Slastice u biblijsko doba

Palačinke iz Biblijskog doba!

Gotovo da bi se na prste jedne ruke mogli pobrojati svi oni koji ne vole poslije dobrog obroka sve zasladiti kakvim domaćim kolačem ili kriškom torte i k tome dodati polagano, ritualno ispijanje kave kao i obavezno čavrljanje koje ide uz to. Ali, kako su se i čime su poslije obilnih obroka od janjećih kotleta, gorkih trava i povrća, te nekoliko čaša vina, sladili svoj život ljudi iz biblijskih vremena?

http://vikendplaner.info/universalis/3142/thumb/med_221_1992192184.jpg
Znanstvenici su zapisali kako “dojenčad od rođenja ima prirodnu sklonost prema slatkom”. Stoga nas ne iznenađuju potvrde o sudjelovanju slatke hrane u ljudskoj prehrani onoliko daleko u prošlosti koliko se dokazi mogu protegnuti.

Šećerna trska u Bibliji se primjerice ne spominje. Ali, med – da. “U Bibliji je med jeo Samson, a pronašao ga je u lavljem truplu. Poslije je tu zgodu iskoristio da bi zagonetkom zadirkivao prijatelje. “Od onog koji jede izišlo je jelo, od jakog izišlo je slatko”., piše Miriam Feiberg Vamosh u knjizi “Biblijska gozba”. http://www.biblebios.com/judges/samson/samson.jpgPrije junačkog lika Samsona med se spominje u knjizi “Izlaska” koja kaže “da je mana imala okus medenog kolača. Od čega je bila sačinjena slatka tvar da je bila toliko ukusna starim Izraelcima dok su lutali divljinom?”, pita se autorica knjige Biblijska gozba Miriam Feiberg Vamosh, te dodaje kako “jedna teorija zastupa stanovište da su manu izlučivali kukci koji su se hranili na metljici ili tamarici što raste u neplodnim područjima. Kukci izlučuju u tekućem obliku višak ugljikohidrata (kad bismo to i mi mogli) koji brzo ishlape na suhom pustinjskom zraku i postaju čestice nalik nečemu “poput pahuljica”, kao da se slana uhvatila po zemlji. Znanstvenici su utvrdili da ta supstanca sadrži tri vrste šećera i pektin.” Med je također i jedan od najstarijih lijekova ljudskog roda. Egipatski papirus sadrži popis od devet stotina pripravaka za različite bolesti. Preko polovice, sadži med. U to vrijeme smatrao se osobito korisnim u liječenju očnih bolesti, opeklina i ostalih rana.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Homemade_South_African_Mead.JPG/220px-Homemade_South_African_Mead.JPGStare Egipćanke čak su ga koristile kao osvježivač daha, žvačući mješavinu aromatičnog bilja i tamjana što su je s pomoću meda oblikovale u kuglice. “Talmud” preporuča med pomiješan sa vinom kao lijek protiv proljeva što se u homeopatiji i danas koristi. Inače, “rečenica “zemlja kojom teku med i mlijeko” stih je koji se u Bibliji pojavljuje 40 puta i možda je najpoznatiji stih koji opisuje Svetu zemlju. Kako se jeo med kao slastica u rimsko doba, kad se Rimsko carstvo protezalo sve do zemlje Judejske? “Saće se jelo u prirodnom stanju, ali u rimsko doba posluživala se oblatna, kao i druge vrste kolača, svaki drugačijeg naziva.

Pekmez se pravio s prženim sjemenkama lana ili maka i posluživao s medom, a posluživali su se i stanoviti divlji cvjetovi umočeni u med. Phttp://s1.trosjed.net.hr/trosjed/slike/6077420e_0_YlBkf.jpgripremali su se i slatkiši od meda zvani – dulcia. Med je bio važan sastojak umaka od mesa i povrća. U rimsko se doba fermentacijom meda pravila medovina! Bogataši su uživali u svojevrsnom šerbetu od mješavine meda i snijega, a posluživali su se i voćni sokovi obogaćeni medom. Kao i danas desert se posluživao na kraju jela. Prigodom svečanijih obroka, koje su Grci nazivali symposia. U imućnijim kućama držao se poseban kuhar za slastice.

Zanimljivo je to da se za slastice iz biblijskog doba postavlja pitanje: Med ili datulje?http://www.ljepotaizdravlje.hr/wp-content/uploads/2013/01/urme.jpg Jer se sudeći prema svemu med dobivao od datulje. Dokaz o najstarijoj proizvodnji meda dolazi s Kavkaza i iz Sjeverne Turske, gdje su otvori u deblima u kojima su bile smještene košnice divljih pčela proširivani kako bi med bio pristupačniji. Učeći iz knjige Prirode ljudi su s vremenom sami dubili trupce i naseljavali pčele. Prvi dokaz o uzgoju domaćih pčela dolazi iz egipatskog bareljefa koji potječe iz 2400. godine pr.n.e.u glinenoj posudi izrađenoj oko 1900. godine pr.n.e. otkriven je komad pčelinjeg voska i pčelinja nožica.

Stari Grci pravili su umjetne košnice još u VIII. st. pr.n.e. Bilo kako bilo biblijska vremena uz gorke pamte i slatke dane. Dakle, dane kad su svoje ili skromne težačke svakodnevne obroke zasladili kojim slatkim kolačem ili mednom sačom ili obilatim gozbama imućnijih još dodali kakvu poslasticu kao “šećer na kraju”.

Stare civilizacije u koju svakako spada i vrijeme zabilježeno u Bibliji bez daljnjega poznaje slatke namirnice za svojim stolom. Pred vama je upravo jedan takav recept iz biblijskog doba kojeg svaka domaćica neizostavno mora uvrstiti među svoje recepte za kolače i slastice kojima ugađa svojem nepcu, ali i zahtjevima svojih najdražih ukućana i prijatelja te poznanika kao i svih ostalih namjernika koji navrate u njezin dom. Kad se pohvalite kako imate recept za palačinke nešto malo mlađeg datuma od doba“Samsona i Dalile” gdje će vašem ponosu biti kraj, zar ne?!

 http://www.torta-recepti.com/slike_kolaci/palacinke_palacinke.jpg

Ašišot ili biblijske palačinke

“Okrijepite me kolačima s grožđicama, osvježite jabukama” (Pjesma nad pjesmama)

U ovom receptu nećete naći niti grožđice niti jabuke. Značenje hebrejske riječi za drugi dio “ljubavnog napitka” (Pjesma nad pjesmama) ašišot, nejasno je. Engleski prijevodi govore o “jabukama” i “peharima”. Stari rabin daje nam ovaj gotovo dvije tisuće godina star recept za poslasticu kojoj smo ostavili izvorno ime.

Potrebne namirnice:

  1. 25 dekagrama crvene leće
  2. 1 žlica cjelovitog brašna
  3. 3-4 žlice meda
  4. ½ žlice cimeta
  5. ¼ šalice maslinovog ulja

Priprema:
Dobro prepržite leću u tavi. Samaljite je u fino brašno. (Ako možete sameljite je u mlincu za kavu). Pomiješajte brašno leće s maslinovim uljem i načinite loptice od tijesta velike pout ping-pong loptica. Razvucite ih u male palačinke. Zagrijte preostalo ulje u tavi i pecite palačinke dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s