Joga kuharica

Sasvim je sigurno da joga kuharica ne pripada u skupinu tzv. starinske kuhinje. Ali, kako su počeli korizmeni dani mnogi će se odreći nešto što im osobito prija kao znak solidarnosti sa onima koji nemaju niti najosnovnije, ali i iz vjerskim razloga, tako i mi pretpostavljamo da će mnogi zaobilaziti slatko i meso, te mesne proizvode. Stoga smo se odlučili u idućih nekoliko tjedana približiti vam vegetarijansku “joga kuhinju”. Nadamo se da će vam i tako pripremljen obrok prijati.

 

Jelovnik od petka 20.02. do četvrtka 26.02.

Petak: Topla zimska juha

SASTOJCI:

  1. 3 žlice ulja
  2. 4 stabiljke sitno nasjeckanog celera
  3. 4 mrkve, nasjeckane na male kocke
  4. 1 mala švedska repa, nasjeckana na kockice
  5. 2 l kipuće vode
  6. 2 lovorova lista
  7. 100 g neljuštenog ječma
  8. 1 čajna žlica mljevenog kumina
  9. 1 čajna žlica mljevenog korijandra
  10. ½ čajne žlice papra
  11. morska sol prema ukusu
  12. 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina ili korijandra

PRIPREMA:
Zagrijte ulje u velikoj tavi, dodajte celer i pirjajte 2 minute. Ubacite mrkvu i švedsku repu, kuhajte još 5 minuta. Dodajte vodu, lovorov list, ječam, kumin i korijandar. Kuhajte 30 minuta, dok povrće i ječam ne omekšaju. Odlijte pola juhe, a ostatak ulijte u mikser i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite u lonac, posolite i popaprite prema ukusu. Zagrijte još malo i poslužite ukrašeno peršinom ili korijandrom.

 

Subota: Zapečena riža

SASTOJCI:

  • 3 čajne žlice hijiki algi, namočenih 15 minuta u toliko vode da ih prekrije
  • 100 g nasjeckanih sirovih indijskih oraščića
  • 1 žlica ulja
  • 2 mrkve narezane na štapiće
  • 200 g fino narezanog kupusa
  • 100 g patlidžana narezanog na kockice
  • 250 g smeđe riže
  • 100 g crvene leće
  • 750 ml vode
  • 100 g svježeg mladog graška ili nasjeckanih zelenih mahuna
  • 1 čajna žličica soli

PRIPREMA:
Ocijedite hijiki alge. Prepržite indijske oraščiće u neumašćenoj vrućoj tavi za prženje, dok ne dobiju smeđu boju. Izvadite ih iz tave i ostavite sa strane. Zagrijte ulje u velikoj posudi i propirjajte mrkvu, kupus i patlidžane na srednje jakoj vatri 5 do 7 minuta dok povrće lagano ne omekša. Uspite rižu i pirjajte 1 minutu. Dodajte morske alge, pirjajte lagano još nekoliko trenutaka. Dodajte leću i vodu. Kad proključa, smanjite vatru, pokrijte čvrsto poklopcem i kuhajte na laganoj vatri 30-tak minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Otklopite tavu ako je potrebno dodajte još 50 do 125 ml vode, zajedno s graškom ili mahunama, posolite i dodajte oraščiće. Preselite u namašćeni lim za pečenje, pokrijte i zapecite u pećnici oko 20 minuta. Poslužite vruće.

 

Nedjelja: Vegetarijanske lazanje

SASTOJCI:

  1. 175 g špinata skuhanog na pari i ocijeđenog
  2. 250 g čvrstog tofua, izmrvljenog i ocijeđenog
  3. sol, papar
  4. 1 žlica maslinovog ulja
  5. 1 crvena paprika, očišćena i narezana na štapiće
  6. 2 tikvice, narezane na štapiće
  7. porcija umaka od rajčice
  8. 6 slojeva tijesta za lazanje, ocijeđenih i skuhanih
  9. 100 g naribanog vegetarijanskog cheddar sira
  10. 2 žlice sjemenki suncokreta ili sezama
  11. 2 žlice ljuskica prehrambenog kvasca

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Nasjeckajte špinat i pomiješajte ga s tofuom. Posolite i popaprite. Zagrijte ulje i na srednje jakoj vatri propirjajte oko 3 minute papriku i tikvice izrezane na rezance. Žlicom rasporedite umak od rajčice po namašćenoj posudi za pečenje veličine 25 puta 20 cm. Stavite sloj kuhanih lazanja, pa ih premažite polovinama svake smjese. Pospite s pola količine naribanog cheddar sira. Ponovite postupak. Na kraju lazanje pospite sjemenkama suncokreta i ljuskicama kvasca. Zapecite u pećnici 50 do 60 minuta dok ne nabubri i dobije zlatno-žutu boju. Poslužite odmah.

 

Ponedjeljak: Miroljubiva pizza

SASTOJCI:

Tijesto:

  1. 350 g oštrog bijelog brašna
  2. 4 g suhog kvasca
  3. 1 žlica maslinovog ulja
  4. 2 čajne žlice demerara šećera
  5. ½ čajne žlice morske soli
  6. oko 200 ml mlake vode

Nadjev:

  1. Umak od rajčice
  2. 100 g vegetarijanskog sira ili tahini paste
  3. 2 crvene ili žute paprike, očišćene i narezane na komadiće
  4. maslinovo ulje

PRIPREMA:
Za pripremu tijesta u zdjeli pomiješajte sve sastojke, osim vode. Vodu dolijevajte postupno, miješajući rukom dok tijesto ne postane glatka, ljepljiva kugla. Točna količina vode koju ćete uporabiti ovisi o vrsti brašna. Istresite tijesto na pobrašnjenu dasku i mijesite oko 10 minuta, dodajući malo brašna ako je potrebno. Smjesu možete izmiješati s mikserom, a potom izraditi rukom. Tijesto stavite u namašćenu zdjelu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže jedan sat, do dvostruke veličine. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Podijelite tijesto na pola. Zamijesite svaku polovicu u kuglu, zatim razvucite u namašćeni lim za pečenje veličine 32,5 puta 25 cm. Ravnomjerno premažite uljem. Pecite u pećnici oko 15 minuta, dok se tijesto lagano ne zažari.

 

Utorak: Špageti od cjelovite pšenice s miso umakom

SASTOJCI:

  • 2 žlice ulja
  • 2 sitno nasjeckane stabiljke celera
  • 100 g nasjeckanog komorača
  • 3 rajčice nasjeckane na kockice
  • 3 zelene paprike, očišćene od sjemenki i narezane na kockice
  • ½ naribane mrkve
  • 400 ml vode
  • 4 lovorova lista
  • 5 žlica miso umaka
  • 15 g maslaca ili margarina
  • 1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka
  • papar prema ukusu
  • 500 g špageta od integralnih žitarica
  • naribani sir ili ljuskice kvasca za posipanje (prema želji)

PRIPREMA:
Zagrijte ulje i propirjajte 10 minuta celer i komorač na srednje jakoj vatri. Dodajte rajčice, zelenu papriku i mrkvu i pirjajte još 15 minuta. Dodajte vodu i listiće lovora. Neka proključa, pa kuhajte otkriveno 10 minuta. Maknite s vatre, umiješajte miso, maslac i bosiljak. Začinite paprom. Skuhajte špagete, ali tako da ostanu al dente. Dobro ih ocijedite. Izvadite listiće lovora iz umaka pa ga prelijte preko špageta. Pospite naribanim sirom ili ljuskicama kvasca, prema želji. Poslužite toplo. Povrću dodajte 150 do 200 g na kockice narezanog tofua.

 

Srijeda: Kruh od banane

SASTOJCI:

  1. 3 vrlo zrele banane
  2. 100 g meda
  3. 200 g cjelovitog pšeničnog brašna
  4. ½ čajne žličice soli
  5. 1 čajna žlica sode bikarbone
  6. 2 žlice rastopljenog maslaca ili ulja
  7. 75 g mljevenih oraha ili lješnjaka (prema želji)

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Zgnječite banane u mikseru ili vilicom. Dodajte med, ponovno izmiješajte. Prosijte brašno sa soda bikarbonom. Bananama i medu dodajte brašno i temeljito promiješajte penjačom za snijeg. Dodajte maslac ili ulje i orahe ili lješnjake. Ulijte smjesu u prethodno lagano namašćeni lim za pečenje veličine 23 puta 12,5 cm. Pecite u pećnici oko 60 minuta. Provjerite je li pečeno – pritiskom prsta ili štapićem u sredinu. Ohladite na žičanoj rešetki.

 

Četvrtak: Kus-kus za začinjenim povrćem

SASTOJCI:

  • 225 g namočenog slanutka
  • 1 l hladne vode
  • 400 ml vruće vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 100 g narezanog bijelog kupusa
  • 1 čajna žlica mljevene paprike
  • 1 čajna žlica sjemenki žute gorušice
  • 2 krumpira izrezana na kockice
  • 2 zelene paprike, očišćene i narezane na kockice
  • 350 g tikvica narezanih na tanke kriške
  • 175 g bamije, narezane na kriške
  • 2 mrkve narezane na kolutiće
  • 350 g nasjeckane rajčice
  • 50 g grožđica (po želji)
  • sol i papar
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • grančice peršina za ukrašavanje

PRIPREMA:
Slanutak ocijedite i stavite u posudu s hladnom vodom. Napola pokriveno kuhajte na srednje jakoj vatri oko 1, 1/2 sat dok ne omekša. Ocijedite i ostavite sa strane. Stavite kus-kus u zdjelu, prelijte vrućom vodom i ostavite neka se moči 15 minuta. U međuvremenu zagrijte ulje u velikoj posudi, preko koje ćete staviti posudu za kuhanje na pari. Dodajte kupus u posudu i lagano pirjajte dok ne omekša. Umiješajte začine i kuhajte na srednje jakoj vatri oko jedne minute. Dodajte kockice krumpira i nastavite kuhati 3 do 4 minute dok ne omekšaju. Dodajte zelenu papriku, tikvice, bamiju, mrkvu, rajčice, kuhani slanutak i grožđice. Ocijedite kus-kus i stavite ga u posudu za kuhanje na pari ili u cijedilo, prekriveno krpicom od muslina. Potom cijedilo stavite iznad posude s povrćem, ali tako da dno ne dodiruje povrće. Pokrijte poklopcem i kuhajte na pari oko 20 minuta, povremeno tresući dok ne omekša i dok se kus-kus ne ugrije. Posolite i popaprite prema ukusu. Pospite nasjeckanim peršinom. Kus-kus koji ste promiješali vilicom, kako bi razdvojili zrna, stavite na tanjur za posluživanje. Povrće možete posložite u posebnoj posudi, ili ga možete umetnuti u udubinu napravljenu na sredini kus-kusa. Poslužite odmah, ukrašeno grančicama peršina.

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s