Kako se kuhalo u “Dobro jutro, Hrvatska” svih ovih godina?!

Vjerujemo kako većina vas kad stigne, možda na pet minuta prije posla, “baci oko” na rano jutarnju emisiju Dobro jutro, Hrvatska. Oni koji su u mirovini ili su ostali bez posla moguće su i njezini vjerni pratitelji? Pa, zašto se onda ne osvrnuti na kuharske delicije koje su se iz emisije u emisiju svakog jutra pripremale u loncu “Dobro jutro, Hrvatska”?
Tu ćete pronaći recepte koje su predložili čuveni TV voditelji poput Mirka Fodora, Davora Meštrovića, Drage Celezića, te voditeljica legendarne Željke Fattorini, Blaženke Laib, Karmele Vukov Colić i svih ostalih koji su zdušno vodili i sudjelovali u ovoj rado gledanoj emisiji. Vaše je smo da nama dadnete povjerenje i da se upustite u čaroliju kuhanja u ove prve jesenje dane.

 

JELOVNIK OD PETKA 19.09. DO ČETVRTKA 25.09.

Petak: Tuna u crnom vinu s bijelim lučicama
(recept predložio Mirko Fodor)

SASTOJCI:

  1. 800 grama fileta tune
  2. 4 glavice luka
  3. 100 grama maslaca
  4. 2 prstohvata peršina
  5. 400 ml crnog vina
  6. 100 ml ribljeg temeljca ili vode
  7. šaka bijelih lučica
  8. 1 žlica maslinovog ulja
  9. sol, papar

PRIPREMA:
Luk pirjate na maslacu i maslinovom ulju. Kad luk uvene, dodajte crno vino, riblji temeljac i sol i pustite da prokuha. Potom dodajte narezane filete tune. Lučice dodajte kad tekućina iskuha do pola, pa onda pridružite papar i peršin. Kuhajte dok umak ne zgusne. Servirajte pečene na gradelama uz palentu ili krumpir.

 

Subota: Zljevanka od heljdina brašna
(recept predložila Blaženka Laib)

SASTOJCI:

  • 2 jaja
  • 600 grama heljdinog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 500 grama svježeg kravljeg sira
  • margarin
  • prašak za pecivo
  • sol, šećer

PRIPREMA:
Svi se sastojci zajedno pomiješaju i ta se masa izlije u prethodno dobro namašćen lim i malo zapeče. Izvadi se iz pećnice i žlicom se po cijelom kolaču razbaca smjesa svježeg kravljeg sira i šećera. Kolač se vrati u pećnicu i peče još 20 minuta.

 

Nedjelja: Pile picok i punjeni krumpir
(recept predložila Karmela Vukov Colić)

SASTOJCI (pile picok):

  1. 600 grama piletine
  2. 40 grama svinjetine
  3. 60 grama gljiva
  4. 20 grama slanine
  5. 40 grama luka
  6. jaja
  7. ulje

PRIPREMA:
Piletinu odvojite od kostiju, začinite i na nju položite odrezak od svinjetine. Napunite nadjevom, zarolajte, povežite i ispecite.

Nadjev: luk, slaninu i gljive narežite na sitno.
Propirjajte, začinite i povežite jajima.

SASTOJCI (punjeni krumpir):

  1. 500 grama krumpira
  2. 60 grama špeka
  3. 40 grama luka
  4. 200 ml umaka bešamel
  5. 50 grama parmezana

PRIPREMA:
Narežite luk. Špek izrežite na kockice. Zajedno ih propirjajte, izdubite prethodno blanširani krumpir. Udubine ispunite nadjevom. Sve prelijete umakom bešamel. Posipajte parmezanom i zapecite u vrućoj pećnici.

 

Za nedjeljni desert: domaća zlevanka sa sirom
(recept predložila Karmela Vukov Colić)

SASTOJCI:

  • 800 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 200 grama šećera
  • 200 ml vrhnja
  • 200 grama svježeg domaćeg sira
  • 500 grama brašna
  • malo soli

PRIPREMA:
Umutite jaja, dodajte pola količine mlijeka, sol, brašno, šećer i sve dobro izmiješajte uz dodatak ostatka mlijeka. Sve skupa ulijte u namazan lim. Po tome rasporedite svježi sir i vrhnje. Stavite peči na temperaturu od 180 stupnjeva oko 30 minuta.

 

Ponedjeljak: Domaća juha od bundeve
(recept predložila Blaženka Laib)

SASTOJCI:

  1. 1 šalica poriluka narezanog na dijagonalne trakice
  2. 2 šalice bundeve narezane na kockice
  3. 2/3 šalice mrkve narezane na kockice
  4. 4 zdjelice vode
  5. 2 do 4 žlice miso paste
  6. sitno sjeckani peršin

PRIPREMA:
U hladnu vodu stavite mrkvu, bundevu i bijele dijelove poriluka. Kuhajte dok ne zavri, a potom vatru smanjite i kuhajte 20 minuta. Dodajte zelene dijelove poriluka, te kuhajte još 5 minuta. Juhu začinite razmućenim misom (razmutite u juhi) i sve zajedno kuhajte još 1 do 2 minute na najslabijem plamenu. Pri posluživanju lagano pospite sitno nasjeckanim peršinom.

 

Utorak: Ječam sa srijemušom
(recept predložila Blaženka Laib)

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 luk narezan na polumjesece
  • 1 mrkva narezana na kockice
  • 2 šalice narezanog srijemuša (divlji češnjak)
  • 2 šalice kuhanog ječma
  • sol
  • 2-3 žlice vode

PRIPREMA:
Na maslinovom ulju ispirjajte češnjak, luk i mrkvu, te dodajte oprani i narezani srijemuš. Dodajte kuhani ječam te 2 – 3 žlice vode. Kada uzavri, vodu posolite i smanjite vatru. Poklopite posudu i kuhajte još 10-tak minuta. Otklopite i dobro promiješajte prije serviranja.

 

Srijeda: Rižoto od liganja
(recept predložila Željka Fattorini)

SASTOJCI:

  1. 300 grama liganja
  2. 6 žlica maslinovog ulja
  3. glavica luka
  4. 3 češnja češnjaka
  5. nekoliko listića peršina
  6. malo papra i soli
  7. 1 žlica vinske kvasine (octa)
  8. 200 grama riže

PRIPREMA:
Lignje dobro očistite i operite. Izvadite kost i puce (okoštali dio) sa sredine krakova. Lignju narežite na komadiće. U posudi na maslinovom ulju popržite malo nastruganog luka. Kad luk požuti, dodajte isjeckani češnjak i nekoliko listića isjeckanog peršina, papra i soli, te stavite lignje i ulijte vinsku kvasinu. Nakon što se sve ovo malo zažuti i pirja u soku s vremena na vrijeme polijte mlakom vodom. Kad meso omekša, dodajte rižu (opranu). Kratko pirjajte na suho, a onda nastavite kuhati, nadolijevajući malo tople vode. Rižoto sklonite s vatre i pustite da stoji 10 – 15 minuta, jer je tako tečniji. Prije dizanja s vatre dodajte još ulja i po ukusu malo kvasine.

 

Četvrtak: Divlji radič s maslinovim uljem
(recept predložila Željka Fattorini)

SASTOJCI:

  • 100 grama divljeg radiča
  • 100 grama luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • vinski ocat
  • sol, papar

PRIPREMA:
Radič operite te ga blanširajte u slanoj vodi. Procijedite ga i ostavite da se prirodno ohladi. Narežite luk na fine listiće te radič začinite solju, paprom, vinskim octom i maslinovim uljem.

 

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s