Jela iz cijelog svijeta II.

I ovaj petak nastavljamo s kuhinjom i jelima iz cijelog svijeta. A zašto ne bi? Kada smo se zasitili domaće hrane, pa sad ako imamo mogućnosti i ako nam je i našem džepu, pa onda tek i našim nepcima odgovarajuća kakva “stranjska kuhinja”, ajmo zajedno “zaploviti nekim drugim morima, a ne samo našim”. U slast!

 

Jelovnik od petka 05.12. do četvrtka 11.12.

Petak: Riblja pita s krumpirom

SASTOJCI:

  1. 550 grama krumpira, oguliti, izrezati na četvrtine
  2. 30 g maslaca
  3. 1 jaje lagano umutiti
  4. 2 žlice maslinovog ulja
  5. 2 paprike, 1 crvena, 1 zelena, odstranite sjemenke i narežete na deblje kolutiće
  6. 3 češnja češnjaka
  7. 800 g pelata
  8. ½ čajne žličice soli
  9. svježe mljeveni crni papar
  10. 30 g crnih maslina bez koštica nasjeckati
  11. 450 g fileta bakalara, odstraniti kožu i kosti, izrezati na kockice
  12. 60 g sjeckanih badema
  13. 6 crnih maslina bez koštica za ukras

PRIPREMA:
Zagrijete pećnicu na 220 stupnjeva. Skuhajte krumpir, ocijedite i ispasirajte s maslacem i polovicom umućenog jajeta. Smjesu rasporedite na dno i stranice velikog kalupa za pite. Čajnom žličicom valovito oblikujte rub pite. Premažite krumpir ostatkom umućenog jajeta te pecite u pećnici 15 minuta. U međuvremenu zagrijte ulje u velikoj tavi te 5 minuta pirjajte papriku i češnjak da paprika omekša. Povremeno promiješajte. Dodajte pelate i pustite da proključa. Smanjite vatru i krčkajte bez poklopca 15 minuta ili sve dok se tekućina ne ukuha za polovicu. Umiješajte sjeckane masline. Jednu trećinu smjese stavite žlicom na pečenu koricu od krumpira. Na umak rasporedite polovicu bakalara pa opet zalijte trećinom umaka. Složite još jedan sloj s bakalarom te zalijte umakom. Posipajte sjeckanim bademima. Pecite u sredini pećnice 20 do 25 minuta ili dok se riba ne počne raspadati, što možete provjeriti vilicom. Ukrasite maslinama i poslužite s domaćim kruhom.

 

Subota: Zapečeni falafel

SASTOJCI:

  • 1,15 g bulgur pšenice
  • 1 veći luk očistiti i narezati na četvrtine
  • 1 češanj češnjaka očistiti
  • 15 g svježeg korijandra ili peršina
  • po jedna žličica komina
  • i mljevenog korijandra
  • ½ polovina čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 225 g kuhanog slanutka, isprati ocijediti
  • 1 jaje, umutiti
  • 60 g mrvica bijelog kruha
  • 675 g svježeg špinata, očistiti i oprati
  • 1 luk, očistiti i nasjeckati
  • 425 ml jogurta
  • 2 žlice brašna
  • 60 g očišćenih neslanih pistacija
  • 2 žlice svježeg kosanog korijandra ili peršina za ukras

PRIPREMA:
Bulgur pšenicu stavite u posudu i zalijte hladnom vodom i poklopite. Neka se namače 20 minuta, potom dobro ocijedite, vratite u istu posudu te odložite na stranu. Za to vrijeme izmiksajte četvrtine luka, češnjak, svježi korijandar ili peršin, kumin te mljeveni korijandar. Kada je sve fino usitnjeno, dodajte prašak za pecivo, polovicu soli, kajensku papriku i slanutak te miksajte sve dok ne dobijete kremastu masu. Spojite sve jajetom, krušnim mrvicama, te ocijeđenom bulgur pšenicom. Masu podijelite na osam podjednakih dijelova te ih vlažnim rukama oblikujte u pogačice. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Blanširajte špinat, te ga krupno nasjeckajte. U velikoj tavi zagrijte 2 žlice ulja, te lagano pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte špinat i ostatak soli te kuhajte 2 minute na jakoj vatri. Miješajte kako se špinat ne bi zalijepio sve dok ne postane suh. Umutite jogurt i brašno pa umiješajte u špinat. Sve izlijte u plitku, malo namašćenu vatrostalnu posudu. Tavu obrišite papirnatim ubrusom, te zagrijte ostatak ulja. Lagano pržite pogačice po 1-2 minute sa svake strane dok lagano ne posmeđe. Složite ih na špinat. Pecite u sredini pećnice 15 do 20 minuta sve dok se središte špinata lagano ne ulegne. Pospijte sjeckanim pistacijama te kosanim korijandrom ili peršinom. Poslužite.

 

Nedjelja: Govedina s kuminom, kupusom i krumpirom

SASTOJCI:

  1. 3 žlice maslinovog ulja
  2. 450 g odreska od goveđeg buta, narezati na tanke trakice, a prethodno odstraniti masnoću
  3. 1 veći luk očistiti i tanko nakosati
  4. 1 češanj češnjaka, očistiti i tanko nakosati
  5. 1 čajna žličica kukuruznog brašna
  6. 2 žlice vode
  7. 175 ml goveđeg temeljca
  8. 1 čajna žlica mljevenog kumina
  9. ¾ čajne žlice suhe majčine dušice
  10. ½ čajne žlice soli
  11. svježe mljeveni crni papar
  12. 450 g zelenog kupusa, oprati i sitno narezati
  13. 675 g krumpira, oguliti, oprati i narezati na kockice
  14. listić svježe majčine dušice i crvena paprika narezana na trakice za ukras

PRIPREMA:
U posudu za mikrovalnu pećnicu ulijte 1 žlicu ulja te dodajte goveđe meso. Poklopite i kuhajte najjačom snagom 4 minute. Nakon 2 minute pečenja promiješajte. Perforiranom žlicom izvadite meso i odložite na tanjur. U posudu dolijte ostatak ulja, luk, češnjak, poklopite i kuhajte najjačom snagom 4 minute. Izmiješajte kukuruzno brašno i vodu u glatki smjesu, te dodajte luku. Dolijte temeljac, kumin, suhu majčinu dušicu, sol, papar, kupus i krumpir te kuhajte najjačom snagom 15 minuta. Promiješajte svih 5 minuta. Povrću dodajte meso, poklopite i zagrijavajte najjačom snagom 2 minute. Sve pretresite u zagrijanu posudu za posluživanje, ukrasite listićima svježe majčine dušice i crvenom paprikom te poslužite.

 

Za desert vam preporučamo: zagorske štrukle
(za recept pitajte baku, mamu ili susjedu ili “guglajte”)

 

Ponedjeljak: Varivo od leće i mrkve s jogurtom

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 veća luka, očistiti i iskosati
  • 3 češnja češnjaka, očistiti i iskosati
  • 225 g zelene leće, očistiti i isprati
  • 1,15 g bijele riže dugog zrna
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 400 g sjeckanih pelata
  • 3 žlice svježeg kosanog peršina
  • 3 češnja češnjaka očistiti i iskosati
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ čajne žličice cimeta
  • ½ čajne žličice mljevenog klinčića
  • ¼ čajne žličice kajenske paprike
  • 4 veće mrkve, očistiti i nasjeckati
  • 2 peteljke celera, očistiti i nasjeckati
  • 150 ml jogurta ili kiselog vrhnja
  • kajenska paprika za ukras

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u velikoj vatrostalnoj posudi te pirjajte luk uz povremeno miješanje sve dok lagano ne posmeđi. Polovicu luka izvadite na tanjur i stavite sa strane. Luku dodajte leću i rižu pa pirjajte uz neprestano miješanje 1 minutu. Umiješajte povrće, temeljac, cimet, sjeckane pelate, peršin, češnjak, sol, klinčiće i kajensku papriku te lagano krčkajte bez poklopca 20 minuta. Dodajte mrkvu i celer te kuhajte još 20 minuta sve dok riža i mrkva ne postanu meke. Izdvojeni luk stavite na rižu i leću te na vrh izgrabite žlicu jogurta ili kiselog vrhnja. Posipajte s malo kajenske paprike i poslužite.

 

Utorak: Penne s krupnim mesom i umakom

SASTOJCI:

  1. 1 žlica maslinovog ulja
  2. 1 veći luk, očistiti i iskosati
  3. 2 mrkve, očistiti, oprati i narezati na deblje po dužini
  4. 450 g nemasne mljevene govedine
  5. 1,15 g milanske salame ili paprene kobasice narezati na kockice
  6. 400 g pelata
  7. 2 žlice pirea od rajčice
  8. 2 čajne žličice soli
  9. svježe mljeveni papar
  10. 340 g tjestenine penne
  11. 3 žlice svježeg kosanog peršina
  12. 60 g ribanog parmezana
  13. listić peršina za ukras

PRIPREMA:
U velikoj posudi zagrijte ulje te pirjajte luk i mrkvu da omekšaju. Umiješajte govedinu, te prijajte 2 do 3 minute dok meso ne promijeni boju. Govedini dodajte salamu ili kobasicu, pelate, pasiranu rajčicu, soli te nešto papra. Kad proključa, poklopite i krčkajte 20 minuta. Povremeno promiješajte. Za to vrijeme, skuhajte tjesteninu, ocijedite, vratite u posudu i držite na toplom. Umaku dodajte sjeckani peršin pa kuhajte još 5 minuta. Mesni umak pomiješajte s tjesteninom, te lagano zagrijte 1 do 2 minute. Pretresite na zagrijan pladanj, posipajte parmezanom, ukrasite listićima peršina i poslužite.

 

Srijeda: Pitta s tunjevinom i sirom

SASTOJCI:

  • 200 g tunjevine u ulju iz limenke, ocijediti, sačuvati ulje i nasjeckati
  • 8 patuljastih rajčica narezati na četvrtine
  • 175 g feta sira, isprati i narezati na kockice
  • 12 crnih maslina bez koštica
  • 4 integralna pitta kruščića
  • 4 zelena lista salate, oprati i nasjeckati
  • iscijeđen sok ½ limuna
  • 1 žlica svježe kosane metvice
  • svježe mljeveni crni papar

PRIPREMA:
U posudi zajedno pomiješati tunjevinu, rajčicu, feta sir i masline. Kruščiće poškropite s malo vode te zagrijte na vrućem grilu 1 minutu da se obje strane ne napuhnu. Razrežite ih samo s jedne strane te ih ravnomjerno napunite listovima salate i nadjevom od tunjevine. Sačuvano ulje ulijte u posudicu te umutite s limunovim sokom, metvicom i paprom kako biste napravili preljev. Nadjev u kruščićima poškropite preljevom te poslužite sa zelenom salatom.

 

Četvrtak: Salata s tunjevinom i rezancima

SASTOJCI:

  1. 225 g tagliatella
  2. 85 ml maslinovog ulja
  3. 2 žlice crvene kvasine
  4. 1,172 žlica žlice dijonskog senfa
  5. 1,1/2 žlica kapara
  6. 1,1/2 žlica šećera u prahu
  7. ½ čajne žličice soli
  8. svježe mljeveni crni papar
  9. 200 g tunjevine iz limenke, ocijediti i usitniti
  10. 225 g dugih mahuna
  11. 2 velike rajčice narezati
  12. 85 g crnih maslina bez koštica, prepoloviti
  13. 4 žlice laganog jogurta
  14. 2 žlice majoneze

PRIPREMA:
Skuhajte tjesteninu, ocijedite u cjedilu, te isperite pod mlazom hladne vode. Dobro ocijedite i ostavite da se hladi. U manjoj posudi umutite umak od ulja, octa, polovice količine senfa, 1 žlice kapara, šećera, soli i papra. Jednu trećinu umaka ulijte u veliku posudu te dodajte ohlađenu tjesteninu i izmiješajte. Polovicu tjestenine stavite na dno velike salatne posude, na nju stavite polovicu mljevene tunjevine te u slojevima složite polovicu mahuna (blanširanih), polovicu rajčica i trećinu maslina. Prelijte polovicom umaka i ponovite slojeve, zalivši sve na kraju ostatkom umaka. Zajedno pomiješajte jogurt, majonezu i ostatak senfa, te prelijte salatu. Pospite ostatkom kapara i maslina te poslužite s toplom ciabattom ili nekom drugom vrstom talijanskog kruha.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s