MEDITERANSKA KUHINJA III.

SPLITSKO-TROGIRSKA KUHINJA

casa_vina“O koje boje, koji koluri”, zabilježio je to Miljenko Smoje legenda splitskog i hrvatskog novinarstva i veliko književno pero u svojem romanu Velo misto. A mi bismo dodali: o kakvi fini vonji to vonjaju iz kuhinja splitskih gospođa, ali i iz težačkih, ribarskih i radničkih familija. Sve se u našoj Dalmaciji rado okuplja oko stola i finog jela oko začina poput bosiljka i ružmarina, lovorovog lista po kojima miriše cijeli stan ili kuća… uz žmul vina i moguće jednu poslije podnevnu kavu, sve je lakše, vjerujte nam. A vjerujete i ukusu i okusima našim Dalmatinaca. Stoga se ovaj tjedan družite i kuhajte uz recepte iz stare splitsko-trogirske kuharice none Carmen. U slast!

JELOVNIK OD PETKA 21.03. DO ČETVRTKA 27.03.

Petak: Punjene lignje

PRIPREMA:punjene-lignje
Odvoje se krakovi, tako da tijelo lignje ostanu cijele. Na ulju se zažute dvije žlice mrvica, zažuti se i malo kapule i peršina, doda se tome malo papra i soli, a kada se ohladi, doda se masi jedan žumanjak. Ovom smjesom se pune lignje , ali tako da se ne prepune. Otvor se zatvori čačkalicom. Lignja se zažuti na ulju i pospe peršinom. Može se poslužiti sa šalšom od pomidora.

Subota: Rižot od mušula

PRIPREMA:rizotodagnje-310x250
Uzmite mušule, ljušture se skidaju na kraju, kapulu i peršin. Ispržite na ulju, izlijte malo octa, tako da pokrije zdjelu, zatim popaprite i posolite, dodajte vode i pustite da vrije, a nešto kasnije dodajte rižu kojoj pomalo treba dodavati vodu ili riblju juhu.

Nedjelja: Kotleti na mađarski

PRIPREMA:teleci-kotleti-na-toskanski-nacin-80af7caeb95ca8d05515d84fb70afe96_header
Zažutite na maslu teleće kotlete, potom dodajte čašu vode i vina i pustite kuhati na laganoj vatri. Izvucite kotlete, a kada se malo ohladi umak, dodajte slane srdele, malo brašna, malo svježeg masla i začine, te stavite kuhati nekoliko minuta i to vruće izlijte preko kotleta.

Ponedjeljak: Zelena tjestenina

zelena-tjestenina-0adc1c6edd40dded0bd56108e9a736fb_headerPRIPREMA:
Skuha se špinat, posoli i iscijedi sve dok ne izgubi vlagu. Dodaje mu se dvije žlice brašna, dvije žlice parmezana, 2 jaja i oblikuju se brojne kuglice veličine oraha. Stave se prosušiti i potom kuhaju u juhi 10 minuta.

.

Utorak: Njoki od vrhnja

resizePRIPREMA:
1 čaša vrhnja, 3 žlice brašna, 3 žumanjka, sira i soli. Oblikuju se mnogobrojne loptice i bacaju se u kipuću juhu i kuhaju oko 10 minuta.

Srijeda: Cvjetača

PRIPREMA:
gratinirana-cvjetaca-i-brokula-97efc1f9e7d99918236bec23ab81d587_headerUzmite jednu cvjetaču, dobro je skuhajte, nožem je namažite maslom, pospite sirom i mrvicama. Uzmite jednu teću. Rastopite maslac, dodajte 3 male čašice mlakog mlijeka i miješajući na vatri napravite umak. Udaljite od vatre, malo ohladite i dodajte 3 cijela jaja. Kremu koju dobijete izlijte preko cvjetače koju ste posuli sirom i mrvicama od kruha i gdje ste dodali listiće od maslaca. Stavite u pećnicu da se peče 10 minuta.

Četvrtak: Panata

panata

PRIPREMA:
Kruh izrezan na komadiće s uljem i vodom se stavi kuhati, doda se papra, soli i list lovora. Dobro kuhana se izlije u nauljeni kalup i stavi u pećnicu da se ispeče.

(iz Kuharice none Carmen, ili stara prošlostoljetna splitsko-trogirska kuharica,
autorice Ivane Prijatelj Pavičić)

porculanska-zdjela-juhu-slika-16306236

Dobar tek, uz šalicu kave

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s