Već je vrijeme da vam predstavimo kuhinju iz cijelog svijeta. Kako se kuha i što se sve spravlja u svim zakutcima svijeta i kako se to ljudi nose sa recesijom na svojem stolu i u svojem novčaniku? Kako unatoč činjenici da su im novčanici svima na kugli zemaljskoj sve “tanji i tanji” ipak uspiju pripremiti zdrav i ukusan obrok. Pa, pridružite se i vi receptima iz kuharice Jela iz cijelog svijeta u izdanju Mozaika. Postanite i vi, barem na “pjatu” stanovnikom svijeta, kad već moramo biti odijeljeni svi jedni od drugih nekakvim granicama…
JELOVNIK OD PETKA 21.11. DO ČETVRTKA 27.11.
Petak: Juha od slanutka i špinata s tjesteninom
(recept iz Italije)
SASTOJCI:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk očistiti i na sitno iskosati
- 1 češanj češnjaka očistiti i nasjeckati
- 1 žličica suhog mažurana
- ½ žličice ružmarina (suhog)
- 550 g svježeg špinata, očistiti, oprati ili 250 g smrznutog špinata
- 225 g kuhanog slanutka isprati i ocijediti
- 1,4 l goveđeg temeljca
- 115 g tjestenine
- ½ čajne žličice soli
- svježe mljeveni crni papar
- 60 g ribanog parmezana
- 1 žlica djevičanskog maslinovog ulja
PRIPREMA:
U velikoj posudi zagrijte ulje te na laganoj vatri pirjajte luk 10 minuta. Umiješajte češnjak, mažuran i ružmarin. Pirjajte još 2 minute. Dodajte špinat, poklopite i ostavite neka se krčka 5 minuta. Ulijte temeljac i slanutak, pustite neka proključa. Umiješajte tjesteninu, smanjite vatru te kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta dok se tjestenina ne skuha. Začinite solju i paprom te juhu izvadite u zagrijane tanjure. Pospite parmezanom, po želji, polijte maslinovim uljem i poslužite s talijanskim hrskavim kruhom.
Subota: Grahova juha s tjesteninom
(talijanski recept)
SASTOJCI:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk očistiti i sitno isjeckati
- 1 list celera, očistiti i nasjeckati
- 28,5 ml pasirane rajčice ili sjeckanih pelata
- 1 režanj češnjaka, očistiti i nasjeckati
- 3 žlice svježeg kosanog peršina
- 1 žlica suhog ružmarina
- 340 g kuhanog sitnog bijelog graha
- 850 ml goveđeg ili kokošjeg temeljca
- 115 g sitnim makarona
- 60 g ribanog parmezana
- ½ žličice soli
- svježe mljeveni crni papar
PRIPREMA:
U velikoj posudi zagrijte ulje te na laganoj vatri popržite luk i celer. Povremeno promiješajte, sve dok povrće ne omekša. Umiješajte pasiranu rajčicu ili pelate, češnjak, 2 žlice peršina, te ružmarin. Poklopite i kuhajte 5 minuta. Dodajte grah i temeljac te ostavite neka lagano zakuha. Umiješajte makarone i kuhajte uz često miješanje još 10 minuta dok se tjestenina ne skuha. Izdvojite 2 žlice parmezana, a ostatak umiješajte u juhu. Posolite i popaprite. Juhu razdijelite u zagrijane tanjure, ukrasite ostatkom peršina i parmezana. Poslužite s crnim kruhom.
Nedjelja: Pečenje s voćem
(ne znamo porijeklo recepta)
SASTOJCI:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1,4 kg srednjeg dijela goveđeg buta
- 1 veći luk, očistiti i nasjeckati
- 225 ml goveđeg temeljca
- ½ čajne žličice cimeta
- 1 lovorov list
- 2 tanka komadića narančine korice
- 900 g slatkog krumpira oguliti i nasjeckati na kockice
- 115 g suhih šljiva i marelica bez koštica
- 60 g krupnih grožđica
- ½ čajne žličice soli
- svježe mljeveni crni papar
- listovi svježeg lovora za ukras
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U većoj vatrostalnoj zdjeli zagrijte ulje. Pržite meso sa svih strana 10 minuta. Meso izvadite i odložite na tanjur. U posudi ostavite samo 2 žlice masnoće te na njoj popržite luk 5 minuta na umjerenoj vatri. Ulijte temeljac te dobro promiješajte. Meso vratite u posudu, dodajte cimet, lovor i narančinu koricu. Neka lagano zakuha, poklopite te stavite u sredinu pećnice. Neka se peče 1, ½ sata. Meso okrenite svakih ½ sata. Dodajte slatki krumpir, suhe šljive, marelice i grožđice, posolite i popaprite. Poklopite i pecite joj 45 minuta da krumpir i meso omekšaju. Izvadite lovor te žlicom odstranite višak masnoće oko mesa. Meso narežite, poslužite izravno u vatrostalnoj zdjeli ili aranžirajte tako da meso bude okruženo krumpirom i voćem. Meso polijte sokom u kojem se peklo te ukrasite listovima lovora.
Desert: Kremšnite
(recept uzmite od mame ili bake)
Ponedjeljak: Salata s brokulom i sirom
(talijanski recept)
SASTOJCI:
- 250 g tjestenine
- 349 g sitnih cvjetića brokule
- 3 mlada luka, očistiti i narezati na komadiće
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 crvena paprika, odstraniti koštice i narezati na kockice
- 60 g sjeckanih oraha
- 1 čajna žličica suhog bosiljka
- 1 čajna žličica šećera u prahu
- ¼ žličice soli
- svježe mljeveni crni papar
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice limunovog soka
- 225 g tvrdog sira, krupno naribati
- listići svježeg bosiljka za ukras
PRIPREMA:
Skuhajte tjesteninu, a posljednje 2-3 minute kuhanja dodajte cvjetiće brokule. Kad tjestenina i brokula omekšaju, dodajte im mladi luk, odmah sklonite s vatre i ocijedite. Za to vrijeme zagrijte 1 žlicu ulja u tavi te 2-3 minute pržite papriku i orahe. Sklonite s vatre pa umiješajte ostatak ulja, suhi bosiljak, šećer, sol, papar, ocat i limunov sok te odložite. Tjesteninu i povrće pretresite u veliku posudu za salatu pa dodajte papriku s orasima i sav sir osim 1 žlice. Dobro izmiješajte, pospite ostatkom sira i ukrasite listićima bosiljka. Salatu poslužite toplu s ciabattom ili nekom drugom vrstom talijanskog kruha.
Utorak: Krušni varenac s dimljenim sirom i lukom
(porijeklo recepta nepoznato)
SASTOJCI:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 450 g luka očistiti i iskosati
- 4 velike kriške integralnog kruha, odstraniti koricu i narezati na kolutiće
- 4 jaja
- 425 ml mlijeka
- svježe mljeveni crni papar
- 1 žlica dijonskog senfa
- 115 g krupno ribanog tvrdog sira
- 115 g dimljenog sira, narezati na kockice
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj tavi zagrijte ulje te pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte kruh te dobro protresite kako bi se kruh i luk izmiješali. U velikoj posudi umutite jaja s mlijekom pa dodajte papar i senf. Izdvojite 2 žlice dimljenog sira, a ostatak zajedno s dimljenim sirom pomiješajte s jajima. Pažljivo umiješajte kruh i luk. Masu izlijte u blago nauljenu plitku vatrostalnu posudu te posipajte sačuvanim sirom. Pecite na najgornjem dijelu pećnice 45 minuta sve dok se varenac ne digne, a sredina ne bude pečena. Odmah poslužite vrući, zlatnosmeđi varenac.
Srijeda: Makaroni sa sirom
(talijanski recept)
SASTOJCI:
- 275 g makarona
- 60g maslaca
- 60 g brašna
- 570 ml mlijeka
- 285 ml vrhnja za kuhanje
- ¼ čajne žličice soli
- svježe mljeveni crni papar
- 1/8 žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
- 1 žlica senfa krupnog zrna
- 275 g ribanog tvrđeg sira
- 3 rajčice, narezati na ploške
- listići svježeg peršina za ukras
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a makarone skuhajte. Za to vrijeme u velikoj posudi rastopite maslac te umiješajte brašno. Pržite 1 minutu na umjerenoj vatri te postupno dolijevajte mlijeko, dodajte vrhnje, sol, nešto papra te muškatni oraščić. Miješajte dok se umak ne zgusne, a potom smanjite vatru i krčkajte 2 minute uz neprestano miješanje. Sklonite posudu s vatre, pa umiješajte senf i tri četvrtine količine sira te miješajte dok se sir ne rastopi. Dobro ocijedite makarone te ih umiješajte u umak od sira. Stavite sve u plitku vatrostalnu posudu i posipajte ostatkom sira. Na jelo složite ploškice rajčice te pecite 25 minuta u sredinu pećnice dok ne postane zlatnosmeđe. Ukrasite listićima peršina i poslužite sa zelenom salatom i toplim integralnim kruhom.
Četvrtak: Talijanski omlet s krumpirom
(talijanski recept)
SASTOJCI:
- 1 luk očistiti i nasjeckati
- 1 manja crvena paprika, nasjeckati je
- 2 žlice maslinovog ulja
- 340 g krumpira, oguliti i naribati
- 150 g tikvica, očistiti i naribati
- 60 g zamrznutog slatkog kukuruza
- 6 jaja
PRIPREMA:
U plitkoj okrugloj posudi za mikrovalnu pećnicu promjera 25 cm pomiješajte luk, ulje i crvenu papriku. Poklopite i kuhajte najjačom snagom 4 minute, sve dok luk ne postane proziran. Promiješajte nakon 2 minute kuhanja. Umiješajte naribani krumpir, tikvice i kukuruz, ponovno poklopite i kuhajte najjačom snagom 8 minuta sve dok povrće ne omekša. Promiješajte nakon 4 minute kuhanja. Umutite jaja uz dodatak soli, papra i polovice količine sira. Prelijte preko povrća, dobro promiješajte i kuhajte bez poklopca srednjom snagom 6 minuta. Pospijate ostatkom sira i ostavite da stoji 2 minute. Ukrasite i poslužite s toplom ciabattom ili nekom drugom vrstom talijanskog kruha. Uz jelo još poslužite zelenu salatu.
Dobar tek, uz šalicu kave!