Povrće na tisuću ljetnih načina i pokoja slastica gđe. Albine

Za ovaj tjedan za vas smo pripremili, lagani ljetni menu. Pogodan za svačiji džep, a ponajviše za one tankoga novčanika. Što opet ne mora značiti da će objed biti škrt, bez okusa, boja i mirisa, bez ribe ili mesa. Jer, za malo novaca možete na tržnicama ili trgovinama kupiti dosta kvalitetnog sezonskog povrća, ribe ili mesa i spremiti ukusne delicije koje bez obzira na naziv naše rubrike, ne moraju uvijek baš biti – tradicijske.

Mogu se, dakle, osuvremeniti i pokojim modernim receptom, a sve to iz kuharice Sva jela od povrća i receptima za slastice gđe. Albine iz Zagreba, naše mlade domaćice, uz sve ostale funkcije koje gđe. Albine obavlja u svojem životu. I naravno, neizostavni recepti “starinskoga kova” za nedjeljni objed od bake urednice ZMUSK-a iz Varaždina, danas pokojne gđe. Anke Kišiček.

Vaše je, samo da pripremite objed i guštate. Suđe neka opere tko pojede posljednji, zar ne?!

 

JELOVNIK OD PETKA 25.07. DO ČETVRTKA 31.07.

Petak: Poriluk s grožđicama

SASTOJCI:

  1. 5 komada poriluka
  2. 20 grama maslaca
  3. ½ kocke bistre juhe sa zelenjavom za juhu
  4. 3 žlice grožđica
  5. 2 žlice masnijeg kiselog vrhnja

PRIPREMA:
Uzdužno prepolovite poriluk i dobro ga operite pod tekućom vodom. Odrežite krajeve korijena i loše listove pa ga ostavite da se ocijedi. Narežite poriluk na komade i popržite na maslacu. Dodajte 1/8 l vode, pa kad zakuha, u njoj rastopite kocku za juhu. Potom dodajte grožđice i sve kuhajte 25 minuta. Začinite kiselim vrhnjem i poslužite.

 

Subota: Nadjeveni patlidžani sa sardelama

SASTOJCI:

  • 2 velika patlidžana
  • sol
  • 1 žlica suhe kadulje
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 500 grama rajčica
  • 3 crvena luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 12 svitaka sardela
  • 2 žlice nasjeckanog peršina

PRIPREMA:
Operite patlidžane, uzdužno ih prerežite pa malo izdubite sredinu. Posipajte polovine s 1 žlicom soli i kaduljom, te poškropite jednom žlicom ulja. Rajčice zarežite u križ, prelijte ih vrućom vodom, ogulite ih i prerežite na četvrtinu. Očistite luk i narežite ga na kolutiće, a češnjak izrežite na sitne kockice. Zagrijte preostalo ulje, na njemu popirjajte luk i češnjak, dodajte rajčice pa propirjajte još 5 minuta. Posolite povrće pa njime napunite patlidžane. Premažite uljem lim za pečenje, složite u njega patlidžane, pa pecite 30 minuta u sredini pećnice na 200 stupnjeva. Pred kraj stavite na njih sardele. Poslužite ukrašene peršinom.

 

Nedjelja: Ajngemahtec juhica, pohano pile i riz-bizi, miješana salata,
za a desert: kremšnite!

Recepte za ovu omiljeno, tradicionalno jelo ponudili smo vam u prethodnim izdanjima starinske kuhinje.

Desert: Domaće kremšnite

SASTOJCI:

  1. 4 žumanjka
  2. 4 dl mlijeka
  3. 6 velikih žlica šećera
  4. 2 pudinga od vanilije
  5. 1 velika žlica gustina

PRIPREMA:
Sve ove sastojke ručno umutiti i ukuhati u 1 l kipućeg mlijeka. Podloga može biti po želji od Petit keksa ili lisnatog tijesta.

(recept za kremšnite poslala je
gđa. Albine iz Zagreba)

 

Ponedjeljak

Sve što je ostalo od nedjelje kad se ohladi pospremite u hladnjak u plastičnim posudicama. U ponedjeljak jedino pripremite svježu salatu.

 

Utorak: Nabujak od krumpira i brokule

SASTOJCI:

  • 250 grama krumpira koji se ne raskuha
  • 2 stare ražene žemlje
  • 4 jaja
  • 200 grama brokule
  • sol
  • 100 grama kuhane šunke bez masnoće narezane na ploške
  • 130 grama masla
  • svježe mljeveni bijeli papar
  • naribani muškatni oraščić
  • 1 žlica suhog mažurana
  • 1 žlica sitno nasjeckanog peršina
  • 50 grama krušnih mrvica

PRIPREMA:
Operite krumpire, stavite ih u posudu za kuhanje, nalijte vode samo da ih malo prekrije i poklopljeno kuhajte oko 25 minuta. Žemlje narežite na ploške pa ih ostavite u toploj vodi da omekšaju. Istucite od bjelanjaka snijeg. Operite brokulu, ogulite deblje peteljke pa sve narežite na komade veličine zalogaja. Blanširajte ih 5 minuta u slanoj vodi, a potom ih istresite u cjedilo, prelijte hladnom vodom i ostavite da se dobro ocijede. Narežite šunku na kvadratiće. Istisnite vodu iz žemlje, ocijedite krumpire, prelijte ih hladnom vodom i ogulite. Još vruće protisnite kroz prešu za krumpir. Stavite ih u posudu pa umiješajte žumanjca i oko 100 grama masla. Začinite paprom, solju, muškatnim oraščićem, mažuranom i peršinom. Pažljivo umiješajte komadiće brokule i šunke te na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Stavite masu u posudu za nabujak. Zagrijte u tavi preostalo maslo, dodajte mrvice, pa ih miješajući, malo popržite. Pospite ih po nabujku. Zagrijte pećnicu, pa pecite nabujka oko 40 minuta. Poslužite uz miješanu salatu.

 

Srijeda: Salata od patlidžana

SASTOJCI:

  1. 2 patlidžana
  2. sol
  3. 125 grama široke mesne kobasice
  4. 4 tvrdo kuhana jaja
  5. 100 grama majoneze
  6. 2 žličice senfa
  7. 1 žlica kondenziranog mlijeka
  8. 1 žličica limunovog soka
  9. malo šećera
  10. bijeli papar
  11. 3 grančice peršina

PRIPREMA:
Operite i obrišite patlidžane. Odrežite peteljke. Patlidžane najprije narežite na ploške, a potom na široke rezance. Posolite ih i ostavite stajati 30 minuta. Ocijedite ih i 10 minuta kuhajte u malo slane vode, a potom opet ocijedite. Oguljenu kobasicu narežite na rezance. Očišćena jaja narežite na ploške (nekoliko ostavite za ukrašavanje). Izmiješajte majonezu i senf. Dodajte mlijeko i limunov sok. Začinite šećerom, solju i paprom. Pomiješajte s ostalim sastojcima. Stavite salatu u posudu, ukrasite ju ploškama jajeta i peršinom pa poslužite.

 

Četvrtak: Krem juha od začinskog bilja

SASTOJCI:

  • 1 češanj češnjaka
  • 30 grama maslaca
  • 40 grama brašna
  • 1 l juhe od povrća
  • 2 vezice svježega začinskog bilja (peršina, vlasca, bosiljka, krbuljice)
  • sol, papar
  • 1 kriška bijelog kruha

PRIPREMA:
Sitno nasjeckajte češnjak. Rastopite maslac u posudi za kuhanje, pa na njemu propirjajte češnjak. Posipajte brašnom i malo popržite pa nalijte juhu. Zakuhajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nasjeckajte začinsko bilje, odvojite malo peršina, a sve ostalo umiješajte u juhu. Juhu dobro izmiksajte, te začinite solju i paprom. Popržite kruh i izrežite ga na kockice. Prije iznošenja na stol juhu posipajte kockicama kruha i ukrasite listovima peršina.

 

Dobar tek, uz šalicu kave

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s