TALIJANSKA KUHINJA II.

Znamo mi dobro da naš novčanik nije tako debeo kao talijanski, niti blizu. Ma, nije niti spomena vrijedno. A kako čujemo i njih “kriza trese”, pa su i njima sve tanji novčanici (ovdje nismo zluradnosni ili zlobni), stoga niti ne očekujemo da ćete baš sva ponuđena jela odmah pripremati ovaj tjedan. Ali barem sačuvajte recepte. Za neka bolja vremena. Vjerujte i to će doći, ako ne prije onda “jednog dana”. Dotle ili “po domaću”, što znači “ s čim imaš s tim klimaš” ili malo domaćeg malo “stranjskog” pa nekako “skuburimo” od prvog do prvog u mjesecu….

JELOVNIK OD PETKA 17.01. DO ČETVRTKA 23.01.

Petak: Brodetto alla triestina ili
brodet na tršćanski

SASTOJCI:

  1. 1 lignja od 15 dag
  2. 4 škampa
  3. 13-14 dagnji
  4. 30-40 dag bijele ribe
  5. maslinovo ulje
  6. ulje za prženje
  7. 3 žlice brašna
  8. 3 žlice gustog soka od rajčice
  9. 3 češnja češnjaka
  10. peršin
  11. 2 kriške kruha
  12. sol, papar
  13. 2 čaše bijelog vina

PRIPREMA:
Operemo i očistimo lignju i škampe. Lignju narežemo na kolutiće. Ribu filetiramo ili zamolimo u ribarnici da to učine umjesto nas. Filete narežemo na komade veličine zalogaja. Luk i češnjak očistimo i sitno ih nasjeckamo.

U dubokoj tavi ugrijemo 1 žlicu ulja, pržimo luk dok ne postane staklast, dodamo češnjak i kratko ga popržimo te na kraju dodamo malo peršina. Ulijemo pola čaše vina i kuhamo dok ne ispari. Dodamo rajčicu i kuhamo slijedećih 15 minuta miješajući. Dodamo lignje, očišćene škampe i 1 litru kipuće vode pa ostavimo da se kuha na laganoj vatri otklopljeno još 30 minuta.

U međuvremenu na vrućem ulju popržimo nekoliko komada ribe koju smo uvaljali u brašno. Kad dobijemo boju, maknemo ih iz tave i ostavimo na kuhinjski papir da se ocjede od ulja. Kad se ocijedi od ulja dodamo je u posudu s brudetom.

U drugoj, dubokoj posudi kuhamo dagnje i kunjke sa sitno sjeckanim peršinom, češnjakom i čašom vina. Kuhajmo na umjerenoj temperaturi dok se školjke ne otvore. Kad se otvore dodamo ih u brodet s tekućinom s dna posude koju procijedimo. Sve zajedno kuhamo još nekoliko minuta. U zagrijanoj pećnici prepečemo kruh koji premažemo češnjakom. Gotovi brudet pospemo s još malo nasjeckanog peršina i poslužimo s tostiranim kruhom i maslinovim uljem sa strane.

 

Subota: Bruschette ili
hrskavi kruh  s gljivama

SASTOJCI:

  • 1 ciabatta
  • maslinovo ulje za premazati
  • 6 dag maslaca
  • 4 luka kozjaka
  • 2 češnja češnjaka
  • 45 dag šampinjona
  • 0,6 dl vina marsala, šerija ili prošeka
  • 1 dl punomasnog vrhnja
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 3 žlice ribanog parmezana
  • 2 žlice nasjeckanog peršina

PRIPREMA:
Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva. Kruh narežemo na 12 krišaka. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Gljive obrišemo i narežemo na komadiće. Premažemo kriške kruha maslinovim uljem i pečemo ih 10 minuta dok ne postanu hrskave. Jednom ih okrenemo. U tavi rastopimo maslac, dodamo luk i češnjak i lagano pržimo 5 minuta. Dodamo gljive i pržimo. Dodamo vino, pustimo da zavre pa lagano pirjamo dok tekućina gotovo ne ispari. Smanjimo vatru, dodamo vrhnje i pustimo da lagano vrije 5 minuta, povremeno miješajući. Prije posluživanja dodamo začine prema želji i umiješamo peršin i parmezan. Smjesom premažemo pržene kriške kruha i poslužimo dok je toplo.

 

Nedjelja: Piletina cacciatore ili
piletina na lovački način

SASTOJCI:

  1. 4 pileća batka
  2. sol i svježe mljeven crni papar
  3. 2 žlice maslinovog ulja
  4. 2 češnja češnjaka
  5. 1 glavica luka
  6. 2 dl bijelog vina
  7. 1 celer
  8. 20 dag šampinjona
  9. 40 dag rajčice iz konzerve
  10. 1,5 dl pilećeg temeljca
  11. 1 žlica pirea od rajčice
  12. 2 žlice nasjeckanog ružmarina
  13. 2 žlice nasjeckane kadulje
  14. 8 crnih maslina

PRIPREMA:
Luk i češnjak ogulimo i nasjeckamo. Celer očistimo i narežemo na komadiće. Šampinjone obrišemo i narežemo na kolutiće. Rajčice nasjeckamo. Masline prepolovimo i izvadimo koštice. Obrežemo višak masnoće  s piletine, posolimo i popaprimo. Na dobro ugrijanom ulju u tavi pržimo meso u turama. Izvadimo i držimo na toplom. Izlijemo višak masnoće iz tave. Dodamo preostalo ulje, češnjak i luk, pa lagano pržimo 3-4 minute. Ulijemo vino i kuhamo 1 minutu. Umiješamo celer, gljive, rajčice, temeljac, pire, ružmarin i kadulju. Piletinu vratimo u tavu, pokrijemo i pirjamo na slaboj vatri oko 30 minuta. Otklopimo, dodamo masline, ponovno poklopimo i kuhamo još 5-10 minuta. Poslužimo vruće.

Desert: Cannoli ili punjene slatke rolice

SASTOJCI:

  • 18 dag bijelog brašna
  • prstohvat soli
  • 60 dag maslaca
  • 4,5 dag kristal šećera
  • 1 jaje istučeno
  • 2-3 žlice suhog bijelog vina
  • 1 bjelanjak lagano istučen
  • ulje za prženje

Za nadjev:

  • 6 dag tamne čokolade
  • 35 dag ricotte
  • 6 dag šećera u prahu, te još za posipavanje
  • naribana korica jedne naranče
  • 6 dag kandiranog voća

PRIPREMA:
Čokoladu naribamo. Kandiranu koricu ili kandirano voće sitno nasjeckamo. Za tijesto u zdjelu prosijemo brašno i sol te utrljamo maslac. Umiješamo šećer, istučemo jaje i vino. Miksamo dok ne dobijemo glatko tijesto. Tanko razvaljamo i narežemo 16 kvadrata od oko 7,5 cm. Pobrašnimo 4 kalupa i svaki lagano uzdužno omotamo 1 kvadratićem tijesta,  a rubove tijesta namočimo lagano istučenim bjelanjkom , te ih pritisnemo da se zalijepe. Zagrijemo ulje u fritezi na 180 stupnjeva ili u dubokoj tavi jako zagrijemo puno ulja. Pečemo cannole 3-4 minute ili dok tijesto ne postane hrskavo i zlatne boje. Ocijedimo u tanjuru obloženom papirnatim ubrusom,  a kad se dovoljno ohlade, oprezno zakrenemo metalne valjke i izvučemo ih iz tijesta. Jednako pripremimo još tri ture. Za nadjev pomiješamo sve sastojke. Kad se tijesto ohladi, smjesom napunimo cannelone. Prije posluživanja pospemo šećerom u prahu.

 

Ponedjeljak: Spagheti puttanesco ili
ljuti špageti s kaparima i inćunima

SASTOJCI:

  1. 4 žlice maslinovog ulja
  2. 2 češnja češnjaka
  3. ½ svježe čili papričice
  4. 6 inćuna iz konzerve
  5. 12 dag crnih maslina
  6. 1-2 žlice kapara
  7. 45 dag rajčica
  8. nasjeckani peršin za posluživanje
  9. ribani parmezan za posluživanje

PRIPREMA:
Češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. Čili papričici izvadimo sjemenke i sitno nasjeckamo. Inčune dobro ocijedimo i usitnimo. Maslinama izvadimo koštice i nasjeckamo ih. Kapare isperemo i ocijedimo. Rajčice operemo, ogulimo, izvadimo sjemenke i narežemo na komadiće. Zagrijemo ulje pa popržimo češnjak i čili papričicu 2 minute. Dodamo preostale sastojke za umak i pomiješamo. Smanjimo vatru i ostavimo da umak lagano vrije, nepoklopljen uz često miješanje , 10-15 minuta. Špagete skuhamo u velikom loncu u zasoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedimo. Pomiješamo ih  s umakom i poslužimo posuto peršinom i parmezanom.

 

Utorak: Pizza bianca ili
pizza sa smokvama i gorgonzolom

SASTOJCI:

  • 1 količina osnovnog tijesta za pizze
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 15 dag gorgonzole
  • 12 krišaka pršuta
  • 4 svježe smokve
  • 2 rajčice
  • 12 dag rikole
  • svježe mljeven crni papar
  • nekoliko crnih maslina

PRIPREMA:
Osnovno tijesto za pizzu podijelimo na 4 dijela i razvaljamo. Gorgonzoli odrežemo koru i razmrvimo. Pršut natrgamo na trake. Smokve ogulimo i svaku narežemo na 8 krišaka. Rajčicama izvadimo sjemenke i narežemo na kockice. Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva. Tijesto stavimo u zamaštene limove za pečenje. Premažemo polovicom maslinova ulja i pospemo sirom. Pečemo u pećnici oko 20 minuta. Na tijesto složimo pršut, smokve i rajčice, pa vratimo u pećnicu oko 8 minuta. Pospemo rikolom, dodamo masline, popaprimo i odmah poslužimo poškropljeno preostalim maslinovim uljem.

 

Srijeda: Spaghetti alla romana ili
špageti na rimski način

SASTOJCI:

  1. 4 žlice maslinovog ulja
  2. 2 glavice luka
  3. 18 dag pancete
  4. 1,5 dl suhog bijelog vina
  5. 90 dag rajčica iz konzerve
  6. sol i svježe mljeven crni papar
  7. 45 dag špageta
  8. 18 dag ribanog sira prema izboru

PRIPREMA:
Luk oljuštimo i sitno nasjeckamo. Rajčice ocijedimo i nasjeckamo. Pancetu nasjeckamo. Na vatri srednje jačine zagrijemo ulje na tavi. Popržimo luk, miješajući. Dodamo pancetu i nastavimo pržiti, miješajući oko 5 minuta. Ulijemo vino i kuhamo dok dopola ne ispari. Umiješamo rajčice, vatru posve smanjimo i ostavimo da lagano vrije 15 minuta. Posolimo i popaprimo. U velikom loncu uspemo puno vode i posolimo. Stavimo špagete i kuhamo prema uputama na pakiranju, pazeći da ne bude al dente. Ocijedimo i pomiješamo s umakom. Pospemo sirom i poslužimo.

Desert: Pananacotta ili puding s umakom od jagode

SASTOJCI:

  1. ½ vrećice želatine u prahu
  2. 3 dl punomasnog vrhnja
  3. 4 žlice kristal šećera
  4. 1 žlica esencije vanilije
  5. 25 dag jagoda

PRIPREMA:
U zdjelicu ulijemo 2 žlice vode, uspemo želatinu i ostavimo da odstoji 3-5 minuta. Napunimo četvrtinu lonca vodom, pustimo da zavre, pa sklonimo s vatre. Stavimo zdjelicu želatine u lonac i ostavimo da se želatina otopi. Povremeno protresemo zdjelicu. U drugom loncu na vatri srednje jačine pomiješamo vrhnje i 2 žlice šećera i ostavimo da polako zavre, uz miješanje, dok se šećer ne otopi. Ugasimo plin, umiješamo vaniliju, pa polagano, ravnomjerno umiješamo želatinu. Procijedimo vrhnje s vanilijom u kalupe, te pustimo da se potpuno ohlade. Pokrijemo plastičnom folijom i stavimo u hladnjak najmanje 3 sata dok ne očvrsnu. Jagode stavimo u multipraktik i izmiksamo u pire. Prema ukusu umiješamo šećer, pa pokrijemo i odložimo. Za posluživanje brzo umočimo dno kalupa u vruću vodu. Na kalup stavimo tanjur i okrenemo, lagano ga protresavši. Podignemo kalup i maknemo. Učinimo tako s preostalim kalupima. Stavimo žlicu umaka uz svaku panacottu, te ukrasimo cijelim jagodama.

 

Četvrtak: Gnocchi di patate con burro e salvia ili
njoki u umaku od maslaca i kadulje

SASTOJCI:

  • 75 dag brašnastih krumpira
  • 2 jaja
  • 20 dag bijelog brašna

Za umak:

  • 15 dag maslaca
  • 20 dag nasjeckane kadulje, te još za ukrašavanje
  • sok od limuna
  • svježe mljeveni crni papar

PRIPREMA:
Jaja istučemo. Cijele neoguljene krumpire kuhamo dok ne omekšaju. Ocijedimo ih, a kad se malo ohlade ogulimo ih i protisnemo kroz gnječalicu za krumpir. Topli pire od krumpira prebacimo na dasku. U sredini napravimo udubinu i dodamo istučena jaja i četvrtinu brašna. Dobro promiješamo, po potrebi dodajući još brašna. Tijesto podijelimo na četvrtine. Na pobrašnjenoj površini razvaljamo svaki komad u savitak debljine 2 cm. Narežemo na komade od 3 cm. Svaki komad lagano pritisnemo stražnjom stranom vilice. Njoke kuhamo u puno zasoljene vode kipuće, oko 2 minute, dok ne isplutaju na površinu. Za umak maslac s listovima kadulje otopimo u tavi. Ulijemo limunov sok i obilno popaprimo. Njoke ocijedimo i pomiješamo s umakom. Odmah poslužimo ukrašeno listovima kadulje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s