Rene Bakalović, 100 recepata

Poznati gurman i sladokusac Rene Bakalović u svojoj knjizi 100 recepata za ovaj tjedan za vas nudi niz zanimljivih recepata. Vaše je samo da zbrojite preostali sitniš od blagdana, da se ne date poslije blagdanskoj depresiji i da ako vam već “punog stola” nije dosta, krenete u novu avanturu za štednjakom. Dakle, opet sve iznova sa godinom novom. U slast!

 

Jelovnik od petka 09.01 do četvrtka 15.01.

 

Petak: Sendvič od pečenog patlidžana

SASTOJCI:

  • prepečeni kruh
  • 1 veći patlidžan ili dva manja
  • češnjak
  • peršinov list
  • tucani crni papar

PRIPREMA:
Tanke ploške patlidžana preprže se na maslinovom ulju. Stave se na preprženi crni kruh, pospu grubo sjeckanim češnjakom, sjeckanim peršinovim listom i grubo tucanim crnim paprom. Druga varijanta ovog sendviča takozvani je kavijar od patlidžana, koji se priprema na različite načine. Meni najdraži i najjednostavniji jest onaj gdje se cijeli patlidžani ispeku u pećnici, potom ohlade, ogule i od njih se napravi pire sa spomenutim začinima i nizom drugih, od kojih je najčešći bosiljak.

 

Subota: Juha od koromača

SASTOJCI:

  1. 1 manji koromač
  2. maslinovo ulje
  3. 100 g boba

PRIPREMA:
Bob se skuha u malo vode i propasira u blenderu zajedno s vodom u kojoj se kuhao. Koromač se nareže na rezance i kratko preprži na maslinovom ulju. Prelije se s usitnjenim bobom i podgrije.

 

 

Nedjelja: Zapečena lepinja s kajmakom i nepoznanicom

SASTOJCI:

  • lepinja
  • kajmak
  • žumanjak
  • vlasac

PRIPREMA:
Izmiješamo žumanjak, kajmak i nasjeckani vlasac, prorežemo lepinju, napunimo je ovim namazom i zapečemo u vrućoj pećnici dok se lepinje ne zarumene i ne postanu hrskave. Umjesto vlasca ili uz vlasac svašta se može dodati – vidjet ćete, kuharska će vam se invencija uz ovaj recept brzo probuditi.

Desert: Palačinke sa čokoladom

 

Ponedjeljak: Juha od leće s piletinom

SASTOJCI:

  1. 100 g leće
  2. maslac ili…
  3. 2 otkoštena pileća zabatka
  4. 4 manja poriluka
  5. 1 veća ili dvije manje mrkve
  6. celer (otprilike koliko i mrkve)
  7. lovorov list
  8. crni papar

PRIPREMA:
Zabatke kratko prepržimo na maslacu (ili masti), maknemo ih s masnoće i dodamo ocijeđenu leću, koju smo prethodno namočili, nasjeckani poriluk, na kockice narezan celer, mrkvu i lovorov list. Ulijemo vodu, vratimo zabatke, dodamo crni papar u zrnu i kratko kuhamo na laganoj vatri.

 

Utorak: Sendvič od liptauera

SASTOJCI:

  • kukuruzni seljački kruh
  • sir i vrhnje
  • vezica mladog luka
  • crvena paprika

PRIPREMA:
Više sira i manje vrhnja izmiješa se, doda se nasjeckani mladi luk, crvena paprika i priča je, što se tiče namaza, gotova. Seljački kukuruzni kruh još se nađe na zagrebačkim tržnicama i gdjegod drugdje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ostatak pučanstva može ga nabaviti kad dođe u posjet glavnom gradu, pa ga smrzne, najbolje je već narezana. Bez odmrzavanja kruh se može prepržiti – opet najbolje na gusjoj masti, ali i dobra svinjska bit će za pohvalu. Liptauer, kako smo u Alpama naučili da tepaju tom namazu, namažemo na vreli kruh, koji se samim tim malo ohladi pa ga treba odmah jesti.

 

Srijeda: Juha od šampinjona

SASTOJCI:

  1. 250 g šampinjona
  2. maslac
  3. 4 manja poriluka
  4. 0,5 dl slatkog vrhnja

PRIPREMA:
Polovica šampinjona nareže se na tanke listiće, poprska sokom od limuna i pospe paprom. Druga polovica kratko se preprži na maslacu s nasjeckanim porilukom, prelije vodom i usitni u blenderu. Potom se zagrije dok ne zavre, skine s vatre, umiješa se vrhnje i u tanjuru polože listići šampinjona.

 

Četvrtak: Slavonski tatarski biftek

SASTOJCI:

  • preprženi crni kruh
  • 200 g bifteka
  • 100 g dimljene slanine
  • crvena paprika
  • češnjak

PRIPREMA:
Postupimo jednom poput pijanih milijunaša koji pripremaju vrhunsku slavonsku kobasicu, pa umjesto krtog mesa plećke stavimo sitno nasjeckan biftek i mljevenu slaninu. S druge strane, umjesto sitnih začina koji se dodaju u klasični tatarski biftek, stvar svedimo na slavonski bitak: crvena paprika i češnjak. Smjesa se dobro promiješa, najbolje umijesi rukama i namaže na prepečeni crni kruh.

(iz knjige Rene Bakalović, 100 recepata,
50 obično neobičnih, 50 neobično običnih,

izdanje Profil)

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s