Mađarska kuhinja

Za ovaj tjedan priredili smo vam recepte iz mađarske kuhinje. Sa Mađarskom smo bili u dugogodišnjoj društveno-političkoj i životnoj vezi. Naše kuhinje su ispremiješane, posebice ona slavonska – ljuta kuhinja koja je posve nalik na onu mađarsku. Uživajte u okusima mađarske kuhinje pa makar bilo “nem, tudom madjarom”. Da ne razumijete niti riječi mađarskog jezika i da ste već zaboravili da smo bili pod vlašću Mađara stoljećima…

Varivo od paprike i rajčice

SASTOJCI:

  1. 500 g rajčica
  2. 500 g zelenih ili žutih svježih paprika
  3. 1 velika glavica luka
  4. 50 g masne suhe slanine
  5. 2 žlice slatke mljevene crvene paprike
  6. ½ žličice soli
  7. 2 navrška noža papra

PRIPREMA:
Rajčice ogulimo i raščetvorimo. Paprike raspolovimo, očistimo od sjemenaka i pregradnih opna, operemo pa polovice narežemo poprijeko na rezance. Glavicu luka ogulimo i narežemo na kockice i staklasto popržimo u loncu. Slaninu narežemo na kockice i popržimo na luku. Dodamo rezance paprike i pržimo ih 5 minuta s kockicama luka. Zatim u lonac dodamo četvrtine rajčica i paprike u prahu. Povrće posolimo i popaprimo, pa ga pokriveno na blagoj vatri vrlo meko ispirjamo za 30 do 40 minuta. Pri tom povremeno promiješamo. LESCO serviramo uz rižu ili kajganu, omlete ili pečene debrecinke ili koje druge kobasice.

Pileći paprikaš

SASTOJCI:

  • 2 pileta teška zajedno 1,2 kg
  • 2 glavice luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice svinjske masti
  • 2 žlice delikatesne mljevene crvene paprike
  • 1 šalica kokošje juhe
  • 1/8 l kiselog vrhnja
  • 1 žlica soli
  • ½ žličice bijelog papra

PRIPREMA:
Piliće operemo, svako raščinimo na 4 dijela, pa dijelove pilića obrišemo. Glavice luka i češnjaka ogulimo i narežemo na vrlo sitne kocke. U velikoj posudi ugrijemo mast, pridodamo piletinu i dobro je popržimo sa svih strana. Meso izvadimo iz tave, odlijemo mast, ostavimo samo malu količinu i na tome zlatnožuto popržimo luk i češnjak. Umiješamo papriku i kokošju juhu. Ponovno dodamo dijelove pilića pa ih pokrivene meko ispirjamo na blagoj vatri za 30-tak minuta. Naposljetku umiješamo kiselo vrhnje te umak osolimo i popaprimo. Uz to prija krumpir skuhan u slanoj vodi ili riža i svježa zelena salata.

Debrecinska pržolica

SASTOJCI:

  1. 3 glavice luka
  2. 1 režanj češnjaka
  3. 4 goveđa odreska po 175 g
  4. 2 žlice soli
  5. 2 žlice brašna
  6. 4 žlice svinjske masti
  7. 3 žlice slatke mljevene crvene paprike
  8. 1 navršak noža sušenog mažurana
  9. ½ žličice kumina
  10. 750 g krumpira
  11. 4 svježe zelene paprike
  12. 4 rajčice
  13. 4 para debrecinskih kobasica

PRIPREMA:
Luk narežemo na sitne kockice. Češnjak zdrobimo. Odreske mesa malo posolimo, uvaljamo u brašno i popržimo na masti, onda ih stavimo u velik lonac. Luk zlatnožuto popržimo na preostaloj masti. Pospemo ga paprikom, ostatkom soli, mažuranom, kuminom i češnjakom, dodamo pola šalice vode, zakuhamo i prelijemo pisanu pečenku. Meso pokriveno ispirjamo za 40 do 50 minuta. Ako treba, dolijemo malo vruće vode. Nakon 20 minuta gotovljenja ogulimo krumpir i narežemo na četvrtine. Paprike sitno narežemo, rajčice ogulimo i raščetvorimo. Kobasice narežemo na ploške. Krumpir i ploške kobasica stavimo s povrćem na meso. Dolijemo toliko vode da sve bude dopola pokriveno. Jelo pokriveno zgotovimo za 20-tak minuta.

Kokošja juha s korabom

SASTOJCI:

  • 2 žličice soli
  • 2 glavice luka
  • 1 kokoš za juhu
  • 4 korabe
  • 2 žlice mekog maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 3 žlice nasjeckanog peršina

PRIPREMA:
Zakuhamo 2 l osoljene vode. Luk ogulimo. Kokoš temeljito operemo iznutra i izvana, pa je s lukom stavimo u kipuću vodu. Kokoš meko skuhamo za otprilike 2 sata na blagoj vatri. Na početku kuhanja u više navrata oberemo pjenu koja nastaje. Korabe ogulimo i narežemo na kocke brida oko 1 cm. Skuhamo kokoš izvadimo iz juhe. Kokošju juhu procijedimo, mast oberemo. Odmjerimo litru i po juhe i ponovno ulijemo u lonac. Dodamo kocke korabe i skuhamo ih poklopljene na blagoj vatri za 30-tak minuta. S kokoši ogulimo kožu, meso odvojimo od kostiju, narežemo ga na kocke kao korabu, vratimo u juhu i kuhamo s korabom dok koraba ne omekša. Maslac zamijesimo s brašnom u valjušak, valjušak uz miješanje žlicom za snijeg otopimo u kokošjoj juhi, pa juhu na vrlo blagoj vatri lagano kuhamo još 10 minuta. Prije posluživanja pospemo peršinom.

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s