Povrće na bezbroj ljetnih načina II.

SVA JELA OD POVRĆA

Za ove promjenljive vremenske uvjete i dane, kad odbrojavate do početka odlaska na godišnji i ne znate biste li obuli sandale i ponijeli kišobran sa sobom ili išli na posao u varijanti bez ambrele, za jelovnik u tjednu koji je pred nama ponudili smo vam pregršt delicija spravljenih od povrća kojeg možete naći na tržnicama, pijacama ili u trgovinama. Dakle, pregršt boja, obilje raznih mirisa i okusa, a sve to u kombinaciji s “bakinom kuhinjom” barem za nedjeljni objed.

Ljeto je u punom zamahu, pa zašto sebi ne priuštili jela od povrća po receptima iz knjige Sva jela od povrća?! A ako se nađe još koji dobar komadić mesa ili ribe, gdje zadovoljstvu može biti kraj?!

 

JELOVNIK OD PETKA 11.07. DO ČETVRTKA 17.07.

Petak: Nabujak od patlidžana

SASTOJCI:

  • 1 veliki patlidžan
  • sol
  • limunov sok
  • 2 crvena luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 6 žlica ulja od kukuruznih klica
  • 375 grama miješanog mljevenog mesa
  • ružmarin
  • majčina dušica
  • kadulja
  • papar
  • mljevena paprika
  • 2 mesnate rajčice srednje veličine
  • 500 grama kuhanog krumpira
  • masnoća za oblik
  • 1/8 l mlijeka
  • 4 žlice gotove zaprške (gotov proizvod)
  • 150 grama jogurta
  • 125 grama masnijeg kiselog vrhnja
  • 1-2 jaja
  • naribani muškatni oraščić

PRIPREMA:
Operite patlidžan pa ga uzdužno izrežite na ploške. S oba dvije strane ih malo posolite i poškropite limunovim sokom, pa ostavite da stoje 10 minuta. Potom ih obrišite papirom. Očistite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Zagrijte ulje u tavi, pa popržite svaku plošku patlidžana, a potom ih ostavite na papirnatom ubrusu da se ocijede. Popržite u tavi mljeveno meso, luk, češnjak, pa ih začinite začinskim biljem i začinima. Operite rajčice i narežite na ploške. Ogulite krumpir pa ga izrežite na ploške. Premažite masnoćom oblik za nabujak, složite sloj, po sloj patlidžana, rajčica, krumpira i mljevenog mesa. Zagrijte mlijeko, umiješajte zapršku i ostavite da se malo ohladi. Potom umiješajte jogurt, kiselo vrhnje, jaja, muškatni oraščić i sol. Razdijelite preljev po nabujku. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite nabujak oko 45 minuta.

 

Subota: Povrće s roštilja i pikatni umak

SASTOJCI:

  1. 4 vezice mladog luka
  2. 4 rajčice
  3. 2 zelene tikvice srednje veličine
  4. 3 neprskane jabuke
  5. 6 žlica maslinovog ulja
  6. 3 žlice limunovog soka
  7. 6 žlica sojinog umaka
  8. papar
  9. 2 struka majčine dušice
  10. 1 posudica grbice

PRIPREMA:
Odstranite zeleni dio mladog luka. Očistite luk, a deblje komade uzdužno prepolovite. Operite i obrišite rajčice. Očistite i operite tikvice, pa ih koso izrežite na ploške debele ½ cm. Razrežite jabuke na četvrtine, izvadite srčiku pa svaku četvrtinu narežite na tri ploške. Povrće i jabuke izmiješajte sa 3 žlice ulja. Izmiješajte za umak limunov sok, sojin umak i 3 žlice maslinovog ulja, pa začinite paprom. Otkinite listiće majčine dušice, pa ih umiješajte u umak. Stavite povrće u posudu od aluminijske folije pa ga pecite na vrućem roštilju 4 minute sa svake strane. Posipajte grbicom i poslužite uz umak.

 

Nedjelja: Domaća pileća juha sa rezancima, kuhano pile s pire krumpirom,
miješana salata, sos od hrena i za desert savijača od višanja:

Sve recepte za ovaj objed ponudili smo vam u prethodnim izdanjima “starinske kuhinje” kao ostavštinu bake urednice ZMUSK-a, iz Varaždina, gđe. Anke Kišiček.

 

Ponedjeljak:

Ono što ostane od nedjelje, samo ne grijati krumpir nego skuhati za prilog rižu i pripremiti svježu salatu.

 

Utorak: Salata od krumpira s graškom i mrkvom

SASTOJCI:

  • 400 grama krumpira koji se ne raskuhaju
  • 2 jaja
  • 400 ml juhe od povrća
  • sol i crni papar
  • 1 žličica senfa
  • 150 grama jogurta
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • malo peršina
  • nekoliko sredina salate glavatice
  • 2 limenke graška s mrkvicom

PRIPREMA:
Dobro četkom operite krumpire, stavite ih u vodu i kuhajte oko 15 minuta. Skuhajte jaja da budu tvrdo kuhana. Ocijedite krumpire, ostavite ih da se malo ohlade, a potom ogulite. Ovisno o veličini, narežite ih na četvrtine ili na ploške. Zagrijte juhu i prelijte krumpire. Začinite solju, paprom i senfom, pa ostavite oko 30 minuta da se okusi prožmu. Izmiješajte jogurt, kiselo vrhnje, sol i papar. Nasjeckajte i umiješajte peršin. Izmiješajte umak s mariniranim krumpirom. Operite zelenu salatu, dobro je ocijedite i usitnite. Ocijedite grašak i mrkvicu. Dodajte krumpiru salatu, grašak i mrkvicu, pa dobro promiješajte. Očistite jaja, narežite ih na ploške i s njima ukrasite salatu.

 

Srijeda: Zapečeni krumpiri sa šampinjonima

SASTOJCI:

  1. 4 velika krumpira
  2. sol
  3. ½ svježe crvene paprike
  4. 1 vrećica umaka od šampinjona
  5. 4 žlice naribanog sira
  6. 2 žlice suncokretovih sjemenki
  7. ½ posudice grbice

PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Dobro operite krumpire. Kuhajte ih u slanoj vodi oko 30 minuta. Potom ih prepolovite pa prerezanom stranom prema gore složite u oblik za nabujak. Operite i očistite papriku, pa ju narežite na kockice. Zagrijte maslac u posudi za kuhanje pa malo propirjajte papriku. Dodajte 200 ml vode. Umiješajte umak iz vrećice pa 5 minuta lagano kuhajte na slaboj vatri. Nekoliko puta promiješajte. Dodajte sir i ostavite da se rastopi u umaku. Kad se umak malo ohladi, prelijte krumpire. Posipajte suncokretovim sjemenkama. Pecite u pećnici oko 15 minuta. Odrežite listiće grbice i ukrasite krumpir.

 

Četvrtak: Nadjeveni luk

SASTOJCI:

  • 4 velika luka
  • 500 grama mljevenog mesa
  • 100 grama edamera narezanog na sitne kockice
  • 50 grama ulja
  • 80 grama mesnate slanine
  • 60 grama maslaca
  • 1/2 l vrhnja
  • 1 vezica vlasca

PRIPREMA:
Očistite i izdubite luk. Sredinu luka narežite na sitne kockice. Izmiješajte mljeveno meso sa sirom, pa time nadjenite luk. Popržite na tavi na vrućem ulju, da luk dobije zlatno žutu boju. Dodajte malo vode pa poklopljeno kuhajte oko 35 minuta na umjerenoj vatri. Na pola količine maslaca malo popržite kockice slanine za umak. Dodajte nasjeckan luk, pa pirjajte da postane staklast. Umiješajte vrhnje i ostavite da polovina ukuha. Skinite sa štednjaka i dobro izmiksajte, a potom dodajte u umak ohlađeni maslac. Nadjeveni luk stavite na umak uz krumpire i pospite narezanim vlascem, pa poslužite.

 

Dobar tek, uz šalicu kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s