Jela naših baka

Za prvi tjedan u novoj godini pripremili smo vam starinske recepte naših baka. Neke od njih ste već imali priliku sresti na našim stranicama. Nekima ćete možda ponovno otkrivati novi okus i nekako će drugačije ispasti. Sve u svemu, kad se sve zbroji i oduzme ipak ćete moći uživati u starim-novim receptima naših baka. U slast.

 

 

Jelovnik od petka 03.01. do četvrtka 10.01.

 

Petak: Srdele sa blitvom i kuhanim krumpirom

(Recept za ovo provjereno “težačko jelo”, a ipak za sladokusce, imali smo priliku u nekoliko navrata ponuditi vam na našem jelovniku starinske kuharice. Pa vi zavirite u našu arhivu. Ili kod susjede, mame ili bake po savjet.)

 

 

Subota: Kajgana sa zelenom salatom i kukuruznim kruhom

(Za ovo jelo vrijedi isto pravilo kao i za prethodno)

 

 

Nedjelja: Novogodišnja sarma sa svježe pripremljenim pire krumpirom

(Ako je ostalo sarme od Novogodišnje noći, tada je najbolje izvaditi je iz hladnjaka i dobro podgrijati da provrije. Uz to napraviti svježi pire krumpir. A za desert opet kolači koji su ostali od prvog dana nove godine.)

 

 

Ponedjeljak: Krpice sa zeljem

(I za ovo jelo ponudili smo vam u nekoliko navrata originalan recept pokojne gđe. Anke Kišiček iz Varaždina, bake urednice portala ZMUSK. To su krpice sa zeljem za “prste polizati”. Nemojte zaboraviti polako pirjati zelje bez dodavanja vode, na kraju u zelje dodati šećer, pustiti da se sve prožme i karamelizira, te dodati kuhane i ocijeđene krpice i sve dobro popapriti i promiješati.)

 

 

Utorak, Sveta tri kralja i pravoslavni Badnjak:

Ako ste kršćani od “gregorijanskog kalendara” tada slavite Bogojavljenje ili Sveta tri kralja. Obično je ručak svečaniji i bogatiji.

Svinjsko pečenje sa domaćim širokim rezancima i zelena salata, te prije toga goveđa juha i za desert koji domaći kolač poput osvježavajuće pite od jabuka ili pite od sira. (Recepte možete naći u našoj arhivi.)

Ako ste pravoslavne vjeroispovijesti tada slavite Badnjak kao što su činili vaši preci i kako su se običaji blagovanja izmiješali u suživotu sa ostalim stanovništvom u zajedničkoj nam domovini.

 

 

Srijeda, Pravoslavni Božić:
svinjsko pečenje, odojak, francuska salata, pogača, sarma…

Za Zapadno-europske kršćane je najbolje proslaviti pravoslavni Božić sa kojim svojim susjedom ili prijateljem uz bogat stol, a ako nemate nikog od poznatih među “braćom pravoslavne vjeroispovijesti” u tom slučaju u srijedu će se na stolu naći sve ono što je ostalo, uredno pohranjeno u hladnjaku od blagdana Sveta tri kralja.

 

Četvrtak: Plućica na kiselo

(Recept smo vam za ovo okrepljujuće jelo nakon masnih, blagdanskih đakonija ponudili u prethodnim izdanjima naše starinske kuharice. Pa vi prionite k “plućicima na kiselo”…)

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s