TITOVA KUHARICA II.

Tito na ručku kod Fidela Kastra!

http://i224.photobucket.com/albums/dd56/cacapuffsja/fidel-castro-sm.jpgHajdemo, pođimo zajedno i ovaj tjedan znatiželjno zaviriti u Titovu kuharicu i saznati što je drug Tito ručao kad je posljednji puta bio u posjetu predsjedniku Kube Fidelu Kastru? Možete misliti čega je sve tu bilo na stolu, a tek rum, pa vino, pa kubanske cigare, pa kubanske ljepotice i tek na kraju “konstruktivni razgovori za širenje socijalizma među narodima”, zar, ne? No, ipak čujmo što je autorica knjige Titova Kuharica, Anja Drulović o toj phttp://www2.educationalcoin.com/wp-content/uploads/2013/01/tito.jpgrigodi napisala i koje nam je recepte sačuvala, da nam “rastu zazubice” ili da, ako nam to “dubina džepa” dopušta i mi sebi priuštimo, ručak a’la Kastro&Tito. Ako već nemamo mogućnosti posjetiti Kubu?!

Pretposljednje putovanje Josipa Broza Tita bilo je na Kubu, na Šestu konferenciju šefova vlada nesvrstanih zemalja u rujnu 1979. godine. U Kongresnoj dvorani u Havani priređen je radni ručak za sudionike Konferencije. Na ručku je bilo oko 400 osoba. U jugoslavenskoj delegaciji uz Tita su bili Stane Dolanc, Vidoje Žarković, Miloš Minić i Berislav Badurina. Hrana za delegaciju pripremljena je u vili gdje je boravio Tito. Sve namirnice i piće bili su doneseni iz Jugoslavije, čak i mineralna voda!

http://www.index.hr/images2/tito_nesvrstani_arhiva.jpg

 

Riba na havanski način
(omiljeno predjelo Ernesta Hemingwaya u Havani)

SASTOJCI:http://www.stil-magazin.com/files/image_for_teaser/tito117.jpg

  1. 1,5 kg bijele ribe
  2. 1 mango
  3. 10 dag maslaca
  4. 1 banana
  5. 1 ananas
  6. 2 limuna

PRIPREMA:
Bijelu morsku ribu kuhajte 15 minuta s mrkvom, kriškama limuna i začinima. Kada bude kuhana, očistite ribu od kostiju i poprskajte je rastopljenim maslacem. Pripremite prilog od nasjeckanog manga, banane, ananasa i dosta limuna u kriškama, te limunovog soka. Riba se poslužuje hladna uz taj voćni prilog.

 

Cocktail “Hemingway”

SASTOJCI:http://www.evarazdin.hr/cms/wp-content/uploads/2011/07/Mea_Culpa_kokteli.jpg

  • Veći ananas od 1,5 kg
  • 20 dag poluzrelog limuna ili limete
  • ½ l ruma Baccardi
  • ½ l kubanske kole
  • 1 kg mljevenog leda

PRIPREMA:
Očišćeni ananas narežite na sitne kockice, također i limun s korom. Limun ili limete operite u sodi bikarboni. Sve to ulijte u veću staklenu posudu, dodajte rum, pa kolu, zatim led. Sve dobro izmiješajte i ulijte u velike čaše za koktel i poslužite sa žličicom u čaši.

(iz knjige Titova kuharica, autorice Anje Drulović)

http://www.wish.hr/wp-content/themes/duotive-three/includes/timthumb.php?src=/wp-content/uploads/2011/09/kuba.jpg&h=300&w=630&zc=1&q=100

Dobar tek, uz šalicu kave.
(A možete zapaliti i kubansku cigaru, zašto ne?!)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s