TITOVA KUHARICA IV.

INTIMNI RUČAK DRUGA TITA SA JACQUELINE KENNEDY
(A nakon toga, pripremili smo vam iznenađenje!)

Jacqueline Kennedy je na jahti Jadran provela deset dana u Jugoslaviji, posječujući poznata jadranska ljetovališta, od Dubrovnika do Brijuna i Portoroža. Domaćin joj je u Titovo ime bio Marijan Kocković slikar i kipar iz Dubrovnika, poznat kao kolekcionar romske naivne umjetnosti i predmeta od bakra. Na ručku u Konavlima, osim Jacqie, gosti su bili i Elizabeth Taylor i neke od jugoslavenskih glumica koje su sudjelovale u snimanju filma “Sutjeska”. ( Ali, to je dio našeg “iznenađenja”!)

Intimni ručak za Jacqueline Kennedy

Ručak:
Sir iz maslinova ulja i goveđi zlatiborski pršut. Masline, svježe rotkice, pogača ispod peke, salata od plodova mora, riba na žaru, blitva, mladi kuhani krumpir. Mješavina “Kaluđerica”, Tournedos “Rossini”, medaljoni od bijelog purećeg mesa, teleći kotlet, praške okruglice, umak “Madeira”, mimoza salata.

Desert:
Sladoled od vanilije
Svježe šumske maline

Pića:
Dubrovačka loza sa zrnom grožđa u svakoj čaši, domaće bijelo i crno vino s Pelješca.

Recept za salatu od morskih plodova koja je bila poslužena prvoj dami SAD-a, Jacqueline Kennedy:

SASTOJCI:

  1. 50 dag liganja
  2. mladih sipa
  3. škampa, dagnji, u željenim omjerima
  4. 5 dcl limunovog soka
  5. 3 dcl maslinovog ulja
  6. veziva peršinovog lista
  7. vezica lista pasternjak
  8. 1 cijeli limun
  9. 5 dag maslina
  10. sol, papar

PRIPREMA:
Skuhane lignje, dagnje, mlade sipe i škampe sitno narežite i pomiješajte. Prelijte s dosta limunovog soka, malo maslinovog ulja i dosta peršina. Dodajte vinski ocat, maslinovo ulje, te izmiješajte. Dodajte kosani pastrnjak, peršin, sol i papar. Stavite u zdjelu. Poslužite s kriškama limuna i ukrasite peršinom, tankim ploškama limuna, te maslinama.

Dva Tita, jedna Jovanka i jedna Liz Taylor na večeri

U ljeto 1971. godine u Jugoslaviji su tijekom snimanja filma “Sutjeska” u kojem je Richard Burton igrao Josipa Broza Tita, Elizabeth Taylor i Richard Burton boravili gotovo mjesec dana. Elizabeth Taylor nije sudjelovala u filmu, ali je nekoliko puta dolazila na snimanje. Tada je boravila na Brijunima i na Kuparima. Za vrijeme boravka u Dubrovniku, Burtonovi su imali stalnog domaćina, konobara i sobaricu. Josip Broz Tito također je dolazio gledati snimanje filma,  a primanje na Zelengori tijekom snimanja realiziralo je osoblje hotela Europa iz Sarajeva. Nakon snimanja Burtonovi su boravili na Brijunima gdje su na raspolaganju imali jednu od vila, a po potrebi su koristili i vilu u Kuparima. Završna večera po završetku snimanja bila je na Brijunima i u Vili Jadranki.

Večera:

  • Tatarski biftek
  • Consomme s profiterolima
  • Saute “Stroganoff”
  • Artičoke na maslinovom ulju
  • Zelena salata

Desert:
Mango

Piće:
Ljutomerski rajnski rizling, refošk “Brda”

Tatarski biftek pripremljen kod druga Tita za Liz Taylor i Richarda Burtona

SASTOJCI:

  1. 1 kg kosane goveđe pisanice iz prsa
  2. papar, sol, mljevena crvena paprika, kosani kapari, fileti inćuna i naribani kiseli krastavci
  3. 1 žlica senfa
  4. 1 dl ulja
  5. 2 glavice kosanog crvenog luka
  6. vezica nasjeckanog peršina
  7. 5 žumanjka
  8. tabasco i worchester umak po želji
  9. 2 dl konjaka

PRIPREMA:
Goveđu pisanicu očistite od žilica i sitno sameljite. U staklenu zdjelu stavite žumanjke i dodajte sol, senf i uz miješanje žlicom i vilicom postupno dodajte ulje. Dobivenoj majonezi dodajte kosani crveni luk, kisele krastavce, kapare, inćune, crvenu papriku, kosani peršin, tabasco, kosane feferone, kečap i worchester umak. Izmiješajte u smjesu, dodajte biftek te fino izmiješajte. Na stakleni tanjur, stavite list zelene salate, te poslužite s rolicama maslaca i tostom.

Ručak za Burtonove kod Tita (Sutjeska, hotel Zelengora):

  • Begova čorba s bamijama
  • Šašlik
  • Pureće bijelo meso
  • Pekarski krumpir i šparoge na maslacu
  • Zelena salata

Desert:
Svježe šumske jagode sa Sutjeske

Pića:
Mostarska vina žilavka i blatina

Šašlik

SASTOJCI:

  1. 1 kg svinjskog filea (može i but)
  2. 70 dag suhe slanine
  3. paprika babura, manja
  4. malo tvrđa rajčica
  5. crveni luk

PRIPREMA:
Meso narežite na komadiće 3 puta 3 cm. Slaninu narežite na kriške jednake veličine. Rajčicu i luk narežite na tanke kolutiće, a paprike na veće komadiće. Na štapiće za roštilj redajte komadić mesa, pa rajčicu, zatim slaninu, pa papriku i luk. Tako redom, dok stane na štapić, ali zadnji komadić mora biti meso. Pecite na roštilju dok ne dobije rumenu boju oko 15 minuta. Složite na pladanj, ukrasite zelenom salatom i peršinom. Uz roštilj poslužite pomfrit i miješanu salatu.

Ručak (gostionica u Stonu):

  • Stonske kamenice na pladnju, servirane u izdubljenom grejpfrutu
  • Koktel od grejpfruta i naranče
  • Dubrovačka kaštradina
  • Riba list na gradelama, blitva

Desert:
Brusnice s ribanim jabukama

Pića:
Domaće vino s Pelješca

Dubrovačka kaštradina za Liz i Burtona

SASTOJCI:

  1. 1 kg suhe ovčetine
  2. 1 kg raštike ili kupusa
  3. 1 kg krumpira
  4. ½ dl maslinovog ulja
  5. začini

PRIPREMA:
U lonac od 5 litara stavite narezanu ovčetinu, prelijte vodom i kuhajte pola sata. Nakon toga dodajte krupno narezanu raštiku, krumpir i maslinovo ulje. Nastavite kuhati još pola sata. Dodajte začine i čašu bijelog vina.

(iz knjige Titova kuharica,
autorice Anje Drulović)

Neke od ovih jela moguće da ste i već kušali, te da se i češće nađu na vašem stolu. Ili su se znala naći. A neka jela , valja tek kušati. Pa, “primite se kuhače” i krenite u nove kuharske podvige čiji će rezultati goditi vašim nepcima i ugodnom druženju obitelji, prijatelja, rođaka ili susjeda uz pun stol i prisjećanja na neke “minule dane”. Zašto, ne? Barem, to nije zabranjeno. Neka su jela sa Titovog stola čak i za, ne tako pozamašan – “buđelar”.

Dobar tek, uz šalicu kave!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s