Jela iz cijelog svijeta III.

Još se malo, samo ovaj tjedan družimo sa jelima iz cijeloga svijeta. Već od idućeg tjedna, pred blagdan Božić, vraćamo se tradicionalnoj kuhinji. Stoga, dok možete guštajte u okusima i mirisima jela iz cijeloga svijeta…

 

Jelovnik od petka 12.12. do četvrtka 18.12.

Petak: Pečeni savitci od sleđa

SASTOJCI:

  1. 675 g krumpira, očistiti i izrezati na tanke ploške
  2. 1 crveni luk, očistiti i tanko narezati
  3. ¼ čajne žličice soli
  4. svježe mljeveni crni papar
  5. 425 ml mlijeka
  6. 30 g maslaca
  7. 2 mlada luka, očistiti i sitno nakosati
  8. 60 grama svježih mrvica, bijelog ili crnog kruha
  9. tanka ribana korica i sok od ½ limuna
  10. 1 žlica svježe kosanog peršina
  11. 1 čajna žlica suhog kopra
  12. 4 sleđa, svaki od 175 g, očistiti, odstraniti utrobu, glave i kosti
  13. grančice svježeg kopra za ukras

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite veliku, plitku vatrostalnu posudu, te na dno složite ploškice krumpira i crvenog luka. U mlijeko umiješajte sol i mljevenog papra te zalijte krumpir. Posudu dobro pokrijte folijom, pa pecite u sredini pećnice 30 minuta sve dok krumpir ne bude gotovo pečen. U međuvremenu, u posudi rastopite maslac i 1 minutu pirjajte mladi luk. Sklonite posudu s vatre, umiješajte krušne mrvice, limunovu koricu i limunov sok, peršin, suhi kopar, te nešto papra. Sleđeve položite na radnu plohu kožom prema dolje. Svaku ribu premažite nadjevom pa savijte prema repu. Pričvrstite tako da repnu koščicu zabote u tijelo ribe. Izvadite krumpir iz pećnice te na njega složite ribu. Pecite pokriveno folijom 20 minuta, potom otkrijte i pecite još 10 minuta dok jelo ne dobije smećkastu boju. Ukrasite svježim koprom te uz ovo jelo poslužite crni slatki kruh ili raženi kruh.

 

Subota: Riža i grah s talijanskim sirom

SASTOJCI:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 veći luk, očistiti i iskosati
  • 2 češnja češnjaka, očistiti i iskosati
  • 225 g bijele riže dugog zrna
  • 340 g mladih zelenih mahuna (može i smrznute)
  • izrezati na kraće komadiće
  • 570 ml povrtnog temeljca
  • 175 g gorgonzole, krupno izmrviti
  • 115 g vrhnja za kuhanje
  • 225 g kuhanog sitnog graha, isprati i ocijediti
  • ½ čajne žličice soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice kosanog peršina
  • 1 žlica svježeg kosanog bosiljka

PRIPREMA:
U velikoj vatrostalnoj ili teškoj metalnoj posudi zagrijte ulje, te pirjajte luk dok ne omekša. Umiješajte češnjak, rižu i mahune, pa pirjajte uz neprestano miješanje 1 minutu. Ulijte temeljac te zakuhajte, poklopite pa lagano krčkajte 20 minuta. U rižu umiješajte gorgonzolu, vrhnje, grah, sol te nešto papra. Kuhajte 5 minuta da se grah dobro zagrije, riža bude kuhana, a sva tekućina bude ukuhana. Dodajte peršin i bosiljak te poslužite.

 

Nedjelja: Rižoto s piletinom i gljivama

SASTOJCI:

  1. 1 luk očistiti i tanko nakosati
  2. 1 crvena paprika, odstraniti sjemenke i sitno narezati
  3. 30 g maslaca
  4. 225 g riže Arborio za rižoto
  5. 425 g kokošje juhe iz limenke
  6. 115 ml suhog bijelog vina
  7. 3 šafranova tučka ili ¼ žličice kurkume
  8. 275 g kuhane piletine, narezati na trakice
  9. 60 g zamrznutog graška
  10. 45 g ribanog parmezana
  11. ½ čajne žličice soli
  12. svježe mljeveni crni papar
  13. kriškice limuna ili svježe kosani vlasac za ukras

PRIPREMA:
U posudu za mikrovalnu pećnicu stavite luk, papar i maslac, poklopite i kuhajte najjačom snagom 5 minuta, sve dok povrće ne omekša. Promiješajte nakon 2,1/2 minute. Umiješajte rižu, poklopite i kuhajte najjačom snagom 2 minute. Dodajte kokošju juhu, vino, gljive i šafran ili kurkumu. Promiješajte, poklopite i kuhajte najjačom snagom 6 minuta, dok jelo ne proključa. Dobro promiješajte, poklopite i kuhajte 7 minuta srednjom snagom, sve dok riža ne upije gotovo svu tekućinu. Nakon 4 minute kuhanja promiješajte. Dodajte piletinu i grašak, poklopite i kuhajte srednjom snagom 3 minute. Ostavite neka jelo stoji 5 minuta. Dodajte parmezan te začinite solju i paprom. Ukrasite kriškama limuna i kosanim vlascem, te poslužite.

 

Desert: palačinke sa čokoladom i šlagom

 

Ponedjeljak: Pikantna pita s govedinom i špagetima

SASTOJCI:

  • 225 g špageta
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 manje tikvice, očistiti, prepoloviti po dužini i tanko narezati
  • 2 mrkve, očistiti i krupno naribati
  • 550 g nemasne mljevene govedine
  • 4-6 komada mladog luka
  • očistiti i iskosati
  • 2 žlice čili umaka
  • 3 žlice suhog šerija
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 3 češnja češnjaka, očistiti i iskosati
  • 1 čajna žličica ribanog đumbira
  • blanširane ploškice mrkve i tikvica, te kosani mladi luk za ukras

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Skuhajte špagete i ocijedite ih. Za to vrijeme zagrijte ulje u velikoj tavi te 4 do 5 minuta pirjajte tikvice dok ne omekšaju. Sklonite tavu s vatre pa pažljivo umiješajte ribanu mrkvu i špagete. Masu istresite u lagano namašćen, plitak, okrugli kalup za pitu te ravnomjerno rasporedite kako bi se oblikovala podloga za pitu. U velikoj posudi zajedno pomiješajte govedinu, mladi luk, čili umak, šeri, sojin umak, kukuruzno brašno, češnjak i đumbir. Pažljivo stavite nadjev u podlogu od špageta i tikvica te žlicom lagano utisnite. Pitu prekrijte folijom i stavite u sredinu pećnice. Pecite 20 minuta, a nakon toga uklonite foliju te pecite još 5 minuta dok pita lagano ne posmeđi. Ukrasite ploškicama mrkve i tikvica te mladim lukom pa poslužite sa zelenom salatom.

 

Utorak: Orijentalni omlet

SASTOJCI:

  1. 3 žlice sojinog maka
  2. 1 žlica suhog šerija ili rižinog vina
  3. 2 žlice sezamovog ulja
  4. 225 g čvrstog tofua, nasjeckati na kockice
  5. 30 g gljiva ši take, namočiti u 200 ml kipuće vode
  6. 1 žlica kukuruznog brašna
  7. 2 žlice biljnog ulja
  8. 1 crvena paprika
  9. 2 mlada luka, očistiti i tanko narezati po dužini
  10. 225 g kuhane bijele riže
  11. 85 g zamrznutog graška
  12. 85 g grahovih klica, oprati i ocijediti
  13. 4 jaja
  14. 3 žlice vode

PRIPREMA:
Pomiješajte sojin umak i šeri sa sezamovim uljem pa u dobivenu smjesu uvaljajte tofu. Ostavite tofu da se marinira 20 minuta. Povremeno promiješajte. Tekućinu u kojoj su se gljive namakale ocijedite u mjernu posudicu. Dolijte toliko marinade da dobijete 225 ml pa pomiješajte s kukuruznim brašnom. Smjesu izlijte u veliku tavu i kuhajte 2 do 3 minute na laganoj vatri. Miješajte dok se umak ne zgusne i ne postane bistar. Umak izlijte u posudicu i držite na toplom. Gljive izrežite, a tavu obrišite papirnim ubrusom. U tavi 1 minutu zagrijavajte biljno ulje. Pirjajte papriku 2 minute, a potom dodajte mladi luk te pirjajte još 2 minute. Umiješajte rižu, gljive i grašak te dodajte tofu i grahove klice. U posudi pjenasto umutite jaja i vodu te prelijte preko povrća. Pecite 5 minuta na laganoj vatri. Zadignite rubove omleta te nagnite tavu kako bi se još sirova jaja ispekla. Poslužite s ljutim umakom, integralnim kruhom te miješanom zelenom salatom.

 

Srijeda: Musaka s brokulom i sirom

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk očistiti i iskosati
  • 225 g gljiva, očistiti i sitno narezati
  • 450 g brokule, iskidati na cvjetiće
  • ¼ čajne žličice soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 8 krišaka integralnog kruha, obrezati koru, kriške prepoloviti
  • 225 g ribanog sira (tvrdog)
  • 3 jaja
  • 285 ml poluobranog mlijeka
  • 2 ploškice rajčice

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U velikoj tavi zagrijte ulje te pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte gljive pa pirjajte 2 minute, potom umiješajte brokulu. Sol te nešto papra. Poklopite i krčkajte 5 minuta. Maslacem lagano namažite veliku posudu za pečenje te u nju složite polovicu količine kruha. Na kruh izgrabite polovicu smjese s brokulama te posipajte polovicom količine sira. Umutite jaja i mlijeko te polovicom zalijte složeno povrće i kruh. Ponovno stavite sloj kruha, brokula, sira i jaja te završite ploškicama rajčice. Posudu prekrijte folijom i pecite u pećnici 20 minuta. Skinite foliju pa pecite 15 minuta ili dok jelo ne postane smeđasto. Poslužite iz posude u kojoj se jelo peklo te uz njega miješanu zelenu salatu.

 

Četvrtak: Tanki špageti u umaku od bundeve

SASTOJCI:

  1. 30 g maslaca
  2. 1 veći luk očistiti i sitno iskosati
  3. 1,50 ml povrtnog temeljca
  4. 900 g bundeve, oguliti, odstraniti sjemenke i sitno narezati
  5. 340 g tankih špageta
  6. ¼ žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
  7. 2 žlice svježeg peršina
  8. 150 ml vrhnja za kuhanje
  9. 115 g ribanog sira pecorino
  10. svježe mljeveni crni papar
  11. 30 g ribanog parmezana
  12. svježe kosani peršin za ukras

PRIPREMA:
U posudi rastopite maslac te lagano pirjajte luk dok ne omekša. Zalijte luk temeljcem te dodajte narezanu bundevu. Poklopite i kuhajte 25 minuta sve dok bundeva ne omekša. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu i dobro ju ocijedite. Umiješajte muškatni oraščić, peršin, vrhnje, sir i papar te zagrijavajte sve zajedno 2 minute. Pažljivo umiješajte tjesteninu, pa istresite jelo u zagrijanu posudu. Posipajte parmezanom i peršinom te poslužite.

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s