Kreativna kuhinja Steve Karapandže II.

Ponovno se družimo sa velikim majstorom kuhinje Stevom Karapandžom. Za one starije nije potrebno Stevu nešto posebno predstavljati, a oni pak, mlađi, mogu puno toga od Steve Karapandže u kuhinji i naučiti. Stoga se pouzdajte u Stevine recepte za naredni tjedan i razveselite sebe i nas odabirom barem jednog recepta po kojem ćete spraviti ukusnu i nepcu neodoljivu deliciju koja će se naći na vašem stolu.

 

JELOVNIK OD PETKA 06.06. DO ČETVRTKA 12.06.

Petak: Punjeni šaran

SASTOJCI:

  1. 4 šarana srednje veličine
  2. 3 neprskana limuna
  3. 1 žlica meda
  4. 4 češnja češnjaka
  5. 100 grama maslaca
  6. 1 žlica maslaca za vatrostalnu posudu
  7. nekoliko kapi umaka tobasco
  8. sol, papar iz mlinčića

http://cdn.coolinarika.net/image/871e9545c2ca64072fc547a63d5bf898_header.jpg?v=0SASTOJCI (marinada):

  • ½ vezice kopra
  • 3 grančice origana
  • 1 žlica sjemneki komorača
  • 3 žlice limunovo soka
  • 1 dl maslinovog ulja

PRIPREMA:
Naribajte koricu 2 limuna, a sok iscijedite. Tri žlice limunovog soka stavite sa strane,  a preostali sok pomiješajte s medom i zakuhajte te reducirajte na otprilike dvije žlice tekućine. Treći limun narežite na tanke kolute. Maslac pjenasto umutite, dodajte naribanu limunovu koricu i ukuhani limunov sok s medom. Posolite, poparite i dodajte nekoliko kapi tabasca. Stavite u aluminijsku foliju, zarolajte pa stavite u zamrzivač. Kopar sitno, a origano i sjemenke komorača grubo nasjeckajte. Začine pomiješajte s ostavljene 3 žlice limunovog soka i maslinovim uljem, pa lagano začinite solju i paprom. Šarane filetirajte i premažite pripremljenom marinadom. Na jednu polovicu fileta posložite na listiće narezan češnjak i kolute limuna, pa preklopite drugom polovicom fileta i lagano pričvrstite špagom. Pripremljenu ribu stavite u namašćenu vatrostalnu posudu i zapecite u ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva. Nakon 15 do 20 minuta, kad je riba pečena, izvadite je iz pećnice te poslužite s kriškom hladnog maslaca s limunom i slanim krumpirom.

 

Subota: Vegetarijanski burgeri

SASTOJCI:

  1. 250 grama špinata
  2. 250 grama listova medvjeđe šape
  3. 1 jaje
  4. http://www.sveosvemu.com/wp-content/uploads/2014/02/burgeri-300x225.jpg250 grama svježeg kravljeg sira
  5. 50 grama parmezana
  6. 1 češanj češnjaka
  7. 100 grama krušnih mrvica
  8. 2 žlice maslaca za kuhanje
  9. sol, papar iz mlinčića

SASTOJCI (prilog):

  • 2 mrkve
  • 1 mladi luk
  • 1 korabica
  • malo maslaca

PRIPREMA:
Listove medvjeđe šape i špinata dobro operite, pa kratko blanširajte u vrućoj, slanoj vodi. Ocijedite i stavite u hladnu vodu, opet ocijedite i potom nasjeckajte. U zdjeli umutite jaje, dodajte sir, naribani parmezan, stisnuti češnjak, posolite i malo popaprite, pa sve zajedno promiješajte. U pripremljenu smjesu dodajte nasjeckani špinat i medvjeđu šapu. Od smjese napravite male burgere, a zatim ih uvaljajte u mrvice i s obje strane popržite na vrućoj masnoći. Kad dobiju zlatnožutu boju, posložite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Na malo maslaca propirjajte narezanu mrkvu sa narezanim mladim lukom i korabicom. Poslužite burgere na povrću.

 

Nedjelja:

http://cdn.coolinarika.net/image/69546f1677dd4e7a5b7ada678bea50e6_header.jpg?v=0Goveđa juha sa domaćim rezancima, kuhana govedina, sos-paradajz, pire krumpir, hren i zelena salata. (recept pokojne bake Anke Kišiček) urednice portala ZMUSK iz Varaždina) Ovaj smo vam recept već ponudili u našim prijašnjim starinskim kuhinjama na našim stranicama.

Za desert: savijača od trešanja ili višanja. Što je već u ponudi od voća u ovo doba.

http://www.slatkirecepti.com/wp-content/themes/Zylyz/timthumb.php?src=http://www.slatkirecepti.com/wp-content/uploads/2012/07/%C5%A1trudla-od-tre%C5%A1anja.jpg&h=370&w=560&zc=1

 

Ponedjeljak:

U kućama Sjeverozapadne Hrvatske u ponedjeljak se ruča ono što je ostalo od nedjeljnog ručka. Tako vam preporučamo da svu juhu ne zakuhate odjednom, nego da juhu bez rezanaca kad se ohladi stavite u hladnjak, jednako tako i preostalu govedinu, a pire krumpir ne valja jesti idući dan, jer “stare gazdarice” znadu da se krumpir ne smije podgrijavati, već kao prilog za ponedjeljak skuhajte tijesto i podgrijte na laganoj vatri sos-paradajz,  a od hrena napravite umak tako što ćete ga podlijati sa vrućom goveđom juhom.

 

Utorak: Pašteta od pilećih i guščjih jetrica

SASTOJCI:

  • 500 grama pilećih jetrica
  • 500 grama guščjih jetrica
  • http://divablog.pondi.hr/pk3.jpg1 vezica peršina
  • 1 žličica mažurana
  • 50 grama brašna
  • 2,1/2 dl mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 150 grama punomasnog vrhnja
  • 3 žlice konjaka
  • 2 žlice zelenog papra u zrnu ili iz salamure
  • slanina za prekrivanje dna posude
  • sol, papar iz mlinčića

PRIPREMA:
Jetrica operite, posušite na kuhinjskom papiru i narežite na komade, pa u mikseru smiksajte zajedno s nasjeckanim peršinom i mažuranom. U posebnoj posudi izmiješajte mlijeko s brašnom, umućenim žumanjcima i punomasnim vrhnjem. Dodajte konjak, posolite i malo popaprite. Dobivenu smjesu dodajte pireu od jetrica i zajedno kratko smiksajte. Smjesi dodajte zeleni papar. Duguljasti kalup prekrijte tanko narezanim kriškama slanine, a potom ulijte pripremljenu smjesu. Posudu s paštetom stavite u lim u kojem je voda (kao vodenu kupelj), te poklopite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 70 minuta. Pečeno izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi, a potom da se u hladnjaku odmori najmanje 12 sati. Poslužite s maslacem i poprženim kriškama kruha.

 

Srijeda: Cordon bleu od celera

SASTOJCI:

  1. 500 grama korijena celera
  2. http://cdn.coolinarika.net/image/pohovani-celer-posna-varijanta-by-aanja-baca689742f0efd195b8bef7072339b6_listing_m.jpg?v=2½ limuna
  3. 8 tankih kriška sira trapista
  4. 8 kriška šunke
  5. 8 listića kadulje
  6. ulje za pečenje
  7. sol

PRIPREMA:
Celer izrežite na 16 jednakih kriški debljine najviše ½ cm. Prerezane kriške kratko blanširajte u slanoj vodi kojoj ste dodali limunovo sok. Potom ih izvadite na kuhinjski papir i posušite. Kriške sira umotajte u šunku, a u sredinu stavite listić kadulje. Tako pripremljenu šunku sa sirom i kaduljom stavite između dviju kriški celera. Jedan po jedan pripremljeni cordon bleu uvaljajte u brašno, potom u umućeno jaje i na kraju u mrvice. Rukom dobro pritisnite i pecite nekoliko minuta u ne prevrućem ulju, dok se sir ne počne lagano topiti. Kad je korica postala zlatnožute boje, a sir se počeo lagano topiti, izvadite iz tave i stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Poslužite sa zelenom salatom.

 

Četvrtak: Punjeni jastučići od lisnatog tijesta

SASTOJCI:

  • 2 lisnata tijesta
  • http://recipeci.com/wp-content/uploads/2010/11/PA240050-300x225.jpg250 grama mljevenog mesa
  • 2-3 žlice ulja
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 172 vezice peršina
  • 2 grančice majčine dušice
  • ¼ vezice vlasca
  • 2 jaja
  • 80 grama naribanog sira gruyerea
  • slatka mljevena paprika
  • sol, papar iz mlinčića

PRIPREMA:
Luk i češnjak nasjeckajte i staklasto popržite na ugrijanom ulju. Kad luk malo zažuti, dodajte mljeveno meso i kratko pirjajte dok meso malo ne omekša. Posolite, popaprite i dodajte prstohvat mljevene paprike. Meso ohladite, pomiješajte ga s nasjeckanim peršinom, listićima majčine dušice, narezanim vlascem i jednim jajem. Lisnato tijesto narežite na veće kvadrate i napunite ih nadjevom od mljevenog mesa. Preostalo jaje umutite, pa njime premažite rubove lisnatog tijesta i pričvrstite krajeve tako da dobijete jastučiće, koje također premažite umućenim jajem. Stavite na lim prekriven papirom za pečenje i pecite u pećnici ugrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Može se jesti toplo i hladno.

Svi recepti su iz knjige:
Kreativna kuhinja Steve Karapandže
(izdavač: Profil Knjiga)

Dobar tek, uz šalicu kave

http://www.24sata.hr/image/ludi-za-kavom-svaka-salica-koju-popijemo-ima-minus-i-plus-504x335-20110520-20110517172933-9210f436c6352fc355493e3b052c31e9.jpg

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s