Makedonska kuhinja glumice Kostadinke Velkovske

Ovaj tjedan predstavljamo vam makedonsku kuhinju dramske umjetnice Kostadinke Velkovske ili kako je svi koji je u Zagrebu znaju, od milja zovu – Kosta. Kosta voli kuhati ono što se kuhalo u Makedoniji iz koje je došla u Zagreb i “v njem zanavek ostala”, ali zato nije zaboravila svoje korijene, svoju tradiciji i svoju kuhinju. Makar, bila “naša puca”. Kosta je došla iz zemlje sunca gdje ima puno povrća, paprika i patlidžana na stolu. Sve je puno okusa i mirisa i gdje imate osjećaj da se živi polagano i pitomo. Pa, tko od nas nije rado nekada, pa i sada ako je moguće, kupovao “makedonsku papriku” na tržnici kod “Makedonaca”. Proljeće je na vratima. Sve je više sunca. Uživajte u plodovima proljeća i u kuhinji “Zagrebačke Makedonke”, Koste Velkovske. Nek’ vam je u slast.

 

 

SARMICE U LIŠĆU VINOVE LOZE

SASTOJCI:

  1. 600 gr mljevene janjetine
  2. 2-3 glavice luka
  3. 50 gr riže
  4. 1 jaje
  5.  sol, papar, metvica
  6. 3-4 žlica ulja
  7. čvrsti jogurt
  8. mlado lišće vinove loze

PRIPREMA:
Blanširati lišće vinove loze. Na luku propržiti meso, dodati rižu, jaje i začiniti. zaviti u sarmice. Sarmice se slažu u pliću posudu, te kuhaju na laganoj vatri 30-40 minuta, pokrivene vodom, uz dodatak 3-4 žlice ulja. Jelo se servira uz dodatak čvrstog jogurta.

 

TURLI TAVA

SASTOJCI:

  1. 1kg janjetine
  2. 0,5kg svinjetine
  3. 0,5kg junetine
  4. 1 velika glavica luka
  5. 5-6 svježih paprika
  6. 3 patlidžana
  7. 3-4 rajčice
  8. 1 krumpir
  9. 10-12 bamji
  10. 100 gr mahuna
  11. ulje
  12. sol
  13. papar na zrnu
  14. mljevena crvena paprika

 

PRIPREMA:
Meso narezati na komade i peći u pećnici na 150 °C uz okretanje i zalijevanje. Kada je meso pečeno, dodati sitno kosani luk.
Zatim dodati na kockice narezanu papriku, patlidžan, krumpir i prethodno oguljene bamje. Zaliti sa malo vode i zapeći u zemljanoj posudi još 30-40 minuta na temperaturi od 250 °C

 

ELBASANI TAVA

SASTOJCI:

  1. 1,5 do 2 kg mlade janjetine
  2. 6 do 10 jaja
  3. 1 kg kiselog mlijeka ( ili 5 čvrstih jogurta)
  4. sol
  5. ulje

PRIPREMA:
Janjetina se reže na manje komade, posoli se i zalije uljem. Peče se u pećnici na 100-150 C uz povremeno zalijevanje vodom po potrebi.
Kada je meso pečeno, zalije se smjesom od umućenih jaja i kiselog mlijeka. Soli se po ukusu i nastavi se peći na 150 °C 30-40 minuta.
Služi se sa zelenom salatom

 

STAMBOL TORTA

SASTOJCI:

  • 8 jaja
  • 200 gr šećera
  • 50 gr brašna
  • 100gr šećera u prahu
  • naribana korica od jednog limuna
  • malo ruma
  • 50 gr lješnjaka
  • 50 gr badema
  • vanilin šećer
  • malo čokolade za kuhanje

PRIPREMA :

KORA OD BJELANJAKA:
Umutiti snijeg od 2 bjelanjka polagano dodajući 100 gr šećera, dok smjesa ne postane čvrsta. Kalup za tortu premazati masnoćom i posuti brašnom.
peći u pećnici zagrijanoj na 100 °C oko 1 sat.
Biskvitna kora: umutiti 3 jaja polagano dodajući 50 gr šećera, naribanu koricu jednog limuna te 50 gr brašna. Smjesu sipati u nauljen i brašnom posut kalup i peći u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 20 minuta.
Ohlađeni biskvit prerezati napola i obje polovice poškropiti mješavinom ruma i sirupa napravljenog od 50 gr šećera i 50 gr vode ukuhane dok ne zgusne.

NADJEV :
Umutiti 3 bjelanca polako dodajući 100 gr šećera u prahu  dok smjesa ne bude tvrda. Na kraju dodati 50 gr zapečenih lješnjaka i vrećicu vanilin šećera.

FORMIRANJE TORTE :
Prvi sloj biskvita premažite nadjevom, zatim stavite koru od bjelanaca koju isto tako premažete nadjevom i na kraju prekrijte drugim slojem biskvita.
Premažite tortu nadjevom te ju ukrasite sjeckanim tostiranim bademima i naribanom čokoladom.

 

PITA PASTRMAJLIJA

SASTOJCI:

  1. 1kg brašna (bijelo)
  2. voda
  3. 1 kvasac
  4. 4 jaja
  5. ulje
  6. svinjska mast
  7. sušena ovčetina (pastrma) i svinjetina (krtina)
  8. bijeli tvrd ovčji sir (grabancijaš)

PRIPREMA:
Zamijesiti meko tijesto od brašna, kvasca i vode. Ostaviti ga da naraste. Tijesto podijeliti na 4 dijela. Od svakog dijela napraviti koru debljine 2-3 cm te napraviti rub ili vijenac.
Svaku koru premazati mašću, te dodati na kockice narezanu “pastrmu” i svinjsko meso. Posoliti i peći u pećnici na 250 °C oko 35-40 minuta. Izvaditi, premazati umučenim jajetom i odozgo naribati tvrdi ovčji sir. Zapeći u pećnici još cca 10 minuta. Ohlađenim pastrmajlijama vijenac premazati mašću.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s