MEDITERANSKA KUHINJA

Kako već od Čiste srijede ili Pepelnice u našeg naroda počinje razdoblje korizme i izbjegavanje mesa ili kave i alkoholnih pića, a i gospodarske (ne) prilike idu tome na ruku, tom odricanju, ovih mjesec dana do Uskrsa, družit ćemo se zajedno iz tjedna u tjedan sa delicijama iz Mediteranske kuhinje.

croatia_dalmacija_zadar_0002Mediteranska kuhinja dobila je nedavno status zaštićene kulturne nematerijalne baštine UNESCO-a i tako s pravom i s razlogom “zasjela na tron” s kojeg se više nikad neće moći maknuti. A i zaslužila je! Koliko je samo ribara i težaka nahranila? O ostalim gurmanima “dubljeg džepa” s područja Dalmacije na ćijim se pjatima svakodnevno nalazi kakva spiza s Mediterana, da se i ne govori… Nije Mediteranska kuhinja da se razumijemo samo dijeta za Bonkuloviće, pa smo je samo zato odabrali za ove korizmene dane. Ona je nadasve bogata biljem, povrćem, začinima, povrćem, bojama, mirisima, raznim okusima i ribom, te  naravno – mesom. Ali, da je lagana za “želudac” – lagana je. I u to nema sumnje. Zato, dobar tek. Uz šalicu ili bez šalice kave. Uz crno vino ili bez njega. Ipak, korizmeni su dani…

crno-vino-usporava-starenje-organizma(I da, kolača i poslastica i njihovih recepata u ovih mjesec dana korizme neće biti na našem jelovniku. Iako nismo Katolički tisak, red je da se i mi nečega odreknemo, prije nego i osim Crkvenih otaca, ovi politički-svjetovni, baš sve počnu “makivat s trpeze, stezanjem remena”) To se, dakako, ne odnosi na djecu i na osobe “zlatne dobi”.

JELOVNIK OD PETKA, 07.03.
DO ČETVRTAK 13.03.!

Petak: Salata od boba

SASTOJCI:1379575477lagane_salate_salata-od-boba_recept1122x700

  1. 60 dag kuhanog boba
  2. 40 dag kuhanog i očišćenog kukuruza ili slanutka
  3. 20 crnih maslina bez koštica
  4. 1 veliki crveni luk
  5. 10 dag ovčjeg sira, svježe naribanog
  6. 3-4 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA:
Skuhajte bob i kukuruz ili pak, prethodno namočen slanutak. Kukuruz očisitite te zajedno s bobom pomiješajte u zdjeli s crvenim lukom narezanim na rebarca, crnim maslinama bez koštica, uljem, octom i kaparima. Posolite i popaprite te preko svega naribajte tvrdi ovčji sir i još malo poškropite uljem.

Subota: Pizza sa morskim plodovima

pizza-sa-morskim-plodovima-eac9331d661f352252fc4fa62072bfa8_header
Recept smo vam ponudili u jednoj od naših rubrika starinskih recepata. Pa vas molimo budite toliko uporni, pa ga potražite ili sve od oka napravite. Možda je tako i najbolje.

Nedjelja: Šubijoti s bobom na brujet

SASTOJCI:

  • 1 kg riblje mišance (ugor, škarpunići, lastavica…)brudet2008v1
  • 3-4 crvena luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 4 velike zrele rajčice
  • ¼ kg mladog boba u zrnu
  • 40 dag šubijota ( peneta, bigula)
  • 4-5 žlica maslinoovg ulja
  • 2 dcl bijelog, suhog vina
  • 1 žlica vinskog octa
  • 2 dl ribljeg temeljca
  • sol, papar u zrnu
  • grančica peršina

PRIPREMA:
Ribu očistite i posušite. Na maslinovom ulju zažutite luk rezan na deblje fete, narezan češnjak, pa dodajte nasjeckan peršin, rajčicu rezanu na debele kriške, vino, riblju “mišancu”. Dodajte nekoliko decilitara vode, soli, papra u zrnu i stavite kuhati na laganu uz povremeno protresanje teće. Nakon 10-tak minuta kuhanja dodajte kvasinu, pa kuhajte sve dok brujet nije gotov. Ribu potom pažljivo izvadite i stavite sa strane, a sve sastojke iz brujeta pasirajte. Dodajte malo ribljeg temeljca ili vode i vina, pa u svemu skuhajte najprije bob dok gotovo posve ne omekša, a onda tijesto da bude “al dente”. Služite kao prilog odvojeno od ribe. Postoji i druga inačica ovog recepta. Kad se riba izvadi, očisti se i vrati natrag u brujet, te služi pomiješana zajedno s prethodno kuhanim tijestom.

Ponedjeljak: Kozice sa špagetima i koromačem

SASTOJCI:

skampi_spageti_naslovnica

  1. 1,7 kg kozica
  2. 30 dag špageta
  3. 2 dcl bijelog suhog vina
  4. 3 zrele rajčice ili pelati
  5. 4 režnja češnjaka
  6. 1 žlica usitnjenog peršina
  7. 1 žlica svježeg koromača

PRIPREMA:
U dubljoj tavi ili plitkoj teći na pola maslinovog ulja zažutite nasjeckan češnjak, peršin, kozice, pa čim je češnjak počeo tamnjeti, dodajte koromač, nasjeckane pome ili pelate i podlijte vinom. Kuhajte-dolijevajući vino ili mlaku vodu-na laganoj vatri 15-tak minuta. U međuvremenu u posoljenoj vodi skuhajte špagete, ocijedite, pa dodajte u šug kozicama. Služite toplo nakapano s malo maslinova ulja i posuto peršinom.

Utorak: Punjene balancane (patlidžani)

SASTOJCI:

  • 1 velika balancanadb_1352714667_534
  • 2 slana inćuna
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 mala žlica ukiseljenih kapara
  • 1 žlica usitnjenog peršina
  • 1 zrela rajčica
  • ½ dl malvazije ili bijelog suhog vina
  • prstohvat peršina

PRIPREMA:
Balancanu prepolovite i posolite, pa nakon što je odležala pola sata i pustila gorčinu i višak tekućine, žlicom izdubite. Izdubljene polovice dobro osušite, te zapecite u vreloj pećnici (na 200 stupnjeva) 10-tak minuta. Polovice još malo-prema potrebi-dopecite s obje strane na suhoj gril tavi, pa stavite sa strane. Izdubljeno meso balancane usitnite, te pomiješajte s nasjeckanim češnjakom, narezanim rajčicama, kaparima, usitnjenim inćunima, origanom, pa sve zajedno pirjajte u tavi na malo maslinovog ulja dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Njome napunite izdubljene polovice balancana, još malo zapecite na tavi,  a po volji preko svega naribajte parmezan.

Srijeda: Srdele na saor

SASTOJCI:7e35260da11cc96407f1a8f685632360_header

  1. kilogram svježih srdela
  2. 1 srednje velika glavica češnjaka
  3. 1,5 dcl maslinoovg ulja
  4. 4 žlice kvasine
  5. 1 grančica ružmarina
  6. 3 žlice nasjeckanog peršina
  7. sol i papar

PRIPREMA:
Srdele očistite, no ostavite glave, dobro ih osušite, posolite, popaprite, poškropite uljem, pa ih ispecite na vrelim gradelama ili u pećnici ugrijanoj na 250 stupnjeva. Kad su gotove složite ih u staklenu ili zemljanu zdjelu tako da glava jedne bude uz rep druge. U tavi na maslinovom ulju na laganoj vatri zažutite narezan češnjak, dodajte peršin, 20-tak listića ružmarina i kvasinu. Kad uzavre polijte srdele pa poklopite zdjelu. Srdele na “savuru” najbolje su sutradan, a mogu trajati nekoliko dana. Ovo je osnovni recept, no postoje brojne varijacije. Primjerice, može se uz čašnjak iskoristiti i kapula rezana na rebarca, a kvasini dodati i bijelo suho vino ili čak koja žlica prošeka. Jedino je nepromijenjeno pravilo da marinada prekrije ribu, te da odleži u hladnjaku bar do sutradan.

Četvrtak: Rižot od poriluka i češnjaka

SASTOJCI:rizoto-s-porilukom-1314be5eb1357f3693bdf00e580f3378_view_l

  • 25 dag integralne riže
  • 4 manja poriluka
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 veći crveni luk
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 dcl ribljeg temeljca
  • 1 žlica usitnjenog peršina
  • sol i papar

PRIPREMA:
U woku ili u teći na suho malko zažutite nasjeckan češnjak, poriluk rezan na sitno, te usitnjenu kapulu, pa kad je počela malo tamnjeti, dodajte jednu žlicu maslinovog ulja, sol i papar. Dobro promiješajte i podlijte mlakom vodom. Uz miješanje pirjajte na srednje jakoj vatri 10-tak minuta i povremeno dolijevajte mlake vode da ne ostane na suhom. Uspite rižu, podlijte temeljcem, pa kuhajte dok tekućina ne ishlapi, a riža se ne skuha. Po potrebi podlijevajte s još malo temeljca ili vode. Služite toplo. Rižotu se prije, prije negoli ste dodali rižu, može dodati i malo nasjeckanih inćuna ili kockica dalmatinske pancete, no tada ne treba dodatno soliti.

Svi recepti su iz knjige Dijeta za Bonkuloviće…i druga spiza, Mediteranska kuharica,
autora novinara Slobodne Dalmacije iz Splita, Zlatka Galla.

salica-kave

Dobar tek, uz šalicu kave…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s