Kreativna kuhinja Steve Karapandže

“Koliko tajni ima što ne govore se svima, ja to znam…” tako su prije više od 30 godina započinjale prve kuharske emisije na ovim prostorima svakog četvrtka prije središnjeg Dnevnika na HRT-u koju su vodili legendarni voditelj Oliver Mlakar i jednako tako legenda “kuhače” priznati kuhar Stevo Karapandža pod nazivom “Male tajne velikih majstora kuhinje”.http://croatia.ch/tjedan/images/090416/090416_clip_image002.jpg

Bilo je to vrijeme kada su još bile žive “stare gazdarice“ iz Kraljevine Jugoslavije, pa i Austro-ugarske monarhije, ali se sve jedno cijela obitelj rado okupljala oko malih ekrana ne bi li saznala koji tajni recept od “velikog majstora kuhinje”. Od tada do danas proteklo je “puno vode ispod mosta” i danas gotovo da nema više TV kanala kojeg otvorite, da vam ne “iskoči” neka kuharska emisija ili kuharski show. Neka čudna vremena, rekli bismo; novčanici sve prazniji, jelovnik sve skromniji, stol sve “ošpitniji”,a kuharskih emisija “ko’o u priči”. Tja, tko bi ga znao?!

 Ali, zato vas za ovaj tjedan vodimo u čaroban svijet “velikog majstora kuhinje” Steve Karapandže koji danas živi na relaciji Švicarska- Hrvatska, u svijet u kojem se možda i nije toliko toga puno promijenilo, barem, na tanjuru. Ako se već sve “okrenulo naglavačke” u našim životima. U međuvremenu, mislimo. Pa, zavirimo u jelovnik “kreativne kuhinje “ Steve Karapandže, baš kao kad smo bili djeca, naši roditelji još mladi, puni snage i snova, a tanjur pun, trbusi siti i svi zadovoljni. Što još reći, osim: Al, se nekad dobro jelo baš!?

 

JELOVNIK OD PETKA 30.SVIBNJA DO ČETVRTKA 5. LIPNJA

 

Petak: Pastrva s porilukom

http://www.ljiljananieder.com/cms/wp-content/uploads/2014/01/ljiljana_nieder201209030909311-575x262.jpgSASTOJCI:

  • 4 veće pastrve
  • 2 luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 poriluka
  • 100 grama maslaca
  • 2,1/2 dl povrtnog temeljca
  • 2,1/2 riblje juhe
  • ½ žličice svježe majčine dušice
  • ½ žličice kajenskog papra
  • ½ žličice slatke mljevene paprike
  • 2,1/2 dl milerama
  • sol

PRIPREMA:
Pastrve očistite i narežite na filete, operite i malo posolite. Na maslacu staklasto propirjajte nasjeckani luk i poriluk narezan na kolutiće. Kad je povrće malo uvenulo, dodajte temeljac i riblju juhu, nasjeckanu majčinu dušicu, protisinite češnjak, kajenski papar i papriku. Sve zakuhajte pa dodajte filete pastrve. Na laganoj vatri kuhajte malo više od 5 minuta, a potom izvadite kuhanu ribu i stavite je na toplo. Preostalu tekućinu reducirajte na pola, dodajte mileram i kratko prokuhajte. Prelijte preko pripremljene pastrve, a kao prilog poslužite divlju rižu.

 

Subota: Salata od krumpira s krastavcima

http://www.gastronomika.hr/wordpress/wp-content/uploads/dreamstime_Krumpir-salata-sa-senfom-310x250.jpgSASTOJCI:

  • 500 grama krumpira za salatu
  • 1 krastavac
  • ½ vezice vlasca
  • grančica kopra
  • sol, papar iz mlinčića

SASTOJCI (preljev):

  • 1,1/2 dl povrtne juhe
  • 3 žlice vinskog octa
  • 4 žlice suncokretovog ulja
  • 1 žlica srednje ljutog senfa

PRIPREMA:
Krumpir skuhajte, ogulite i narežite na kriške. Krastavac operite, osušite i zajedno s korom narežite na tanke kriške, pa dodajte narezanom krumpiru. Pomiješajte ulje s octom i senfom, te dodajte toplu juhu. Sve prelijte preko salate, dobro izmiješajte i ostavite da odstoji oko pola sata. Salatu posolite i popaprite, pa pospite svježe nascjeckanim vlascem i koprom.

 

Nedjelja:

http://www.prakticanzivot.com/wp-content/uploads/2011/05/%C5%A1trudla-od-jabuka-009-620x350.jpgRučak “ala Šafranek”: Goveđa juhica, pohani picek, rizi-bizi i zelena salata, a za desert: savijača od jabuka i sira. Recept za ovo jelo dali smo u prijašnjim izdanjima starinske kuhinje.

 

Ponedjeljak:

http://www.kreativna-kuhinja.hr/media/images/recipes/398/large/02b3cfad9f95860e87bc26c0c856feb9.jpegU ponedjeljak smo na “ostanjkima” od nedjelje. Ako treba, valja ponoviti: juhu ne svu zakuhati sa rezancima, već je kad se dobro ohladi pospremiti nezakuhanu u zamrzivač za idući dan, isto učiniti sa rizi-bizijem i pohanim pilićem, a salatu u ponedjeljak napraviti svježu.

 

Utorak: Juha od mahuna s kobasicom

SASTOJCI:

  1. 500 grama zelenih mahuna
  2. 100 grama celera
  3. http://www.coolinarika.com/image/03dfd077297fa9c07dabeb620cc0e6ab_header.jpg200 grama krumpira
  4. 1 luk
  5. 1 žličica maslaca
  6. 1 žličica brašna
  7. slatka mljevena paprika
  8. 2 kuhane dimljene kobasice
  9. sol, papar iz mlinčića

PRIPREMA:
Zelene, okrugle mahune narežite na komade, celer i krumpir narežite na kocke, poriluk na veće kolutove, a luk grubo nasjeckajte. Svo povrće stavite kuhati u 1,1/2 l vode i malo posolite. Kad povrće postane mekano, ali nikako raskuhano maknite s vatre. U tavi ugrijte maslac, dodajte brašno i malo mljevene paprike pa napravite laganu zapršku. Zalijte s malo juhe i uz miješanje zakuhajte. Zapršku polako umiješajte u juhu s povrćem i kratko kuhajte dok se sve ne poveže i postane kremasto. Posolite i popaprite. U gotovu juhu dodajte narezane kolute kobasice i na kraju pospite svježe nasjeckanim peršinom. Okus juhe ovisit će o vrsti kobasice.

 

Srijeda: Slane jabuke u šlafroku

SASTOJCI:

  • 5 kiselih jabuka
  • ½ dl bijelog vina
  • ulje za prženje

Shttp://www.recepti.hr/upload/imagecache/clanak/jabuke-u-slafroku_DRUPAL.jpgASTOJCI (tijesto):

  1. 140 grama brašna
  2. 1 dl vode
  3. 1 dl bijelog vina
  4. 2 jaja
  5. 1 žlica ulja
  6. 50 grama pršuta
  7. 1 vezica kadulje
  8. sol, svježe mljeveni papar

SASTOJCI (krema od hrena):

  • 180 grama kiselog vrhnja
  • 3 žličice hrena
  • sol

PRIPREMA:
Brašno pomiješajte sa žličicom soli i malo papra. Uz miješanje polako dodajte 1 dl vode, 1 dl vina, žumanjke, ulje te sve dobro umiješajte da dobijete glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se odmori pola sata. Jabuke ogulite, izdubite im sredinu i narežite na kriške debljine 1 cm. Odmah ih poškropite s ½ dl bijelog vina i ostavite da se malo namoče. Pršut kojem ste odstranili masnoću narežite na kockice, pa zajedno s nasjeckanom kaduljom umiješajte u odmoreno tijesto. Posebno istucite bjelanjke s malo soli da dobijete čvrst snijeg koji na kraju umiješajte u pripremljeno tijesto. U dubokoj tavi ugrijte ulje na 170 stupnjeva i stavite pržiti jabuke uvaljane u pripremljeno tijesto. Pecite dok jabuke ne postanu zlatno-žute boje, a potom ih stavite na kuhinjski papir da upije suvišnu masnoću. Posebno izmiješajte kiselo vrhnje s hrenom i malo posolite. Popržene jabuke poslužite s kremom od hrena.

 

Fritaja s povrćem

SASTOJCI:

  • 8 jaja
  • http://www.24sata.hr/image/gdje-ima-jaja-tu-je-i-slasna-fritaja-od-povrca-ili-paste-504x335-20081147-20101019010725-147419.jpg3 žlice kiselog vrhnja
  • 150 grama graška
  • 1 vezica peršina
  • 400 grama tikvica
  • 75 grama slanine
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • sol, papar iz mlinčića

SASTOJCI (umak od hrena):

  • 250 grama polumasnog svježeg sira
  • ½ žlice naribanog svježeg hrena
  • 1 žlica sjemenki gorušice
  • sol

PRIPREMA:
Pripremite umak tako da izmiješate svježi kravlji sir s naribanim hrenom i grubo zdrobljenim sjemenkama gorušice, te malo posolite.
Posebno pripremajte sastojke za fritaju. Umutite jaja s vrhnjem, pa umiješajte kuhani grašak i sitno nasjeckani peršin. Posolite i malo popaprite. U tavi ugrijte 1 žlicu maslinovog ulja i staklasto propirjajte nasjeckani luk, dodajte narezane tikvice, posolite i kratko pirjajte. Nakon nekoliko minuta dodajte kockice slanine i zajedno još kratko pirjajte. Povrće ohladite, pa umiješajte u smjesu jaja i graška. U tavi ugrijte preostalo maslinovo ulje, ulijte smjesu jaja i povrća, pa na laganoj vatri pecite 20-tak minuta, dok fritaja ne postane čvrsta. Pečenu fritaju razrežite na komade i poslužite s umakom od hrena i sira.

 

A’l se nekad dobro jelo, baš! Kaj, ne?!

http://www.savjetnica.com/wp-content/uploads/2011/03/salica-kave.jpgSvi recepti su iz knjige Kreativna kuhinja Steve Karapandže (izdavač: Profil Knjiga), osim recepata za nedjelju i ponedjeljak. To su stari kuharski recepti kako se kuha u “varaždinskih i zagrebačkih gospođa”, nedjeljom, a i onih iz ostalih naših krajeva.

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s