KUHINJA NAŠA SVAGDAŠNJA!

JELOVNIK OD PETKA 25.04.DO ČETVRTKA 01.05

 

Mhttps://www.google.hr/search?q=zidnjaci&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=H9xgU5OgE8rnywPzoYCIDQ&ved=0CCcQsAQ&biw=1536&bih=788&dpr=1.25#facrc=_&imgdii=_&imgrc=lEdEhf4YGSY2_M%253A%3BCofiHMAefrJXNM%3Bhttp%253A%252F%252Foblizeki.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2012%252F09%252Fzidnjaci_05krpa.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Foblizeki.com%252Fkuvarice-%2525E2%252580%252593-ljepota-mudrost-zivota-i-odgoj-s-kuhinjskih-zidova-7635%3B600%3B429alo je tko od naših istaknutih, da ne kažem profesionalnih “fainšmekera” (oni koji imaju poseban osjećaj za ukusno i fino u kuhinji, stari zagrebačko-varaždinski naziv), počevši sa Rene Bakalovićem preko Veljka Barbierija ili Zlatka Galla i Božice Brkana i još mnogih zvučnih imena, o pjatu (tanjuru), i onome što se na njemu nađe, pisao s toliko ljubavi i osjećaja za duh(u) vremena i prostora u kojoj nastaju naša jela kao što je to načinio splitski novinar i književnik sa zagrebačkom adresom, Siniša Pavić. I to u knjizi, vidi vraga, znakovitog naslova: Kužini s ljubavlju ili oda spizi radnika i težaka. U tom je podnaslovu i sve u dvi riči, stalo.

http://www.mvinfo.hr/images/tekstovi/thumbs/tekst3322.jpgOda je to i to ona prava jelu koje je othranilo mnoga gladna justa s mnogo jubavi u našoj škrtoj i raskošnoj Dalmaciji, posebice u Splitu i njegovoj okolici. Jer književnik se ne stidi dikojeg dida koji živi u Dalmatinskoj Zagori, pa peče pole uz komin i koji komad suvoga ili soparnik za kojeg bi se u budućnosti, bude li brendiran mogli otimati Japanci i svi furešti ovega svita. A spiza naša svagdašnja je ka i naša svakodnevnica. Nekada ide teže niz grlo kao da “gutaš knedle u grlu” koje ti život sprema, a nekad ti klizi s guštom i sa “šmekom”. Kako je kakav dan. Na kakvu si se nogu digao.

Dodaju li se ovoj “južnjačkoj spizi” i ona jela iz Sjeverozapadne Hrvatske iz kuće moje bake i mojeg djeda gdje je svađa mogla lako planuti oko “krivo” pečenih jaja, začaš se iskra zapalila, takav je deda “fainšmeker” bio, moći ćete se nauživati, bome i pošteno posvađati oko svakog recepta koji vam nudimo za ovu svakodnevnicu koja započinje iza Uskrsa, a malo se razvedri sa prvomajskim grahom u Maksimiru u Zagrebu ili kojim roštiljem u dvorištu i fiš-paprikašem u Slavoniji.

A kako je to bilo u mojoj kući u kojoj je baka bila okrugla,  a i deda, ali baka je bila škrta na riječima, na osjećajima, na začinima i finesama, a bila je vrsna kuharica, dok je deda volio sve što je “fino, lijepo, slasno, sočno i mirisavo…”. I ovi veliki paradoksi malih majstora kuhinje i života tjerali su nas sve uvijek u svađe. Prvo jedni s drugima, a potom samim sa sobom. Pa tako ja još dan-danas ratujem sa viškom kilograma, ratujem sa svijetom, sa sobom i uglavnom, nikad mi nije dosadno kao i ostatku familije koji je ostao iza bakine smrti. Vremena, dakako, više nisu takva da bi se svađalo jeli kajgana pečena na kosanoj masti, a štrudla od jabuka zašećerena kao u “strine Magdalene” koja je dedu odgojila, nego su takva da se hranimo “s nogu”, nešto na brzaka “stavimo u kljun, pod zub” i trčimo dalje za poslom ako ga imamo ili nas jednostavno brige gone.

Oko stola se danas rijetko tko okuplja i uživa kao u scenama kultnog filma Tko pjeva zlo ne misli u društvu gospona Fulira, tateka koji se sprema ratovati u Abesiniju nakon par gemišta kod Žnidarića, domaće kokošje juhe s rezancima i mira, bezbrižnosti, prostodušnosti i spokoja kakav je vladao u Zagrebu, Varaždinu, Splitu i ostalim našim gradovima između dva velika svjetska rata. Ugođaja gotovo u svih jednaka i prepoznatljiva. Sad je “fainšmekera” sve manje, jede se pizza s nogu ili hamburger, čak imamo i “coffi to go”. Sad su došla neka druga vremena. I pitam se: znadu li mlade generacije djevojaka ili čak mladića kihati onak kak su to znale naše bake ili mame?! Znaju li za krpice sa zeljem, pohani šnicl i rizi-bizi. Ili je sve postalo “izi-bizi”? No, i za to ima izrijeka poput one iz pjesme Gabi Novak: Sve gubi okus u našem životu, čuva ga samo šalica espressa. Ali, vi se ne dajte smesti. Zavirite i ovaj tjedan u naš mali jelovnik. Možda otkrijete nešto što vam “šmekati” I tako iznenadite svoju sivu svakodnevnicu koja se vuče bez konca i kraja… samo je neka sitnica može uljepšati. Možda je to baš dobar objed. Ako ste, naime, još uvijek među onim sretnicima koji zarađuju pristojno, njeguju i drže do svojih običaja u životu i u kuhinji…

 

http://www.kreativna-kuhinja.hr/media/images/recipes/263/large/c073cd8a5fc6752f7eab119beffd99fb.jpegPetak

A što na postni petak, osim ribe i malo krumpirove ili grahove salate ili povrća za koje smo vam već ponudili recept.

 

 

Subotahttp://www.bosanskikuhar.ba/thumb.php?src=/images/recepti/kajgana.jpeg&h=200&w=315&zc=1

Kajgana sa gljivama ili šparogama uz šnite kruha i zelenu salatu: (I za to smo vam već ponudili recept, a i tako je jednostavno da se samo od sebe slaže i stol prostre)

 

Nedjelja: Janjetina s bižima

A riceta kaže da janjetinu operete, izrižete na komadiće, pa stavite u teću u kojoj ste na masti ili ulju zažutili kapulu. http://metro-portal.hr/img/repository/2010/03/medium/shutterstock_janjetina_meso.jpgMeso se žuti dok ima soka, nakon čega mu se doda koja svježa od kore oguljena poma ili koji pelat ili konšerva. Dodate i soli, papra, petrisimula i sitno nasickan češanj bilog luka, pa se sve kuva na lagano i pomalo, uz mišanje i dolivanje vode. Kada je meso napola kuvano, dodate mu se očišćene i oprane biži i kuvate janjetinu sbižima dalje dok meso nije zgotovoljeno. Tko voli, dodat će pri kraju i malo muškatnog oraščića, a bome i prid kraj štogod peša od slanine i bilog luka da sok postane gušći i tamniji.

 

Slatko: Japanski vitar

Kako god, riceta kaže da vam je ponajprije potribno 12 jaja. Odvojite bjelanjak od žumanjka, pa od bjelanjka, 20 dak cukra i žlice kvasine pravite nešto što bi se podlogom ili temeljen od kolača moglo nazvat. Dakle, izmišat cukar, kvasinu i bjelanjke i pečete na 100 stupnjeva uru i po. Veliki bili “pod” mora biti po pečenju toliko suv da vam i nož kad ga u ispečeno stavite mora biti suv.

E, sad nakon bilog poda radite nadogradnju iliti žutu smjesu i to tako da 12 žumanjaka pomišate s 25 dak cukra, tri žlice mlika i 10 žlica jušnih brašna. Dobivenu žutu smjesu zatim lagano ulijete u 7 deci lagano prokuvanog mlika te zakuvate. http://vijestigorila.jutarnji.hr/var/mojportal/storage/images/gorilopedija/lifestyle/recepti/torta_od_oraha_i_cokolade/1090973-1-cro-HR/torta_od_oraha_i_cokolade_news_pic.jpgZatim tu “gomilu” žute kreme ohladite, te joj dodate margarin cili i tvrđe istučen šlag, po mogućnosti onoga znakovitog imena Hopla. Kad se ta žuta smjesa ohladi, podilimo je na dva dila pa u jedan dodamo 25 deka oraha samlivenih ili u krupnije bocon istučenih, ovisno od toga što vam je gušt pod zubima grist. Na koncu, na davno napravljenu bilu podlogu najprije složimo žutu kremu u kojoj su nam orasi, pa na nju onu u kojoj oraha nema, pa sve natopimo novim šlagom kojeg ćete istuć mrvu tečnije da ga možete po kolaču razliti.

(riceta iz knjige Kužini s ljubavlju, autora Siniše Pavića)

 

http://www.volim-meso.hr/wordpress/wp-content/uploads/2014/02/cuvanje-hrane-u-frizederu.jpgPonedjeljak

Što vam je ostalo od nedjelje! Vremena su teška, mora da je greška. Ali i sa greškom se triba znat nosat, e?!

 

Utorak: Manistra na suvo

Izrižite kapulu pa je zažutite. Na to bacite na kockice narizano meso da je veličine zalogaja, pa ga lagano šufigajte, http://cdn.kuhar.ba/wp-content/uploads/2013/01/picAXSmfo-508x326.jpgte ga dugo i polako kuvajte dolivajuć mu nikad previše vode sve dok se meso ne skuva taman toliko da se zalogaji tope u ustima, a toć bude boje tamna meda. Toću za kuvanje, naravno, dodajte soli, papra, petrisimula i bilog luka, muškatnog oraščića i konšerve, a manistru skuvajte pazeći da se ne prikuva, nego da bude onako al dente, makar se rukovodili satićem otisnutim na kutiji.

(riceta iz knjige Kužini  s ljubavlju, autora Sinise Pavića)

 

Srijeda: Punjene tikvice

Ponajviše valja kad ih se spari s komadom dobra šnicla, no kako nije zgorega kadkad odmorit se od mesa, valjat će tikvica i solo, recimo punjena. http://www.jbdesign.pondi.hr/tik0.jpgTikvice, dakle, narežemo na dulje polovice, izdubimo meku sredinu. Od izdubljena mesa radi se nadjev pri čemu je sva sloboda glede odabira sastojaka dopuštena. Osnovni naputak veli da polovice punimo smjesom od izdubljena mesa tikvice što smo ga prodinstali na ulju s kapulom, lukom i petrisimulom, dok se nije zgusnulo taman tako da pred kraj krupno ribanog sira dodamo. Ako vam je do mesa, prodinastat se sa spomenutim dade mljeveno, a čime god tikvice punili, valja ih posolit i popaprit, složit u nauljenu škrovadu i peć u vriloj pećnici jedno 20 minuta dok fino ne omekšaju. Kad su pečene, poškrope se s maslinovim uljem i gušta.

Kome nije do dinstanja, može nadjev jednostavno učiniti tako da izdubljeno meso tikvica nasitno isjecka pa pomiša s jajen, mrvicama, petrisimulom, lukom, sirom, pancetom…Valjat će i tako, jedino ne bi valjalo da vas štufa cijena što su ih tikvice ovih dana ćapale. U metropoli, užasna primjera radi, za kil traže suludih 20 kuna!

(iz knjige Kužini s ljubavlju, autora Siniše Pavića)

 

Četvrtak: 1. maja: Da nam, živi, živi rad!

http://vikendplaner.info/cke/Kiflice%20i%20graha%20019.jpgNaša siromašni umirovljenici već po ustaljenom redu otići će na prvomajski grah u Maksimir u metropoli u Rijeci, Splitu ili Varaždinu i Osijeku. Ostali će se prikrpati kakvom društvu uz roštilj i pivo, a oni malobrjni preživjeli sve sisteme koji biju svoje benigne ideološke bitke imat će svečan objed sa domaćom kokošjom juhicom i domaćim rezancima (samo molim vas pazite da vas ne tuku po bradi. U tom slučaju zna se na čijoj ste strani!).

 http://roamingreporters.net/EVS/wp-content/uploads/2011/10/rostilj-v.jpghttp://www.mojezdravlje.ba/slike/novosti/AAA%20SHOWBIZ/LIFESTYLE/pivo.jpg

 

 

 

 

U svakom slučaju: I “ovima i onima” dobar tek, uz šalicu kave i koji dobar “gem”, pivo ili vino posebno profinjenog okusa. Makar i nisu takvi dani! Kad je sve “udarnički”. Zna se, kaj ne?!

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuQcqENvHkbxT00kqha_JVfhaWTP0Z4ziWzA761b2IsiyRejW0xw1EFQAhttp://www.savjetnica.com/wp-content/uploads/2013/06/kava-150x150.jpg

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s