada pripremite ribu za brujet. Brujet se priprema na uobičajen način, ali evo moga:

Sitno narežite 2 kapule, stavite ih u teću u kojoj je miješano maslinovo ulje. Kad je kapula dinstanjem postala staklasta, nadodajte ispasiranu rajčicu, petrusimul, vinske kvasine, malo prošeka ili šećera, ako je jako kiselo ili vam uteče ruka, 1 čašu crnog vina, papra, Vegete, soli (naravno u ograničenim količinama). Na sve to kad malo uzavre ubacite očišćenu i opranu ribu. Kada je riba gotova (kuhana na umjerenoj vatri), sve ispasirajte. U fažol koji samo što se nije skuhao nadodajte ispasirani brujet. Nadodajte manistru (nemojte puno zgusnit) i kada je manistra gotova maknite s kuhala, neka malo stane, i možete jesti, i to je to.

Nadam se da ovi recepti neće biti veliki problem, ja sam to naučio od moje žene, a ona od moje mame. Ovaj recept je stari splitski i sada se vrlo rijetko kuha, mislim da ga niti u jednoj knjizi recepata ne možete naći. Vjerujem da će iskusne kuharice to odmah prokužiti, a mlade početnice neka dadu mamama. I to je to.

Lijep pozdrav!
Vaš Boris Dvornik

 

Subota: Dinja s rižom
(recept glumice Nives Ivanković)

SASTOJCI:

  • 20 dag kuhane riže
  • dvije velike dinje
  • 10 dag kuhanog kukuruza
  • 5 dag crnih maslina
  • 2 luka
  • 2 žlice octa
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica senfa
  • bosiljak

PRIPREMA:
Prerezati dinje na pola, očistiti ih od koštica, izvaditi “meso” i narezati ga na kockice. U ohlađenu rižu dodati kockice dinje, masline, luk narezan na ploške, kukuruz i papriku narezanu na sitno. Dodati ulje i vinski ocat i popapriti. Svaku polovicu dinje napuniti ovom smjesom i dekorirati ju narezanim svježim bosiljkom. Budući da je sezonsko jelo može se servirati kao prilog, kao predjelo ili lagano glavno jelo. Ja ga obično poslužujemo uz pitko bijelo (laganije) vino.

 

Nedjelja: Janjetina s bižima ili janjetina s graškom
(recept glumca Trpimira Jurkića)

SASTOJCI:

  1. mlada janjetina
  2. 1 kapula
  3. nekoliko svježih rajčica
  4. Vegeta
  5. sol, papar
  6. 50 dag graška
  7. pešt

PRIPREMA:
Određenu količinu (prema apetitu, željama i mogućnostima) mlade janjetine, najbolje od buta, narezati na komadiće. Na masti popržiti sitno rezanu kapulu ili luk, a onda dodati meso i kuhati dok ne požuti i dok ima soka. Zatim dodati propasirane svježe rajčice, a može i pasirane rajčice iz tetrapaka, i neprestano miješajući dolijevati vodu te dodati Vegetu, soli i papra. Kad je meso kuhano, dodati svježi ili konzervirani grašak. Na kraju staviti malo pešta i kuhati dok umak ne postane gust i taman.

 

Desert: Crna torta
(recept glumice Željke Rajner)

SASTOJCI:

  • 9 jaja
  • šećer
  • 2 naranče
  • 10 dag grožđica
  • 7 dag krušnih mrvica
  • 25 dag mljevenih oraha
  • 1 dl ruma
  • 1 čokolada za kuhanje

PRIPREMA:
Ovo je jedna od rijetkih torti bez brašna i margarina, vrlo ukusna i jednostavna za pripremu. Žutanjke izmiješati s 9 žlica šećera i snijegom od bjelanjaka. Naranče sitno narezane skuhati u vodi s dvije žlice šećera i dodati u smjesu. Dobro izmiješati i dodati grožđice, mljevene orahe i krušne mrvice. Dobivenu smjesu staviti u nauljenu okruglu posudu i peći u pećnici (na umjerenoj vatri) dok ne porumeni. Još vruće zaliti s 25 dag šećera skuhanog u vodi s 1 dl ruma. Ostaviti da malo odstoji i preliti rastopljenom čokoladom.

 

Ponedjeljak: Grah i zelje
(recept glumca Borisa Mirkovića)

SASTOJCI:

  1. ½ kg graha
  2. 1/2 kg kiselog zelja
  3. 1 glavica luka
  4. suha rebrica ili špek po želji
  5. 1 žlica Vegete
  6. paradajz u tubi, sol, papar

PRIPREMA:
Grah namočiti u vodi preko noći, ujutro se promijeni voda, a grah se prokuha i opet se voda baci. U trećoj slanoj vodi grah se kuha sa slanim rebricama ili špekom. Sitno skosan luk popržimo na ulju, na to stavimo kiselo zelje, dodamo žlicu Vegete, papar i žlicu paradajza iz tube. Dinstati uz lagano podlijevanje vodom. Nakon pola sata dinstanja pomiješati sa skuhanim grahom, i gotovo.

 

Utorak: Zagorska juha od vrganja
(recept glumice Vide Jerman)

SASTOJCI:

  • 1 dl ulja
  • 5 dag luka
  • 10 dag dimljene slanine
  • 15 dag vrganja ili šampinjona
  • 20 dag krumpira
  • sol, papar
  • lovorov list
  • peršinovo lišće
  • malo mažurana (obavezno ako uzmemo šampinjone)
  • 1 l juhe (2 kocke goveđe juhe)
  • 3 dag brašna
  • sok od jednog limuna
  • ½ dl bijelog vina
  • 1 dl vrhnja
  • 2 žutanjka

PRIPREMA:
Na ulju ispržite oljušten i nasjeckan luk. Slaninu narežite na kockice, pa ispržite s lukom da postane staklasta. Očistite i narežite gljive, stavite u slaninu i ispirjajte ih da omekšaju. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice, pa umiješajte u gljive. Posolite, poparite, dodajte lovorov list, kosano peršinovo lišće i mažuran. Zalijte juhom, te kuhajte. Načinite zapržak od ulja i brašna, zalijte s malo juhe, prokuhajte i ulijte u juhu. Kuhajte još 20 minuta. Maknite lonac sa štednjaka, nalijte vino i zakiselite limunovim sokom. Dobro promiješajte vrhnje sa žutanjcima, pa umiješajte u juhu.

 

Srijeda: Fileki 7 puta7
(recept glumice Jagode Kralj Novak)

SASTOJCI:

  1. 1 kg fileka
  2. 10 dag slanine
  3. žlica ljute crvene paprike
  4. 1 glavica češnjaka
  5. 1 vezica peršina
  6. 172 vezice celera
  7. 4 – 5 lovorovih listova
  8. sol, papar
  9. brašno
  10. ulje
  11. parmezan

PRIPREMA:
1 kg fileka kuhaj u vodi s nekoliko listova lovora. Kad su kuhani, nareži ih na četvorine, uvaljaj u brašno i lagano propeci na vrlo malo ulja (toliko da požute). 10 dag mesnate slanine nareži na kockice i lagano pirjaj na ulju, makni sa štednjaka, te u to dodaj 1 veliku žlicu Vegete, 1 žlicu ljute crvene paprike i lagano miješaj na vatri, vrlo kratko (1 min). Zatim dodaj sitno nasjeckan češnjak – 1 glavicu (7 – 8 režnjeva) i sitno narezanog peršinovog i celerovog lišća (1 vezicu peršina i ½ vezice celera). Sve dobro promiješaj s pečenom slaninom na vatri (1 min). To prelij preko fileka poredanih u vatrostalnoj ili zemljanoj posudi. Preko cijele smjese prelij 1 – 2 dl vode, te stavi u pećnicu. Na 180 stupnjeva peci dok se dobro ne zgusne. Izvadi iz pećnice, te na to naribaj 20 dag masnog, slanog sira, pa ponovno zapeci.

 

Četvrtak: Manestra zelena
(recept glumice Marije Kohn)

SASTOJCI:

  • dalmatinski kupus (raštika), kelj, mahune ili glavati kupus
  • kost od pršuta
  • suha ovčetina
  • suho meso (slanina, kožica od slanine i sl.)
  • soda bikarbona
  • krumpir

PRIPREMA:
Za ovo se jelo upotrebljava dalmatinski kupus, tzv, raštika, ali se može također skuhati s i keljom, mahunama ili glavatim kupusom. Količine nisu određene, ali prave maneštre zelene nema bez tzv. štuka, a to u Dubrovniku zovu onu kost koja ostane kada pršut pojedete do kraja. Preporučuje se staviti i nešto kaštradine tj. suhe ovčetine. Dakle, skupite sve ostatke suhog mesa, slanine, kožica od slanine itd. Pa sve to skupa sa štukom i kaštradinom večer prije stavite u mlaku vodu, kako biste meso dobro oprali i riješili suvišne soli. Ujutro tu vodu bacite. Ako mislite da je meso još preslano, malo ga prokuhajte, pa i tu vodu bacite. Stavite meso u vodu i kuhajte dok ne omekša. U tu vodu, ne vadeći meso, stavite oprani kupus (ili ono za što ste već odlučili). Tada zdjelu u kojoj se kuha manestra otklopite, i dok se sve ne skuha, ne poklapajte. Ako želite da kupus ostane lijepo zelen, stavite na vrhu noža malo sode bikarbone. Naravno, dobro je s kupusom skupa staviti krumpir – manji i cijeli. Ovo je jelo dobro prvenstveno stoga što se mogu upotrijebiti svi “restovi” suhomesnatih proizvoda. Netko unutra ubaci i neke kobasice. Po volji. Slanost kontrolirajte ponovno kad stavite kupus i krumpir.

 

Dobar tek, uz šalicu kave

Komentiraj