Sva jela od povrća

I ovaj tjedan na vašem stolu naći će se, a što drugo nego bezbroj ukusnih delicija od povrća. Dok traje sezona voća i povrća uživajte u ovim bogomdanim namirnicama. Dodate li tome još pokoji komadić finog, sočnog pečenja ili ribe, gdje će zadovoljstvu biti kraj? A sve to, za male novce!

 

JELOVNIK OD PETKA 08.08 DO ČETVRTKA 14.08.

 

Petak: Juha od špinata i bosiljka

SASTOJCI:

  • 250 grama špinata
  • 1 crveni luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 600 grama mesne ili pileće juhe
  • 1 vezica bosiljka
  • 1 komad sira Romadur
  • sol, papar
  • muškatni oraščić
  • 2 kriške tosta

PRIPREMA:
Dobro operite i ocijedite špinat. Očistite luk i češnjak, sitno ih nasjeckajte, a potom propirjajte na 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte špinat, pa ga malo propirjajte. Nalijte juhu, pa sve kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj vatri. Operite bosiljak, posušite ga i otrgnite listiće. Nekoliko listića odvojite za ukrašavanje, a ostalo umiješajte u juhu. Odrežite koru sira pa ga usitnite vilicom. Potom ga stavite u juhu da se rastopi. Sve dobro izmiksajte. Začinite juhu solju, paprom i muškatnim oraščićem. Odrežite koru tosta, izrežite ih na kockice pa ih popržite na preostalom ulju da dobije zlatno smeđu boju. Razdijelite juhu u tanjure, pospite listićima bosiljka i poslužite s prženim kockicama tosta.

 

Subota: Složenac od graha

SASTOJCI:

  1. 2 crvena luka
  2. 2 češnja češnjaka
  3. 4 žličice maslinovog ulja
  4. 8 žličica pirea od rajčica
  5. majčina dušica
  6. 125 grama bijelog vina
  7. 1 limenka bijelog graha
  8. ½ l mesne juhe
  9. 250 grama dimljenog mesa
  10. 2 žlice nasjeckanog peršina

PRIPREMA:
Očistite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Propirjajte ih na vrućem ulju dok ne postanu staklasti. Dodajte pire od rajčica, majčinu dušicu i vino. Ocijedite i dodajte grah. Nalijte mesnu juhu, dobro izmiješajte i prokuhajte. Dimljeno meso izrežite na rezance i zagrijte u grahu. Posipajte nasjeckanim peršinom i poslužite.

 

Nedjelja: Domaća juha od teletine, pirjani teleći odresci sa širokim rezancima, zelena salata i za desert voćna salata.

(sve recepte dali smo vam u prethodnim izdanjima starinske kuharice)

 

Ponedjeljak

Sve što je ostalo od nedjelje, dobro i pravilno pohranjeno u hladnjaku. Juhu morate na svježe zakuhati (može i noklecima ili gris-knedlima) i složiti svježu salatu kao prilog.

 

Utorak: Špinat s vrhnjem

SASTOJCI:

  • 1 kg špinata
  • sol
  • 30 grama maslaca
  • 125 grama vrhnja za kuhanje
  • papar, muškatni oraščić
  • 20 grama maslaca

PRIPREMA:
Očistite špinat i odrežite deblje peteljke. Potom ga operite i blanširajte 5 minuta u 2 litre vruće slane vode. Ocijedite ga i odmah prelijte hladnom vodom i ohladite da zadrži zelenu boju. Krupno ga izmiksajte. Rastopite maslac, dodajte špinat i propirjajte. Umiješajte vrhnje, začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem, pa prokuhajte da smjesa postane kremasta. Umiješajte maslac narezan na listiće.

 

Srijeda: Cvjetača u umaku

SASTOJCI:

  1. 1 velika cvjetača
  2. sol
  3. ½ l mlijeka
  4. 30-40 grama maslaca
  5. 30-40 grama brašna
  6. 100 grama vrhnja za kuhanje
  7. sol
  8. bijeli papar
  9. muškatni oraščić
  10. 1 žlica limunovog soka
  11. 1 žlica hladnog maslaca

PRIPREMA:
Očistite cvjetaču, odrežite loše dijelove i listove pa ju razdijelite na cvjetiće i operite. Zagrijte slanu vodu i mlijeko pa kuhajte cvjetaču oko 15 minuta na umjerenoj vatri. Ne smije biti previše mekana. Izvadite cvjetiće i ocijedite ih. Od maslaca i brašna napravite svjetlu zapršku za umak pa postupno dodajte ½ l vode u kojoj se kuhala cvjetača. Dobro izmiješajte pjenjačom da ne nastanu grudice pa kuhajte 15 minuta. Dodajte vrhnje i prokuhajte. Začinite umak začinima. Umiješajte maslac, a umak ne smije više kuhati. Prelijte cvjetaču umakom. Poslužite uz jela od mesa.

 

Četvrtak: Westfalski složenac od mahuna

SASTOJCI:

  • 125 grama dimljene slanine
  • 2 velika crvena luka
  • 500 grama krumpira
  • 500 grama zelenih mahuna
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • čubar
  • sol, papar
  • 1-2 žličice zrna instant juhe od mesa ili povrća
  • 4 kobasice za pečenje
  • 1-2 žlice masla

PRIPREMA:
Skuhanu slaninu narežite na sitne kockice. Očistite i nasjeckajte luk. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Preberite mahune, operite ih i ako treba, prepolovite ih. Propirjajte na maslacu luk i slaninu da postanu staklasti. Pospite brašnom i miješajte dok ne požuti. Nalijte oko 3/8 l vode pa dodajte krumpir i mahune. Začinite da okus bude pikantan. Kad je krumpir polukuhan, ispržite na maslu kobasice da postanu hrskave pa ih stavite u složenac.

(recepti iz knjige Sva jela od povrća)

Dobar tek, uz šalicu kave

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s