Ruska nacionalna kuhinja

U Hrvatskoj ima najviše pripadnica ruske nacionalne manjine. I to ih moguće najviše, prema broju stanovnika, ima u Međimurskoj županiji. Ondje su Ruskinje dolazile udajom za naše mladiće i tako nastavile živjeti u našoj zemlji. Kao i sve žene sa sobom su donijele “u dotu” i običaje iz svojeg kraja kao i recepte za mnoga ruska jela. S obzirom na njihov veliki angažman posebice u Međimurju i kao svojevrsnu posvetu ruskom zboru Rjabinuške iz Zagreba, za ovaj tjedan vam predstavljamo rusku nacionalnu kuhinju. Odvažite se “proputovati nepcima” malo kroz ove okuse i pripraviti kod svoje kuće koji od ruskih specijaliteta dostupnih našem džepu i prihvatljivima našim okusnim pupoljcima.

 

Jetrena pašteta

SASTOJCI:

  1. 1 mrkva
  2. 3 glavice luka
  3. 500 g teleće jetre
  4. 4 žlice ulja
  5. 150 g maslaca
  6. 1 žlica nasjeckanog peršina
  7. 1 žličica soli
  8. 2 navrška noža papra
  9. 1 navršak noža naribanoga muškatnog oraščića

PRIPREMA:
Mrkvu i luk krupno nasjeckamo. Jetru narežemo na kockice. Ulje ugrijemo, na njemu popržimo jetru i stavimo je u zdjelu. Rastopimo 30 g maslaca. Na njemu meko ispirjamo mrkvu i luk. Povrće s peršinom i jetrom sameljemo strojem za mljevenje mesa na kolut s manjim rupicama. Pomiješamo ostatak maslaca, pa sve još jednom sameljemo. Smjesu stavimo u kalup, hladimo 10 sati; istresemo na plitku zdjelu.

 

Riba u hladetini – Osetrina zalivnaja

SASTOJCI:

  • 1 kg odrezaka od riba
  • 1 vezica zelenja za juhu
  • 1 velika mrkva
  • 1 glavica luka
  • 1 lovorov list
  • 4 zrna pimenta
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice octa
  • 2 kotleta od iverka
  • 1 vrećica mljevene želatine
  • 2 bjelanjka

PRIPREMA:
Od 2 l vode i sastojaka navedenih, uključivši i ocat, za 2 sata skuhamo krepku riblju juhu, koja treba ukuhati na otprilike ¾ l juhe. Juhu procijedimo kroz gusto sito. Mrkvu narežemo na ploške. Riblje kotlete skuhamo za 8 minuta u juhi i razdijelimo na male komade. Želatinu stavimo 5 minuta u hladnu vodu da nabubri. Bjelanjke čvrsto istučemo. Riblju juhu zakuhamo, u nju umiješamo želatinu i snijeg od bjelanjaka. Kad se tekućina počne pjeniti, skinemo lonac sa štednjaka; juhu procijedimo kroz krpu od tanke tkanine. Kalupčiće obložimo ploškama mrkve, u njih ulijemo hladetinsku tekućinu i stavimo u hladionik da se skrute. Na to stavimo komade ribe, prelijemo tekućinom; skrutnemo. Dodamo, prelijemo i potpuno skrutnemo.

 

Juha od kupusa sa ciklom – Boršć

SASTOJCI:

  1. 1,1/2 l vode
  2. 2 žličice soli
  3. 500 g govedine
  4. 250 g svinjetine
  5. 500 g cikle
  6. 1 glavica luka
  7. 2 žlice svinjske masti
  8. 2 žlice octa od crnog vina
  9. ½ žličice soli
  10. 1 prstohvat šećera
  11. 500 g bijelog kupusa
  12. 1 velika mrkva
  13. 1 komad celerovog korijena
  14. 1 žlica limunovog soka
  15. 1 lovorov list
  16. 250 g mesnate suhe slanine
  17. ½ čaše kiselog vrhnja
  18. 1 žlica nasjeckanog peršina

PRIPREMA:
Zakuhamo litru i pol slane vode. Sve meso u njoj skuhamo za 70 minuta. Ciklu ogulimo i narežemo na rezance, luk narežemo na kockice. Mast ugrijemo u loncu i na njoj staklasto popržimo kocke luka. Dodamo ciklu i začinimo octom, solju i šećerom. Dolijemo šalicu juhe od mesa i sve kuhamo pokriveno 50 minuta. Kupus očistimo i narežemo na rezance. Mrkvu i celer naribamo, pomiješamo i pokapamo limunovim sokom. Povrće s lovorovim listom pristavimo k cikli. Meso i slaninu narežemo na kocke, stavimo k povrću i sve kuhamo 25 minuta. Boršć poslužimo začinjen kiselim vrhnjem i peršinom.

 

Sibirski jastučići – Sibirskije peljmeni

SASTOJCI (tijesto):

  • 300 g brašna
  • 2 jaja
  • 2 navrška noža soli

Za nadjev:

  • 500 g mljevene govedine
  • 1sitno nasjeckana glavica luka
  • 1 žličica soli
  • 2 navrška noža papra

Za mazanje:

  • 1 žumanjak

Za kuhanje:

  • 1,1/2 l juhe od mesa
  • ½ vezice nasjeckanog kopra

PRIPREMA:
Od brašna, jaja, soli i 3 do 5 žlice tople vode zamijesimo gipko tijesto za rezance. Mljeveno meso pomiješamo s lukom, 3 žlice ledeno hladne vode, solju i paprom. Tijesto razvaljamo na debljinu hrpta noža, izrežemo okrugle ploškice promjera oko 4 cm, rubove namažemo žumanjkom. Na ploškice od tijesta stavljamo po žličicu smjese od mljevenog mesa, presavijemo ih u polukrug i rubove dobro stisnemo. Jastučiće malo prosušimo na pobrašnjenoj dasci. Zakuhamo juhu od mesa. U nju pomalo stavljamo jastučiće, pazimo da juha stalno kuha. Onda smanjimo temperaturu i pustimo da juha još 10 minuta lagano kuha u otklopljenom loncu. Juhu s peljmenima poslužimo u jušniku, pospemo koprom.

 

Palačinke od heljde – Blini

SASTOJCI:

  1. 20 g kvasca
  2. 2 šalice mlaka mlijeka
  3. 200 g heljdina brašna
  4. 2 jaja
  5. 1 žličica šećera
  6. 2 navrška noža soli
  7. 2 žlice rastopljenog maslaca
  8. 100 g brašna
  9. 2 žlice ulja

Za umakanje i nadijevanje:

  1. ¼ l kiselog vrhnja ili 100 g rastopljenog maslaca
  2. 50 g kavijara od sibirskog lososa ili 125 g dimljenog lososa
  3. 2 tvrdo kuhana jaja

PRIPREMA:
Kvasac otopimo u 2 šalice mlake vode i šalici mlijeka. Umiješamo 100 g heljdina brašna; tijesto pustimo da se diže 2 do 3 sata. Jaja rastavimo na žumanjke i bjelanjke; žumanjke izmiješamo sa šećerom, solju, ostatkom mlijeka i maslacem. Smjesu pomiješamo s kvasom, dodamo ostatak heljdina brašna i brašno, pa tučemo da smjesa postane glatka. Bjelanjke čvrsto istučemo, umiješamo u tijesto i tijesto pustimo da ponovno miruje 45 minuta. Ugrijemo malo ulja. Od tijesta ispržimo tanke palačinke. Bline umočimo po želji ili u kiselo vrhnje ili u rastopljeni maslac. Na njih stavimo malo kavijara ili po krišku lososa i sjeckano jaje.

 

Pirjana jetra – Čarenaja teljačja pečonka

SASTOJCI:

  • 800 g teleće jetre
  • ½ l mlijeka
  • 100 g masne suhe slanine
  • 3 žlice maslaca
  • ½ žličice sušene divlje mažurane (oregana)
  • 1,1/2 do 2 šalice juhe od mesa
  • 1 šalica kiselog vrhnja
  • 2 žlice brašna

PRIPREMA:
Jetru ogulimo, izrežemo tvrde žile i stavimo je 60 minuta u mlijeko. Slaninu narežemo na rezance duge oko 5 cm. Jetru obrišemo i nadjenemo slaninom (provučemo rezance). Maslac ugrijemo u tavi i na njemu sa svih strana smeđe popržimo jetru. Onda začinimo solju i oreganom. Ugrijemo juhu od mesa, dolijemo je jetri, pa pokriveno pirjamo na blagoj vatri 30-tak minuta; pri tome po potrebi dolijemo malo vruće juhe od mesa. Zgotovljenu jetru narežemo na ploške, poslažemo ih na plitku zdjelu i stavimo na toplo. Kiselo vrhnje razmutimo s brašnom i time zgusnemo tekućinu od pirjanja. Umak još jednom ukuhamo; njime prelijemo ploške jetre. Uz to prija pire od krumpira.

 

Uzbečki pilav – Plov po uzbecki

SASTOJCI:

  1. 500 g bravećeg buta bez kostiju
  2. 500 g mrkve
  3. 1 glavica luka
  4. 4 žlice ulja
  5. ¾ l juhe od mesa
  6. 500 g riže
  7. ½ žličice soli
  8. 1 navršak noža bijelog papra
  9. 3 rajčice

PRIPREMA:
Bravetinu operemo, obrišemo i narežemo na kocke brida 2 cm. Mrkve ostružemo, raspolovimo po dužini i zatim narežemo na komade. Glavicu luka ogulimo i vrlo sitno nasjeckamo. Ulje ugrijemo u loncu i uz prevrtanje smeđe popržimo bravetinu sa svih strana. S njom pržimo luk 5 minuta, dodamo mrkvu i šalicu juhe od mesa. Sve pirjamo na blagoj vatri 30 minuta. Rižu operemo, umiješamo u meso i povrće i pirjamo 5 minuta; dolijemo ostatak juhe od mesa. Jelo na blagoj vatri posve zgotovimo za 15 do 20 minuta i začinimo. Pilav ukrasimo ploškama rajčice. Uz to prijaju rotkvice i jogurt.

 

 

Pile na kavkaski način – Čahohbili

SASTOJCI:

  • 1 pile teško 1 kg
  • 2 glavice luka
  • 1 mrkva
  • 1 mali celerov korijen
  • po 100 g krastavca i tikve
  • 4 žlice ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 navršak noža papra
  • 1 lovorov listopad1 prstohvat mljevenog komoračevog sjemenja
  • 60 g riže
  • 1 veliki kiseli krastavac
  • 4 žlice kiselog vrhnja

PRIPREMA:
Pile operemo iznutra i izvana, obrišemo i raščinimo na 4 dijela. Povrće ogulimo, odnosno ostružemo i narežemo na kockice. U veliku loncu ugrijemo ulje i na njemu sa svih strana popržimo dijelove pileta. Dodamo povrće i također ga preokrećući popržimo. Pećnicu ugrijemo na 180 stupnjeva. Sol i sve začine stavimo u lonac s piletom i povrćem, dolijemo litru vode. Operemo i dodamo rižu. Jelo pokriveno zgotovimo u pećnici za sat i pol. Kiseli krastavac narežemo na kockice i prije posluživanja umiješamo s kiselim vrhnjem u povrće.

 

 

Pita od kupusa Kulebjaka

SASTOJCI:

  1. 1 kg bijelog kupusa
  2. 1 žličica soli
  3. 3 glavice luka
  4. 3 žlice maslaca
  5. tijesto za pite od 600 g brašna
  6. 3 tvrdo kuhana jaja
  7. 3 žlice sitno nasjeckana kopra
  8. 2 žlice nasjeckanog peršina
  9. 1,1/2 žličica soli
  10. po prstohvat šećera i bijelog papra

Za mazanje: 2 žumanjka

Za lim: maslac

PRIPREMA:
Pećnicu ugrijemo na 180 stupnjeva. Kupus raščetvorimo, izvadimo mu kočanj i kupus narežemo na rezance. 3,1/2 l vode zakuhamo sa solju. U njoj kuhamo kupus 5 minuta, zatim ga izvadimo i stavimo da se ocijedi. Glavice luka narežemo na kocke. U veliku loncu rastopimo maslac i na njemu svijetložuto popržimo kocke luka. Dodamo kupus, prelijemo ¼ l vode i sve pokriveno zgotovimo u pećnici za 30 do 40 minuta. Napravimo tijesto za pite, razvaljamo ga u 2 tanke polovice i jednu stavimo u namazani lim. Kad je kupus mekan, pustimo da se tekućina u pećnici ispari, zatim kupus stavimo da se ocijedi i rashladi. Temperaturu pećnice podesimo na 220 stupnjeva. Jaja nasjeckamo umiješamo ih za začinskim biljem i začinima u kupus, smjesu složimo na osnovu od tijesta, pokrijemo drugom polovicom tijesta i u sredini izrežemo rupu. Pitu ukrasimo ostacima tijesta i namažemo žumanjkom; 15 minuta stavimo na hladno. Zatim 30 minuta pečemo.

 

 

Tortice od svježeg sira – Vatruški

SASTOJCI:

  • 500 g svježeg nemasnog sira
  • 1 žličica kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • ½ žličice soli
  • 1 prstohvat bijelog papra
  • 1 žličica šećera
  • 300 g brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ½ žlice soli
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1/8 l kiselog vrhnja

Za mazanje: žumanjak

PRIPREMA:
Svježi sir stavimo u sito da se ocijedi – treba da je dobro suh – zatim ga protisnemo kroz sito i pomiješamo s kiselim vrhnjem, jajima, solju, paprom i šećerom, pa stavimo 45 minuta u hladnjak. Od brašna, praška za pecivo, maslaca, jajeta i kiselog vrhnja zamijesimo tijesto, oblikujemo ga u kuglu, smotamo je u pergamnet-papir i ostavimo da 45 minuta miruje u hladnjaku. Pećnicu ugrijemo na 200 stupnjeva. Tijesto razvaljamo na debljinu od 3 mm, pa od njega izrežemo okrugle ploške; polovica plošaka treba imati promjere 12 cm, a druga polovica 9 cm. Na sredinu većih plošaka stavimo po dvije žlice smjese od sira i pokrijemo ih manjim ploškama. Rubove većih plošaka namažemo žumanjkom i preklopimo. Površine također namažemo žumanjkom. Tortice od sira pečemo 20 minuta u pećnici na drugoj prečki odozdola.

 

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s