Recepti za obitelj i prijatelje od Željke Ogreste II.

I ovaj tjedan družimo se iz dana u dan sa kuharskim receptima naše poznate novinarke Željke Ogreste. Na meniju će se tako zahvaljujući ljubavi prema kuhanju Željke Ogreste naći riba, meso, tijesto, povrće i sve ostalo od čega se sastoji naš svakidašnji jelovnik. No, dobro. Možda u ovom slučaju sve prezentirano u malo sofisticiranijem obliku, ali ponekad i u izvornom – domaćem. Nadamo se samo da se još niste “zasitili” kuhinje Željke Ogreste i da vam još posluži kao inspiracija za vaša snalaženja u kuhinji,a još više oko “mogućnosti obiteljskog novčanika”. U svakom slučaju, uživajte!

 

JELOVNIK OD PETKA 29.08. DO ČETVRTKA 04.09.

Petak: Prženi gavuni

SASTOJCI:

  1. 800 grama gavuna
  2. 150 g brašna
  3. 50 g griza
  4. 2 žlice slatke mljevene paprike
  5. sol, papar
  6. ulje za prženje

PRIPREMA:
Posolite i popaprite gavune. Pomiješajte slatku papriku i griz s brašnom. U tavi s visokim rubovima ispržite gavune u turama. Ocijedite od ulja na upijajućem papiru. Poslužite s kriškama limuna.

 

Subota: Leća s rajčicom i ružmarinom

SASTOJCI:

  • 300 grama leće
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 listića lovora
  • 2 grančice ružmarina
  • 1 grančica kadulje
  • sol
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 250 g crvenog luka
  • 500 g rajčica
  • 50 g peršina
  • 2 grančice ružmarina
  • maslinovo ulje

PRIPREMA:
Ako ne koristite express lonac, leću treba potopiti 8 sati prije. Stavite u lonac leću, čitave režnjeve češnjaka, maslinovo ulje, lovor, grančicu ružmarina, grančicu kadulje i sol. Prekrijte s pola litre vode i kuhajte 10 minuta (ako nije u express loncu, 20-25 minuta). Procijedite vodu, izvadite začine i ostavite ih po strani. Nasjeckajte češnjak, luk, rajčice i peršin. U loncu na maslinovom ulju propirjajte češnjak i luk. Pridružite im rajčice, peršin i svježi ružmarin. Kuhajte još 5 minuta. Dodajte leću, zatvorite express lonac i kuhajte još 10-15 minuta (u običnom loncu oko 30 minuta) na laganoj vatri. Poslužite s nekoliko kapi maslinovog ulja.

 

Nedjelja: Piletina u umaku od rajčica i korijandra

SASTOJCI:

  1. 1 pile
  2. 3 režnja češnjaka
  3. 500 grama
  4. crvenog luka
  5. 1 kg rajčica
  6. 50 grama peršina
  7. svježe lišće korijandra
  8. 0,5 dl maslinovog ulja
  9. sol, papar

PRIPREMA:
Izrežite pile na komade, posolite, popaprite i držite u hladnjaku do daljnjeg, tj. do upotrebe. Nasjeckajte češnjak, luk i rajčice narežite na kockice. Operite i nasjeckajte peršin i korijandar. Na vrućem maslinovom ulju propirjajte luk i češnjak. Sad možete dodati rajčice i pirjajte još 5 minuta. Ubacite komade piletine, promiješajte i kuhajte 35-45 minuta. Pri kraju dodajte peršin i korijandar, te sol i papar. Poslužite

 

Desert: torta od sira s crvenim umakom

SASTOJCI:

  • 150 grama keksa Petit beurre
  • 50 g maslaca
  • 1 žlica škrobina
  • 450 g kremastog sira
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • 4 jaja

SASTOJCI (umak):

  • 250 g malina
  • 50 g šećera
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 2 žlice škrobina ili gustina

PRIPREMA:
Izradite kekse s omekšanim maslacem. Smjesu utisnite na dno okruglog kalupa na otvaranje promjera 26 cm. Električnom miješalicom dobro izradite sir dok smjesa ne postane glatka. Pažljivo naizmjence dodajte vrhnje i jaja. Primiješajte gustin. Ulijte u kalup. Pecite oko 45 minuta u vodenoj kupelji na 180 stupnjeva. Maline i šećer prokuhajte nekoliko minuta i dodajte vino i gustin razmućen u dvije žlice vode. Kuhajte miješajući dok se umak ne zgusne. Izvadite tortu iz pećnice, pustite da malo dođe k sebi pa prelijte ovim umakom. Izvadite iz kalupa i držite u hladnjaku da se dobro ohladi prije posluživanja.

 

Ponedjeljak: Minestrone od slanutka i ječma

SASTOJCI:

  1. 150 g slanutka
  2. 4 režnja češnjaka
  3. 2 grančice celera
  4. 2 glavice crvenog luka
  5. 300 grama rajčica
  6. peršin
  7. 150 g pancete
  8. 4 žlice maslinovog ulja
  9. feferoni
  10. 1 grančica svježeg ružmarina
  11. 1 l povrtnog temeljca
  12. 150 g ječma
  13. sol, papar

PRIPREMA:
Preko noći potopite slanutak. Nasjeckajte češnjak, celer, luk, rajčice i peršin. Izrežite pancetu na kockice. U loncu zažutite na maslinovom ulju češnjak i luk. Dodajte feferone, ružmarin, pancetu i pirjajte 5 minuta. Ubacite rajčicu, peršin i svježi ružmarin. Pirjajte još 2 minute. Dodajte procijeđen slanutak, zalijte povrtnim temeljcem i kuhajte 20-tak minuta. Dodajte ječam, posolite, popaprite i kuhajte još 15-20 minuta. Poslužite u dubokom tanjuru s par kapi maslinovog ulja i ribanim parmezanom.

 

Utorak: Juha od cvjetače

SASTOJCI:

  • 500 g cvjetače
  • 1 glavica luka
  • 2 jušne žlice maslaca
  • timijan
  • sol
  • 2 dl povrtnog temeljca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 0,5 dl vrhnja za kuhanje
  • vlasac

PRIPREMA:
Odvojite cvjetove cvjetače i narežite ih na krupne komade. Sitno nasjeckajte luk. Na maslacu ga zažutite s timijanom. Dodajte cvjetaču, sol i pirjajte nekoliko minuta. Sad sve zalijte temeljcem i mlijekom i pustite da proključa. Dodajte vrhnje i kuhajte još 15 minuta dok cvjetača ne omekša. Ispasirajte u mikseru dok ne dobijete kremasti sastav. Poslužite u dubokim šalicama i pospite sjeckanim vlascem.

Srijeda: Topli žganci s povrćem

SASTOJCI:

  1. 1 glavica luka
  2. 1 žlica maslaca
  3. 2 listića lovora
  4. 1 l povrtnog temeljca
  5. 200 g palente
  6. 100 g slanutka
  7. 100 g tamnog graha
  8. 100 g bijelog graha

SASTOJCI (umak za toplu salatu):

  1. 1 glavica crvenog luka
  2. 1 režanj češnjaka
  3. 1 crvena paprika
  4. 1 žuta paprika
  5. 0,3 dl vinskog octa
  6. 1 dl bijelog vina
  7. nasjeckani peršin, sol, papar, maslinovo ulje

PRIPREMA:
Slanutak, tamni i bijeli grah preko noći potopite u vodi. Sutradan vodu promijenite i kuhajte u ključaloj vodi dok ne omekša. Izrežite luk na sitne kocke i na otopljenom maslacu zažutite. Dodajte lovorov list, zalijte povrtnim temeljcem i pustite da proključa. Polako i rahlo sipajte palentu i neprestano miješajte. Slijede pripreme za umak: Sitno nasjeckajte češnjak, luk, a paprike izrežite na tanke listiće. U loncu na žlici maslinovog ulja sve to zažutite. Dodajte slanutak i grah, razrijedite vinskim octom i vinom. Pustite da ispari. Maknite s vatre, pospite sjeckanim peršinom, posolite, popaprite i kapnite maslinovo ulje. Na tanjur poslažite žgance, a na njih toplu salatu.

 

Četvrtak: Špageti s cvjetačom i feferonima

SASTOJCI:

  • 1 cvjetača
  • 3 žlice krupne soli
  • 480 g špageta
  • 3 režnja češnjaka
  • 50 g krušnih mrvica
  • 1 dl maslinovog ulja
  • feferoni prema ukusu
  • ribani parmezan prema ukusu

PRIPREMA:
Odvojite cvjetove cvjetače i dobro ih operite. Napunite lonac za kuhanje tjestenine vodom, dodajte sol i pustite da proključa. U ključalu vodu stavite cvjetove i kuhajte jedno 15 minuta. Ubacite špagete i kuhajte još onoliko koliko piše na njihovom omotu. Za to vrijeme nasjeckajte češnjak i feferone. U tavi zagrijte maslinovo ulje s feferonima. Ubacite prvo sjeckani češnjak i mrvice pazeći da ne zagori, a potom procijeđenu tjesteninu i cvjetaču. Priču ćete završiti tako da primiješate parmezan i maslinovo ulje ako je potrebno. Poslužite i uživajte.

Dobar tek, uz šalicu kave

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s