Kuhinja TV voditeljice Željke Ogreste II.

Dugo smo razmišljali zašto se domaćice iz cijele “lijepe naše” ne javljaju i gotovo “ne polome” takmičeći se u slanju svojih recepata, a onda smo shvatili da se u svakom receptu krije neka tajna. Obiteljska tajna, i da svaka dobra, stara domaćica krije sastojke kao “zmija noge” i ne bi ni “u ludilu” otkrila sve sastojke kojima se služi kod pripravljanja kakvog slasnog zalogaja.

To je njezina tajna sa kojom mnoge od njih odlaze u grob! Da, dobro ste čuli. Tako daleko. Čak ih niti ne žele reći svojim kćerima, a snahama pak ponajmanje. I tako. Kad je sve oko jela obavijeno tajnom, mi smo primorani služiti se receptima naših novinara ili TV “zvijezda”, koji se nisu ustručavali otkriti “male tajne velikih majstora kuhinje”. Stoga se i ovaj tjedan, pred veliki početak spremanja zimnice za koje ćemo vam i mi u idućem broju ponuditi zanimljive recepte, nudimo, a što drugo nego recepte iz kuhinje TV voditeljice i novinarke Željke Ogreste. Na vama je samo da izaberete jedan ili više od njih za svoj tjedni jelovnik.

JELOVNIK OD PETKA 05.09. DO ČETVRTAK 11.09.

Petak: Špageti sa školjkama i kozicama u foliji

SASTOJCI:

  • 480 grama širokih rezanaca
  • 3 režnja češnjaka
  • 600 grama svježih rajčica
  • 200 grama kozica
  • 1 000 grama morskih školjki
  • 100 grama maslinovog ulja
  • feferona prema ukusu
  • peršin, sol

PRIPREMA:
Ogulite i usitnite češnjak. Izrežite rajčice na kockice. Školjke očistite od pijeska pod hladnom tekućom vodom. Očistite kozice i odstranite im glave. Na maslinovom ulju propirjajte češnjak s feferonima. Dodajte rajčice i pirjajte da skroz omekšaju i vodite računa da morate imati dosta umaka jer ćemo u njemu dovršiti špagete (moja baka bi rekla da bude “izdašan”). Ubacite kozice i školjke, sol i nasjeckani peršin. Još malo pirjajte i ugasite vatru. U slanoj ključaloj vodi skuhajte tjesteninu “al dente”. Rezance pomiješajte s umakom od rajčica. Od alu-folije načinite barkicu s krajevima uvijenim prema gore. Složite u barkice špagete s umakom od rajčica i školjaka. Zatvorite barkice s krajevima  prema gore. Stavite ih u kalup, pa u pećnicu na 10 minuta. Poslužite barkice otvorene. U slast vam.

Subota: Njoki od buće, majčine dušice i kadulje

SASTOJCI:

  1. 1 kg buće
  2. 1 žumance
  3. 1 žlica majčine dušice
  4. sol, papar
  5. 150 grama brašna
  6. 2 režnja češnjaka
  7. 50 grama maslaca
  8. 3 jušne žlice maslinovog ulja
  9. kadulje prema ukusu
  10. majčine dušice prema ukusu
  11. sol, papar
  12. 2 žlice sjemenki od sezama

PRIPREMA:
Ogulite buću, odstranite sjemenke, izrežite na veće kocke i kuhajte na pari 20 minuta. Napravite pire (treba ga biti 750 grama). Pomiješajte pire od buće, žumance, brašno, sol, majčinu dušicu i papar i umijesite tijesto. Da je gotovo, znate ćete po tome kad se počne odvajati od prstiju. Na pobrašnjenoj površini oblikujte salamu promjera 1 cm i režite njoke duge 1,5 cm. Kuhajte njoke u proključaloj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Zgnječite češnjak. U tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte kadulju, majčinu dušicu i češnjak i pirjajte jedno 3 minute da maslac poprimi miris začina. Slobodno dodajte njoke, posolite i popaprite. Poslužite u dubokim tanjurima, poškropite maslinovim uljem i sjemenkama sezama.

Nedjelja: Pita od piletine i
za desert: puding od kruha i jabuka

SASTOJCI:

  • 600 grama pilećih bataka
  • 50 grama brašna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 glavice crvenog luka
  • 50 g suhih gljiva
  • 4 srednja krumpira
  • 2 listića lovora
  • majčina dušica
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 dl pilećeg temeljca
  • 500 grama lisnatog tijesta
  • 1 jaje
  • 1 žlica maslaca
  • sol, papar

PRIPREMA:
Odstranite kožicu i kosti s bataka. Pomiješajte piletinu sa solju, paprom i brašnom. Grubo nasjeckajte luk i češnjak. Namočite suhe gljive u bijelo vino i pustite da stoje 20 minuta, te ih sitno nasjeckajte i ponovno stavite u vino. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Na maslinovom ulju propirjajte luk i češnjak. Dodajte piletinu i krumpir i pirjajte još 10 minuta. Primješajte šampinjone nasjeckane na četvrtine, lovor, majčinu dušicu, suhe gljive s malo vina i kuhajte nekoliko minuta. Zalijte pilećim temeljcem i kuhajte dok krumpir ne omekša. Izvadite lovor i pustite pirjanu piletinu da se ohladi. Izvaljajte tijesto i izrežite krug nešto većeg promjera od kalupa u kojem će se peći. U kalup stavite pirjanu piletinu i kistom premažite unutarnje rubove kalupa tučenim jajem. To prekrijte krugom od lisnatog tijesta i dobro zatvorite rubove. Vilicom izbodite površinu tijesta i premažite jajima. Vrijeme pečenja je oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Poslužite u kalupu i oprezno probušite tijesto zbog vruće pare.

Desert: Puding od kruha i jabuka

SASTOJCI:

  • 500 grama kruha
  • 3 dl mlijeka
  • 100 grama šećera
  • grožđica prema ukusu
  • 4 jaja
  • 1 zelena jabuka
  • 150 grama šećera za karamel

PRIPREMA:
U okrugli kalup za tortu stavite šećer i na štednjaku napravite karamel. Razlijte ga po stranama tako da cijeli kalup bude iznutra obložen karamelom. Izrežite kruh na kocke i posložite u zdjelu. Zagrijte mlijeko sa šećerom i prelijte kruh. Dodajte jaja i promiješajte. Dodati grožđice i ostaviti da stoji pola sata. Na dno karameliziranog kalupa posložite sloj jabuka tanko narezanih, dodajte sloj smjese s kruhom, pa opet sloj jabuka i gore smjesu s kruhom i tako nekoliko redova dok se ne potroši smjesa. Prekrijte kalup aluminijskom folijom, stavite u vodenu kupelj i pecite na pari 45 minuta do sat vremena na 200 stupnjeva. Izvadite kalup iz pećnice, iskrenite na pladanj s uzdignutim rubovima i ostavite u tom položaju da se hladi dok se ne izlije i karamel. Poslužite kad se ohladi.

Ponedjeljak: Štrukle s kremom od maslina

SASTOJCI:

  1. 4 štrukle
  2. 2 žlice maslinovog ulja
  3. 2 žlice rastopljenog maslaca
  4. 100 grama parmezana
  5. papar prema ukusu

SASTOJCI (za pesto):

  1. 100 grama zelenih maslina
  2. 1 režanj češnjaka
  3. 1 jušna žlica peršina
  4. 1 jušna žlica bosiljka
  5. 50 grama pinjola
  6. 1 maslinovog ulja

PRIPREMA:
Pesto od maslina napravi ćete ovako: Izvadite koštice iz maslina. U mješalici povežite masline s češnjakom, bosiljkom i pinjolima. Postepeno ćete dodavati decilitar maslinovog ulja i dalje i dalje miješati. Završite sa soli i paprom. Štrukle kuhajte 8 minuta u ključaloj slanoj vodi, a potom prebacite u posudu premazanu maslacem. Poškropite maslinovim uljem i rastopljenim maslacem. Svakako ospite parmezanom i gratinirajte u pećnici nekoliko minuta.

Utorak: Rižoto od buće

SASTOJCI:

  • 300 grama buće
  • 1 glavica luka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 250 grama riže
  • 1 dl bijelog vina
  • 5 dl povrtnog temeljca
  • 50 grama maslaca
  • ribani parmezan prema ukusu
  • sol, papar

PRIPREMA:
Oguljenu buću narežite na sitne kockice. Sitno skosajte luk i zažutite ga u dubokoj tavi na vrućem maslinovom ulju. Pridružite mu buću i pirjajate 5 minuta. Sad može i riža k njima, pirjajte je nekoliko minuta. Razrijedite vinom i pustite da alkohol ispari, po mogućnosti vama u facu, da i njega iskorisitite. Postepeno dodavajte temeljac dok se riža ne skuha (jedno 15 do 20 minuta). Dodajte hladni maslac i ribani parmezan, sol, papar i slijedeće dvije minute stalno miješajte da se riža lijepo poveže s maslacem i parmezanom u kremastu smjesu.

Srijeda: Pašteta od pilećih jetrica

SASTOJCI:

  1. 2 glavice crvenog luka
  2. 350 grama pilećih jetrica
  3. 100 grama dimljene pancete
  4. 2 žlice maslinovog ulja
  5. 2 režnja češnjaka
  6. 1 mirisni klinčić
  7. prstohvat sjemenki korijandra
  8. papar u zrnu
  9. 1 stručak svježih trava (peršin, timijan, origano)
  10. 1 dl konjaka
  11. 1,5 dl bijelog vina
  12. 1,5 dl vrhnja za kuhanje
  13. 100 grama maslaca
  14. muškatni oraščić, ružmarin
  15. 10 grama peršina
  16. 10 grama majčine dušice

PRIPREMA:
Postupite po naređenju: nasjeckajte crveni luk, izrežite jetrice i pancetu na kockice. Zgnječite češnjak odstranivši kožicu. Lagano prepržite klinčić, papar u zrnu, sjemenke korijandra te ih izgnječite s češnjakom. Na maslinovom ulju zažutite pancetu. Dodajte luk i dalje pirjajte. Sad možete dodati mirodije s češnjakom, jetrice, sol, stručak trava i ostaviti pirjati. Razrijedite s pola količine konjaka i bijelim vinom. Pokrijte i pustite da krčka na tihoj vatri pola sata. Izvadite stručak trava i meljite u sjeckalici s maslacem dok ne dobijete kremastu masu. Sad dodajte vrhnje i nastavite miksati. Nasjeckajte majčinu dušicu, ružmarin i peršin. Sljubite dvije samljevene mase i dodajte majčinu dušicu, peršin, svježe samljeven papar, muškatni oraščić i ostatak konjaka. Stavite u zdjelu i ostavite na hladnom 2 sata.

Četvrtak: Salata od zelenih listova s pršutom i acetom balsamicom

SASTOJCI:

  • 150 grama radiča
  • 100 grama matovilca
  • 100 grama rikole
  • 1 dl bijelog vinskog octa
  • 1 žličica senfa
  • papar, sol
  • maslinovo ulje
  • 150 grama pršuta
  • 1,5 dl aceta balsamica

PRIPREMA:
Listove dobro operite i posušite na kuhinjskoj krpi. Rukom ih usitnite i ostavite po strani do posluživanja. U zdjeli pripremite vinagret-dobro pomiješajte bijeli vinski ocat, senf, papar i sol, a na kraju dodajte maslinovo ulje. Pršut izrežite na sitne kockice, prepržite ih u tavi i potkraj prženja dodajte aceto balsamico. Salatu začinite vinagretom od senfa, a odozgo dodajte pršut.

Dobar tek, uz šalicu kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s