Recepti za obitelj i prijatelje od Željke Ogreste

I ovaj tjedan družimo se sa kuhinjom popularne novinarke i TV voditeljice Željke Ogreste iz njezine knjige “Moji recepti za obitelj i prijatelje”. Na jelovniku će se tako ovog tjedna naći manje, ali i više zahtjevna jela, kako za novčarku tako i za kuharske vještine svake domaćice. No, neka vas niti ovu prvo, a ponajmanje ovo drugo, ne obeshrabri. Samo smjelo: u spizu, kako kažu naši Dalmatinci, ili u špeceraj, kako pak kažu Zagrepčani ili Varaždinci do tržnice ili pijace i potom posegnite za kojim receptom, za kuharskom pregačom i kuhačom. Ostalo će sve ići “samo od sebe”. Vidjet ćete!

 

JELOVNIK OD PETKA 22.08. DO ČETVRTKA 28.08.

Petak: Pečeni patlidžani sa slanim srdelama i kaparima

SASTOJCI:

  • 2 patlidžana
  • 200 grama krupne soli
  • 1 dl maslinova ulja
  • 6 slanih srdela u ulju
  • sol
  • 50 grama kapara

PRIPREMA:
Narežite neoguljene patlidžane na ploške debljine 1 cm, posolite ih krupnom solju i ostavite u cjedilu 1 sat da puste vodu. Operite ih hladnom vodom da isperete sol. Pržite u vrućoj tavi pazeći da ne izgore. Složite ih u zdjelu i prekrijte aluminijskom folijom da omekšaju u pari. Ocijedite slane srdele od ulja i izvadite im kost. Zgnječite ih u mužaru s malčice soli i maslinovog ulja. Time prelijte patlidžane, pospite kaparima i pustite da odstoje u toj marinadi nekoliko sati prije posluživanja.

 

Subota: Juha od rajčica s uljem od peršina

SASTOJCI:

  1. 2 glavice crvenog luka
  2. 1 svježa crvena paprika
  3. 300 grama svježih, jako zrelih rajčica
  4. svježi origano prema ukusu
  5. 1 grančica majčine dušice
  6. bosiljak prema ukusu
  7. 0,3 dl maslinovog ulja
  8. 2 dl bijelog vina
  9. 7 dl pilećeg temeljca
  10. mljevena ljuta crvena paprika
  11. sol, papar

SASTOJCI (peršinovo ulje):

  1. feferon
  2. 10 grama bosiljka
  3. 10 grama peršina
  4. 0,5 dl maslinovog ulja
  5. sol, papar

PRIPREMA:
Luka nasjeckajte na listiće. Prepolovite papriku, odstranite sjemenke i narežite na duge rezance. Ogulite i prepolovite rajčice. Odvojite listove origana, majčine dušice i bosiljak s grančica. Na maslinovom ulju zažutite luk i papriku. A sada dodajte prvo rajčice, vino i pirjajte. Zatim origano, majčinu dušicu i bosiljak. Sad dolazi temeljac i kuhamo otprilike 20 minuta. Posolimo, popaprimo i dodamo crvenu mljevenu papriku. Vrijeme je za pripremu ulja od peršina kojim ćemo stvar završiti: peršin, feferon, bosiljak usitnite i pomiješajte s uljem, posolite i popaprite. Juhu servirajte u dubokim tanjurima i poškropite ovom finom mješavinom.

 

Nedjelja: Bečki odrezak s pistacijama i travama i rizi bizi
Za desert: voće u lisnatom tijestu sa sezamom

SASTOJCI (bečke šnicle):

  • 600 grama telećih odrezaka
  • 2 jaja
  • 150 grama oguljenih pistacija
  • 50 grama sjemenki suncokreta
  • 50 grama bućinih sjemenki
  • 250 grama krušnih mrvica
  • 50 grama svježih trava (peršin, komorač ili bosiljak)
  • ulje za prženje

PRIPREMA:
Posolite teleće odreske s obje strane. Odreske uvaljajte u jaja i pustite neko vrijeme da meso upije. U električnoj miješalici pomiješajte pistacije, sjemenke suncokreta, krušne mrvice i svježe začine i u tu smjesu potom uvaljajte odreske. Ako želite deblji omotač, odreske ponovno uvaljajte u jaja i opet  u ovako fino aromatizirane krušne mrvice. U tavi ugrijte ulje i pržite odreske s obje strane. Stavite na papir da upije ulje. Navalite dok su topli, uz prilog od rizi bizija, te uz miješanu ili zelenu salatu.

 

Desert: Voće u lisnatom tijestu sa sezamom

SASTOJCI:

  1. 4 banane
  2. naribana korica jedne naranče prema ukusu
  3. 45 grama maslaca
  4. 4 lista lisnatog tijesta
  5. 50 grama šećera
  6. 2 žlice sjemenki sezama
  7. med prema ukusu

PRIPREMA:
Na pari otopite maslac. Njime premažite listove tijesta i pospite šećerom i naribanom narančinom koricom. Presavijte tijesto napola i ponovno premažite maslacem. Ogulite banane i omotajte ih listovima tijesta. Izrežite tako dobivene svitke na štapiće duge 2 cm. Tako složene banane posložite uspravno u kalup za pećnicu, premažite ih maslacem, pospite sjemenkama sezama i s malo šećera. Pecite 10 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Poslužite s malo meda.

 

Ponedjeljak: Pečeni žganci sa špinatom

SASTOJCI:

  • 1 glavica luka
  • 1 žlica maslaca
  • 7,5 dl povrtnog temeljca
  • 100 grama ribanog parmezana
  • 200 grama palente
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 4 slane srdele
  • 750 grama špinata
  • 75 g pinjola
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

PRIPREMA:
*Prvo ćemo plakati, a poslije uživati.
Dakle, krećemo s lukom koji režemo na sitne kockice. Zažutimo ga na maslacu, zalijemo povrtnim temeljcem i pustimo da proključa. Polako rahlo sipamo palentu i stalno miješamo dok se ne skuha. Treba nam teflonski kalup za puding u koji ćemo žgance uliti i dat ćemo im mira 6 sati da se ohlade. Za to vrijeme nasjeckamo češnjak i luk na sitne listiće. Očistimo slane srdele od kostiju. Dobro operemo špinat i ocijedimo svu vodu. Prepržimo pinjole u tavi nekoliko minuta da malo dobiju bojicu. U drugoj velikoj tavi na otprilike žlici maslinovog ulja zažutimo češnjak i luk. Dodajmo srdele i zgnječimo ih. Ubacimo i špinat i pirjamo da omekša. Sad začinimo s pinjolima, soli, paprom. Izvadimo žgance iz kalupa i narežemo na šnite debljine 1,5 cm. U tavi s par kapi ulja prepržimo šnite žganaca s obje strane. Šnitice stavimo na tanjure, ukrasimo špinatom. (Možete upotrijebiti i smrznuti špinat, a žganci se mogu skuhati i dan ranije.)

 

Utorak: Puding od mesa

SASTOJCI:

  1. 100 g krušnih mrvica
  2. 2 žlice maslaca
  3. 2 žlice bijelog brašna
  4. 3,5 dl mlijeka
  5. naribani muškatni oraščić prema ulusu
  6. 100 grama pršuta
  7. 50 g pancete izrezane na trake
  8. 300 g mljevene teletine
  9. 300 g mljevenih pilećih filea
  10. 4 jaja
  11. sol, papar

PRIPREMA:
Namočite krušne mrvice s malo mlijeka predviđenog za bešamel. Napravite bešamel miješajući na vatri nekoliko minuta maslac s brašnom, dodavajući polako mlijeko dok se ne zgusne. Začinite naribanim muškatnim oraščićem. Nasjeckajte pršut i pancetu. Pomiješajte sve sastojke s bešamelom, posolite i popaprite. Stavite smjesu u kalup za puding premazan maslacem. Kuhajte u pećnici 40 minuta u pari. Kad je pečeno istresite iz kalupa i poslužite na pladnju.

 

Srijeda: Štrukli s kremom od luka

SASTOJCI:

  • 4 glavice luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 grančice majčine dušice
  • 1,5 dl povrtnog temeljca
  • 4 štrukle
  • sol, papar

PRIPREMA:
Luk izrežite na sitne kockice. Na zagrijanom maslinovom ulju zažutite ga i dodajte grančice majčine dušice. Tlačite luk dok potpuno ne omekša i ne potamni, ali pazite da ne zagori. Izvadite “majčine” grančice. Sada vam treba mikser. Luk usitnite s povrtnim temeljcem dok ne dobijete kremastu masu. A sad skuhajte glavni sastojak, štrukle u ključaloj slanoj vodi. Na svaki tanjur stavite kremu od luka i gore štruklu. Ukrasite grančicom majčine dušice.

 

Četvrtak: Juha od cikle

SASTOJCI:

  1. 200 g cikle
  2. 1 mrkva
  3. 1 poriluk
  4. 1 crveni luk
  5. 2 krumpira
  6. 100 g šampinjona
  7. 2 režnja češnjaka
  8. 150 g crvenog kupusa
  9. 5 dl mesnog temeljca
  10. peršin prema ukusu
  11. 2 listića lovora
  12. 1 žličica papra u zrnu
  13. sol
  14. 2 dl kiselog vrhnja
  15. sok od pola limuna

PRIPREMA:
Skockajte (ili, ako ste u frci, izmiksajte mrkvu, poriluk, crveni luk, krumpir, šampinjone, izgnječite češnjak i odstranite kožicu. Ogulite ciklu pa i nju skockajte. Krupnije narežite crveni kupus. U lonac gdje je mesni temeljac proključao stavite peršin, poriluk, mrkvu, luk, lovor, papar u zrnu, šampinjone , krumpir i češnjak. Kuhajte 20 minuta. Ubacite ciklu, crveni kupus i kuhajte na tihoj vatri još 40 minuta. Izmiksajte juhu u mikseru. Lagano promiješajte vrhnje sa sokom od limuna i dodajte u juhu. Poslužite u dubokim šalicama.

 

Dobar tek, uz šalicu kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s