TITOVA KUHARICA III.

DIJETNI JELOVNIK ZA TITA I JOVANKU
A I TITOVI LJEVANCI I WHITE LADY ZA JOVANKU

Drug Tito bio je svjetski putnik, kontroverzan političar, lovac, ali uz sve to – veliki gurman. Ma koliko veliki gurman bio, ponekad nakon velikih slavlja i brojnih ručkova i večera morao se držati i gdjekoje dijete. U tim su mu prigodama sastavljani posebni jelovnici. Ovo je jedan takav tipičan dijetni jelovnik nakon prvomajskog slavlja 1970. godine.

 

Heljdin kruh

SASTOJCI:http://cdn.coolinarika.net/image/adef1ab81213556209f0360c34905f28_view_l.jpg?v=0

  1. 1 kg heljdinog brašna
  2. ½ kg bijelog brašna
  3. ½ kg kuhanog protisnutog krumpira
  4. 1 l mlijeka
  5. sol, kvasac, šećer

PRIPREMA:
Izmiješajte heljdino i bijelo brašno, umijesite s mlijekom u kojem ste rastopili kvasac sa žličicom šećera i dodali sol, potom dodajte krumpir i dobro umijesite. Ostavite na toplom pola sata. Oblikujte male kruščiće (oko 25 dag) da se lakše ispeku. Pecite na srednje jakoj temperaturi oko 40 minuta. Nemojte gubiti hrabrost ako odmah ne uspijete, potrebna je vježba.

 

Zlevanka
(Titov recept)

SASTOJCI (za deset osoba):

  1. http://cdn.coolinarika.net/image/kukuruzna-zlevanka-regica-8ab3fd829d39b995c5b471209b92599c_header.jpg?v=01 kg kukuruznog griza
  2. 1 kg svježeg sira
  3. 1 l mlijeka
  4. 5 jaja
  5. 4 dl slatkog vrhnja
  6. ½ malinovca

PRIPREMA:
U zdjelu stavite griz, malo posolite i prelijte vrućim mlijekom. Kuhačom promiješajte griz i mlijeko. Istucite jaja i dodajte ih u griz. Dodajte sir, zatim vrhnje i sve dobro izmiješajte. Tu smjesu ulijte u podmazan lim i pecite pola sata na temperaturi od 200 stupnjeva. Malinovac dobro ugrijte i čim izvadite zlevanku, prelijte ga po njoj. Pustite stajati pola sata, narežite i poslužite toplu.

Uz heljdin kruh i zlevanku poslužuje se crno pivo!

 

Titove omiljeni ljevanci

http://cro-eu.com/galerija-fotografija/albums/userpics/10001/normal_6-Brijuni_%281%29.jpgNeposredno prije dolaska na put u Francusku Tito je 12. listopada 1977. održao radni doručak u Bijeloj vili na Brijunima kojem su prisustvovali Miloš Minić i Jakov Blažević. Tom prigodom Tito je jeo ljevance, svoje omiljene palačinke. Tito je za ljevance govorio da je to poslastica koju priprema čitav život, ali da ih nikad nije uspio pripraviti kao njegova majka.

Ljevanci

SASTOJCI:

  1. 15 dag brašna
  2. 3 dag biljnog ulja
  3. sol

PRIPREMA:
U malo brašna stavite sol na vrhu noža, polako ulijete mlaku vodu i miješajte da bude nešto gušće od smjese za palačinke. Pecite u tavi s malo ulja. Ljevanci su nešto deblji od palačinki. Mogu se peći na zagrijanoj ploči, a poslužuju se uz jelo umjesto kruha ili usitnjeni u raznim juhama.

Uz ljevance najbolje prija gemišt od kraljevine!

 

White lady za Jovanku

http://retsepty.biz/uploads/taginator/May-2013/koktel.jpgSASTOJCI:

  • 3 dcl limunovog soka
  • 1 dcl Gordon gina
  • 1 dl Maraschina ili Cointreaua

PRIPREMA:
Izmiješajte sve sastojke i ulijte u koktel čaše, ćiji je rub prije toga umočen u šećer. Dodajte koktel višnju i poslužite hladno.

White lady je bio omiljeni koktel Jovanke Broz. Nenad Tišma jedan od konobara, radio je više godina u Saveznom izvršnom vijeću, Skupštini i hotelu Metropol. Ovo je njegov recept.

Kako je riječ sve od reda o jednostavnim jelima (osim koktela, dakako, ali niti on nije preskup niti prekompliciran) za ovaj vam tjedan od srca rado preporučamo baš pravi Titov recept za zlevanku i ostale recepte za jela koje je Tito volio. Pa, neka bude “kraljevska gozba” na vašem stolu za koju ne treba biti novčanik previše pun! Ah, al’ se nekad dobro jelo, baš?!

(iz Titove kuharice, autorice Anje Drulović)

 http://www.vreme.com/g/images/933082_jovankatito.jpg

Dobar tek, uz šalicu kave.
A može i uz crno pivo, pokoji gemišt ili čak – koktel. Zašto, ne?!

Oglasi

Jedan odgovor na TITOVA KUHARICA III.

  1. Jovo Nanovak napisao:

    Ispovraćao sma punu zdjelu za sve Titoljubce, samo pročitavši njegovo lažno ime. Bit će dosta za sve. Ne brinite, pobrinuo se on za sebe, ali tamo gdje je došao nije mu pomoglo.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s