Ljetna kuhinja gđe. Albine II.

IZ LJETNE KUHINJE GĐE. ALBINE IZ ZAGREBA

Za ovaj, prvi tjedan, u godini dana, koliko je prošlo kako je Hrvatska ušla u EU i svi krenuli ili na “dijetu” ili na zdravu prehranu, jer su nam se nešto posebno “novčanici istanjili, a cijene namirnica rastegnule” pripremili smo jelovnik gđe. Albine iz Zagreba u suradnji s receptima iz kuharice Sva jela od povrća, podesan za svaki džep, a ponajviše onaj plitak. A sve, da opet stol bude šaren, prepun boja i osjetila okusima i mirisima opijena, a nepca zadovoljena slasnim, a jednostavnim delicijama. I što je još važnije: ako sunce pripeče, da vam je obrok brzo gotov. Da se ne “kuhate” pored štednjaka s kuhačom u ruci.

 

JELOVNIK OD PETKA 04.07. DO ČETVRTKA 10.07.

Petak: Juha od graška i celera s poširanim jajima

SASTOJCI:

  • 600 grama graška
  • 1 l mesne juhe
  • 50 grama maslaca
  • 100 grama celera
  • 250 grama šparoga
  • sol, papar
  • 1 žličica octa
  • 4 jaja
  • 8 kriški tosta

PRIPREMA:
Grašak kuhajte u juhi oko 15 minuta. Izvadite i odvojite polovinu. Ostalo izmiksajte s juhom. Dodajte maslac i ostavite da se rashladi. Ogulite celer i šparoge, a potom izrežite celer na kockice, a šparoge na komadiće. Dodajte ih juhi i kuhajte oko 10 minuta. Dodajte grašak koji ste odvojili, zagrijte ga pa juhu začinite da bude pikantna. Zakuhajte slanu vodu i ocat. Jedno po jedno jaje razbijte u zaimaču (veliku žlicu), spustite ga u vodu i ostavite oko 3 minute. Izvadite ih rešetkastom žlicom. Popržite tost, razdijelite kriške na 4 tanjura, prelijte ih juhom i dodajte poširana jaja.

 

Subota: Gurmanska salata od krumpira

SASTOJCI:

  1. 500 grama kuhanog krumpira
  2. 1 crveni luk
  3. 1 kiselkasta jabuka
  4. 2 kisela krastavca
  5. 2 žlice juhe od povrća
  6. 4 žlice octa
  7. svježe mljeveni papar
  8. 1 tvrdo kuhano jaje
  9. 2 žlice ljutog senfa
  10. 4 žlice suncokretovog ulja
  11. 1 mala salata glavatica
  12. 1 žlica nasjeckanog vlasca

PRIPREMA:
Ogulite krumpir i narežite na ploške. Očistite i prepolovite luk, pa ga narežite na kolutiće. Razrežite jabuke na osam dijelova, pa ih izrežite na kockice. Kisele krastavce narežite na štapiće. Izmiješajte krumpir, luk, jabuku i kisele krastavce. U posudi za kuhanje zagrijte 100 ml vode, dodajte juhu i 2 žlice octa, pa prelijte povrće za salatu. Posolite i popaprite. Očistite i prepolovite jaje. Usitnite žumance pa ga izmiješajte sa 2 žlice octa, senfom, uljem i paprom. Umiješajte preljev u salatu. Ostavite stajati 1 sat da se okusi prožmu. Posudu za salatu obložite listovima salate pa na njih stavite krumpir  s povrćem i preljevom. Bjelanjke narežite na kockice, pa njime i vlascem ukrasite salatu.

 

Nedjelja: Torta od ćevapa i
za desert – brza štrudla od griza s jabukama, višnjama ili sirom

 

Torta od ćevapa

SASTOJCI:

  • 1 kg ćevapa
  • 20 dag sira bilo koje vrste koji se dobro topi
  • 1 kiselo vrhnje
  • sol, papar, vegeta
  • kalup za tortu

PRIPREMA:
Poslažemo ćevape u kalup sa strane i dolje, na dno. Pa redate red krumpira, 1 žlicu vrhnja, red sira i tako do kraja. Završite sa sirom. Kalup ne mastite posebno, jer ćevapi puste dosta soka i masnoće. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Vidjet ćete već “od oka” kada je sve pečeno.

 

Brza štrudla od grisa s jabukama ili višnjama ili sirom

SASTOJCI (za filu):

  1. 2 jaja
  2. 2 čaše čvrstog jogurta
  3. 2 čaše šećera
  4. 2 čaše griza
  5. 1 čaša ulja
  6. 1 prašak za pecivo
  7. 1 vanilin šećer

SASTOJCI (za nadjev):

  1. 1 kg jabuka
  2. višanja ili sira
  3. 1 paket listova za savijače (12 komada listova)

PRIPREMA:
Umiješati jaja, šećer, griz, jogurt, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer. Odvojiti po tri lista, svaki list namazati filom, a na treći staviti nadjev (jabuke ili višnje ili domaći kravlji sir), po želji. Zamotati i staviti u tepsiju prethodno namazanu margarinom i tako četiri puta za četiri štrudle. Peći u rerni oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

(oba recepta za nedjeljni ručak su
od gđe. Albine iz Zagreba)

 

Ponedjeljak: Fini prilog od špinata

SASTOJCI:

  • 1 kg špinata
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 kockice mesne juhe
  • sol, papar, muškatni oraščić
  • 4 jaja
  • 4 žlice vrhnja
  • 2 dag maslaca
  • krušne mrvice

PRIPREMA:
Špinat očistiti i oprati, dobro ocijediti, pirjati ga na maslinovom ulju 3-5 minuta. Dodati nasjeckani češnjak, kocku mesne juhe, papar, muškatni oraščić, sve zajedno promiješati i malo ohladiti. Posebno izmiješati jaja i kiselo vrhnje, te ih dodati špinatu. Vatrostalnu zdjelu premazati maslacem, posipati s mrvicama, te u njega istresti špinat sa jajima, obložiti listićima maslaca i zapeći u pećnici oko 10-15 minuta na 180 stupnjeva. Uz taj prilog idu razna pečenja od mesa.

 

Utorak: Kinesko varivo s prozirnom tjesteninom

SASTOJCI:

  1. 1 poriluk
  2. 1 svježa crvena paprika
  3. 2 mrkve
  4. 200 grama bukovača
  5. 1 papričica čili
  6. 200 grama sojinih klica
  7. 4 žlice blago začinjene biljne kreme
  8. 2-3 žlice sojina umaka
  9. 100 grama prozirne tjestenine

PRIPREMA:
Očistite i operite povrće. Poriluk i papriku narežite na uske rezance, a mrkvu na štapiće. Bukovače prepolovite ili narežite na četvrtine, ovisno o veličini. Očistite čili pa ga narežite na kolutiće. Zagrijte u tavi biljnu kremu, pa najprije popržite čili i bukovače. Dodajte mrkvu i papriku, pa pirjajte oko 5 minuta na umjerenoj vatri. Na kraju umiješajte sojine klice i poriluk, pa pirjajte još 5 minuta. Začinite povrće sojinim umakom. Skuhajte tjesteninu prema naputku na omotu. Poslužite ju s povrćem.

 

Srijeda: Omlet sa začinskim biljem

SASTOJCI:

  • 1 velika vezica raznog začinskog bilja (peršina, vlasca, kopra)
  • 8 jaja
  • sol, bijeli papar
  • 40 grama maslaca
  • 2 rajčice

PRIPREMA:
Operite, osušite i sitno nasjeckajte začinsko bilje. Umutite jaja, pa ih posolite i popaprite. Dodajte jajima začinsko bilje. Zagrijte u tavi na slaboj vatri 10 grama maslaca. Stavite ¼ mase od jaja i ostavite na slaboj vatri da se stegne. Tavu protresite nekoliko puta. Preklopite omlet, stavite ga na tanjur i ostavite na toplom mjestu dok ispečete ostala 3 omleta. Operite rajčice i razrežite ih na četvrtine. Služite ih uz omlet.

 

Četvrtak: Pizza od špageta

SASTOJCI:

  1. 200 grama špageta
  2. sol
  3. 1 žlica majčine dušice
  4. 2 jaja
  5. papar
  6. 1 crveni luk
  7. 1 češanj češnjaka
  8. 100 grama mozzarelle
  9. 2 žlice maslinovog ulja
  10. 50 grama kečapa od rajčica
  11. 100 grama račića ili raznih plodova mora

PRIPREMA:
Skuhajte špagete u puno slane vode da ostanu al dente, potom ih isperite hladnom vodom i ostavite da se ocijede. Izmiješajte špagete s ½ žličice majčine dušice, jajima, solju i paprom. Očistite luk i češnjak. Usitnite češnjak, luk narežite na kolutiće, a mozzarellu na ploške. Zagrijte u tavi 1 žlicu ulja pa u njoj popržite luk da dobije zlatnu boju. Potom ga izvadite i stavite na stranu. Zagrijte u tavi 1 žlicu ulja i dodajte češnjak i mješavinu sa špagetima, pa oblikujte veliku lepinju. Pecite je na umjerenoj vatri da na donjoj strani dobije zlatno žutu boju. Okrenite lepinju, dodajte preostalo ulje, premažite kečapom, pa složite kolutiće luka, račiće, preostalu majčinu dušicu i ploške mozzarelle. Pokriveno pecite 5-10 minuta na umjerenoj vatri.

 

Dobar tek, uz šalicu kave

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s