Kuhinja TV voditeljice Željke Ogreste

Obično TV voditelje i ljude iz javnog života rijetko kada povezujemo s kuhinjom ili kuhanjem. A baš u tome griješimo. Mnogi od njih osim što su “od krvi i mesa” baš poput svih ostalih tzv. običnih ljudi, dobro se ili čak i odlično, snalaze u kuhinji. I pravi su gurmani. Stoga smo vam za ovaj tjedan pripremili recepte iz knjige nekad popularne radio i TV voditeljice, novinarke Željke Ogreste “Moji recepti za obitelj i prijatelje”. No, kako počinjemo sa jelovnikom za petak 15. kolovoza, kada kršćani slave Veliku gospu, za taj dan ponudit ćemo vam recept bake urednice ZMUSK-a, varaždinske gospođe, Anke Kišiček koja je danas pokojna, a uz čiju je kuhinju dotična, koja potpisuje ovaj portal – odrasla.

 

JELOVNIK OD PETKA 15.08. DO ČETVRTKA 21.08.

 

Petak: Domaća pileća juha, pečeno pile, mlinci i kuhani mladi krumpir s peršinom, miješana salata, za desert – bučnica.

Recepte za ovo domaće jelo predstavili smo vam u prethodnim brojevima naše “starinske kuhinje”.

 

Bućnica

PRIPREMA:
Buće dobro posolite i pustite sat vremena da odstoje, da se ocijede, a zatim ih dobro rukama ocijedite. Jaja razmutite, te u njih dodajte buće i sir i vrhnje, te po potrebi još dosolite. Putar rastopite, a prije toga pleh namažite putrom. Tijesto za bućnicu napravite isto kao i za štrukle. Tijesto razvaljajte, prelijte rastopljenim maslacem i razlijte po njemu nadjev te ga ravnomjerno posložite po jednoj polovici. Sa drugom polovicom omatajte “frčite”) tijesto. Sve stavite u pleh, premažite sa rastopljenim maslacem, a po želji možete i sve politi kiselim vrhnjem. Pecite 45-50 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

 

Subota: Juha s velikom bijelom knedlom

SASTOJCI:

  • 600 grama bijelog kruha
  • 100 grama pancete
  • 100 grama kuhane šunke
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 100 grama ribanog paškog sira
  • 3 žlice brašna
  • sol, papar
  • 1 dl mlijeka
  • 2 jaja
  • 7 dl mesnog temeljca
  • nasjeckani peršin

PRIPREMA:
Narežite kruh (od prethodnog dana), pancetu i šunku na male kockice. Nasjeckajte češnjak i peršin. U zdjeli ćete promiješati kruh, pancetu, šunku, češnjak, peršin, sjemenke komorača, paški sir i brašno. Posolite i poparite. Dodajte mlijeko i jaja. Sve sastojke dobro spojite. Ako treba dodajte još malo mlijeka. Oblikujte 4 knedle. U loncu stavite da proključa mesni temeljac dodajte knedle, da se kuhaju zajedno s juhom 10 minuta. Stavite po jednu knedlu u svaki tanjur zajedno s juhom. Pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.

 

Nedjelja: Pileća juha, pohana piletina i rizi-bizi, miješana salata i pita od sira.

Recepte za ovo jelo ponudili smo vam u prethodnim izdanjima “starinske kuhinje” portala ZMUSK.

 

Desert: Pita od sira

SASTOJCI (tijesto):

  1. 3 jaja
  2. 130 grama šećera
  3. 200 grama oštrog brašna
  4. 150 ml mlijeka
  5. 100 ml ulja
  6. 1 pecilni prašak
  7. 1 vanilin šećer
  8. naribana korica limuna
  9. šećer u prahu za posipanje

SASTOJCI (nadjev):

  1. 2 jaja
  2. 500 grama svježeg sira
  3. 1 kiselo vrhnje
  4. 3 žlice šećera
  5. 1 vanilin šećer

PRIPREMA:
U posudi dobro izmiksajte šećer i jaja, pa postepeno dodavajte ostale sastojke. Kalup namažite s malo maslaca i pobrašnite. U njega ulijte posla smjese pa pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 6-8 minuta kako bi se tijesto malo stegnulo, pa ćete lakše po njemu rasporediti sir. Izmiješajte sir s ostalim sastojcima, najbolje mikserom, da dobijete glatku kremu. Izvadite tijesto iz pećnice i ako se dovoljno stegnulo prelijte ga sa sirom. Zapecite još 5 minuta. Prelijte preko sira ostatak smjese za tijesto i pecite još 25 minuta na 180 stupnjeva. Kada se kolač rashladi “štaubajte ga ga štaub šećerom ili kako se domaći kaže, sa šećerom u prahu”.

 

Ponedjeljak

Sve što je ostalo od nedjelje, dobro pohranjeno u hladnjaku i dobro podgrijano, jedino juhu valja ponovno zakuhati i pripremiti miješanu salatu.

 

Utorak: Juha od korabice

SASTOJCI:

  • 600 grama korabice
  • 1 krumpir
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • kopar prema ukusu
  • 7 dl pilećeg temeljca
  • 150 grama svježeg kravljeg sira
  • 100 grama vrhnja za kuhanje
  • sol, papar

PRIPREMA:
Odvojite lišće s korabice, odnosno korabice ako su domaće, a njih ogulite i narežite na tanke šnite. Ogulite krumpir i narežite na iste šnitice kao i korabice. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih zažutite na maslinovom ulju. Sada dodajte korabice i krumpir i kuhajte 10 minuta. Ubacite kopar (dio ostavite za ukrašavanje) u pileći temeljac i kuhajte još 10 minuta. Miksajte dok ne postane kremasto. Vratite u lonac, dodajte svježi sir, vrhnje za kuhanje, posolite i poparite. Ponovno zagrijte. Pospite s ostatkom kopra i poslužite.

 

Srijeda: Rižoto od kozica s limunom

SASTOJCI:

  1. 300 grama kozica
  2. 1 glavica luka
  3. 1 žlica maslinovog ulja
  4. 2 žlice maslaca
  5. 250 grama riže
  6. 1 dl bijelog vina
  7. 5 dl ribljeg temeljca
  8. 2 žlice ribane limunove korice
  9. 2 žlice maslaca
  10. sjeckani peršin, sol, papar

PRIPREMA:
Očistite kozice i odstranite im glave. Znam da ružno zvuči, ali idemo dalje. Sitno nasjeckajte luk. U dubokoj tavi zažutite ga na zagrijanom maslacu. Ubacite rižu, malo propirjajte i razrijedite bijelim vinom. Pirjajte još 2 minute. Postepeno dolijevajte temeljac dok se riža ne skuha, stalno miješajući jedno 15-20 minuta. Pri kraju ćete dodati kozice i naribanu limunovu koricu, soli, papar i maslac. Poslužite u dubokom tanjuru i ukrasite nasjeckanim peršinom.

 

Četvrtak: Njoki od cikle

SASTOJCI:

  • 750 grama krumpira
  • 250 grama cikle
  • 2 jaja
  • sol, papar
  • 100 grama brašna
  • 100 grama griza

SASTOJCI (umak):

  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 100 grama maslaca
  • 50 grama listova rokule
  • 250 grama sira gorgonzole
  • sjemenke maka
  • sol i papar

PRIPREMA:
na pari kuhajte krumpir i ciklu 20 minuta, ogulite i napravite pire. Primiješajte pireu od krumpira i cikle, sol, papar, jaja, brašno, griz dok ne dobijete jednoličnu smjesu koja se odvaja od prstiju. Od tijesta oblikujte dugoljastu kobasicu, promjera 1 cm. Režite njoke na duljinu 1,5 cm. Kuhajte u slanoj proključaloj vodi dok ne isplivaju. Izvadite njoke iz vode. U tavi rastopite maslac s uljem. Dodajte njoke, sir narezan na kockice i lagano pirjajte. Ubacite listove rikole, papar, propirjajte nekoliko sekundi i maknite s vatre. Poslužite u dubokim tanjurima posuto sjemenkama maka.

Dobar tek, uz šalicu kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s