Kako se kuhalo u “Dobro jutro, Hrvatska” svih ovih godina?! – 2

“Dobro jutro, Hrvatska”

Prvih jesenjih dana nastavljamo s kuhinjom iz emisije “Dobro jutro, Hrvatska”. Ako su vam se dosadašnji recepti svidjeli onda i ovaj tjedan posegnite barem za jednim od novo-predloženih.

JELOVNIK OD PETKA 26.09. DO ČETVRTKA 02.10.

Petak: Brancin s kaparima
(recept predložila Karmela Vukov Colić)

SASTOJCI:

  • Brancin od 500 grama
  • 5 grama kapara
  • 3 režnja češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 ml bijelog vina
  • manja glavica luka
  • peršin, ružmarin, lovorov list, sol i papar

PRIPREMA:
Na maslinovom ulju propirjajte nasjeckani luk. Dodajte narezani češnjak i peršin. Stavite brancin, prelijte vinom, začinite paprom i soli, te dodajte kapare, ružmarin i lovorov list. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Po potrebi podlijevajte ribljim temeljcem.

Subota: Maneštra sa šparogama
(recept predložio Davor Meštrović)

SASTOJCI:

  1. 300 grama šparoga
  2. 400 grama mladog kukuruza
  3. 250 grama krumpira
  4. 200 grama mrkve
  5. papar, sol
  6. kost od pršuta i pešt

PRIPREMA:
U lonac stavite kuhati mrkvu, krumpir u kockicama i kost od pršuta koju ste prethodno očistili i prokuhali u vodi. Na kraju dodajte mladi kukuruz i na sitno izlomljene šparoge. U maneštru stavite kuglicu pešta uvaljanog u brašno. Kost od pršuta izvadite i očišćeno meso ponovno vratite u maneštru. Krumpir zgnječite, začinite prema ukusu.

Nedjelja: Kare na lovački
(recept predložila Karmela Vukov Colić)

SASTOJCI:

  • 1 kg karea
  • 5 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 mrkve
  • 2 veće rajčice
  • 4 svježe paprike
  • 1 žlica masti
  • 5 kuhanih jaja
  • 5 kiselih krastavaca
  • 2 ljuta feferona
  • sol, papar, slatka i ljuta paprika
  • 1 žlica brašna

PRIPREMA:
Naglo prepržite kare. Nasjeckajte luk, mrkvu, rajčicu, papriku te ih dinstajte. Zatim narežite tvrdo kuhana jaja, kisele krastavce i feferone te na tu smjesu stavite prženi kare. Posolite, popaprite, dodajte crvene ljute i slatke paprike po potrebi, te poštabajte brašnom. Lagano protresite i malo prokuhajte.

Desert: Pečene banane
(recept predložila Suzana Pardačer)

SASTOJCI:

  1. 6 banana
  2. 200 ml soka od naranče
  3. 60 grama kokosovog brašna
  4. 2 žlice škrobnog brašna
  5. 2 žlice šećera
  6. maslac
  7. naribana narančina korica

PRIPREMA:
Oguljene banane raspolovite po širini. Poredajte ih u zamašćeni lim pa prelijte škrobnim brašnom otopljenim u soku od naranče. Izmiješajte kokosovo brašno, šećer i narančinu koricu i pospite preko banana. Dodajte maslac narezan na kockice. Pecite u pečnici oko pola sata na temperaturi od 190 stupnjeva da umak postane gust.

Ponedjeljak: Pogačice od heljde
(recept predložila Suzana Pardačer)

SASTOJCI:

  • 80 grama heljde u zrnu
  • 1 jaje
  • 50 grama brašna
  • 500 ml mlijeka

PRIPREMA:
Skuhajte ranije namočenu heljdu. Umiješajte jaja, mlijeko i brašno. Napravite smjesu malo tvrđu od one za palačinke. Oblikujte pogačice i ispecite ih.

Utorak: Kiflić od lisnatog tijesta
(recept predložio Mirko Fodor)

SASTOJCI:

  1. 150 grama lisnatog tijesta
  2. 1 žumanjak
  3. 100 grama ovčje skute
  4. 30 grama maslina
  5. 30 grama pršuta narezanog na kockice
  6. 2 vezice divljih šparoga
  7. 2 manje rajčice
  8. 30 ml maslinovog ulja
  9. sol

PRIPREMA:
Od lisnatog tijesta izrežite kvadrate veličine 7 puta 7 cm. Napunite ih smjesom od skute, pršuta i maslina. Spojite žumanjke i pecite na 220 stupnjeva 5 minuta. Za to vrijeme na maslinovom ulju sortirajte šparoge i kockice rajčice. Začinite ih i kada je kiflić gotov, poslužite ga na podlozi od šparoga i rajčica.

Srijeda: Riža s povrćem i jajima
(recept predložila Karmela Vukov Colić)

SASTOJCI:

  • 250 grama riže
  • 80 grama graška
  • 2 mrkve
  • 2 manja jaja
  • 8 žlica ulja
  • sol, papar

PRIPREMA:
Mrkvu narežite na kockice veličine zrna graška i skuhajte u slanoj vodi s rižom i graškom. Jaja umutite i ispecite. Kajganu narežite. Ocijedite rižu i povrće i pomiješajte s narezanim komadima jaja. Začinite.

Četvrtak: Okruglice od kruha
(recept predložila Karmela Vukov Colić)

SASTOJCI:

  1. 1 kg suhog kruha nasjeckanog na kockice
  2. 500 ml mlijeka
  3. 500 ml vode
  4. 1 žlica ulja
  5. 100 grama špeka
  6. 2 jaja
  7. 1 mali crveni luk
  8. 2 češnja češnjaka
  9. peršin, sol, papar, crvena paprika

PRIPREMA:
Sve sastojke stavite u posudu i miješajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Oblikujte okruglice i kuhajte ih u slanoj kipućoj vodi.

Dobar tek, uz šalicu kave

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s