Korizmena kuhinja iz Sjeverozapadne Hrvatske

U Velikom tjednu kada počinju pripreme za Veliki petak i nakon toga za Uskrs, odlučili smo se posvetiti kuhinji naših baka i njihovih nasljednica za štednjakom iz Sjeverozapadne Hrvatske. To, dakako, ne znači da nećemo održati naše obećanje kako ćemo na našim stranicama predstaviti kuhinju svih nacionalnih manjina. Dapače, mi ćemo se nakon blagdana Uskrsa vratiti s radošću nekoj od kuhinja nacionalnih manjina, posebice ako one u sebi sadrže puno sastojaka poput povrća koje se na tržnicama ili policama u trgovinama može naći u rano proljeće.

Do tada, “s vjerom i nadom u srcu”, držite se starih navika svojih predaka u kuhinji i tako u “obnovi i podsjećanju da moralne vrline od kojih je i ona Kristova da čovjek ne živi samo o kruhu”, prionite s poštovanjem svojem stolu i svemu što se iz dana u dan na njemu nađe. Zahvalni što ste u jednoj, na žalost, na svijetu manjoj skupini ljudi koja ima za čovjeka dostojan obrok na stolu…

 

Jelovnik od petka 27.03 do četvrtka 02.04.

 

Petak: Panirani oslić s pire krumpirom i blitvom na salatu

SASTOJCI:

  1. fileti od oslića
  2. mrvice za paniranje i brašno
  3. jaja za paniranje
  4. sol, ulje
  5. krumpir
  6. maslac
  7. mlijeko
  8. blitva
  9. maslinovo ulje

PRIPREMA:
Filete oslića oprati i osušiti. Osušiti ih na papirnatom ubrusu. Osoliti i pripremiti za paniranje po sistemu (uvaljaj u brašno, jaja i mrvice). Panirajte na mješavini suncokretovog i maslinovog ulja. Poslije stavite na papirnati ubrus kako bi on upio višak ulja. Krumpir skuhajte, izgnječite ga, prelijte maslace i mlijekom, prethodno ga posolite. Blitvu operite, skuhajte u slanoj vodi, ukusno je nasjeckajte na male komadiće i začinite nasjeckanim češnjakom i maslinovim uljem. Poslužite toplo, uz tartar umak domaći ili kupovni.

(recept gđe. Anice Turković iz Varaždina
za posni ručak petkom, prije Cvjetnice)

 

Subota: Krpice sa zeljem

SASTOJCI:

  • glavica zelja, slatkog
  • glavica luka
  • ulje, šećer
  • sol, papar, Vegeta
  • domaće ili kupovne krpice

PRIPREMA:
Zelje na tanko narezati na rezance, dobro ga oprati. Prije toga na ulju izglazirati luk, na to staviti zelje i bez podlijevanja dugo ga na laganoj vatri pirjati. Kad je zelje pri kraju, dodati šećer prema želji, ali on daje poseban šmek i još pirjati dok zelje ne dobije smećkastu boju. Za to vrijeme staviti u kipuću slanu vodu kuhati krpice. Kad su kuhane, ocijedite ih i dodajte uz lagano miješanje u zelje, te sve pospite sa paprom prema ukusu.

(recept gđe. Anke Kišiček danas pokojne iz Varaždina.
Inače, bake urednice portala ZMUSK)

 

Nedjelja: (Cvjetnica)

Obično se na Cvjetnicu priprema u varaždinskim kućama svečaniji ručak poput: Pileća juha s domaćim rezancima, pečeno pile s mladim krumpirom posipanim peršinom ili širokim rezancima i zelena salata. Za desert: štrukli od sira ili štrudla od jabuka.

 

SASTOJCI:

  1. jedno pile
  2. vezica grincajga ili zelenjave
  3. sol, Vegeta
  4. ulje za pečenje
  5. mladi krumpir
  6. malo maslaca
  7. vezica peršinovog lista
  8. domaći rezanci za juhu
  9. široki domaći rezanci za prilog
  10. zelena salata

PRIPREMA:
Pile dobro oprati i očistiti ga od preostalog ostatka perja (ako je potrebno). U lonac staviti vodu, u njega staviti pile, posoliti vodu i kuhati na laganoj vatri. Dodajte i Vegetu prema želji. Kad je pile skoro gotovo, dodajte očišćeni grincajg ili zelenjavu (i opranu) i kuhajte dok povrće ne postane polutvrdo ili meko, kako tko voli. Pile izvadite, prelijte ga uljem i to s malo ulja, stavite u lim za pečenje, te ga zapecite u pećnici. Juhu ocijedite, zakuhajte domaće tanke rezance za juhu. Poslužuje se topla juha. Za to vrijeme kuhajte mladi krumpir u cijelome, ali oguljen. Kad je gotovo, ocijedite ga i prelijete ga sa rastopljenim maslacem te posipate sa nasjeckanim svježim peršinom. To se poslužuje uz pečeno pile i zelenu salatu. Možete i kao prilog uz pečeno pile dodati kuhane domaće široke rezance, ali onda ih morate politi sa umakom na kojem se peklo pile da budu slasniji i ukusniji.

 

Desert: Štrukli od sira ili štrudla od jabuka

(Za recept pitajte svoju baku, svekrvu ili prijateljice ili rođakinje pa čak i susjede.
Toliko o tome.)

 

Ponedjeljak:

Pobrinite se da svu juhu ne zakuhate nego da čistu juhu ostavite u hladnjaku nakon što se dovoljno odmorila vani za sutrašnji dan, za ponedjeljak. Tada je i zakuhajte. Bit će kao svježa. Krumpir nemojte ostavljati za idući dan, a pile možete jesti i hladno uz svježe pripremljenu salatu.

 

Utorak: Ajngemahtec (bez mesa)

SASTOJCI:

  • pakiranje smrznutog graška
  • mrkvica
  • peršin
  • glavica luka
  • ulje, sol, Vegeta
  • jaje
  • brašno, svježi sir

PRIPREMA:
Na ulju u loncu izglazirati luk nascjeckan na kockice. Dodati očišćenu mrkvu i zelenje narezano na kolutiće, pirjati, posoliti, dodati malo Vegete, dodati pasterizirane rajčice. Na kraju dodati smrznuti grašak i sve malo još prokuhati. U posebnoj šalici razmutiti gustin sa vodom i dodati kako bi juha ili varivo bili gušči, a na zadnje od jaja i brašna zamutiti gustu smjesu u koju dodate malo svježeg kravljeg sira, kako bi knedli bili rahliji. Žličicom odvajati ne previše tvrdo i ne previše rijetko tijesto (smjesu) iz posudice i stavljati u lonac gdje je već kuhani ajngemahtec. Neka se sve kuha još kojih 15 minuta zajedno sa noklicama. Poslužuje se toplo. Bez mesa i kruha.

 

 

Srijeda: Kajgana od jaja sa šampinjonima

SASTOJCI:

  1. jaja
  2. oprani i narezani šampinjoni na listiće
  3. maslac za pečenje
  4. zelena salata
  5. kukuruzni francuz

PRIPREMA:
Na rastopljenom maslacu propirjati narezane šampinjone na listiće i dodati razmućena jaja. Peči dok se sve ne stvrdne i masa postane kompaktna. Prije toga malo posoliti. Posluživati toplo, uz zelenu salatu i najbolje uz kukuruzni francuz.

 

Četvrtak: Čušpajz od kelja (Varivo od kelja)

SASTOJCI:

  • jedna glavica kelja
  • zelenjava za juhu
  • glavica luka
  • sol, papar, Vegeta, pasirana rajčica
  • krumpir

PRIPREMA:
Listove kelja razdvojiti i oprati pod mlazom vode. Staviti kuhati u posoljenu vodu. Kelj kuhati dok ne postanu listovi mekani, pa zatim sve ocijediti i pustiti da stoji sa strane. U drugom loncu na ulju propirjati luk narezan na kockice, dodati očišćenu i na kolutiće narezanu zelenjavu i dodati oguljeni, oprani i na sitne kockice narezani krumpir. Sve posoliti, staviti malo lovorovog lista i Vegete i podliti vodom (toplom) neka se sve zajedno pirja. Za to vrijeme dok se povrće pirja kelj narezati na rezance ili kockice, ne prevelike, i dok je povrće pirjano dodati u nju narezani kelj, potom dodati pasteriziranu rajčicu, još malo posoliti, dodati nasjeckanog češnjaka, naliti još tople vode, pustiti neka zavri i dodati razmućeni gustin kako bi juha postala gušća. Sve još kuhati oko 5 minuta. Kako su ovo korizmeni dani dobro bi bilo odreći se kosanih odrezaka koji obično idu uz ovo varivo ili čušpajz ili kuhane govedine koja se isto znade posluživati uz kelj čušpajz. Može se i bez mesa. Poslužite toplo, uz kukurzni ili raženi kruh.

 

(koristili smo stare recepte gđe. Anice Turković iz Varaždina i
pokojne gđe. Anke Kišiček isto iz Varaždina)

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s