MEDITERANSKA KUHINJA IV.

SPLITSKO-TROGIRSKA KUHINJA 2. DIO

JELOVNIK OD PETKA 28.03. DO ČETVRTKA 03.04.

http://4.bp.blogspot.com/_RVTP763XXHQ/S7IxCkkVuPI/AAAAAAAAAjw/RvF9Doa9PHQ/s200/nakon+makeovera.jpg

Slika je preuzeta s blogspot.com

http://www.uzagorju.com/source/images/zagorski-proizvodi/13-oroslavski-vez/proizvod03.jpg

Slika je preuzeta s uzagorju.com

 

 

 

Evo, što smo za vas pripremili za ovaj i opet – posni tjedan:

Petak: Poljska juha s mekanim njokima

http://s1186.photobucket.com/user/Jezichava/media/KUHARSKI%20ISTRAZIVACI/coqauvin_zps73bbd57d.jpg.html

Slika je preuzeta s photobucket.com

PRIPREMA:
Izribajte jedan hljebčić starog bijelog kruha, izmiješajte u jednom tignju s tri žumnajka, jednim komadićem maslaca i malo cimeta. Istucite bjelanjak kao snijeg, spojite s prvom masom i pustite da stoji dva sata. Stavite juhu da vrije, dodajte malo soli smjesi i oblikujte loptice pa ih ubacite u juhu. Kada budu gotove, isplivat će na vrh i tri puta se povećati. Ovo je lagana juha dobra za bolesnike i rekovalescente.

 

Subota: Štruca od krumpira

http://www.ljiljananieder.com/cms/wp-content/uploads/2014/01/ljiljana_nieder201208310816501-575x262.jpg

Slika je preuzeta s ljiljananieder.com

PRIPREMA:
Skuhajte 1 kg krumpira, stještite i izmiješajte s 2 cijela jaja, jednom žlicom od kave soli i 14 dag brašna. Učinjeno tijesto razvucite valjskom i pospite iznad 15 dag kuhanog pršuta narezanog na komadiće, malo brašna i malo ribanog sira isprženog na maslu. Načinite štrudel i stavite peći.

 

Nedjelja: Tanjur od teletine

http://www.coolinarika.com/recept/mirisna-teletina-u-umaku-od-pecenja/

Slika je preuzeta s coolinarika.com

PRIPREMA:
Uzmite teletine, izrežite je na tanke ploške, gotovo prozirne, poslažite ih u jednu teću, ne mnogo duboku i to tako da ide jedan red teletine, jedan pršuta i sira i tartufa (ako nemate tartufa, stavite krumpir. Može se upotrijebiti čičoka, vrsta slatkog krumpira), malo peršina pa tako sve dok ne iskoristite teletinu i pršut koji imate. Pecite s vatrom odozdo i odozgo,  s pola ulja i s pola masla. Tanjur se poslužuje s malim komadićima kreme od štrudela poredanim uokolo.

 

Ponedjeljak: Rižot na milanski

http://pinkradio.com/_pictures/_recepti/Milanski-ri%C5%BEoto.jpg

Slika je preuzeta s pinkradio.com

PRIPREMA:
Na 50 grama maslaca ugrijte jednu malu narezanu kapulu i isto toliko mekači (od mesa). Kada kapula zažuti, odstranite je i stavite rižu, koju prvo ostavite da se na trenutak isprži, potom je promiješajte. Dodajte jednu čašu bijelog vina i pustite dok gotovo ne popije svu tekućinu, nakon čega dodajte malo šafrana i malo pomalo toplu juhu. Kad rižot bude skuhan, začinite ribancem, ponovno dobro izmiješajte, potom pokrijte teću poklopcem i ostavite da počiva na toplom 2 do 3 minute.

 

Utorak: Pastičo od mozga

https://ss1.knok.ba/pics/products/l/0000/0000/1317/1337159956392.jpg

Slika je preuzeta s knok.ba

PRIPREMA:
6 cijelih jaja izmiješajte s narezanim mozgom, vrhnjem, 1 uncom pršuta izrezanim na komadiće i 1 uncom ribanog sira. Miješa se oko ½ sata, stavi se list tjestenine u kalup, izlije masa, prekrije tijestom, pa stavi u pećnicu ili na vatru odozdo i odozgo.

 

Srijeda: Pastrva s graškom

http://ninakuhinja.files.wordpress.com/2012/02/pastrva-punjena-gljivama18.jpg?w=461

Slika je preuzeta s ninakuhinja.files.wordpress.com

PRIPREMA:
Očistite jednu lijepu pastrvu, obrišite i izvadite joj utrobu, položite je u odgovarajuću teću, zajedno s bijelim vinom i nešto vode, narezanom kapulom, soli, paprom, pa pustite da kuha 20 minuta. U međuvremenu u drugoj teći stavite kuhati potrebnu količinu graška, peršina, soli i začina, namočite ga malo po malo umakom iz pastrve i miješajte dok ne dobije traženu boju. Kada se skuhaju, pospite ih na tanjuru preko jegulje i poslužite dok je vruće.

 

Četvrtak: Polpete od jetara

http://cdn.coolinarika.net/image/knedle-od-jetre-a4081d2d021bf460def7aad75a87aa93_header.jpg?v=0

Slika je preuzeta s coolinarika.net

PRIPREMA:
Dobro se istuku jetra, usitne se u kašu i izmiješaju s pupom od kruha namočenom u mlijeku  s dva jaja, solju, paprom i parmezanom. Oblikuju se zdrobljene lopte, pobrašne se, zavaljaju u jedno jaje i prže. Izvrsne su i mogu se poslužiti s tikvicama bačenim na ulje.

.

(iz knjige, Kuharica none Carmen ili stara splitsko-trogirska kuharica,
autorice Ivane Prijatelj Pavičić)

 

Ekola, priveli smo i ovi tjedan kraju.

Dobar vam tek: uz, šalicu kave i čašom dobrega crnoga vina!

http://www.ljepotaizdravlje.hr/wp-content/uploads/2013/09/casa-vina.jpg

Slika je preuzeta s ljepotaizdravlje.hr

http://www.hercegovina.info/img/repository/2010/06/medium/kava-nije-potrebna-za-jutarnje-budjenje.jpg

Slika je preuzeta s hercegovina.info

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s