Kako se jelo u Isusovo doba?

http://www.fot-o-grafiti.hr/slike/tehnologija/posljednja_vecera.jpg

“Kajem se zbog svojih dijeta, slasnih jela odbačenih zbog taštine, kao što žalim i za prilikama da vodim ljubav propuštenim zbog neodgodivih obveza ili zbog puritanske kreposti. Šećući vrtovima sjećanja, otkrivam da su moje uspomene vezane uz osjetila”, zapisala je slavna čileanska spisateljica Isabel Allende u knjizi “Priče, recepti i drugi afrodizijaci”, te dodala “moja teta Teresa… itd. itd.”, jer podpisnica ovih redaka skromno bi rekla “a moja pokojna baka Anka, Bog joj pokoj duši dao, kako je tek ona kuhala?!”

http://www.mojezdravlje.ba/slike/novosti/AAA%20MOJE%20ZDRAVLJE/VIJESTI/stol%20sa%20hranom.jpg

I neka ovi redci koji su posvećeni jelu i gozbama za stolom u vrijeme kad se rodio i živio Isus Krist, dakle, biblijskim vremenima, započnu upravo sa užitkom koje nam hrana pruža i svim mogućim erotskim asocijacijama vezanim uz hranu. Kralj nebeski ne bi se ljutio na takvu maštu koju podbada tako čulna, a opet duhovna spisateljica kakva je Isabel Allende. Nije li napokon i on ako već ne ulio nadu u bolji život (jer kakav je to život bez putenog užitka) “grešnici” Mariji od Magdale dao barem dostojanstvo “najstarijeg zanata na svijetu”.

http://blog.sion.hr/assets/images/439_m.jpg

I zato Isabel Allende jednako s pravom piše kako “ljudi koji naporno zarađuju za život i mole u tišini, poput vas ili mene, improviziraju s tavama i među plahtama što bolje umiju, koristeći ono što im je pri ruci, bez previše misli i bez previše prenemaganja, zahvalni na preostalim zubima i beskrajnoj sreći da imaju koga zagrliti.” Ali i da: “najintenzivniji tjelesni užitak, doživljen bez hitnje u raspremljenu i skrovitom krevetu, savršen spoj nježnosti, smijeha i igara riječima, ima okus baquettea, pršuta, francuskog sira i rajnskog vina.”

http://media.tumblr.com/tumblr_m1if4uVG4N1r64h3o.jpgNo, kakve veze kuhinja iz Isusovog doba ima sa našom, suvremenom pretežito brzom prehranom? Možda u ovim našim krajevima i sa našim starim domaćicama ima i više veze nego se to dadne u prvi mah naslutiti. Nije uzalud vojvođanin, lala, Đorđe Balašević pjevao “al se nekad dobro jelo, baš”. I danas kad se sjetim svoje bake Anke kako se onako okrugla poput bačvice, šira nego duža, lagano i gracilno, a opet nekako puteno, kreće po kuhinji dok sprema puricu s mlincima i štrukle s kojima je nahraniti znala ne samo svoju najužu družinu nego i brojne prijatelje, susjede, nerijetko i prosjake namjernike, ne samo da joj zavidim na tome kako je vješto dirigirala s kuhačom u ruci i kako niti “par vodenki prije smrti” nije dozvolila “šmrkavici” kako je nazivala u ljutnji svoju unuku, da joj preotme njezino “žezlo”, jer to bi, Bože moj, značilo izgubiti tron, što mi drugo preostaje nego potajno spustiti suzu da klizne niz obraz? Za njom, za svim minulim vremenima, svime što je negdje uz put kroz život izgubljeno, za djetinjstvom koje se kao iz inata uvijek kroz nos vraća, a nepce draži. A tek kuhinja pokojne “tete” Ane koja je pomagala baki?! Kakve su to teleće pečenke bile i kakvi su se to mirisi širili iz kuhinje “socijalističkih kulaka” kako su zvali familiju moje pokojne bake Anke ljudi iz Titova vremena. Tu je slasnu pečenku kao mladić glavom i bradom probao i sin mamine sestrične tada još golobradi gimnazijski đak koji nije niti slutio da će jednog dana sjediti u Vladi nove države – Hrvatske i biti njezin glasnogovornik. On je tada bio samo moj rođak. Danas, nakon svega, pa i zajedničkog okusa mladenaštva – teleće pečenke, “tete” Ane, on je poslovni čovjek i kapitalistički vinovnik, a prije toga je bio glasnogovornik Vlade.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Poga%C4%8Da_iz_frizidera.jpgNo, što moderna domaćica može doznati o tome kako se jelo u biblijsko doba? Za početak može se zapitati je li zabranjeno voće iz Edenskog vrta zbilja bila jabuka? Prva svjedočanstva o tome kako se jelo u biblijskim vremenima zapisana su u Prvoj knjizi o Kraljevima kaže da je “svakog dana trebalo Salomonu za hranu 30 kora finog brašna i 60 kora običnog brašna, 10 ugojenih volova, 20 volova s paše, 100-tinu ovaca, osam jelena, srna, divokoza i ugojene peradi”. http://www.zadarskilist.hr/media/thumbs/1/Ice_Water_1.jpgUnatoč tome najjednostavnije jelo u Bibliji možda su kruh i voda što ih je jeo “Božji čovjek” Na “kruhu i vodi” ne bi rado završili prvi dio ciklusa članaka o biblijskim gozbama već i iz tog razloga jer nas je najvaraždinskiji od sviju Varaždinaca slikar Miljenko Stančić jednom prilikom podsjetio na to kako je davno, prije kojih dva stoljeća Varaždinom harala velika glad i mahom su djeca padala od gladi pokošena smrću nemilice. Zato su i njega prema vlastitu priznanju “u njegovoj kući jako hranili”, pa je ispao bucmast. Toliko u prvom dijelu.

 

http://www.santacecilia.es/wp/wp-content/uploads/2014/02/vino-300x225.jpg“Proždrljivost je pravi put prema razbludnosti i, ako se ide još malo dalje, prema gubitku duše. Zbog toga luterani, kalvinisti i drugi koji teže kršćanskoj savršenosti, loše jedu. Katolici koji se, naprotiv, rode pomireni s istočnim grijehom i ljudskim slabostima, i koji su nakon sakramenta ispovijedi pročišćeni i spremni na ponovni grijeh, fleksibilniji su u pogledu dobre trpeze, čak toliko da su usvojili “kardinalski zalogaj” kojim određuju kakvo slasno jelo. Mene su srećom odgojili ovi drugi, pa mogu proždirati onoliko poslastica koliko želim ne misleći pri tom na pakao, već samo na svoje bokove…”, zapisala je Isabel Allende u knjizi “Afrodita, priče, recepti i drugi afrodizijaci”

 

Dobar tek: uz koju srdelu, malo maslina, malo mladog zelja i posnog jela.

I naravno, uz čašu crnog vina i šalicu kave.

http://www.restoranzaproslavevjencanja.com/_Media/salica_kave_med.jpeg

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s