Ljetna kuhinja gđe. Albine iz Zagreba

Za vruće ljetne dane, pripremili smo za vas kuhinju gđe. Albine iz gradske četvrti Dubec u Zagrebu, mlade majke dvoje djece i mlade supruge koja uživa u kuhanju i pripremanju jela za svoju obitelj. A još više uživa u pripremanju slastica za svoju obitelj, rođake, prijatelje, susjede i poznanike. U suradnji sa receptima gđe. Albine i naših recepata iz knige “Sva jela od povrća” pripremili smo za vas lagan i ne odviše skup ili rastrošan jelovnik za vruće dane koji slijede pri kraju lipnja. Vaše je da uživate u obilju voća i povrća koje se nudi na tržnicama, pijacama ili u trgovinama po ili previsokim ili po čak dosta povoljnim cijenama. Zavisi, od jelovnika ili onoga za čime ste u potrazi…

 

Jelovnik od petka 20. lipnja do četvrtka 26. lipnja

Petak: Juha od luka

SASTOJCI:

  • 6 glavica luka srednje veličine
  • 4 češnja češnjaka
  • 4 žličice maslaca ili margarina
  • 2 žličice brašna
  • 1 l mesne juhe (instant)
  • ½ l bijelog vina
  • malo mljevenog kima, sol
  • 4 kriške četvrtastog bijelog kruha
  • 200 grama naribanog ementalera

PRIPREMA:
Očistite luk i češnjak. Izrežite luk na tanke rezance, pa ga propirjajte na maslacu ili margarinu da postane staklast. Posipajte brašnom, pa pržite 1 minutu. Dodajte juhu i vino, začinite kimom, solju, paprom, pa kuhajte 5 minuta. Razdijelite juhu u vatrostalne zdjelice za juhu. Usitnite češnjak. Kruhu odrežite koru, dijagonalno ga prerežite, premažite ga češnjakom i posipajte ementalerom. Kriške kruha stavite na zdjelice s juhom. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, stavite u nju zdjelice s juhom, pa zapecite da se sir rastopi.

 

Subota: Šareno povrće s mozarellom

SASTOJCI:

  • 250 grama mozarelle
  • 400 grama zelenih tikvica
  • 300 grama koktel rajčica
  • 2 grančice ružmarina
  • 80 grama maslaca sa začinskim biljem
  • sol, papar

PRIPREMA:
Ocijedite mozarellu i očistite tikvice, pa ih narežite na ploške. Operite i prepolovite rajčice. Otrgnite listiće ružmarina. Rastopite maslac. Izrežite 8 traka aluminijske folije pa od njih oblikujte gnijezda. Potom povrće razdijelite u gnijezda, posolite i popaprite, te poškropite maslacem. Pecite na vrućem roštilju 10 do 12 minuta.

 

Nedjelja: Piletina sa rižom i špinatom

PRIPREMA:
4 komada batka i zabatka, posoliti i malo zarezati. Peči u tavi poklopljeno sa poklopcem i dolijemo 3 dl vode.

 

SASTOJCI (za prilog):

  1. 1 šalica oprane riže koju skuhamo
  2. 0,5 kd špinata kojeg blanširamo

To sve sjedinimo i dodamo kokošju kocku. Sve zajedno pomiješamo i dodamo malo maslinovog ulja i soli. Poslužuje se uz zelenu salatu.

(recept gđe. Albine iz Dubca u Zagrebu)

 

Desert – Proja

SASTOJCI:

  1. 3 jaja
  2. 1,5 žličice soli
  3. 1 dl ulja
  4. 2 dl jogurta
  5. 2 čaše od 2 dl kukuruznog brašna ( palenta)
  6. 1 čaša glatkog brašna
  7. 1 čaša oštrog brašna
  8. 1 prašak za pecivo
  9. 2 dl mlijeka
  10. 200 do 300 grama zrnatog sira

PRIPREMA:
Razmutite pjenjačom jaja i sol, dodajte ulje, jogurt, palentu. Sve povežite s malo mlijeka u glatku smjesu da nema grudica, te dodajte preostalo mlijeko, dobro promiješajte, te dodajte sir. Nalijte smjesu u namašćen i pobrašnjen lim. Peći 25 minuta na 180 stupnjeva.

(recept gđe. Albine iz Zagreba)

 

Ponedjeljak: Rog paprika s vrhnjem

PRIPREMA:
7-8 rog paprika ispeći u pećnici. Oguliti ih, te popržiti na malo ulja.

SASTOJCI (za nadjev):

  • 1 jaje
  • 1 žlica bršana
  • 1 kiselo vrhnje

Sve te sastojke pomiješati i staviti u tavu gdje smo popržili papriku, miješati oko 15-20 minuta. Preliti po zapečenim paprikama. Poslužiti uz salatu od rajčice i svježih krastavaca.

(recept gđe. Albine iz Dubca u Zagrebu)

 

Utorak: Mahune s gljivama

SASTOJCI:

  • 300 grama širokih zelenih mahuna
  • 3 žlice ulja za prženje
  • 2 usitnjena češnja češnjaka
  • 100 grama račića
  • 150 grama šampinjona
  • 178 litre juhe od povrća (instant)
  • sol, glutamat, papar
  • ½ žličice šećera
  • 3 žlice svijetlog sojinog umaka
  • 1 žlica tamnoga sojinog umaka
  • 1 žlica rižinog vina
  • 1 žlica kukuruznog škroba

PRIPREMA:
Očistite i operite mahune, pa ih koso narežite na komade dugačke 4 cm. Zagrijte ulje u woku, malo popržite češnjak, pa dodajte mahune i miješajući ih popržite. Operite i očistite račiće i šampinjone pa ih dodajte mahunama. Izmiješajte preostale sastojke, nalijte ih u wok i prokuhajte. Poklopljeno lagano kuhajte oko 15 minuta na slaboj vatri.

 

Srijeda: Gratinirani krumpir s porilukom

SASTOJCI:

  • 1,5 kg velikih krumpira koji se ne raskuhaju
  • maslac za oblik
  • 100 grama slanine od šunke
  • 1 poriluk
  • 1 žlica ulja
  • 150 grama topljenog sira s okusom salame
  • 200 grama vrhnja
  • 3 jaja
  • sol, papar

PRIPREMA:
Ogulite i operite krumpire, pa ih narežite na ploške debele 4 mm. Prokuhajte ih u slanoj vodi i složite u maslacem premazan oblik za gratiniranje. Narežite slaninu na kockice. Očistite i operite poriluk, pa ga narežite na kolutiće. Poriluk i slaninu propirjajte 5 minuta na vrućem ulju,  a potom ih razdijelite po krumpiru. Dobro izmiješajte 100 grama topljenog sira, vrhnje, jaja i začine, pa prelijte krumpire. Pecite 40-45 minuta u pećnici zagrijanoj na 200-225 stupnjeva. Nakon 30 minuta stavite odozgo 50 grama narezanog topljenog sira.

 

 

Četvrtak: Jaja s povrćem

SASTOJCI:

  1. 1 vezica mladog luka
  2. 1 svježa crvena paprika
  3. 2 žlice maslaca
  4. 4 žlice graška
  5. 6 jaja
  6. sol, papar
  7. 2 žlice nasjeckanog peršina

PRIPREMA:
Očistite i operite mladi luk, pa ga narežite na komadiće široke 1 cm. Očistite i operite papriku pa ju narežite na rezance. Zagrijte maslac, pa na njemu propržite papriku i luk da postanu staklasti. Dodajte grašak i pržite još 2 minute. Vilicom malo izmiješajte jaja, samo da se žumanjce razlije, pa prelijte povrće i začinite solju i paprom. Ostavite da se jaja stegnu na umjerenoj vatri, a mora se vidjeti bjelance. Ne smijete miješati. Potom pospite nasjeckanim peršinom i odmah poslužite.

 

Dobar tek, uz šalicu kave

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s