Jela iz cijelog svijeta

Već je vrijeme da vam predstavimo kuhinju iz cijelog svijeta. Kako se kuha i što se sve spravlja u svim zakutcima svijeta i kako se to ljudi nose sa recesijom na svojem stolu i u svojem novčaniku? Kako unatoč činjenici da su im novčanici svima na kugli zemaljskoj sve “tanji i tanji” ipak uspiju pripremiti zdrav i ukusan obrok. Pa, pridružite se i vi receptima iz kuharice Jela iz cijelog svijeta u izdanju Mozaika. Postanite i vi, barem na “pjatu” stanovnikom svijeta, kad već moramo biti odijeljeni svi jedni od drugih nekakvim granicama…

 

JELOVNIK OD PETKA 21.11. DO ČETVRTKA 27.11.

 

Petak: Juha od slanutka i špinata s tjesteninom
(recept iz Italije)

SASTOJCI:

  1. 2 žlice maslinovog ulja
  2. 1 veći luk očistiti i na sitno iskosati
  3. 1 češanj češnjaka očistiti i nasjeckati
  4. 1 žličica suhog mažurana
  5. ½ žličice ružmarina (suhog)
  6. 550 g svježeg špinata, očistiti, oprati ili 250 g smrznutog špinata
  7. 225 g kuhanog slanutka isprati i ocijediti
  8. 1,4 l goveđeg temeljca
  9. 115 g tjestenine
  10. ½ čajne žličice soli
  11. svježe mljeveni crni papar
  12. 60 g ribanog parmezana
  13. 1 žlica djevičanskog maslinovog ulja

PRIPREMA:
U velikoj posudi zagrijte ulje te na laganoj vatri pirjajte luk 10 minuta. Umiješajte češnjak, mažuran i ružmarin. Pirjajte još 2 minute. Dodajte špinat, poklopite i ostavite neka se krčka 5 minuta. Ulijte temeljac i slanutak, pustite neka proključa. Umiješajte tjesteninu, smanjite vatru te kuhajte uz povremeno miješanje 10 minuta dok se tjestenina ne skuha. Začinite solju i paprom te juhu izvadite u zagrijane tanjure. Pospite parmezanom, po želji, polijte maslinovim uljem i poslužite s talijanskim hrskavim kruhom.

 

Subota: Grahova juha s tjesteninom
(talijanski recept)

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk očistiti i sitno isjeckati
  • 1 list celera, očistiti i nasjeckati
  • 28,5 ml pasirane rajčice ili sjeckanih pelata
  • 1 režanj češnjaka, očistiti i nasjeckati
  • 3 žlice svježeg kosanog peršina
  • 1 žlica suhog ružmarina
  • 340 g kuhanog sitnog bijelog graha
  • 850 ml goveđeg ili kokošjeg temeljca
  • 115 g sitnim makarona
  • 60 g ribanog parmezana
  • ½ žličice soli
  • svježe mljeveni crni papar

PRIPREMA:
U velikoj posudi zagrijte ulje te na laganoj vatri popržite luk i celer. Povremeno promiješajte, sve dok povrće ne omekša. Umiješajte pasiranu rajčicu ili pelate, češnjak, 2 žlice peršina, te ružmarin. Poklopite i kuhajte 5 minuta. Dodajte grah i temeljac te ostavite neka lagano zakuha. Umiješajte makarone i kuhajte uz često miješanje još 10 minuta dok se tjestenina ne skuha. Izdvojite 2 žlice parmezana, a ostatak umiješajte u juhu. Posolite i popaprite. Juhu razdijelite u zagrijane tanjure, ukrasite ostatkom peršina i parmezana. Poslužite s crnim kruhom.

 

Nedjelja: Pečenje s voćem
(ne znamo porijeklo recepta)

SASTOJCI:

  1. 2 žlice maslinovog ulja
  2. 1,4 kg srednjeg dijela goveđeg buta
  3. 1 veći luk, očistiti i nasjeckati
  4. 225 ml goveđeg temeljca
  5. ½ čajne žličice cimeta
  6. 1 lovorov list
  7. 2 tanka komadića narančine korice
  8. 900 g slatkog krumpira oguliti i nasjeckati na kockice
  9. 115 g suhih šljiva i marelica bez koštica
  10. 60 g krupnih grožđica
  11. ½ čajne žličice soli
  12. svježe mljeveni crni papar
  13. listovi svježeg lovora za ukras

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U većoj vatrostalnoj zdjeli zagrijte ulje. Pržite meso sa svih strana 10 minuta. Meso izvadite i odložite na tanjur. U posudi ostavite samo 2 žlice masnoće te na njoj popržite luk 5 minuta na umjerenoj vatri. Ulijte temeljac te dobro promiješajte. Meso vratite u posudu, dodajte cimet, lovor i narančinu koricu. Neka lagano zakuha, poklopite te stavite u sredinu pećnice. Neka se peče 1, ½ sata. Meso okrenite svakih ½ sata. Dodajte slatki krumpir, suhe šljive, marelice i grožđice, posolite i popaprite. Poklopite i pecite joj 45 minuta da krumpir i meso omekšaju. Izvadite lovor te žlicom odstranite višak masnoće oko mesa. Meso narežite, poslužite izravno u vatrostalnoj zdjeli ili aranžirajte tako da meso bude okruženo krumpirom i voćem. Meso polijte sokom u kojem se peklo te ukrasite listovima lovora.

 

Desert: Kremšnite
(recept uzmite od mame ili bake)

 

Ponedjeljak: Salata s brokulom i sirom
(talijanski recept)

SASTOJCI:

  • 250 g tjestenine
  • 349 g sitnih cvjetića brokule
  • 3 mlada luka, očistiti i narezati na komadiće
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 crvena paprika, odstraniti koštice i narezati na kockice
  • 60 g sjeckanih oraha
  • 1 čajna žličica suhog bosiljka
  • 1 čajna žličica šećera u prahu
  • ¼ žličice soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice limunovog soka
  • 225 g tvrdog sira, krupno naribati
  • listići svježeg bosiljka za ukras

PRIPREMA:
Skuhajte tjesteninu, a posljednje 2-3 minute kuhanja dodajte cvjetiće brokule. Kad tjestenina i brokula omekšaju, dodajte im mladi luk, odmah sklonite s vatre i ocijedite. Za to vrijeme zagrijte 1 žlicu ulja u tavi te 2-3 minute pržite papriku i orahe. Sklonite s vatre pa umiješajte ostatak ulja, suhi bosiljak, šećer, sol, papar, ocat i limunov sok te odložite. Tjesteninu i povrće pretresite u veliku posudu za salatu pa dodajte papriku s orasima i sav sir osim 1 žlice. Dobro izmiješajte, pospite ostatkom sira i ukrasite listićima bosiljka. Salatu poslužite toplu s ciabattom ili nekom drugom vrstom talijanskog kruha.

 

Utorak: Krušni varenac s dimljenim sirom i lukom
(porijeklo recepta nepoznato)

SASTOJCI:

  1. 2 žlice maslinovog ulja
  2. 450 g luka očistiti i iskosati
  3. 4 velike kriške integralnog kruha, odstraniti koricu i narezati na kolutiće
  4. 4 jaja
  5. 425 ml mlijeka
  6. svježe mljeveni crni papar
  7. 1 žlica dijonskog senfa
  8. 115 g krupno ribanog tvrdog sira
  9. 115 g dimljenog sira, narezati na kockice

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj tavi zagrijte ulje te pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte kruh te dobro protresite kako bi se kruh i luk izmiješali. U velikoj posudi umutite jaja s mlijekom pa dodajte papar i senf. Izdvojite 2 žlice dimljenog sira, a ostatak zajedno s dimljenim sirom pomiješajte s jajima. Pažljivo umiješajte kruh i luk. Masu izlijte u blago nauljenu plitku vatrostalnu posudu te posipajte sačuvanim sirom. Pecite na najgornjem dijelu pećnice 45 minuta sve dok se varenac ne digne, a sredina ne bude pečena. Odmah poslužite vrući, zlatnosmeđi varenac.

 

Srijeda: Makaroni sa sirom
(talijanski recept)

SASTOJCI:

  • 275 g makarona
  • 60g maslaca
  • 60 g brašna
  • 570 ml mlijeka
  • 285 ml vrhnja za kuhanje
  • ¼ čajne žličice soli
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1/8 žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
  • 1 žlica senfa krupnog zrna
  • 275 g ribanog tvrđeg sira
  • 3 rajčice, narezati na ploške
  • listići svježeg peršina za ukras

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a makarone skuhajte. Za to vrijeme u velikoj posudi rastopite maslac te umiješajte brašno. Pržite 1 minutu na umjerenoj vatri te postupno dolijevajte mlijeko, dodajte vrhnje, sol, nešto papra te muškatni oraščić. Miješajte dok se umak ne zgusne, a potom smanjite vatru i krčkajte 2 minute uz neprestano miješanje. Sklonite posudu s vatre, pa umiješajte senf i tri četvrtine količine sira te miješajte dok se sir ne rastopi. Dobro ocijedite makarone te ih umiješajte u umak od sira. Stavite sve u plitku vatrostalnu posudu i posipajte ostatkom sira. Na jelo složite ploškice rajčice te pecite 25 minuta u sredinu pećnice dok ne postane zlatnosmeđe. Ukrasite listićima peršina i poslužite sa zelenom salatom i toplim integralnim kruhom.

 

Četvrtak: Talijanski omlet s krumpirom
(talijanski recept)

SASTOJCI:

  1. 1 luk očistiti i nasjeckati
  2. 1 manja crvena paprika, nasjeckati je
  3. 2 žlice maslinovog ulja
  4. 340 g krumpira, oguliti i naribati
  5. 150 g tikvica, očistiti i naribati
  6. 60 g zamrznutog slatkog kukuruza
  7. 6 jaja

PRIPREMA:
U plitkoj okrugloj posudi za mikrovalnu pećnicu promjera 25 cm pomiješajte luk, ulje i crvenu papriku. Poklopite i kuhajte najjačom snagom 4 minute, sve dok luk ne postane proziran. Promiješajte nakon 2 minute kuhanja. Umiješajte naribani krumpir, tikvice i kukuruz, ponovno poklopite i kuhajte najjačom snagom 8 minuta sve dok povrće ne omekša. Promiješajte nakon 4 minute kuhanja. Umutite jaja uz dodatak soli, papra i polovice količine sira. Prelijte preko povrća, dobro promiješajte i kuhajte bez poklopca srednjom snagom 6 minuta. Pospijate ostatkom sira i ostavite da stoji 2 minute. Ukrasite i poslužite s toplom ciabattom ili nekom drugom vrstom talijanskog kruha. Uz jelo još poslužite zelenu salatu.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s