Pokladnička i posna kuhinja

Kako nam ovaj tjedan dolaze dani Poklada i Fašnika sa svojim tradicionalnim jelovnikom kao i Pepelnica ili posna srijeda s kojom započinje vrijeme Korizme za vas smo pripremili jelovnik šarolik. Od posnog do bogatog koji će biti na Fašnik. A vi uživajte dok možete, ma što to značilo.

 

Jelovnik od petka 13.02. do četvrtka 19.02.

Petak: Posni calzone

SASTOJCI:

  1. 3 dag suhog kvasca
  2. 1 žličica soli
  3. 1 žličica kiselih kapara
  4. ½ žličice suhog timijana
  5. 1 konzerva tunjevine ( ili ostaci mesa pečene ribe, slane srdele)
  6. 4 veće kapule ili crvenog luka
  7. 4 zrele pome ili pelati iz konzerve
  8. 3 žlice maslinovog ulja
  9. 1 mjerica rikole

PRIPREMA:
Kvasac promiješajte s brašnom , toplom vodom i žličicom soli, pa tijesto pokrijte i stavite na toplo dok se ne digne. Dok se tijesto diže, valja ocijediti tunjevinu (ili pažljivo očistiti meso ribe) na sitne komadiće. Na žlici maslinovog ulja u tavi na laganoj vatri pirjajte luk rezan na rebarca posut timijanom dok ne omekša, a potom mu dodajte polovicu narezanih poma. Kad je tijesto ukisnulo, podijelimo ga na dva dijela, te razvucite na uljenom limu. Na pola razvučenog tijesta složite tunjevinu ili komadiće ribe, kapare, pirjanu kapulu i pome, a potom pokrijete drugim dijelom razvučenog tijesta i čvrsto uhvatite krajeve. Gornji dio tijesta nabodite vilicom i premažite maslinovim uljem, pa pecite u pećnici na 180 stupnjeva desetak minuta, a onda smanjite na 150 stupnjeva i držite još 20-tak minuta. Služite toplo s rajčicama i rikolom. Na iste se način može raditi i vegetarijanska inačica, a za nadjev koristite pirjani poriluk, nasjeckana tvrdo kuhana jaja, maslinovo ulje i kapare.

 

Subota: Torta od palente

SASTOJCI:

  • ½ pakiranja instant palente ili najbolje je – domaća palenta iz mlina
  • 4 mlada luka
  • 4 slana inćuna
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 konzerva tunjevine

PRIPREMA:
U veću posudu uzavrite vodu, dodajte instant palentu i sve navedeno što sitnije nasjeckane sastojke, te žlicu dvije maslinovog ulja. Ravnomjerno miješajte dok se ne počne stvrdnjavati, pazeći da se ne stvore grudice, pa ulijte u prethodno nauljen kalup. Pustite da se dobro ohladi i stavite u hladnjak da odleži nekoliko sati. Izvadite iz kalupa, namažite preostalim maslinovim uljem, pa režite kao tortu. Ako koristite domaću palentu iz mlina, valja se pripremiti za znatno duže kuhanje i ravnomjerno miješanje sastojaka, no rezultat je vrijedan svakog truda.

 

Nedjelja: Piletina s povrćem na pari

SASTOJCI:

  1. Dvoja pileća prsa
  2. 2 srednje velika poriluka
  3. 4 mrkve
  4. 2 srednje velike tikvice
  5. 2 žlice nasjeckanog ukiseljenog motara
  6. 1 dcl povrtnog temeljca

PRIPREMA:
Sve povrće dobro operite, narežite i skuhajte na pari. Dok se povrće kuha oko pola sata, sitno nasjeckajte ukiseljeni motar i na suhoj tavi dobro s obje strane popecite pileće odreske. Posolite i po volji popaprite, pa dodajte temeljac. Pojačajte vatru i kad je temeljac ishlapio pospite meso nasjeckanim motarom. Služite uz posoljeno i popapreno povrće kuhano na pari i začinjeno maslinovim uljem.

 

Ponedjeljak: Špagete s morskim plodovima

SASTOJCI:

  • ½ kg priljepaka
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 3 veće zrele rajčice
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • 2 dl bijelog suhog vina
  • 2 žlice prošeka
  • 1 žlica ukiseljenog nasjeckanog motara ili kapara
  • ½ dl maslinovog ulja
  • 30-40 dag špageta

PRIPREMA:
U slanoj vodi skuhajte špagete, ocijedite ih i poškropite s malo ulja da se ne zalijepe. Na maslinovom ulju u teći, woku ili u dubljoj tavi, zažutite usitnjen češnjak, dodajte oprane školjke i nasjeckan peršin. Čim se meso odvojilo-po volji izvadite prazne lupine školjki, pa dodajte vino prošek, nasjeckan motar (kapare), rajčice i pirjajte na lagano dok se rajčice ne raskuhaju. U vreli umak dodajte skuhane špagete, te sve dobro promiješajte da špageti “popiju” okuse. Po volji pospite s još malo ukiseljenih motara i peršinom.

 

Utorak: Kokošja juha, pečena kokica s mlincima ili kuhano kiselo zelje s buncekom

SASTOJCI:

  1. 1 pile
  2. vezica grincajga
  3. domaći rezanci za juhu
  4. mlinci
  5. ulje za pečenje
  6. kiselo zelje
  7. dimljeni buncek i kobasice
  8. krumpir

PRIPREMA:
Pile dobro oprati, staviti ga kuhati u slanu vodu, dodati malo Vegete, dodati očišćeno zelenje i kuhati dok je pile gotovo zajedno sa zelenjavom. Na kraju ukuhati domaće rezance za juhu. Juhu ocijediti, u svaki tanjur staviti jednu mrkvu i poslužiti juhu dok je vruća. Pile popeči u pećnici i na ulju na kojem se peklo pile “okrenuti” prethodno oparene mlince i ocijeđene. Ne smiju se zalijepiti nego se odvajati jedni o drugih i moraju biti sočni. Ovo se jelo poslužuje toplu uz zelenu salatu.

Ako pak ste odlučili kuhati kiselo zelje, u tom slučaju u vodu stavite kiseli kupus narezani i kupljen kod “kumice” na placu (domaći, a ne iz trgovine), u nj stavite par lovorova lista, par češnja češnjaka, malo posolite i stavite jedan dimljeni buncek. Neka se sve krčka dugo na laganoj vatri dok se meso ne počne odvajati od kostiju. Poslužite uz kuhane žgance (palentu) ili pire krumpir.

 

Za desert: krafne ili pokladnice (recept možete saznati od svojih baka, mama, susjeda, prijateljica ili “izguglati”). A ako vam se niti to neda ili nemate vremena, a ne možete kod mame ili bake otići na svečani fašnički ručak, tada je najbolje krafne kupiti u pekari. Obično znadu biti fine I ukusne I po pristupačnoj cijeni. Eto, I to smo riješili!

(Recept za fašnički ručak je iz varaždinske obitelji domaćice danas pokojne gđe. Anke Kišiček, inače bake urednice portala ZMUSK) Znala je urednica i recept za krafne, ali je od modernih domaćica, pa je izdala bakinu tradiciju i kupuje krafne u pekari! Ah!

 

Srijeda (Pepelnica ili posna srijeda):
Balancane pohane u paštelu sa sezamom

SASTOJCI:

  • 1 velika balancana
  • ulje za prženje
  • 2-3 žlice sezamovih sjemenki
  • 4-5 žlica brašna
  • 1 jaje

 

PRIPREMA:
Balancane narežite na tanke uzdužne fete, posolite i pustite da 20-tak minuta odstoje, da ispuste gorčinu i višak tekućine, a potom ih dobro osušite. Zamutite brašno, jaja i malo vode u “paštel” u koji ćete umoćiti fete balancana, pospite ih potom sjemenkama sezama i popecite na vrelom ulju. Želite li pikantnije jelo, pospite s malo usitnjenog peperončina. Služite uz svježe rajčice ili rikulu.

 

Četvrtak: Pašta-fažol na brudet

SASTOJCI:

  1. 2 kg ribe (razne vrste)
  2. 4 crvena luka
  3. 6 režnjeva češnjaka
  4. 5 dcl ribljeg temeljca
  5. 4 dcl maslinovog ulja
  6. ½ dcl vinske kvasine
  7. 5 dcl bijelog suhog vina
  8. 5-6 zrelih rajčica ili pelata (2 limenke)
  9. 1 velika grančica petrisimula
  10. 3-4 žlice brašna
  11. 3 lista lovora
  12. 50 dag suhog fažola
  13. 1 vezica zeleni za juhu
  14. 30 dag peneta ili fusila

PRIPREMA:
Fažol valja namočiti preko noći u hladnoj vodi, pa skuhati zajedno sa zeleni za juhu dok dopola ne omekša. Na maslinovom ulju malko popržite luk narezan na rebarca ili tanje listiće, nasjeckan češnjak, pa dodajte malo pobrašnjenog ugora na fete i svu veću ribu narezanu na 2-3 dijela. Lagano sve popržite, pa poškropite s malo kvasine da se riba ne raspadne. Potom sve podlijte bijelim vinom i s malo temeljca, te držite na vatri dok više od pola ne ishlapi. Dodajte pola nasjeckana peršina, nasjeckane zrele rajčice ili pelate, malo soli, lovorov list i još ribljeg temeljca da riba “oplavi”. Pojačajte vatru da uzavre, a onda smanjite i pustite da kuha na lagano bar 40 minuta. Ne miješajte već samo povremeno protresite teću. Ribu potom možete izvaditi i poslužiti s malo palente ili kuhanim krumpirom, a u “juhu” od brujeta dodajte prethodno do pola skuhan i ocijeđen grah, škampe ili kozice, školjke, te tijesto. Držite na vatri dok tijesto (penete ili fusili) nije kuhano, a poslužite s peršinom.

 

(iz knjige, Dijeta za Bonkuloviće i druga spiza, Mediteranska kuharica,
autora, splitskog novinara Zlatka Galla)

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s