Joga kuharica 2

Nadamo se da se niste zasitili vegetarijanske kuhinje neobičnih okusa i mirisa. Čak, štoviše da vam se i svidjela. Stoga samo nastavljamo u istome tonu. A vi se “naoružajte” neobičnim začinima i krenite u neku novu kulinarsku avanturu.

 

Jelovnik od petka 27.02. do četvrtka 05.03.

 

Petak: Ječam na kreolski način

SASTOJCI:

  1. 1 žlica maslinovog ulja
  2. 2,1/2 žlice sjemenki kumina
  3. 1 velika crvena paprika, očišćena i narezana na kockice
  4. 2 stabiljke celera, narezane na kockice
  5. ¼ čajne žlice zdrobljenog suhog čilija
  6. 2 čajne žlice sušenog origana
  7. 3 rajčice narezane na kockice
  8. 300 g opranog ječma za kuhanje
  9. 900 ml vode
  10. 1 čajna žlica soli
  11. 1-2 žlice nasjeckanog svježeg korijandra

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u teškoj tavi i na jakoj vatri propirjajte sjemenke kumina nekoliko sekundi, pazeći da ne zagore. Potom dodajte papriku, celer, čili, origano i pržite, miješajući oko 2 minute. Dodajte rajčice, ječam, vodu i sol. Nakon što proključa, napola pokriveno kuhajte 35 do 40 minuta dok ječam ne omekša i upije svu tekućinu. Dodajte nasjeckani korijandar i poslužite.

 

Subota: Zlatno pečena zob

SASTOJCI:

  • 3 žlice ulja
  • 50 g nasjeckanog celera
  • 200 g zobenih pahuljica
  • 300 g naribanih tikvica
  • 50 g naribanog vegetarijanskog sira ili 3-4 žlice ljuskica jestivog kvasca
  • 15 g margarina
  • 2 žlice sojina brašna rastopljena u dvije žlice vode
  • 25 g pšeničnih klica
  • 50 g prženih sjemenki suncokreta
  • ¼ čajne žlice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 1 čajna žlica soli

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Na zagrijanom ulju pirjajte celer, na srednje jakoj vatri dok ne omekša. Umiješajte sve preostale sastojke i dobro promiješajte. Utisnite smjesu u dobro namašćen lim za pečenje kruha. Pecite u pećnici oko 30 minuta. Izvrnite iz lima prije posluživanja. Tikvice možete zamijeniti dvjema velikim naribanim mrkvama. Zamijenite sjemenke suncokreta i muškatni oraščić s pola čajne žlice miješanog začinskog bilja i pola čajne žlice sjemenki celera.

 

Nedjelja: Tofu s tjesteninom i maslinama

SASTOJCI:

  1. 450 g mekanog tofua
  2. 2 žlice maslinovog ulja
  3. 100 g nasjeckanog celera
  4. 200 g nasjeckanog kelja ili špinata
  5. ½ čajne žlice sušenog bosiljka, isto toliko origana i timijana
  6. lovorov list
  7. 450 g tjestenine
  8. 4 žlice laganog miso umaka
  9. 200 g nasjeckanih crnih maslina bez koštica
  10. 200 g nasjeckanih zelenih maslina bez koštica
  11. papar

PRIPREMA:
Poširajte tofu na pari 3 minute. Ocijedite i ostavite sa strane. U teškoj tavi za prženje zagrijte ulje, dodajte celer, kelj ili špinat i začinsko bilje. Pržite uz miješanje 3-4 minute, potom smanjite vatru i kuhajte još 6-7 minuta (ili dok celer ne omekša), povremeno miješajući. Izvadite lovorov list. Kuhajte tjesteninu u loncu ključale vode oko 8-10 minuta, dok ne postane al dente. Premjestite smjesu od povrća u mikser, dodajte tofu i miso, pa miješajte dok ne dobijete glatki kremasti umak. Dodajte crne i zelene masline. Ocijedite tjesteninu i odmah je ubacite u smjesu s tofuom. Začinite paprom i poslužite.

 

Ponedjeljak: Hrskavo pečeni tofu

SASTOJCI:

  • 450 g tvrdog tofua
  • 25 do 40 g maslaca ili margarina
  • 2-3 žlice tamarija
  • ljuskice prehrambenog kvasca za posipanje

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Izrežite tofu na 8-12 kriški. Rastopite maslac ili margarin u tavi, maknite s vatre i dodajte tamari. Stavite komade tofua u lim za pečenje i premažite ih smjesom tamarija i maslaca. Pospite ljuskicama kvasca i pecite u pećnici 20 minuta, ili dok tofu ne bude lagano pečen i hrskav.

 

Utorak: Njoki s umakom od špinata i bosiljka

SASTOJCI:

  1. 1 kg nasjeckanog krumpira
  2. sol
  3. 1 žlica nasjeckanog svježeg bosiljka
  4. 175 g cjelovitog pšeničnog brašna
  5. vode ili ulja za miješanje
  6. naribani vegetarijanski sir, za posluživanje
  7. lisitići bosiljka za ukrašavanje

Umak:

  1. 1,1/2 žlice maslinovog ulja
  2. 1-2 sitno nasjeckane stabiljke celera
  3. 600 g nasjeckanim rajčica
  4. 1,1/2 žlice koncentrata od rajčice
  5. 350 g sitno nasjeckanog špinata
  6. 25 g nasjeckanog svježeg ili 3 žlice sušenog bosiljka
  7. papar

PRIPREMA:
Kuhajte krumpir u slanoj vodi 15 minuta, ili dok ne omekša. Ocijedite ga i protisnite kroz sito. Umiješajte žlicu bosiljka i postupno dodajte brašno. Umijesite mekano tijesto, dodavajući malo vode ili ulja ako je smjesa prečvrsta, ili još brašna ako je premekana. Malo ohladite, potom umijesite tijesto dok ne postane glatko. Podijelite na četiri dijela, svaki dio oblikujte u valjak dužine oko 40 cm i promjera 2,5 cm. Narežite tijesto na komadiće dužine 2 cm i sa svake strane lagano pritisnite vilicom. Valjuške stavite na pobrašnjenu površinu i sušite 10 do 15 minuta. U međuvremenu načinite umak. Zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu propirjajte celer dok ne omekša. Dodajte koncentrat od rajčice i špinat. Kuhajte na srednje jakoj vatri 5-10 minuta, povremeno miješajući. Dodajte bosiljak, posolite i popaprite prema ukusu. Ostavite na toplom. Kuhajte valjuške u ključaloj vodi 2-3 minute, dok ne isplivaju na površinu. Držite ih na toplom dok svi ne budu gotovo, pa ih prelijte umakom i poslužite. Prije posluživanja, ukoliko želite, pospite jelo naribanim sirom i ukrasite listićima bosiljka.

 

Srijeda: Đuveđ

SASTOJCI:

  • 1 patlidžan narezan na velike komade
  • 2-3 tikvice, narezane na velike komade
  • djevičansko maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 2 sitno narezane stabiljke celera
  • 1 crvena paprika, očišćena i narezana na rezance
  • 1 naribana mrkva
  • 3 nasjeckane velike sočne rajčice
  • 1 žlica pirea od rajčica
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka ili
  • 1 žlica sušenog origana ili bosiljka

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite patlidžane i tikvice u lim za pečenje, namašćen maslinovim uljem. Premažite ih s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite, pa pecite u pećnici oko 20 do 30 minuta dok sve ne omekša. U međuvremenu zagrijte 1 žlicu ulja u tavi i propirjajte celer na srednje jakoj vatri (2 do 3 minute) dodajte crvenu papriku i kuhajte dok ne omekša. Dodajte naribanu mrkvu, rajčice, pire od rajčice, začinsko bilje, pa kuhajte 5 minuta. Smjesu s rajčicom dodajte zapečenom povrću. Kušajte i ako je potrebno, začinite prema ukusu.

 

Četvrtak: Kupus na indijski način

SASTOJCI:

  1. 1 krumpir, izrezan na kockice
  2. 2 žlice ulja ili pročišćenog maslaca (ili pola-pola)
  3. 1 žlica sjemenki gorušice
  4. 1,1/2 čajne žličice sjemenki kumina
  5. 1 čajna žličica mljevenog korijandra
  6. ½ čajne žličice kurkume
  7. malo mljevene paprike
  8. 1 glavica kupusa, fino narezana
  9. 1 čajna žličica soli

PRIPREMA:
Kockice krumpira kuhajte na pari 5 do 10 minuta dok ne budu napola kuhane, ostavite sa strane. Zagrijte ulje u teškoj posudi za prženje, dodajte sjemenke gorušice, pa pržite na jakoj vatri dok ne počnu pucketati. Dodajte ostale začine i pirjajte na srednje jakoj vatri 1 do 2 minute. Dodajte kupus, sve dobro promiješajte i kuhajte dok kupus ne omekša. Dodajte napola kuhane kockice krumpira, posolite i kuhajte oko 5 minuta, dok se krumpir ne skuha. Jelo treba biti pomalo suho. Poslužite odmah.

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s