MACINI RECEPTI ZA FAŠNIK

.
“Maškare ća mogu maškare,
Venecija-karneval_01
sa mnom si se jubila u tami,
s maškaron sa jednom maškaron
i rekla si da ništa mi ni fali…
Prominija san ime,
pa nisi znala ko je…”

.

Fašnički su dani, vrijeme je ludovanja pod maskama (ako već cijelo vrijeme ne ludujemo svak iza svoje maske), vrijeme veselja unatoč najvećoj gospodarskoj krizi poslije 30-tih godina prije II. svjetskog rata…

Za fašničke dane pripremili smo vam poseban jelovnik, onak kak su jeli naši stari. A poslije maškara, kad spalimo fašnika, dolazi vrijeme otrežnjenja, prizemljenja i mesopusta, priprema za Uskrs i korizmeno razdoblje.

Neki od vas će se nečega odreći, neki su se to morali “silom prilika”, ali bitno je da vam predstavimo nakon fašničkih ludorija, mediteransku, laganu kuhinju koja je svojim okusima i bojama zaslužila mjesto zaštite nematerijalne baštine UNESCO-a. A do tada uz slano, slasno i masno…

Jelovnik od petka, 28.02. do četvrtka 06.03.

Petak: Pečene srdelice sa krumpirovom salatom

c0080fadb82b0a565b4f2a6b381d5bfe_view_l(Recept smo vam ponudili u prethodnim našim izdanjima Starinske kuharice). Poslije ovog obroka može malo crnog vina i šalica kave.

Link: JELOVNIK OD PETKA 13.DO ČETVRTKA 19. PROSINCA

Subota: Zelena juha

SASTOJCI:zelena juha od koprive

  1. Špinat, jedan omot, smrznuti
  2. krumpir
  3. maslac
  4. 2 žlice vrhnja
  5. sol, papar, tjestenina za juhu, peršin
  6. ½ l juhe od koncentrata

PRIPREMA:
Skuhati krumpir i špinat. Sve zajedno izmiksati. Umiješajte maslac, vrhnje za kuhanje i podlijte juhom. Dodati krumpiru i špinatu, pa zakuhajte tjesteninu. Poslužuje se toplo.

Nedjelja: Pileća juha

SASTOJCI:pilecacorba

  1. Sitniš pileta za juhu
  2. mrkva
  3. celer
  4. peršinov korijen
  5. koraba

PRIPREMA:
Kad se sve skuha, dobro izmiksati. Skuhanu juhu procijedite, dodajte izmikasnao povrće i ukuhajte tjesteninu i dodajte soli i papra.

Pureća prsa s mozzarelom

SASTOJCI:

  • 550 grama purećih prsapureći odresci u vrhnju s paprikama 1
  • maslinovo ulje
  • 6 komada malih rajčica
  • 200 grama mozzarele
  • bistra juha
  • sol, peršin
  • origano, brašno

PRIPREMA:
Prsa narežite na odreske i istucite batom za meso, te posolite. Očistite rajčice i razrežite ih na četiri dijela. Stavite u zdjelu, dodajte mozzarelu narezanu na ploške, peršin, origano i posolite. U tavi pržite odreske na ulju, s obje strane. Zalijte juhom i pirjajte na laganoj vatri 10 minuta. Na odreske stavite smjesu od rajčica i mozzarele. Poklopite i pirjajte još 10 minuta.

Desert: čokoladni poljupci

SASTOJCI:čokoladni-poljupci

  1. 3 bjelanjka
  2. 15 dag šećera
  3. 15 dag mljevenih lješnjaka
  4. 1,5 rebro čokolade

PRIPREMA:
Istucite snijeg, dodajte šećer, samljevene lješnjake, naribanu čokoladu i žlicom načinite poljupce, pa pecite na slaboj vatri u pećnici.

Ponedjeljak: Juha od cvjetače

SASTOJCI:juha-od-karfijola-DUSAN-ZIDAR

  1. cvjetača
  2. maslac
  3. brašno
  4. 1 žutanjak
  5. vrhnje, nekoliko žlica
  6. sol i papar

PRIPREMA:
Skuhajte cvjetaču i izmiksajte. Napravite laganu zapršku, zalijte s malo vode u kojoj se kuhala cvjetača. U to dodati izmiksanu cvjetaču i kuhati još 10 minuta. Vrhnje dodajte sa žumanjkom pa ulijte u juhu, posolite i popaprite. Uz juhu možete dodati prepržene kockice kruha.

Utorak, Fašnik:

punjeno-pile-iz-pecnice-pecena-kokica-na-spanjolski-nacin-sa-karameliziranom-mrkvom-kao-prilog-398e73fe985044442baa58ffd60bc3ec_view_lNa Fašnik se u varaždinskim kućama obično pripremala juha od domaće kokice i pečena kokica sa rezancima i zelenom salatom, te neizostavne domaće krafne koje su se dijelile maškarama iz ulice ili kvarta koje su dolazile u kuće po darove za maškare. Obično su u maškare išla djeca i bile su to prave avanture koje se pamte i u zrelim i starijim godinama. Zašto ne nastaviti taj lijepi običaj? Darujte male maškare sa krafnama i malo novčića. Nitko zbog toga neće propasti. U suprotnom bi idućeg dana vaša kuća ili fasada na zgradi mogla osvanuti sa tragom od razbijenog jajate. A što se može? Maškare su….

Domaća juha od kokice

Recept smo vam ponudili još za Božićni jelovnik kao i za pečenu kokicu sa suhim, širokim, domaćim rezancima i zelenom salatom. Sad nam još preostaje recept za domaće krafne:

Kad je moja, danas pokojna varaždinska baka pekla krafne, onda se “zabunkerirala u kuhinji”. Stavila stolicu ispod vrata tako da nitko ne može u nutra i nije iz kuhinje izašla kad i posljednja krafna nije bila gotova. Otprilike za koja četiri sata! Ako je djed ostao slučajno u nezgodnom trenutku u kuhinji, više nije mogao izaći van i morao se kao u sauni zajedno s bakom preznojavati i i dijeliti s njom istu sudbinu, jer krafne ne trpe promaju: Dakle, recept za krafne.

Domaće krafne

SASTOJCI:

  1. 4 žumanjkakrafne
  2. 2 vanilin šećera
  3. 30 grama šećera
  4. među prstima, soli
  5. 2,5 dl mlijeka sobne temperature
  6. 5 jušnih žlica ulja
  7. ½ iscijeđenog soka od limuna i limunova korica
  8. 600 grama oštrog brašna

PRIPREMA:
Žumanjek i šećer izmiksati, dodati malo mlijeka (1 dl), rum, sol, limunov sok, limunovu koricu, kvasac, ulje i sve dobro promiješati, te ostaviti 25 minuta na toplom da odstoji. Postepeno dodavati brašno uz neprestano miješanje i kasnije po potrebi ostatak mlijeka. Potrebno je dobiti mekanu smjesu. Tijesto odmah razvaljati na 1 cm debljine i izrezati u krugove, premazati rubove bjelanjkom, zatim pokriti krafne i ostaviti da se dignu. U veliki lonac ili duboku tavu uliti 2,5 dl ulja za pečenje krafni. Prvo zagrijati ulje na najjače, a zatim do kraja smanjiti i pustiti da se izjednači temperatura. Uvijek u ulje stavljamo gornju stranu krafne i peku se zaklopljene oko 1-2 minute. Kad su gotove stave se u zdjelu u kojoj se nalazi papir kako bi se upio višak masnoće i drže se u zdjeli poklopljene. Da bi se dobio lijepi rub bitno je da u tavi ili loncu za pečenje bude malo manje ulja za pečenje od polovice debljine krafne tako da se ne urone cijele u ulje. Kad se malo ohlade pospite ih “štaub šećerom” ili šećerom u prahu.

Kako je teklo pečenje krafna kod moje varaždinske bake Anke?

To da se “zabunkerirala u vruću kuhinju i pri tom zatvorila i djeda sa sobom kao taoca krafna” to sam već spomenula. A onda se samo iz kuhinje čulo i kroz maglovito staklo na kuhinjskim vratima kroz koje smo mi djeca virila moglo svašta vidjeti. Od prilike je to zvučalo i izgledalo ovako:

Baka Anka je imala “šircl” ili pregaču i među noge je stavila “plavi vajnglec” i onda se čulo: Daj, Štef, drži! Još malo primi! Sad okreni! Pa, primi se kak spada posla! Joj, pa stisni jače, za boga miloga, ništ im ne bu!

  • Deda, Štef: Pa, kaj hoćeš? Kaj ne delam kak spada?
  • Baka, Anka: Joj, sva sam se ošvicala! Odi sad malo ti na drugu stranu i probaj ti tak kak sam ja do sad!
  • Deda, Štef: No, idem! Čekaj malo! Ne mrem brže!
  • Baka Anka: Pa, primi bolje k sebi i čvrsto drži! Čekaj sad da se digne!
  • Deda, Štef: I ja sam se sav oznojil! A gde su deca?
  • Baka, Anka: Kaj te briga za decu? Na sigurnom su! Digli su se! A sad meči jednog po jednog nutra!
  • Deda, Štef: Dobro, bum!
  • Baka, Anka: Malo bumo na kraju sve “poštabali” s cukorom u prahu. Bumo?!
  • Oboje u glas: Deca, deeeca, ajde, gotove su krafne! Ajde, dolazite!
  • Unuci: A kaj ste to vi u nutra delali?
  • Baka i deda na glas: Kaj bi delali? Pa, krafne!

Eto, tako vam se delaju krafne (pri svakoj poštenoj varaždinskoj kući).

A tak se budu i delale na dalje. Jer običaji su običaji. Krafne su krafne, a deca su deca! I dalje!
U slast!

maskare_vodnjan_(1)


Srijeda ili čista srijeda ili Pepelnica

peceni-oslic-eec09368283f8d4b94275f4bc814bbfb_view_lSa ovim danom kod katolika počinje veliki post pred Uskrs. I na Čistu srijedu ne smije se jesti meso. Stoga vam preporučamo:

Pečeni oslić sa grah salatom, bez vina na Čist srijedu, ali i bez kave.

Recept za ovo jelo možete pronaći u našoj arhivi.

Četvrtak:

OLYMPUS DIGITAL CAMERASkuhajte nešto lagano poput kuhane tjestenine sa koromačem (nije skup u trgovinama) i ciklu od salate za poslužiti uz ovo lagano jelo. Morate se priviknuti, tako ćete se od prilike hraniti sve do Uskrsa. Na povrću, lešo – mediteranski. Bez vina, bez mesa i bez kave. Jedino ćete smjeti uživati uz Zrnca mudrosti uz šalicu kave…

Dobar tek! I ne berite brigu, Uskrs je brzo tu, pa ćete opet moći uživati u mesnim delicijama i svemu onome što proljeće od namirnica nosi sa sobom: rotkvama, mladim lukom, hrenom svježom salatom. Ma, čudesa jedna. Što je, dakle, to prema mjesec dana posta i odricanja. Vlada nam ionako “steže remen”…

Don’t worry, be happy!

Recepte za subotu, nedjelju i ponedjeljak ljubazno nam je ponudila gđa. Marija Meteš iz Zagreba, a za sve ostale dane recepti su iz starinske kuharice bake urednice ZMUSKA, danas pokojne gđe. Anke Kišiček iz Varaždina.

Vaši: ZMUSK-ovci

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s